Автор Тема: Peugeot 505 Turbo injection 1984  (Прочетена 65581 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 26, 2013, 18:18:12
Отговор #40

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Точно така, Кире.   Не, че се правя на важен, но и без това не беше добре прието да се снима.

С единият Вожд си говорихме. Всеобщо стигнахме до извода, че тия 2200 Турбо, не са двигатели за спар и ,,рязане".  Особено при факта, че имат специфична мазилна система, а нямат маслен охладител. Искат масла - синтетики. Не, че не пробвах ТДИ, ХДИ, СДИ-тата, все дето са до 2000-2200 кубика и не чипосани. >:D За пътуване, за изтегляне - чудесно.  Говорихме и за свещите, които съм сложил.  Внос Германия, Бош W6DC. Очаквам да не се самопочистват добре при гардско каране на къси разстояния. Убеден съм, че за извънградски преходи ще се нагорещят достатъчно, че да се изчистват. А, за лятото ще са чудесни. Особено в града, където в задръстванията колектора ми нажежава интеркулера и като потеглиш по-смело се чуват неприятни металически чукания. Които аз искам да избегна.

Има избор тук.  Човек може да подбере свещи за тоя двигател, в зависимост от сезона и маниера на каране.  Зимно време, градско каране, къси разстояния, къде загрее-къде не загрее, чести студени стартове, може да се ползват W8DC. Като в никакъв случай не се допуска извънградско шофиране в стил ,,Див капиталист".  За лятно веме, абсурд.

Средния вариянт, който не позволява нито в лятни горещини-нито в зимни студове да се постига човешки разход и оптимална работа са тези W7DC/ DTC.  Златната среда. Не ме устройва. Съжалявам, че оспорвам решенията на завода производител, лаборатории за изпитания и специалисти, но понеже съм в България и имам предвид нашите горива, нашите атмосферни условия, нашите хора от БАН и желанието ми да пробвам различни неща. Докато намеря най-удачното за себе си. А, не за общественото мнение.

При тенденция в топло и горещо време да се шофира динамично, да се позволи пълноценен режим на пълна газ, когато трябва и предимно извън града, много правилно съм си избрал W6DC. 

Имаха и книжки, като моите. Хм, разгледахме и заводската му карта. Мозъкът му е двуличен.  Чете от 2 карти.  Коренно различни. Едната я ползва, когато мотора работи във целия диапазон, но без надналягане в колектора. Или е такъв, че да не предизвиква употреба на другата карта.  Втората карта я чете, когато ТПС-ът му каже, че дросела е отворен напълно, независимо в кой момент от работния диапазон се случва това.  Точно този ,,поглед" от едната към другата карта и сигналите, получавани от всички там датчици, сензори явно в този случай подготвят системата за този режим, когато се постигне определеното налягане и се наложи рязко обогатяване на сместа.  Той и мас метър има, механичен, та и той е в сметката.   И цялата тази идилия, обуславя тази характерна флегматичност и процес на ,, очакване" при тия стари системи. 

Ето му картата :

Идеята всеки сезон да се сменят свещи е чудесна, обаче аз съм решил да ползвам само едни.  Особено в предвид и мястото, където са завряни и това, че трябва цял 1 час за тяхната смяна.


« Последна редакция: Януари 26, 2013, 18:20:07 от Тодор Живков »

Януари 26, 2013, 18:50:35
Отговор #41

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3761
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Геца , при мен в колежа има британски диагностичен стенд Cripton Cudos 900 от средата на 90 - те , който стои захвърлен като паметник
на не инициативата. :( :o. Не е под моята юрисдикция , иначе щеше да вади там некви скромни пари. :-X

Това чудо работи с диагностични карти за всяка янгтаймърска инжекциoнна с - ма , ако не се лъжа и за твоето Пижо LE2 - Jetronic - a. :)
Напомни ми , моля имам чисто нова Оригинална! Bosch W8 DC , ще ти я подаря от сърце. :)
 
« Последна редакция: Януари 26, 2013, 18:53:41 от fulcrum »
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 26, 2013, 22:39:36
Отговор #42

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Кире, ще се радвам да го видя този диагностичен уред. Като събера Пежото, определено ще трябва истински стенд.  Само със стробоскоп не би станало. Ще се покажат много полезни неща и стойности. Тъкмо ще нагласим и дебитомера. И много други неща.  Искам да се запозная с този уред, аз, бързо ще го разуча. След това ще го изпробваме. Не зная, дали имаш букса за него. Защото, Пежото има такава за закачане.   Няма ламбда-сонда, ако това е от значение. Няма и катализатор. 

