Автор Тема: История на автомобилните регистрационни табели в България  (Прочетена 3863 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Февруари 07, 2019, 13:21:05
Отговор #20

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6734
И аз искам специално да благодаря на Madu за спазеното обещание, което той даде по повод ето тзи снимка, качена от мен:


Все още обаче не ми се е изяснило както означава региртрацията Тн, ако предположим че е Търново, което се преименува на Велико Търново през 1963 г., но преди тази година според написаното по-горе все още няма и частни черни номера, така че по тази логика номерът с префикс Тн трябва да е бял, а черният вече трябва да е с ВТ.
Относно някои анахронизми в между моделите на автомобилите и техните рег. номера, според мен могат лесно да се обяснят. Нов модел с по-стар номер може да се обясни с практиката при бракуване на стара кола номерата й да не се прибират както сега, а да се слагат на новата кола на бившия собственик вероятно с цел някакви икономии, особено ако новата всъщност е втора ръка на малко години, както е случаят сколите на бащата на Люси. Стара кола с нов номер е още по-лесно обяснима, ако е била бракувана по някаква причина например държавна кола, която някой от предприятието решава да закупи за да върне в движение и му се налага да я регистрира наново вече като частна. При тогавашния дефицит от нови и изобщо на коли у нас съвсем резонно е стари трошки да се връщат отново къ живот не като ретро хоби автомобили, а за да вършат работа.
За ретро музея вече е ясно, че са ги подбирали явно както им падне или примерно им харесва цветът на номера да са върже с този на колата :) Но при изобилието, което са придобили през годините и целия перфекционизъм, който влагат при реставрацията, описанията и подредбата наистина ми е странен този хаотичен подход специално към табелите.
Пещерския музей досега не съм имал възможност да го посетя, но от снимките ми се струва, че малко или дори никакви от автомобилите не са реставрирани от самите тях, а просто при закупуването са подбирани да са в отлично или поне добро състояние за показване... някои от тях дори не са оригинални, а тунинговани - мога да дам конкретен пример, но да не се впускам в подробности извън темата. Така че автентичността и хронологията на табелите им са най-малкия проблем според мен.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Февруари 07, 2019, 14:41:52
Отговор #21

Неактивен koruderliev

 • Публикации: 2011
Червени, червени, ама и те са хора ;)
Та и дипломатическите номера са си част от историята на тези в България :)


Февруари 07, 2019, 14:42:53
Отговор #22

Неактивен michev

 • Публикации: 2446
 • only rear wheel drive
Стари номера, монтирани на нови автомобили и имаше и по една друга причина - подмяна на купе. Навремето, това бе доста честа практика, лично аз съм виждал това неколкократно при съседи и роднини. Купетата тогава идваха и не оборудвани, а и изцяло оборудвани, тоест от старата кола се преместваха само мотора и мостовете. Старият номер се прехвърля на новото купе, така например, бащата на бившата ми съпруга, имаше Москвич 2140 с купе купено 1987-ма, с регистрация на Москвич 427 /412 комби/ от 1974-та или 75-та.

Февруари 07, 2019, 14:47:03
Отговор #23

Неактивен koruderliev

 • Публикации: 2011
В този ред на мисли и тези "със синя кръв" ;)


Февруари 07, 2019, 14:56:10
Отговор #24

Неактивен koruderliev

 • Публикации: 2011
Малко снимки от най-големия колекционер на таблици в България, които ще дадат още 10-ина повода за размисли ;)
Февруари 13, 2019, 20:49:23
Отговор #25

Неактивен Teo

 • Публикации: 159
 • Автомобилен "спотър"
Един въпрос който аз лично не съм могъл да си отговоря, е кога са се появили точно модерните транзитни номер (тези без синята лента в ляво), тъй като по кадрите които съм намирал на интернет изглежда сякаш почват някъде около 2002 г., пък номерата като дизайн и шрифт както ги знаем днес почват от 1999 г.Това за транзитните номера сигурно тук колеги могат веднага да отговорят, но аз просто съм бил прекалено малък през тези години за да гледам регистрационни номера. :))

