Автор Тема: История на автомобилните регистрационни табели в България  (Прочетена 3084 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 07, 2019, 13:21:05
Отговор #20

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6675
И аз искам специално да благодаря на Madu за спазеното обещание, което той даде по повод ето тзи снимка, качена от мен:


Все още обаче не ми се е изяснило както означава региртрацията Тн, ако предположим че е Търново, което се преименува на Велико Търново през 1963 г., но преди тази година според написаното по-горе все още няма и частни черни номера, така че по тази логика номерът с префикс Тн трябва да е бял, а черният вече трябва да е с ВТ.
Относно някои анахронизми в между моделите на автомобилите и техните рег. номера, според мен могат лесно да се обяснят. Нов модел с по-стар номер може да се обясни с практиката при бракуване на стара кола номерата й да не се прибират както сега, а да се слагат на новата кола на бившия собственик вероятно с цел някакви икономии, особено ако новата всъщност е втора ръка на малко години, както е случаят сколите на бащата на Люси. Стара кола с нов номер е още по-лесно обяснима, ако е била бракувана по някаква причина например държавна кола, която някой от предприятието решава да закупи за да върне в движение и му се налага да я регистрира наново вече като частна. При тогавашния дефицит от нови и изобщо на коли у нас съвсем резонно е стари трошки да се връщат отново къ живот не като ретро хоби автомобили, а за да вършат работа.
За ретро музея вече е ясно, че са ги подбирали явно както им падне или примерно им харесва цветът на номера да са върже с този на колата :) Но при изобилието, което са придобили през годините и целия перфекционизъм, който влагат при реставрацията, описанията и подредбата наистина ми е странен този хаотичен подход специално към табелите.
Пещерския музей досега не съм имал възможност да го посетя, но от снимките ми се струва, че малко или дори никакви от автомобилите не са реставрирани от самите тях, а просто при закупуването са подбирани да са в отлично или поне добро състояние за показване... някои от тях дори не са оригинални, а тунинговани - мога да дам конкретен пример, но да не се впускам в подробности извън темата. Така че автентичността и хронологията на табелите им са най-малкия проблем според мен.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Февруари 07, 2019, 14:41:52
Отговор #21

Неактивен koruderliev

 • Публикации: 1982
Червени, червени, ама и те са хора ;)
Та и дипломатическите номера са си част от историята на тези в България :)


Февруари 07, 2019, 14:42:53
Отговор #22

Неактивен michev

 • Публикации: 2398
 • only rear wheel drive
Стари номера, монтирани на нови автомобили и имаше и по една друга причина - подмяна на купе. Навремето, това бе доста честа практика, лично аз съм виждал това неколкократно при съседи и роднини. Купетата тогава идваха и не оборудвани, а и изцяло оборудвани, тоест от старата кола се преместваха само мотора и мостовете. Старият номер се прехвърля на новото купе, така например, бащата на бившата ми съпруга, имаше Москвич 2140 с купе купено 1987-ма, с регистрация на Москвич 427 /412 комби/ от 1974-та или 75-та.

Февруари 07, 2019, 14:47:03
Отговор #23

Неактивен koruderliev

 • Публикации: 1982
В този ред на мисли и тези "със синя кръв" ;)


Февруари 07, 2019, 14:56:10
Отговор #24

Неактивен koruderliev

 • Публикации: 1982
Малко снимки от най-големия колекционер на таблици в България, които ще дадат още 10-ина повода за размисли ;)
Февруари 13, 2019, 20:49:23
Отговор #25

Неактивен Teo

 • Публикации: 148
 • Автомобилен "спотър"
Един въпрос който аз лично не съм могъл да си отговоря, е кога са се появили точно модерните транзитни номер (тези без синята лента в ляво), тъй като по кадрите които съм намирал на интернет изглежда сякаш почват някъде около 2002 г., пък номерата като дизайн и шрифт както ги знаем днес почват от 1999 г.Това за транзитните номера сигурно тук колеги могат веднага да отговорят, но аз просто съм бил прекалено малък през тези години за да гледам регистрационни номера. :))

Интересно и за по-старите транзитни номера кога как са вървяли. Едни от първите ако не се бъркам са били с бели символи на кафяв фон и се състояли от 6 цифри. По-късно станали с червен фон, пък после се добавя и едно "Т" по средата.
Да отворя и още една тема: Най-скорошните видове номера в България са обявени от 2015. Те включват варианти на дилпоматическите, сините номера за временно пребиваващи и транзитни номера за мотори, а също и "трети" номер за монтиране на багажник, който закрива оригиналния заден номер на автомобила. Последните са с червени символи на бял фон, и имат една малка цифричка след кода.
Февруари 17, 2019, 22:17:44
Отговор #26

Неактивен engineer

 • Публикации: 460
 • 1974 Москвич 412, 1969 Рила 1400
  • http://www.bgclassiccars.hit.bg
Една табела от т.н. пробни:


Февруари 19, 2019, 22:47:22
Отговор #27

Неактивен Madu

 • Публикации: 88

Все още обаче не ми се е изяснило както означава региртрацията Тн, ако предположим че е Търново, което се преименува на Велико Търново през 1963 г., но преди тази година според написаното по-горе все още няма и частни черни номера, така че по тази логика номерът с префикс Тн трябва да е бял, а черният вече трябва да е с ВТ.

Със сигурност смяната на кода в Търново не е станала, веднага след промяната в името(1963г.), а малко  по - късно - 1965 или 1966г.