И така. Господа, привет на всички ! Стигнахме до изводът. Причината да си счупя Турбото въобще не е нито маслото, нито бензина. До някъде и горивото е виновно. Ако беше виновен предимно бензина, щеше да пострада челото на буталото. Щеше да причина на пепелник, все едно е кълвано от стоманен кълвач. И задължително първо ще счупи/повреди биелен лагер, преди да изгори бутало. А, моите чела са чудесни.
Полата на буталото е драла в цилиндъра.

Челото и областта между сегментите се нагряват най-много и най-силно разширяват. Според мен буталото се е счупило поради задиране в цилиндъра. От там са се счупили и сегментите. Самите поли са се трили силно в цилиндрите. А, там където буталото е най-малко на диаметър (челата) направо е задрало. Знаете, че буталата не са цилиндрични. Те са пресечени конуси, като най-малки стават от масления сегмент нагоре. Да, ама там са най-хлабави спрямо цилиндъра. Да, ама и там най-много се нагорещяват и разширяват. Изобщо не съм мерил на каква хлабина са сглобени. За мен са прекалено стегнати. И в този мотор - няма кой да ги охлажда. Заводския оригинал разчита на голяма хлабина, която предразполага към по-висока разходна норма на масло и шумна работа когато е студен.
Шабарованите лагери и тях изобщо не съм мерил. Няма и да меря. Отказах се от вариянта със сухи ризи. Не са й лоши цилиндрите. Ще се шлайфат. Няма да бързам изобщо.
Ще работя както аз си знам.
- ще претърся за такива бутала и размер 92,25/92,3 мм.
- второ ще си избера сегменти за тях, понеже има много разновидности и марки
- ще си измеря вала и ще му взема лагери Колбеншмид
- трябва ми блок от Фиат, за да взема едни важни части от неговите основни лагери
- трябва да си набавя литература за конкретния Ford и НЕГОВИЯ двигател с тези бутала, защото книгите за 505 Turbo, където французите са описали всичко най-подробно........ изобщо не ми вършат никаква работа в този случай
- чак тогава ще пристъпя към определяне на хлабината и шлайф на блока според данните ЗА Фордовия мотор с тези бутала, понеже там някак си по-не задират така
- трябва да преценя степента на сгъстяване, понеже Фордовите бутала нямат камера в челата, а оригиналните имат
- изобщо ще правя сбирщайн и предпочитам да го правя бавно, за да стане добре
- тогава вече ще мога да си го перкам в 6000 об/мин. и да пътувам динамично, без да ме е страх, че ще се потроши след 5 ходения до София
Сега, какво имам на предвид.
Ще правя 4-цилиндровия двигател. Цялата кола е оригинална, нека си бъде с нейния мотор. А, PRV-то ще запазя за едно друго Пежо 505, което за сега е тайна.
Та, N9T* има много недостатъци. Един от тях е, че по никакъв начин не е осигурено охлаждането на буталата. Разчитат предимно на маслото. За това ми трябва някой Фиат от който да взема пръскалките. Даже те имат сачми. Отварят и пръскат при определени обороти/налягане. На малки обороти и празен ход, не пръскат. Първо не е нужно, второ турбото не прави налягане и трето - няма да пада налягането на празен ход. Дебит - помпата е грандиозна за 4-цилиндров мотор. Голяма, масивна, зъбна с верижно задвижване. До 2500 об/мин. е длъжна да осигури минимум 4 бара налягане. Дори 4,5 бара. На 2800/ ~3000 развива максимален въртящ момент и до тогава, налягането отдавна трябва да е стигнало 4-4,5 бара. Това ще се провери пак. То зависи от много неща. Както и да е. Това ме кара да сметна, че идеята за пръскалките не е лоша. Тя е задължителна !
Как и къде точно ще ги монтирам ? Това ще преценя в процеса на работа. Масло ще взема от основните лагери на коляновия вал. Пръскалката като е със сачма, че дори и без сачма да бъде, не виждам проблем при читава и ,,дебитоносна" маслена помпа.

Това е първи вариянт :

Това е втори вариянт : (блокът е на Швабски двигател)

Изглед отгоре :

След това ще пристъпя към тунелът на основните лагери и чак след като го проверя ще търся съответните лагери.
На магазинери и форумни гаранции не вярвам ! Имам часовници на които имам повече доверие.
Степента на сгъстяване също трябва да се провери. Аз искам да я коригирам близка до заводската. 7,5 е малка. Целя да постигна теоритична 8,0 - 8,2. Така ще мога да го карам целогодишно И със нормални свещи, а не със свещи за реактивни турбинни двигатели. Които лятно за време и жега са чудесни, а зимно време са трагедия.
За трети път ще разглобя цилиндровата глава. За да изравня и доизкусуря някои дразнещи ме фактори. Най-вече във камерата на главата и самите клапани.
Това е бутало от Корсeър 1700 :

Тези са от някакъв Форд 2000 и аз търся точно бутала с такива чела :

Най-точно до моята нужда и представа е това бутало :
И тези бутала :

В краен случай, ако не открия такъв размер и геометрия - ще кача новите Фордови бутала на една фрезичка и ще им отнема материал от челата. Преди да захапя новите бутала, ще фрезовам за ПРОБА едно от старите.

Ще го фрезовам и дори отрежа за да видя, колко му е дебело челото.
Биелите също трябва да се модифицират от гледна точка на мазане към буталото, а предполагам и новите черупки за тази цел. Което е без особен смисъл, като се има на предвид идеята за пръскалките.