Автор Тема: Историята на Mazda  (Прочетена 4946 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 17, 2009, 00:24:00
Прочетена 4946 пъти

Неактивен sastezatelya

  • Публикации: 61
Mazda Motor започва като Toyo Cork Kogyo Co., Ltd , основана в Япония през 1920 г.В този момент тя няма и най-малко отношение към автомобилите.Нейното производство са... строителните материали от дърво.Но това занятие става само първа стъпка,макар и доста солидна,благодарение на което компанията смогва да заложи добър финансов фундамент за по-нататъшната дейност.

В средата на 20-те години образец на "не дървена" продукция става мотоциклетът.В тези времена в Япония хората не са в състояние да купят скъпоструващите автомобили и с удоволствие придобиват двуколесен транспорт.Във връзка с тази промяна от названието Cork (пробка) и от 1927г. компанията започва да носи името Toyo Kogyo Co Ltd. Вече под тази марка през 1931г. започва производството на малки триколесни камиончета,предназначени за превозване на товари.
Следват няколко концепции на автомобили,но нито един от тях не влиза в серия.Toyo Kogyo се придвижва към правене на коли с представянето на Mazda-Go през 1931г. Компанията взема формално името си Mazda през 1984г. , въпреки че всеки продаден автомобил от самото начало носи това име.Първата кола на четири колела е Mazda R360 от 1960г. - градкса малолитражка с две врати,неотличаваща се с особени технически или стилови изисквания,затова пък нескъпа и удобна.Името на марката идва от видоизмененото название на един от боговете според японската митология.
Началото на сегашната епоха на роторно буталните двигатели за Mazda става 1966г. Именно тогава дебютира Mazda Costom Sports , която въплъщава 5-годишно сътрудничество с известната по това време немска фирма NSU/Wankel. Новата Mazda е снабдена с мотор по системата на Феликс Ванкел - за това говори индексът R в названието на машината.
През 1984г. марката Mazda , явяваща се част от Toyo Kogyo Co Ltd , става по известна от създателя и,както бе споменато.Във връзка с това е решено да се преименува главното предприятие в Mazda Motor Corporation. Автосалонът , проведен през 1989г. в Чикаго,носи на компанията поредния успех.Mazda представя "роудстъра" MX-5 Miata.Този двуместен автомобил с поставящ се покрив дебютира неслучайно в Америка - тя става основният пазар за него.Благодарение на своята красива външност и невисока цена колата веднага завоюва огромна популярност.До 1992г. вече са продадени 300000 MX-5 , а с днешна дата повече от половин милион.
Обективно високото качество се потвърждава от проведените изследвания.Така през 1995г. Mazda преминава сертификация по системата ISO и получава сертификат <!-- s900 -->900<!-- s900 -->2  След година е направена модернизация на производството и е проведено повторно изследване на мощностите и качествата на готовата продукция.В резултат Mazda получава най-високата оценка ISO <!-- s900 -->900<!-- s900 -->1  Това поставя марката на съвършенно ново равнище и в съответствие с това е решено да се променят логотипът и емблемата.
Въпреки че до тогава фирмата има символ за идентификация,от 1992г. Mazda има вече своя нова емблема за исносната продукция.Тя изобразява кръг - символ на слънцето , и вписан в него ромб като пламък или диамант. Скоро след това ръбовете на пламъка се заоблят,за да не прилича на емблемата на Renault.
От 1997г. марката има нова емблема със стилизирана буква V в кръг,която напомня птица и се асоцира с victory - победа,а долната половина напомня буквата М от името на марката.Цялата емблема може да се оприличи и на лале.Направена е от Рей Йошимара - световно известен имиджмейкър.

Още едно подтърждение за високото качество на Mazda са ежегодните рейтинги на немските асооциации ADAC,TUV и отзивите в международната преса.

sastezatelya

Надявам се да ти е полезна тази информация.Не съм фен на Мазда,но историята на всеки автомобил е полезна и е хубаво да се знае поне малко за това от къде тръгва всичко.
« Последна редакция: Септември 26, 2013, 14:22:36 от dido1903 »
"Старото е безценно,а новото е със съмнително качество"

Air Cooled манията никога няма да умре !

Март 17, 2009, 00:25:31
Отговор #1

Неактивен Martin

  • Публикации: 92
    • http://classiccar-bg.com
Благодаря ти много колега 408
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »

GOD BLESS THE FREAKS

Февруари 09, 2013, 19:26:45
Отговор #2

Неактивен USfan

  • Публикации: 7004
Ето една мини статия за РХ7 1-ген купето на колегата от Варна.
В този брой актуалния за м. февруари на АМС, освен за нея, има и няколко страници статия за историята на РХ моделите.
Ако някой иска, мога да я сканирам и постна цялата статия за РХ-овете.  :)


Февруари 09, 2013, 21:55:15
Отговор #3

Неактивен Martillius

  • Публикации: 692
    • JDM Classics Bulgaria
Браво, много добра статия, ей тва е интересно да се чете и написано така, че да ти е кеф да я прочетеш цялата, а не да я претупаш като повечето неща днес  >:D O0 

Февруари 13, 2013, 23:13:56
Отговор #4

Неактивен USfan

  • Публикации: 7004
Браво, много добра статия, ей тва е интересно да се чете и написано така, че да ти е кеф да я прочетеш цялата, а не да я претупаш като повечето неща днес  >:D O0

Да, тя дори основната статия от немския автор е доста подробна и интересна.
Иначе поздравления за колегата, че си кара редовно Маздата.
В София допреди години имаше поне няколко броя РХГ-7, карани редовно, и изведнъж изчезнаха всичките.
На Горубляне, търговци преди 5-6 години даже бяха внесли една много слънчева, пак сребриста Рх7, от лифтинга след 1983 год, за продаване.
Интересно къде изчезна тази кола, продаде се, ама сигурно не в София, понеже оттогава не съм я мяркал.

Септември 10, 2018, 18:52:53
Отговор #5

Неактивен USfan

  • Публикации: 7004
Един проникновен анализ и тестдрайв от Дъг Демуро защо Миата е един от най-значимите правени автомобили, и вероятно най-великата спортна кола сред всички досега създавани.