Автор Тема: Peugeot 505 Turbo injection 1984  (Прочетена 65657 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 17, 2013, 10:15:16
Отговор #90

Неактивен michev

 • Публикации: 2559
 • only rear wheel drive
Добре де, този мотор на ремонтен размер ли е, след като буталата, които имаш са по-малки?Набиването на ризи не е толкова лош вариант, има хора, които могат да се справят добре с това, стига да решиш.Ако стигнеш до този вариант мога да помагам.

Март 17, 2013, 22:01:01
Отговор #91

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Не съм мерил цилиндри, но сега вече ще отиде на поне 2-ри.  Вариянтът с ризите, имам вътрешно усещане.  Все ще съм на тръни в очакване да се случи неочакваното.  Тук не са проблем оборотите, а температурата.  Хора, които са правили V6 и V8 не споделят добри отзиви от сухи ризи. Другия вариянт е да го направя, както трябва. С нови бутала, сегменти, лагери, оригинални гарнитури. 

Друго, което установих. Основните лагери на вала - шабаровани са.


 

На PRV6-то от Renaul Alpine GTA, турбината седи отзад и към нея отиват ляв и дясен изпускателен колектор. И те минават отзад. 

Ето едно друго изпълнение (което много повече ми харесва в този вид) във автомобил  Де Лорийн :
 


 Купето на 505 има интересна вдлъбнатина в торпедната стена, ама доста вдлъбната навътре.  Предполагам е предвидено място за турбо. Няма логика иначе да има освободено толкова пространство.  PRV не е по-дълъг от 4-цилиндровия N9T*.  Та, от задния край на главата на 4-цилиндровия до дъното на вдлъбнатината има цели 2 педи място, не съм го мерил точно. 

Март 17, 2013, 22:19:02
Отговор #92

Неактивен baccara

 • Публикации: 390
 ;) всмукателните колектори на делорийна са еднакви с тези на атмосферната 25 фаза 1 със 2.7 prv6 механичния injection  :D,и него мисли повече а аз съм ти казал дай  да направим 2 коли да има в движение с тия v6 turbo мотори,е знам си аз че твоя ще бъде по добрия  >:D  ,защото аз мисля на моя само да отворя картера и да видя лагерите как са? както ти ми каза  8)) и после да отстраня оригиналния пенсионерски 2.9 v6  :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))

Март 17, 2013, 23:37:17
Отговор #93

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Добре ще постъпиш.  Адаш, знаеш ли - събужда ми се вдъхновението. Вдъхновението да възстановя редовата четворка. И това, че мога да го направя по-добре от колкото са го направили онези цинични френски мастурбатори в завода. Въпросът е, дали си струва.  Ще се запази автентичността на колата, двигателя ще стане един път.  Просто не мога да преживея факта, че има перфектна глава, отлична турбина, чудесни инжектори и нямам на какво да я захлупя !  :(   Другото е, че цялата електроника е оригиналната, безгрешна и безотказна. Няма електронна джаджа, която да не работи.  Чудя се, но наистина скоро трябва да реша.

От 2,2 литровия, не мога да изкарам това, което искам. А, аз искам 200-220-240 к.с. и Торк до 300-320...350 Н.м., повече не ми трябват. :)  Повече, няма да му издържи трансмисията и диференциала.  Колата е достатъчно добре сложена на пътя и достатъчно лека, пък и достатъчно луксозна и комфортна, за да се претоварва каросерията с повече.   В смисъл, не мога да му използвам целия потенциал на този 2200, просто НЕ Е предвиден да бъде със турбо. Той на натоварвания/налягания държи, обаче не държи на големи и рязки температурни амплитуди. Има версия 180 к.с., която много често страда от повредена/изгоряла/издухана гарнитура на главата. Имам на предвид оригиналната 3-слойна метална.