Много ще се радвам да попадна във Вашата среда и заедно да извършим тази дейност. В същност - ще бъде отлична възможност да проведем едно обучение по тази част.  Обучение, което ще снимаме, ще подредим и качим тук.

Януари 27, 2013, 00:44:11
Отговор #43

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3761
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Значи, да наснимам стенда - той е на количка , заедно с 1 милион анджаклами... :))Геца , спретвай си екскурзия към Родопа планина напролет, ще уговарям работна среща. :)Хах , изненада - горивната ти с- ма е от редките случаи без ламбда сонда
И най важното - да е налична картата за твоята горивна с- ма.
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 00:55:32 от fulcrum »
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 27, 2013, 06:48:13
Отговор #44

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1914
Жорка, какво ще рече да настроим дебитомера ? Какъв модел е твоя ? На моя не могат да се промент параметрите .

Януари 27, 2013, 14:37:30
Отговор #45

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Защото е Ситроенски - кара, кара и като замине, заминава на вторични суровини. Купуваш нов. Хехе.  :))

Моят си е дебитомер, като дебитомер. С разлика, че абсолютно всичко се разглобява вътре. Има възможност за регулировка, могат да се подменят разни части вътре.  Понеже не е имала АГУ, не е и повреден от гърмежи.  Не е и отварян никога.  Имам още един от предишното Турбо, тотално разбъзикан, отварян хиляда пъти и повреден от човъркане, но има важни хубави части, които седят за резерва.  Борко, като стигна до него ще ти го покажа подробно.


Кире, ще уредим тая работа. Бе, или ще го нагласим-или ще го разбъзикаме много.  Може да му се сложи ламбда-сонда.   Даунпайпа на турото, правим отвор, навивам резба, закачаме ламбдата.  Това, ако вече решим да се глезим.  Но, добре ще е предварително да направя тази работа и някой от моите агенти да ми услужи със изрядна ламбда-сонда.  Нататък ще се оправим.  Хубаво е да се види, къде са му смесите.   Разни Москвичи им накачиха ламбди-сонди, та моята няма да види. Как не.  :))  Тъкмо и аванс ще регулираме.  Аз, така или иначе ще го наглася, да може да пали и да се движи.  След това ще направим фини настройки на грубата електроника.   Няма начин - ще публикуваме научен труд.   С подкрепата на цялата правителствена и научна номенклатура.

ПС Само да не вземе някой да си прави колата, учейки се от тия трудове, че ще си съсипе машината, нервите и живота.  :))
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 14:39:56 от Тодор Живков »

Януари 27, 2013, 14:41:59
Отговор #46

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3761
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Защо да си съсипе машината Геца , това са конкретики. Правиш , анализираш  , публикуваш , кефиш се! :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Януари 27, 2013, 18:33:26
Отговор #47

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1914
Защото е Ситроенски - кара, кара и като замине, заминава на вторични суровини. Купуваш нов. Хехе.  :))


Той ако беше Ситроенски щеше да кара 100 години, ама е Бош, за съжаление ..
Номерчето му е 280 000 061, за протокола де

Януари 27, 2013, 19:51:59
Отговор #48

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
И моят е Бош. Номерът ще го снимам и ще ти го кажа.  :) Имам го из книгите някъде, но ми е по-лесно да го снимам.  Не знам защо си се наплашил от Бошовите компоненти.  Боре, в онова време не са изобщо същите Туркизми, които са сега.  Турците също се научиха да правят части. Въпросът е, че политиката е такава, никой няма изгода от дълготрайни компоненти. 

Януари 27, 2013, 20:28:44
Отговор #49

Неактивен michev

 • Публикации: 2561
 • only rear wheel drive
Номерата на Бош са с 10 цифри.