Автор Тема: Peugeot 505 Turbo injection 1984  (Прочетена 65882 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 25, 2012, 22:24:16
Отговор #20

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3590
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
На колко степени ти е перката? :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Септември 26, 2012, 00:35:48
Отговор #21

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Няма степени, Кире. Няма и електромотори.   Има електромагнитен съединител, който е закрепен към  шайбата на водната помпа. Подобно на Мерцедес 123/201/124 с мотори М102. Същата се задвижва от клиновиден ремък. Те са два. Единия за водната помпа и алтернатора, другия за хидроусилвателя на волана. Е, върти и климатик, ако има такъв. В случая, няма.  :) 

Та, тая шайба има повърхнина върху която контактува четката постоянно. И с течение на пробега, четката се износва в крайна сметка.   Перки у нас колкото щеш. Не е проблем.  Мислил съм по този въпрос за ел. перка.  Имам 2 броя такива вентилатори от 405. Нейните бяха на 2 степени. Ама, 2-рата степен им е страховита.   :) Като цяло, не виждам смисъл да се променя оригиналът.  Доста юнашки радиатор има, алуминиев, а и нито свещите са му свещи, нито горивните смеси-смеси, нито маслото- масло, нито нищо все още. 

Чакам си петте кила синтетика да ми дойдат тия дни, филтър имам и като почна след маслото - всичко наред.

Като си ме запитал, я да те подбера аз. Другарят M_g ми беше на гости и му раздава всичката газ в Неделя. Определено никак не ми хареса какво се случва.  По каталог му дават свещи на Бош W7DTC.  Сегашните са  W7DC.  Мързи ме да ровя, че е късно. Обаче, я помисли има ли значение това ,,Т" в означенията.   Едните бяха с един електрод маса, другите бяха с три. Ще се радвам да чуя всякакви мнения по въпроса.  Имам нови W8DC и W6DC. Ама не мисля, че са подходящи. За това да знам, какви точно да търся за да мога да дам заявка и за ме снабдят с нементета.

Оказа се и че френския турбо-мотор е скаран с нашите бензини. Фрапираща разлика се усеща и чува от различните бензиностанции.  Ползвам само Петрол и ОМВ 98  и нагоре, проблем няма, разхода е просто чудесен.  От където и другаде да налея, положението е кофти и гори МНОГО.  Идеи ?

« Последна редакция: Септември 26, 2012, 00:44:39 от Тодор Живков »

Септември 26, 2012, 12:16:33
Отговор #22

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3590
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Ясноо , другарю Живков , значи електромагнитния съединител е намерил приложение и тук.За свещите - на Бош и сателитните му фирми
в означението им фигурира ли буквата ,,Т'' , това значи , че са триелектродни.
Няма на тебе персонално да обяснявам как гори искрата една и как 3 и 4 електродни свещи, умните хора от Бош са го измислили.3 електродна свещ е много важна за такъв мотор като твоя с турбопълнене , където е характерно рязко обогатяване на горивната смес
при и след прага на включване на турбото- около 3000 оборота на бензинов мотор.
Така че без компромиси.А кораба ти е величествен , подържай редовно , сменяй косумативи и консумирай със здраве кефа от него! :) 
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Октомври 18, 2012, 11:03:39
Отговор #23

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5099
Повозих се и аз на този кораб.

Впечатленията ми са, че французите са създали един изключително дискретен автомобил.
Арматурното табло е по-скоро скромно отколкото авангардно. Всевъзможните екстри са умело прикрити. Например, говорящият бордкомпютър е прикрепен към тавана над огледалото за обратно виждане.
Истински ме очуди, че този чек контрол работи и все още не му е прегракнал гласа!
Съобщаваше за намаляло ниво на охладителната течност.
Имам една огромна забележка!

Мъжки глас проговори на езика на Ада, а именно Немски.
Живков, бива ли такива работи ?! Има ли как да го смениш на нещо по-приветливо?  :D

Превключвателите за парното се движат плавно и с доста приятни прещраквания когато се минава през определена позиция.
Харесаха ми повече от на Пежо 205 и май вентилатора не е с проблемният реостат на 205ците.

Двигателя не се чува почти. Само като влезе в буус се чува дискретно съскане.
Отвън обаче ауспуховата система говори, че това не е обикновено 505. Звукът е дълбок и плътен.

Седалките са комфортни и плюшени, но французите са вградили метални опори, които сигурно държат таза.
Много ми харесаха на усещане, а изглеждат толкова бабешки.

Искам качествени снимки на таблото на светло, Живков!
Цялото е опасано с тънка хромирана лайстна, а пластмасата изглежда солидна с приятен и леко благороден шар на винила.

Вътрешните дръжки на вратите са изваяни от метал !!! Великолепно!
И на двете ми Алфи са пластмасови  :-X
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Октомври 19, 2012, 12:06:03
Отговор #24

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1913
Жорка , каква синтетика ще му сипваш ?

