Автор Тема: Peugeot 505 Turbo injection 1984  (Прочетена 66194 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 19, 2013, 18:22:06
Отговор #100

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1912
За маслото - последно моите хора ме посъветваха да пробвам със Селения НРХ 20х50, имали опит , държало се изключително на тези допотопни и с големи хлабини двигатели. Истина е, че я пуснах на първите 1000 км с 10/40 на Yacco за измиване след ремонта, но сега със Селенията работи по-тихо и чувствително по-балансирано.
Може и да си втълпявам ...

Март 19, 2013, 18:34:53
Отговор #101

Неактивен GT

 • Публикации: 1069
В моят случай е повече плюс.  Моят мотор също е на  92 мм., но със ход 81,58 мм. !  При тази височина на блока и с оглед и честотите на въртене (до 5200 и  макс. 6000 об/мин),  изобщо не в ущърб да работи с бутала с къси поли.  Ако си представиш или нарисуваш разрез на двата двигателя, можеш да видиш, какви различни по големина сили действат и НАТИСКАТ буталото КЪМ стената на цилиндъра. И защо при мен може да стане със мотоциклетни бутала, а при теб трябва да бъде с тракторни.    :)  В същност, може с всякакви бутала, Боре. Все пак, ние търсим правдата  и ресурсът в тези агретати.


Боре, може ли да ти взема едно старо бутало с уговорката да ти го върна ?  Обещавам, че няма да го пиля, режа, заварявам и драскам.  Високи са, да. От чело - до център на буталния болт.  Той ще вземе да стане май. Не знам, трябва да премеря.


ПС  По-добре ще бъде със 5W50.  Не знам кой Ви тормози с тези 20W**.  Няма стари двигатели. ,,Стар е", когато е пред разпадане, гори масло повече от бензин и в хлабините можеш да си навреш пръстите.   Но, нов двигател да го тъпчеш със 20W** , защо ?  Само на този въпрос дайте отговор. Особено зимно време. Не и за Турбо.  Аз съм решил какво да ползвам, не ангажирам никого с нищо.  :)   5W50 и 10W60. 
« Последна редакция: Март 19, 2013, 18:40:22 от Тодор Живков »

Март 19, 2013, 18:52:20
Отговор #102

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1912
Жорка, нямам бутала, бе. Аз си сложих старите . Смених сегментите само в тая група.
Мога да питам в София дали имат, но ти казвам - няма да се напънат да ми дадат сле ден, два ...
За маслата - по каталог на моята и дават 15/40 или 15/50. Кво да ги разсъждавам. Пък опитът на колегите от столицата така казва ...

Март 19, 2013, 21:36:09
Отговор #103

Неактивен GT

 • Публикации: 1069
Вярно, беше споменал в темата че си монтирал същите бутала.  Не, не е нужно да натискаш хората да пращат ново бутало, само заради едното ми любопитство. Не се ангажирай. И без това са твърде високи, дори на пръв поглед.

Боре, на Пежото му дават 10W40 по книжка/каталог. Смяна на 7500 км. . :) Колеги от София и къде ли не твърдят същото. Дори 15W40 става. (да пази Господ)  Този двигател дори не е на Пежо. И давай, маай вътре тия масла и кара. Кара, ама ако ги накараш да ти го ремонтират сигурно ще направят цяла енциклопедия ,, Как не трябва да се конструира ДВГ".  :))  Моят поглед върху това на практика показва, че с тези масла този двигател много трудно доживява 150 000 км. . Дори да ги измине, вътре има много големи повреди.  3-4 мм. износени гърбици на разпред вал, повредени шийки на разпределителния вал и изядени шийки на тунела в главата.  Зле надрани/посиняли/ стопени биелни лагери, силно надрани цилиндри, разтегната верига, износена маслена помпа. Не мога да твърдя, че е само по повод джамбазки маниер на шофиране.  :)  Наистина не желая да оспорвам мнението на конструкторите и тесните специалисти. Те са си свършили работата, а моите ръце са мръсни. Нищо, както и да е. Не това е проблемът тук.  :)  Радвам се, че се отзова.  Много ще се радвам да ползвам някои твои похвати по-нататък за каросерията, боята и прочие.

 Моят двигател ще бъде по-добър от оригиналния заводски. Защото има какво да разсъждавам. Нарочно ще го въртя до 6000 об/мин. и ще мине много, много повече, при това без да излизат парчета от цилиндрите. Може да бъде и по-мощен от оригиналния, знам ли ?  :)  Само в едно съм се убедил - с трици маймуни не се ловят. А, точно това е идеята на тези архаични турбо-бензинови двигатели от Франция.  Първият им турбо-бензин го създават чак през 80-те, но много бързо го ориентират към 205 и 405. Които са си коренно различна и нова концепция. Виж, цивилната версия на 405Т16 е страхотна кола. :-*  Вече и не са скъпи, но са.....бе, трябва да покараш един път такава. (задният й диференциал става директно на Пежо 505) :))

Хайде, като има някакво друго развитие по темата ще докладвам.    :)  Ако някой има идея за пръскалките, буталата, лагерите и каквото да било друго - чувствайте се свободни да коментирате на воля в тази тема.  Въпреки, че вече съм си определил чертежите с радост искам да чуя други мнения.

