Автор Тема: Peugeot 505 Turbo injection 1984  (Прочетена 66237 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 03, 2013, 14:28:53
Отговор #70

Неактивен m_g

 • Публикации: 1121
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
2 атмосфери са пределно малко дори за тотално износена цилиндро-бутална група. Сигурен ли си, че газоразпределителния механизъм работи изправно?
Никакъв ли шанс няма да намериш друг двигател, дори не турбо, и да остане в движение, пък турбо мотора да го правиш, когато има време и възможности. Зарежеш ли я на село, край с нея. И следващата кола пак ще гълта труд и пари, и за тази никога няма да дойде време. А поседи ли 4-5 години, ще е тотално аут.
По двигателя на 504-ката има ли развитие?

Февруари 03, 2013, 19:31:43
Отговор #71

Неактивен GT

 • Публикации: 1069
Имаше друг двигател, беше V6 Turbo от Renault Alpine.  :) Той още седи и аз дебна да го закупя от собственика, (Бакара), който тогава ме изпревари. Това беше и идеята тогава.  Случи се Пежото с работещ мотор и го взех така, работещо.  Ако колегата реши да си продаде Алпиновия мотор - него ще правя. Къде-къде по-здрав и смислен двигател. За разлика от оригиналния. Като не го даде - ще правя оригиналния. Като започна ще снимам.  После закарвам каросерията горе над Пловдив да се прави и когато стане. Поне да се върши някаква работа, че сега само си пиша тук.

 Няма резервни двигатели - всичките, които намериш са зле повредени, счупени бутала, вкопани цилиндри, вкопани разпределителни валове, повредени турбини, стопени лагери, дори основните. В България има над 10 такива Пежа, поне толкова съм преброил. Има още една, като моята, която е в безупречно състояние от към механика - на едно момче от Пежо клуб е от Бургас. Но и той като я прибра от Пловдив й прави двигателя - всичката механика по главата+разпредвала. :) Хората не ги ремонтират, защото с парите за това ще си купят много по-нова кола, с която ще им е по-лесно. И майсторите, свикнали на БМВ, Опел, Фолксваген, Ауди съм забелязал, че никак не мога да ги ремонтират. Но, древни инженери и доценти се справят добре. :) Модерните сервизи пък още с качване на подемника - огъват праговете, а тя никога не се хваща за тях. И това преживях още с 504-ката, когато като клиент сам трябваше да си сменя саксът, понеже се случи на път за морето.  Моята си остава моя.   Така, Момчиле. 

Видях в Пловдив едно изоставено, но много запазено 605 SVTI, виншев металик със всички екстри за модела. От скоро няма номера, а от три години седи. Прииска ми се да го притежавам.  Ако успея да го договоря със внука на собственикът, който е зле със здравето - ще го взема и ще го прибавя в двора. Тъкмо ще се стимулирам да си завърша гаража.  Има и едно  505 GTI  в София, което седи в един гараж, цяло, комплектовано, автомат. Така че, не се притеснявай, те първа ще се сдобивам с още Пежа. Къде годни-къде донори.  :) 

ПС Газоразпределението е центровано.  Обаче, не знам по кой от всичките белези, че доста е белязвано там. В същност, зъбното колело на вала е с асиметрични отвори и не може да се обърка. Има белегче там и белег-издатък на главата.  Тази работа я правих изключително уморен в малките часове на нощта.  Със Сашо също мислихме над този вариянт.  Е, ще взема да проверя. Така и така съм демонтирал повечето неща, които пречат.

Малко снимки от тези дни. Течът на масло от предният капак на ангренажа, вижда се колко малко тече, изцапах въздухозаборника, след това откаченото табло, за да се добера до металната кутия.
Февруари 07, 2013, 16:00:02
Отговор #72

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1787

Февруари 26, 2013, 14:15:46
Отговор #73

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1912
Малко ОФФ, но да си кажа - на скрападжийницата в Северна индустриална до линиите се е наперило едно Пежо 505 готово да го мачкат - фарове, брони, стъкла - всичко си е по него. Засега !

Март 01, 2013, 09:41:28
Отговор #74

Неактивен Mitq

 • Публикации: 12
Прочетох цялата тема за автомобила.Продава ли се?

Март 05, 2013, 19:35:54
Отговор #75

Неактивен GT

 • Публикации: 1069
Защо ?  :)Пежо със счупен мотор е неизгодна сделка. В същност, изгодна е за купувача. Продавача в този случай горе-долу има представа какво продава. Знае как вървят на части, понеже не са евтини и ги няма. Честно казано, не виждам смисъл.  Колата я взех с огромно желание. Със същото желание я счупихме. Със същия ентусиазъм, макар и бавно понеже не е БМВ или Мерцедес, ще се възстанови. Харесвам я безкрайно.  Наистина, нямам желание да го продавам.  Първо, такава кола в такова недвижимо състояние, върви на цена за вторични суровини. Нереално е да се търсят повече пари. От друга страна е напълно оригинална и автентична, с годна и права каросерия, запазен интериор, чудесна ходова част.  А и когато е в ред, върви и вози страхотно. Ако целях да забогатявам по този начин, марката Пежо щеше  да е последната с която да се занимавам.  Още ме е яд за бялата 504.

