Точно така, Кире. Не, че се правя на важен, но и без това не беше добре прието да се снима.
С единият Вожд си говорихме. Всеобщо стигнахме до извода, че тия 2200 Турбо, не са двигатели за спар и ,,рязане". Особено при факта, че имат специфична мазилна система, а нямат маслен охладител. Искат масла - синтетики. Не, че не пробвах ТДИ, ХДИ, СДИ-тата, все дето са до 2000-2200 кубика и не чипосани.
За пътуване, за изтегляне - чудесно. Говорихме и за свещите, които съм сложил. Внос Германия, Бош W6DC. Очаквам да не се самопочистват добре при гардско каране на къси разстояния. Убеден съм, че за извънградски преходи ще се нагорещят достатъчно, че да се изчистват. А, за лятото ще са чудесни. Особено в града, където в задръстванията колектора ми нажежава интеркулера и като потеглиш по-смело се чуват неприятни металически чукания. Които аз искам да избегна.
Има избор тук. Човек може да подбере свещи за тоя двигател, в зависимост от сезона и маниера на каране. Зимно време, градско каране, къси разстояния, къде загрее-къде не загрее, чести студени стартове, може да се ползват W8DC. Като в никакъв случай не се допуска извънградско шофиране в стил ,,Див капиталист". За лятно веме, абсурд.
Средния вариянт, който не позволява нито в лятни горещини-нито в зимни студове да се постига човешки разход и оптимална работа са тези W7DC/ DTC. Златната среда. Не ме устройва. Съжалявам, че оспорвам решенията на завода производител, лаборатории за изпитания и специалисти, но понеже съм в България и имам предвид нашите горива, нашите атмосферни условия, нашите хора от БАН и желанието ми да пробвам различни неща. Докато намеря най-удачното за себе си. А, не за общественото мнение.
При тенденция в топло и горещо време да се шофира динамично, да се позволи пълноценен режим на пълна газ, когато трябва и предимно извън града, много правилно съм си избрал W6DC.
Имаха и книжки, като моите. Хм, разгледахме и заводската му карта. Мозъкът му е двуличен. Чете от 2 карти. Коренно различни. Едната я ползва, когато мотора работи във целия диапазон, но без надналягане в колектора. Или е такъв, че да не предизвиква употреба на другата карта. Втората карта я чете, когато ТПС-ът му каже, че дросела е отворен напълно, независимо в кой момент от работния диапазон се случва това. Точно този ,,поглед" от едната към другата карта и сигналите, получавани от всички там датчици, сензори явно в този случай подготвят системата за този режим, когато се постигне определеното налягане и се наложи рязко обогатяване на сместа. Той и мас метър има, механичен, та и той е в сметката. И цялата тази идилия, обуславя тази характерна флегматичност и процес на ,, очакване" при тия стари системи.
Ето му картата :
Идеята всеки сезон да се сменят свещи е чудесна, обаче аз съм решил да ползвам само едни. Особено в предвид и мястото, където са завряни и това, че трябва цял 1 час за тяхната смяна.