Налейте го във френски двигател, по възможност голяма кола (605) с турбо-бензинов двигател. Карайте колата, като крадена. Тръгнете от София-до Варна с най-бясното темпо и се върнете обратно. Ако се върнете, значи са годни за всякакви такивалитражни двигатели. Шегувам се !

Кире, темата за маслата е цяла наука. Знам, че се интересуваш от всякакви такива новости. Не съм отделял време, за да следя как се държат такива смазочни материали. От тия хора съм, които мразят всякакви добавки. Били те за бензин или масло. Виж за маслата има добавки, които лично много харесвам и сме правили химически анализи по институтите. Нарочно и устремено. И които добавки аз ползвам и тя е една. Няма да я рекламирам. В онези диви години, колата беше Лада 1500S, която не се се слави с проблемен двигател. Много фрапиращо й се отразяваше добавка+синтетично масло и съзнателно регулирана маслена помпа. Същото се случи във скоростната кутия и диференциала. Позволяваше да се пътува продължително със 5000-6500 об/мин. и температурата на антифриза да стои до 90 градуса. В първия момент празния й ход от ~900 об/мин. се вдигна на 1200 об/мин. само от добавката. Нататък е излишно да разказвам. Бих обсъждал с теб тази тема, но ще предизвикам национален протест и възстание с убежденията си.

Същото ще го налея в N9TE, но след като се разработи с 15W40 в първите 6-700-800 километра. Същото и в трансмисията. За неговия диференциал, не е подходяща. Ще започне да му изтърва шпера. Особено трансмисията, подобно на мотора, отчаяно се нуждаят от устойчиви на високи температури масла. Не си мисли, че скоростната кутия не може да задира. Задират и то ужасно.
Да се върна към основната тема в темата. Още по времето на 1-вата ми 505 Турбо, търсих двигател подобен на нейния. Мотор, който да е максимално близък по параметри, динамика и дори да се троши по подобен начин. Да е със същата конструкция колянов вал, биели, размери на бутала, глава, газоразпределение и да е също толкова прост, като детска играчка. И да е способен да носи големи извращения от към мощност и въртящи моменти. Двигател, който да бъде обаче доказал се във вековете, двигател със традиции и Световна слава.
Такъв двигател е конструиран в една Скандинавска държава. Нарича се Швеция. Някой е конструирал ,,еволюирал N9T" . Който пак е от много древни и незапомнени стари времена. Това е моят еталон : B23ET

Коляновият вал : лявия на Волво-то, дясния на N9T ( в случая, моят мъртъв блок)

Колянов вал на такова Волво :

Шведите си имат цели арсенали от бутала, бутални болтове, сегменти, биели дори за него. Най-хубавото е, че много от тези части са съвместими в N9T* без никакви модификации.

Колеги от тамошните държави са стигнали до извода, че и СААБ имат двигатели, чийто части са съвместими със тези на N9T*. Наистина, ако се види зор със биелните шийки и намиране на точно търсените от мен марка и размер лагери, можем да вложим СААБ-ови Турбо биели във Душегубката N9T. Тъкмо за тях в България бързо ще намеря биелни лагери. Те, там да си ги плащат в Евро. Аз, тук ще ги намеря същите и от по-залежали времена. За това ми е цялото чудене покрай тази интернационална дивотия N9T.
Изгледи в сглобен вид :