Март 18, 2013, 12:57:19
Отговор #94

Неактивен michev

 • Публикации: 2559
 • only rear wheel drive
Скромничък си, особено по отношение нютонметрите :D

Март 19, 2013, 16:40:57
Отговор #95

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
И така. Господа, привет на всички ! Стигнахме до изводът. Причината да си счупя Турбото въобще не е нито маслото, нито бензина. До някъде и горивото е виновно. Ако беше виновен предимно бензина, щеше да пострада челото на буталото. Щеше да причина на пепелник, все едно е кълвано от стоманен кълвач. И задължително първо ще счупи/повреди биелен лагер, преди да изгори бутало.  А, моите чела са чудесни. 

Полата на буталото е драла в цилиндъра.
Челото и областта между сегментите се нагряват най-много и най-силно разширяват. Според мен буталото се е счупило поради задиране в цилиндъра. От там са се счупили и сегментите.  Самите поли са се трили силно в цилиндрите. А, там където буталото е най-малко на диаметър (челата) направо е задрало.  Знаете, че буталата не са цилиндрични. Те са пресечени конуси, като най-малки стават от масления сегмент нагоре. Да, ама там са най-хлабави спрямо цилиндъра. Да, ама и там най-много се нагорещяват и разширяват.  Изобщо не съм мерил на каква хлабина са сглобени. За мен са прекалено стегнати. И в този мотор - няма кой да ги охлажда.  Заводския оригинал разчита на голяма хлабина, която предразполага към по-висока разходна норма на масло и шумна работа когато е студен.

Шабарованите лагери и тях изобщо не съм мерил. Няма и да меря.   Отказах се от вариянта със сухи ризи.  Не са й лоши цилиндрите. Ще се шлайфат. Няма да бързам изобщо.

Ще работя както аз си знам.

- ще претърся за такива бутала и размер 92,25/92,3 мм.
- второ ще си избера сегменти за тях, понеже има много разновидности и марки
- ще си измеря вала и ще му взема лагери Колбеншмид
- трябва ми блок от Фиат, за да взема едни важни части от неговите основни лагери
- трябва да си набавя литература за конкретния Ford и НЕГОВИЯ двигател с тези бутала, защото книгите за 505 Turbo, където французите са описали всичко най-подробно........ изобщо не ми вършат никаква работа в този случай  :(
- чак тогава ще пристъпя към определяне на хлабината и шлайф на блока според данните ЗА Фордовия мотор с тези бутала, понеже там някак си по-не задират така  :))
- трябва да преценя степента на сгъстяване, понеже Фордовите бутала нямат камера в челата, а оригиналните имат
- изобщо ще правя сбирщайн и предпочитам да го правя бавно, за да стане добре
- тогава вече ще мога да си го перкам в 6000 об/мин. и да пътувам динамично, без да ме е страх, че ще се потроши след  5 ходения до София


Сега, какво имам на предвид. 

Ще правя 4-цилиндровия двигател. Цялата кола е оригинална, нека си бъде с нейния мотор. А, PRV-то ще запазя за едно друго Пежо 505, което за сега е тайна.  >:D

Та, N9T* има много недостатъци.  Един от тях е, че по никакъв начин не е осигурено охлаждането  на буталата. Разчитат предимно на маслото.  За това ми трябва някой Фиат от който да взема пръскалките. Даже те имат сачми.  Отварят и пръскат при определени обороти/налягане. На малки обороти и празен ход, не пръскат.  Първо не е нужно, второ турбото не прави налягане и трето - няма да пада налягането на празен ход.  Дебит - помпата е грандиозна за 4-цилиндров мотор. Голяма, масивна, зъбна с верижно задвижване. До 2500 об/мин. е длъжна да осигури минимум 4 бара налягане. Дори 4,5 бара. На 2800/ ~3000 развива максимален въртящ момент и до тогава, налягането отдавна трябва да е стигнало 4-4,5 бара.  Това ще се провери пак. То зависи от много неща. Както и да е.  Това ме кара да сметна, че идеята за пръскалките не е лоша. Тя е задължителна ! 