Март 19, 2013, 21:58:42
Отговор #104

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3581
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Жоро , имаш ли поглед в/у масла с нанодиаманти и понятие за двоен маслен клин , за работата им в различните ДВГ , за вносители/дистрибутори и мнения на потребители на такива смазочни продукти? :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Март 19, 2013, 23:47:44
Отговор #105

Неактивен GT

 • Публикации: 1069
Налейте го във френски двигател, по възможност голяма кола (605) с турбо-бензинов двигател. Карайте колата, като крадена. Тръгнете от София-до Варна с най-бясното темпо и се върнете обратно.  Ако се върнете, значи са годни за всякакви такивалитражни двигатели.  Шегувам се !  :))

Кире, темата за маслата е цяла наука. Знам, че се интересуваш от всякакви такива новости. Не съм отделял време, за да следя как се държат такива смазочни материали. От тия хора съм, които мразят всякакви добавки. Били те за бензин или масло. Виж за маслата има добавки, които лично много харесвам и сме правили химически анализи по институтите. Нарочно и устремено. И които добавки аз ползвам и тя е една. Няма да я рекламирам. В онези диви години, колата беше Лада 1500S, която не се се слави с проблемен двигател.  Много фрапиращо й се отразяваше добавка+синтетично масло и съзнателно регулирана маслена помпа.  Същото се случи във скоростната кутия и диференциала. Позволяваше да се пътува продължително със 5000-6500 об/мин. и температурата на антифриза да стои до 90 градуса.  В първия момент празния й ход от ~900 об/мин. се вдигна на 1200 об/мин. само от добавката. Нататък е излишно да разказвам.  Бих обсъждал с теб тази тема, но ще предизвикам национален протест и възстание с убежденията си.  :)

 Същото ще го налея в N9TE, но след като се разработи с 15W40 в първите 6-700-800 километра. Същото и в трансмисията. За неговия диференциал, не е подходяща. Ще започне да му изтърва шпера.  Особено трансмисията, подобно на мотора, отчаяно се нуждаят от устойчиви на високи температури масла. Не си мисли, че скоростната кутия не може да задира. Задират и то ужасно.


Да се върна към основната тема в темата. Още по времето на 1-вата ми 505 Турбо, търсих двигател подобен на нейния. Мотор, който да е максимално близък по параметри, динамика и дори да се троши по подобен начин. Да е със същата конструкция колянов вал, биели, размери на бутала, глава, газоразпределение и да е също толкова прост, като детска играчка. И да е способен да носи големи извращения от към мощност и въртящи моменти. Двигател, който да бъде обаче доказал се във вековете, двигател със традиции и Световна слава. 

 Такъв двигател е конструиран в една Скандинавска държава. Нарича се Швеция.  Някой е конструирал ,,еволюирал N9T" . Който пак е от много древни и незапомнени стари времена.   Това е моят еталон :  B23ET


Коляновият вал :  лявия на Волво-то, дясния на N9T ( в случая, моят мъртъв блок)Колянов вал на такова Волво :
Шведите си имат цели арсенали от бутала, бутални болтове, сегменти, биели дори за него. Най-хубавото е, че много от тези части са съвместими в N9T*  без никакви модификации.  :)

Колеги от тамошните държави са стигнали до извода, че и СААБ имат двигатели, чийто части са съвместими със тези на N9T*.  Наистина, ако се види зор със биелните шийки и намиране на точно търсените от мен марка и размер лагери, можем да вложим СААБ-ови Турбо биели във Душегубката N9T.  Тъкмо за тях в България бързо ще намеря биелни лагери. Те, там да си ги плащат в Евро. Аз, тук ще ги намеря същите и от по-залежали времена.    За това ми е цялото чудене покрай тази  интернационална дивотия N9T. 

Изгледи в сглобен вид :
« Последна редакция: Март 20, 2013, 00:22:37 от Тодор Живков »

Март 22, 2013, 21:36:47
Отговор #106

Неактивен Mitq

 • Публикации: 12
Здравейте отново. 0878477332,това е на телефона на момчето от Бургас.Има такъв мотор 2.2 турбо в добро състояние.Става въпрос за Роман :)

Март 22, 2013, 21:42:41
Отговор #107

Неактивен Mitq

 • Публикации: 12
Ако още не си я поправил и се чудиш , това е човека :).Това е с което мога да помогна.:)

Март 24, 2013, 13:43:14
Отговор #108

Неактивен GT

 • Публикации: 1069
Митя, благодаря ти за отзивчивостта и помощта. Въпросът тук не е да се закупи готов двигател. Дори да намеря годен такъв ( в което ужасно се съмнявам), той просто няма да ми върши работа. Целта ми не е да скалъпя колата да се движи с друг двигател. Защото ще е същия, като моят. Като го засиля 4-5 пъти до София, след това и той ще отиде при другия - брак. Въпросът е, че оригиналът има необходимост от някои конструктивни промени, които до много голяма степен ще предотвратят големи повреди от този род. Това е стремежът.  Има машини, измервателни уреди и оборудване, с което се правят тези работи.  Когато започна ще показвам най-подробно, какво съм замислил и изработил.  :) Доста от нещата няма да бъдат, както са описани по дебели стари книги. 

Ще дойде време и за ровене по заводската електроника.  Колегата Фулкрум е обещал да осигури сервизно оборудване за старомодни ел. инжекциони, с което най-точно ще проверим и регулираме цялата идилия относно електрониката. А, пък, Ние със Фулкрум обещаваме, че ще направим видео-сесия на цялата тази работа.  :) Само да сме живи и здрави.

ПС Все пак ще се обадя на Роман. От суета.


Март 24, 2013, 16:01:14
Отговор #109

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3581
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН


Ще дойде време и за ровене по заводската електроника.  Колегата Фулкрум е обещал да осигури сервизно оборудване за старомодни ел. инжекциони, с което най-точно ще проверим и регулираме цялата идилия относно електрониката. А, пък, Ние със Фулкрум обещаваме, че ще направим видео-сесия на цялата тази работа.  :) Само да сме живи и здрави......И ще дойдеш Мохаммеде при планината! ;D
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987