Защо ? :)Пежо със счупен мотор е неизгодна сделка. В същност, изгодна е за купувача. Продавача в този случай горе-долу има представа какво продава. Знае как вървят на части, понеже не са евтини и ги няма. Честно казано, не виждам смисъл. Колата я взех с огромно желание. Със същото желание я счупихме. Със същия ентусиазъм, макар и бавно понеже не е БМВ или Мерцедес, ще се възстанови. Харесвам я безкрайно. Наистина, нямам желание да го продавам. Първо, такава кола в такова недвижимо състояние, върви на цена за вторични суровини. Нереално е да се търсят повече пари. От друга страна е напълно оригинална и автентична, с годна и права каросерия, запазен интериор, чудесна ходова част. А и когато е в ред, върви и вози страхотно. Ако целях да забогатявам по този начин, марката Пежо щеше да е последната с която да се занимавам. Още ме е яд за бялата 504.
Сивата остава моя. Съдейки по нейните качества на автомобил, повярвай ми - в някои отношения превъзхожда много, много по-нови от нея.
Кога ще бъде готова и кога ще я завърша до край - не зная. Важното е, че съм започнал бавно да работя по нея. Нямам много време, за да я направя за 4 месеца. Смятам, че за 1-2-до 3 години ще бъде готова. Така съм си разпределил задачите.
- двигател, тук трябва да реша, да правя оригиналния или да ревизирам друг, неоригинален, пак Турбо, пак френски и 6-цилиндров, много ме гложди да го сложа, а и е по-лесен и достъпен от към части, на коне и без идиотски налягания 220-230-240, на въртящ момент 340-350-380 Н.м. още при 2700 об/мин. и това ми харесва, ще видим, той и генерация ще иска друга, камбана за трансмисията от такова Пежо със 2,8 мотор или 604 ръчна версия със 2,7.
- трансмисия да ревизирам, имам лагер за смяна, лостове, ябълки, маншончето ще им сложа
- кардан, да се почисти неговия кожух, да се почисти кардана, да се провери за деформации, ЗАЩОТО имат склонност да поддават и дебалансират при моделите с двигатели V6 2800, 2200 Турбо
- диференциал, понеже за нея стават блокажи тип Торсен от 405 Mi16x4, което е по-добър вариянт от фабричния със LSD
- джантите са чудесни и са боядисвани отлично, искам да се изправят и наново да се боядисат като нови
- гайчици да си намеря или да правя оригиналните, били са някога никелирани
- гуми трябват
- каросерията да се раглоби до гола тенекия - капаци, врати, предни калници
- след това да се свали абсолютно всякаква боя и антикор до чист метал и съответната подготовка
- да се изберат материали за това, хубави, качествени- тук има хора, които много добре познават такива материали и са работили по тази част
- трябва да се поправят дребни места по задните калници и пода зад предните гуми, това й е
- да се избере марка на боята - оригинално 1-ва фаза 505 е в 2 цвята каросерията, като моята
- брони да се изтъркат, да се изравнят, да се боядисат в оригинален тъмно сив свят
- един фар има спукано стъкло, аз имам резервно, но то е от друга марка
- стоповете да се почистят, да се полират
- салона да се изпере, мокетът да се изпере, таванът веднъж съм го свалял заради шибедахът - той чисто нов трябва да бъде, да се избере плат за него, да се разкрои
- окачването въпреки че е абсолютно стегнато и безпроблемно, трябва да се разглоби, да се почисти, да се грундира, да се боядиса
- и след цялата тази какафония, все пак трябва и да се сглоби
- кара ми се много, направо не ми се слиза, но няма да стане бързо
Най-много се радвам, че успях да го покажа на разни луди и ентусиазирани хора. Да го видят, да се повозят, някой от тях и да го карат.
Живот и здраве, ще дойде време, пак ще бъде в час.
Това е. Темата си остава и малко- по малко ще разказвам и показвам, какво съм правил. Срокове не гоня, зор нямам, искам да стане един път и повече да не се занимавам. Един мотор да му направя, както аз си знам и да го забравя.