Как и къде точно ще ги монтирам ?  Това ще преценя в процеса на работа. Масло ще взема от основните лагери на коляновия вал. Пръскалката като е със сачма, че дори и без сачма да бъде, не виждам проблем при читава и ,,дебитоносна" маслена помпа.  :)    Това е първи вариянт :Това е втори вариянт : (блокът е на Швабски двигател)Изглед отгоре :
След това ще пристъпя към тунелът на основните лагери и чак след като го проверя ще търся съответните лагери.  На магазинери и форумни гаранции не вярвам !  Имам часовници на които имам повече доверие. 

Степента на сгъстяване също трябва да се провери. Аз искам да я коригирам близка до заводската. 7,5 е малка. Целя да постигна теоритична  8,0 - 8,2. Така ще мога да го карам целогодишно И със нормални свещи, а не със свещи за реактивни турбинни двигатели. Които лятно за време и жега са чудесни, а зимно време са трагедия. 

За трети път ще разглобя цилиндровата глава. За да изравня и доизкусуря някои дразнещи ме фактори. Най-вече във камерата на главата и самите клапани.

Това е бутало от Корсeър 1700 : Тези са от някакъв Форд 2000 и аз търся точно бутала с такива чела :Най-точно до моята нужда и представа е това бутало :И тези бутала :
В краен случай, ако не открия такъв размер и геометрия - ще кача новите Фордови бутала на една фрезичка и ще им отнема материал от челата.  Преди да захапя новите бутала, ще  фрезовам за ПРОБА едно от старите.  >:D  Ще го фрезовам и дори отрежа за да видя, колко му е дебело челото.

Биелите също трябва да се модифицират от гледна точка на мазане към буталото, а предполагам и новите черупки за тази цел. Което е без особен смисъл, като се има на предвид идеята за пръскалките.


« Последна редакция: Март 19, 2013, 17:33:28 от Тодор Живков »

Март 19, 2013, 17:18:17
Отговор #96

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1914
Другарю Живков,
на МА моторите на Ситроен буталата са с пръскалки. За тая хубавия обаче и валът е приспособен.
Не забравяй обаче, че дебитът на маслената помна трябва наистина да отговаря точно на нуждите за охлаждане на маслото. Знаеш, че при охлаждане на буталата температурата на маслото рязко се покачва, което води до нужда от по-висока циркулация. На МА моторите има съществена разлика в помпите на нормалните мотори и тези с турбина и пръскалки

Март 19, 2013, 17:19:53
Отговор #97

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1914
И още нещо се сетих - буталата на СХ турбо с пръскарки в първи ремонт са 92,25 мм  O:-)

Март 19, 2013, 17:44:00
Отговор #98

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Чудесно !  Боре, можеш ли да снимаш едно такова бутало ?  Ново, старо - няма значение.  И евентуално да го видя на живо.  Ама, те, Ситроенските са като на трактор.  :-\  Или не бяха ?  Моля те, снимай когато ти е удобно едно такова.  Има голяма вероятност да не стане на Пежото.

Фабричните бутала на N9T** представляват точно това :Маслото - 10W60, марката ще я обсъдим. Маслен охладител, външен и с термостат, също е в списъка с промените.  Отново твърдя, че няма проблем с дебита на помпата. Това не е Крома или друг подобен мотор, дето частите на помпата се въртят в предния алуминиев капак и го изяждат с времето и губят налягане.  Тук са си двойка зъбни колела и може да се регулира. Ако се наложи.  Не съветвам никой да си бъзика помпата, освен ако не е убеден, какво точно трябва да бъзикне и какво точно иска да получи от нея.  Налягане и дебит са две различни понятия.  В моят случай е за ревизия.
« Последна редакция: Март 19, 2013, 18:03:51 от Тодор Живков »

Март 19, 2013, 18:18:07
Отговор #99

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1914
Жорка, за съжаление не съм ги нащракал толкова подробно отвътре, а и нямам как да ти покажа нито старо , нито ново. Някой от софийските корифеи може и да има, но едва ли ще се затърчат да издирват нещо ...
Както и да е. Ето всички снимки на буталата, които съм правил :
Полите на тези бутала са ммного по-дълги от това, което търсиш ти. Но дългата пола е колкото минус, толкова и плюс, ти го знаеш по-добре от мен.
Иначе са си истински тракторни като тенджери с прави чела  :D