Интересно и за по-старите транзитни номера кога как са вървяли. Едни от първите ако не се бъркам са били с бели символи на кафяв фон и се състояли от 6 цифри. По-късно станали с червен фон, пък после се добавя и едно "Т" по средата.
Да отворя и още една тема: Най-скорошните видове номера в България са обявени от 2015. Те включват варианти на дилпоматическите, сините номера за временно пребиваващи и транзитни номера за мотори, а също и "трети" номер за монтиране на багажник, който закрива оригиналния заден номер на автомобила. Последните са с червени символи на бял фон, и имат една малка цифричка след кода.
Февруари 17, 2019, 22:17:44
Отговор #26

Неактивен engineer

 • Публикации: 460
 • 1974 Москвич 412, 1969 Рила 1400
  • http://www.bgclassiccars.hit.bg
Една табела от т.н. пробни:


Февруари 19, 2019, 22:47:22
Отговор #27

Неактивен Madu

 • Публикации: 91

Все още обаче не ми се е изяснило както означава региртрацията Тн, ако предположим че е Търново, което се преименува на Велико Търново през 1963 г., но преди тази година според написаното по-горе все още няма и частни черни номера, така че по тази логика номерът с префикс Тн трябва да е бял, а черният вече трябва да е с ВТ.

Със сигурност смяната на кода в Търново не е станала, веднага след промяната в името(1963г.), а малко  по - късно - 1965 или 1966г.

Юли 17, 2019, 20:04:37
Отговор #28

Неактивен Cosworth96

 • Публикации: 19
Интересна тема. Не знам защо, ама от малък имам афинитет към табелите. Черни, жълти, бели без лента... И сега много се радвам като видя някоя, дори позанемарена кола със стари табели. Обаче ме "мъчи" един въпрос! Не знам как се присетих, но искам да питам за квадратните номера.

Ясно ми е, че жълтите (за които сега питам) имат квадратни за ремаркета, та дори и черните, ама с по-дребен шрифт. Е това Паджеро/Галопер е от скеч на Клуб НЛО, и се вижда, че е с ЖЪЛТ квадратен номер. Кадъра е от онзи сайт с какви коли има в определен филм/сериал/предаване и т.н., но не мога да открия целият клип, където се вижда по-ясно, по спомен беше серия АС, което е от последните жълти номера ако не се лъжа. Та белите си имаха АА, белите със синя линия КХ (по едно време, около 2003-та по спомен, разни Ленд Круизъри се мяркаха, а и още тук-там, със редовната серия С хххх МС). СА номерата имаха АА квадратни, но и нормални (една 190-ка в квартала, която преди това беше на жълти номера), после ѝ отредиха ВХ. Когато СА хххх ВХ се изчерпа, някъде около 2015-та (вече имаше СВ номера, от ноемеври 2014), помня, че слагата от СВ хххх АТ. Сега май се заявяват предварително, или се оставя определена бройка от текущата буквена серия. Та на въпроса, някой да знае дали официално е имало серия за квадратни жълти номера. Все пак не малко американски автомобили са започнали да се внасят тогава.И тъй като видях, че горе-долу по година подредихте черните номера, бих искал и аз да се включа, имам с какво - но от жълтите и белите. И всички от новите номера. Ще ги изпиша в отделен пост, за да допълним "Историята на българските регистрационни табели" поне малко.  :)
« Последна редакция: Юли 17, 2019, 20:07:40 от Cosworth96 »

Юли 17, 2019, 20:45:28
Отговор #29

Неактивен Cosworth96

 • Публикации: 19
Ще започна от жълтите нататък. Наистина си падам (явно) някакъв маняк и съм търсил всевъзможни начини да намирам коя серия, кога се е поставяла.