Октомври 19, 2012, 18:34:46
Отговор #25

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Ех, Митко !  Толкова живописно/вярно описание за нещо, докоснато за няколко минути.  В общи линий за нещата си прав.  В интерес на истината, видяхме се вечерта и беше тъмно. 

Да разясня малко за клавиатурата.  Все още не съм й разучил всичките неща, които може да прави.  Значи, от към избор на език вариянтите са Английски, Немски, Френски.  Понеже моята като нова е била предназначена за експорт към Австрия, за това и гласовите съобщения са на Немски.  Имат US версии от 2-ра фаза, които не само са на Английски, но и са вече изключително луксозни, с масивно табло и всички екстри са направени да ти вадят очите от многобройните копчета/врътки, лампички. Кич, ама семпъл.  Великобританските също са с Английски ,,интерфейс".   Няма странно да се случи Италиянски в някоя провинция на Франция. И обратното.  :)  Дразни ме и мен този Дойч.

Маслото е Мотул 10/60 или 15/50.  Не бива да се ползват минерални масла точно в този мотор. Минералното бързо ще се скапе, след това и бързо ще яде от ресурса на мотора и турбото. Като цяло е здрав. Ама капризен. Капризен от към реглаж на клапани, масла, бензин, свещи.  Едно да не е правилно - просто не работи и не върви както трябва.

Митко, да се видим живот и здраве, ще ти дам едно гръгче.  :))Октомври 22, 2012, 14:12:11
Отговор #26

Неактивен USfan

 • Публикации: 10907
Айде честито подкарване на големия кораб!  :D
Благородно завиждам и на Митко за возенето. :)

А на най горещото време през лятото, повече ли правеше проблеми примерно с детонационно горене/дрънкане, и повече харчене на бензин?

Октомври 23, 2012, 11:26:21
Отговор #27

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Хм. Знам защо питаш.  Заради разположението на междинния охладител, нали ?  :) Ще ти отговоря двузначно. 

Значи, възможно е да се случи това.  И се получава точно така.  В следствие на бензини 95, неподходящи свещи, неправилен аванс и други фактори.  Това не е добре и е много вредно.  Като цяло, електрониката има кнок сензор и усеща, когато ,,чукне".   Моят работи - веднага връща аванса назад и след това го дава напред.  Това при малки натоварвания. При зачестени чукания - едно, че диодът на таблото мига с честотата на чуканията и друго, че авансът се връща толкова назад, че просто колата... спира и НЕ върви. Но, твърде много започва да гори. Тези неща, не бива да се считат за нормални.  Много е грешно да се карат така тия Пежа.


Хубави свещи, правилни, точният аванс, възможно най-добрият бензин - зима/лято, няма да чукне, няма да щракне. Като е хубав  и устойчив бензина, системата не връща принудително аванса назад - следователно, щом няма детонации, дойде ли буустът, в ред ли му е авансът.... веднага отлепя, а на малки обороти, в градска среда се движи с лекота.   И с хубави бензини разхода е поносим.  

Ноември 04, 2012, 15:02:48
Отговор #28

Неактивен USfan

 • Публикации: 10907
Да, наистина има разлика дори и при едно и също номинално число на октана човек да зарежда, в зависимост от разл бензиностанции.
Просто турбо колите са мнго чувств в това отношение.
На горещо време баща ми Волвото С70 Т-5 /с което ме видяхте на последната ни среща там на Джиков/, при слагане на кофти бензин направо влиза в авариен Лимп режим, почва да прекъсва и да седи на 2000 оборота.
И чак като истине мотора, колата връща нормален режим на работа.

Но баща ми има навика да сипва бензин от селски бензиностанции в провинцията, заради няколкото стотинки разлика на литър.  :))
И това естествено никак не е добре за мотора, колкото и чувствителни и работещи Нок сензори да има.
Аз затова му слагам 98 на Т-5-цата, като го карам, и даже и на горещо време да го ръчкам злобно, с 98 от разни производители, електрониката на мотора не ми прави проблеми.
Иначе аз поне при тази турбо кола, разлика в разхода не мога да установя, в зависимост от това дали е кофти или не бензина.
Поне не при това Волво Т-5.  :D
Но разбира се, при различните турбомотори, девиациите в това отношение може да са различни и съответно по големи.

В това отношение турбо колите с по ниска степен на сгъстяване, както по старите модели без кулери, определено имат предимства, защото са разчетени на по-кофти бензин фабрично.  ;)

Ноември 05, 2012, 12:06:08
Отговор #29

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1913
На СХ-а спокойно мога да кажа, че няма драма в разликата между 95 и 98л При 98 просто има повечко мощност и пъргавина, но на 95 няма разлика нито в тихите, нито на прекъсване. Но и той е без кулер и с обикновена турбина.