Сивата остава моя. Съдейки по нейните качества на автомобил, повярвай ми - в някои отношения превъзхожда много, много по-нови от нея. O0 >:D Кога ще бъде готова и кога ще я завърша до край - не зная. Важното е, че съм започнал бавно да работя по нея. Нямам много време, за да я направя за 4 месеца.  Смятам, че за 1-2-до 3 години ще бъде готова.  Така съм си разпределил задачите.

- двигател, тук трябва да реша, да правя оригиналния или да ревизирам друг, неоригинален, пак Турбо, пак френски и 6-цилиндров, много ме гложди да го сложа, а и е по-лесен и достъпен от към части, на коне и без идиотски налягания  220-230-240, на въртящ момент 340-350-380 Н.м. още при 2700 об/мин.  и това ми харесва, ще видим, той и генерация ще иска друга, камбана за трансмисията от такова Пежо със 2,8 мотор или 604 ръчна версия със 2,7.
- трансмисия да ревизирам, имам лагер за смяна, лостове, ябълки, маншончето ще им сложа
- кардан, да се почисти неговия кожух, да се почисти кардана, да се провери за деформации, ЗАЩОТО имат склонност да поддават и дебалансират при моделите с двигатели V6 2800, 2200 Турбо
- диференциал, понеже за нея стават блокажи тип Торсен от 405 Mi16x4, което е по-добър вариянт от фабричния със LSD
- джантите са чудесни и са боядисвани отлично, искам да се изправят и наново да се боядисат като нови
- гайчици да си намеря или да правя оригиналните, били са някога никелирани
- гуми трябват
- каросерията да се раглоби до гола тенекия - капаци, врати, предни калници
- след това да се свали абсолютно всякаква боя и антикор до чист метал и съответната подготовка
- да се изберат материали за това, хубави, качествени- тук има хора, които много добре познават такива материали и са работили по тази част
- трябва да се поправят дребни места по задните калници и пода зад предните гуми, това й е
- да се избере марка на боята - оригинално 1-ва фаза 505 е в 2 цвята каросерията, като моята
- брони да се изтъркат, да се изравнят, да се боядисат в оригинален тъмно сив свят
- един фар има спукано стъкло, аз имам резервно, но то е от друга марка
- стоповете да се почистят, да се полират
- салона да се изпере, мокетът да се изпере, таванът веднъж съм го свалял заради шибедахът - той чисто нов трябва да бъде, да се избере плат за него, да се разкрои
- окачването въпреки че е абсолютно стегнато и безпроблемно, трябва да се разглоби, да се почисти, да се грундира, да се боядиса
- и след цялата тази какафония, все пак трябва и да се сглоби
- кара ми се много, направо не ми се слиза, но няма да стане бързо

Най-много се радвам, че успях да го покажа на разни луди и ентусиазирани хора. Да го видят, да се повозят, някой от тях и да го карат.  :) Живот и здраве, ще дойде време, пак ще бъде в час.

Това е. Темата си остава и малко- по малко ще разказвам и показвам, какво съм правил.  Срокове не гоня, зор нямам, искам да стане един път и повече да не се занимавам. Един мотор да му направя, както аз си знам и да го забравя.

Март 05, 2013, 21:49:22
Отговор #76

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1787
Един приятелски съвет, прибери колата на сухо. Там където си я зарязал в момента не е най-подходящото място.

Март 05, 2013, 22:05:17
Отговор #77

Неактивен pavni

 • Публикации: 159
 На всичко отгоре аз му помагах да я зареже там O:-)

Март 07, 2013, 15:16:53
Отговор #78

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1787
На всичко отгоре аз му помагах да я зареже там O:-)

Браво, добре сте се справили  ;)

Март 07, 2013, 17:46:46
Отговор #79

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7086
Верно, комутаторите страдат най-вече от влагата, ако наистина там е проблема де... както се казва: есть електроника есть прАблема, нет електроника - нет прАблема! >:D Аз така с 205-цата 2-3 дена страдах и 2-3 пъти закъсвах и бутах по светофарите, злобно изскубах имобилайзера барабар с алармата, междувременно прозвънях ушите на поне 5 човека приятели за съвети и накрая добрия бат' Киро родопски ми прати едно истинско /не-тайванско/ комутаторче в комплект с бобинката за вс. случай, да я излекуват. Сега без резервни такива мисля на път да не тръгвам, както правя и при шкодите впрочем.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.