ТАКА:
*Не знам колко бързо са въвряли 9999-те възможни комбинации за дадена буквена серия, тук малко налучквам)
АБ - 1986 г.
АВ - Вероятно 87-88 г.
АГ - 88 (?)
АК - 89 г. (мисля, че бях виждал едно Алеко, модел 89-та с такава буквена серия)
АН - 89-90 (?)
АР - 90-91
(тук искам да вметна едно отклонение - АС и АТ вероятно са последни, защото, бях виждал някакъв документ на Сиера или Скорпио, не помня, купуван баш началото на 92-ра година нов, със серия АС. А пък АТ съм виждал на фейслифта на Пежо 405 (мога да го подкрепя със снимков материал), който дебютира за моделна година 1992. БВ и БГ не съм сигурен от кога трябва да са. В семейството имахме един дизелов Кадет Д преди много години със буквена серия БВ, но е бил купен вече регистриран, май около 93-та година, така, че не мога да кажа.
Минавам на белите (1992-1999)
АМ и АХ предполагам са първите, макар, че в онова шоу "Улицата", епизода от 1992, Кръстьо Лафазанов кара едно Пежо 309 двуврато (може би GTI беше, има го в "тубата") с номер С хххх ВК. Същият номер после го слагат на едно пиано, което търкалят по улицата.  :D Вероятно в края на годината е снимано, като гледам дебелите якета и като цяло метеорологичната обстановка на заден план.  :D Следователно:

ВК - 1992 г. (и може би началото на 93-та)
СА, СВ, СК, СС, СХ, вероятно са от 93-94 и са последните серии със точки между областният код и буквената серия (поне при софийските номера, 94-та година ако не се лъжа). Пак в семейството, в онези години е имало Волво (244 май, че...), на СХ серия. Нямам инфо кога точно е купено, дали е било регистрирано или пре-регистрирано. За историята му знам, че е било корекомско, ама от там го е купил първият му собственик в БГ. Пак се отклоних...

Виждал съм ТК (пак с точки) серия на 124-ка, снимката беше от 1993 г. Виждал съм я и в много разтегнат вариант на квадратен номер, отпред на един Буик (ако не ме лъже паметта), ТС серия (с точки) съм виждал на Алеко, Чероки (ок. 88-90 модел) и Киа Спортидж, както и на стари снимки на един служебен Ескорт на Мото-Пфое (до скоро работих за тях) в книгата на г-н Борис Мареков (създател и почетен управител вече на МП). Ескорта, беше от моделни години 1993-1995 (старата броня на МК5 с овален продълговат стоп вече)

СМ е вероятно първата серия без точки, около 1994-95 г.
СН - 1995 г.
СР - 1995 г.
СТ е от края на 1995 и вероятно началото на 96-та.
ТХ е 1995 г. (пак в клип на Клуб НЛО от 95-та съм виждал държавно БМВ Е38, явно ново, с такава серия)
ТМ - 1996 г., даже потвърждавам, че е лятото. На най-добрия ми приятел от детството, техните имаха една Фелиция нова от Еуратек и номера накрая беше такъв (при пререгистрирането се смени) и същият този приятел, ми разказваше, че е купена юли 1996 г.
ТН - 1996 края или направо 1997. Съмнява ме, баш по Виденовата зима да са се купували и пререгистрирали кой знае колко коли.
ТР - 97
ТТ - 97 края, 98 началото
НН е от края на 97-ма
НВ - пролет/лято 98-ма
ВВ - 98
КК - края на 98 / началото на 99
РН и РТ са от 1999, както и РА и РВ (които са последни до декември 1999 г.) /колкото и нелогично да излгежда като подредба/
КН също е от 1999

Когато точно започват софийските номера със синя лента не знам, освен, че серията е КА и конкретен автомобил, за който знам, е регистриран февруари 2000 г.


Някой, ако може да допълни с нещо, би било супер.
« Последна редакция: Юли 17, 2019, 20:49:34 от Cosworth96 »