Днес свърших полезна работа. Интересно ми стана и дълго се чудех, защо когато свалих първия път главата, нямаше надран цилиндър. Никога нямаше да го затворя със надран цилиндър. При това 2 пъти. Когато запалих след второто качване на главата и както споменах , работеше само на 2 цилиндъра, 1 и 4-ти. Не е работил много, а няколко минути. След което я оставих там.
- измъкнахме Пежото от канавката

- бутахме го със спаднала гума и я смених чак когато го повдигнах край подемника

- взех да разкачам кабели, кумпулнзи, датчици, сензори и на помощ дойде ТОЗИ УРЕД

- нахвърлях внимателно каишът покрай лапите ( не тампоните, отвиват се лапите, а тампоните остават на моста, по-лесно е)

- започнах да вдигам и масивния чугун взе да излиза нагоре, но и много трудно излезе от първичния вал, ще пиша и за него....

- ето го в целия му размер, мръсотия и блясък, маховикът не е илюзия, масивен, плътен и тежък метален елемент

- главата я повдигнах отново с хидравличния крик, защото иначе трябват ТРИМА, двама да я вдигат и трети да я завърти и освободи от веригата

- това са цилиндри 2-ри и 3-ти

- това са съответните бутала, при изваждането на които изпаднаха и разни парчета, а на 1-ви и 4-ти не се движат сегментите в каналите, биелните лагери поне са здрави, не са стопени, но един е станал с петно ,,огледало", другите не са опитвали да задират. Матирани и надраскан са и за мен не са годни, като измеря вала ще реша и за него.....

В същност, това е положението. 4-ри бутала, 4 цилиндъра, 4 биелни лагера, за коляновия вал не зная, не остана време. Като го измеря ще реша. Въобще ще реша, какво да го правя. Понеже имам 4 перфектни, оригинални и номинални бутала за него, ама не са същия размер. Бутала нови да му търся, 1000 лв. по-евтини няма.
Даваха ми днес акъли ризи да се набиват в цилиндрите, за да се ползват по-малките бутала. Аз, много не го харесах този метод. Поне Жигули/Лада не изкарваха много със преправени на сухи ризи блокове. Не знам някой да се е похвалил. И Мерцедеси има правени със ризи, ама не могат да минат и 1/10 от характерния за тях междуремонтен пробег. Не зная. Другия вариянт - PRV6 Turbo. Просто се чудя, кой от двата да захвана. Защото ще го направя, както си трябва. Знам ли ? А, определено знам - никога не съм харесвал N9T*. Атмосферната му версия няма чупене и няма трошене, обаче другата версия.......не обича високи обороти, не можеш да го караш на максимум, гори твърде много за това което е, изключително капризен на свещи, кабели, гориво, масло, регулировка ГРМ. Това е от мен за сега.
Давайте идеи и предложения.