Автор Тема: BMW E12 1978 - нов живот за акулата!  (Прочетена 94338 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 19, 2015, 16:13:13
Отговор #110

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Защо се притеснявате от боклуците в резервоара, след като има горивен филтър ? Проблема не идва от боклуците, а от корозията по вътрешните стени на горивопроводите, както и от разлагането на бензина, когато престарее твърде много. Което е характерно за автомобил с АГУ. Както и водата в бензина. 6-7 месеца са достатъчни, за да стане бензина негоден за употреба. Не, че няма да работи двигателя, обаче няма да работи добре. Без значение, дали се движи автомобила и горивото се плиска в резервоара. Просто старее и става негодно за употреба. Тогава, някои негови съставки, образуват налепи, полепи в резервоара, в горивопроводите, в горивния филтър, в горивната рейка, в инжекторите. Бавно, но сигурно. А, това, вече е проблем. Понякога, решението се осъщестявва по радикалния начин, който излиза и по-лесен. Смяна на резервоара с друг, както и на горивопроводите, и на други засегнати части. Да е пластмасов резервоара, добре. Може да се почиства с агресивна химия, да се дрънкулка със гайки и болтове вътре. И прочи  Металния, обаче, има свойството да се пробива по някое време. Той, може да е пробит, но да не капе, поради запушване на пробойната с утайка или смолисти наслоявания. Е, след едно добро почистване, изведнъж започват течове. При това експлоатационно положение е добре да се употребява спирт. На 10-20 литра бензин, не пречи да се налее 0,5 литра спирт. Или е много ?  ::) Не бива и да се прекалява със спирта. Важното е, че ще допринесе за премахването/доизгарянето на водно съдържание в резервоара за гориво. Така ще се спести и усилената корозия на неговото дъно и ъгли най-вече. Което, значително ще запази и горивопроводите. И не само металните горивопроводи пускат налепи, ами и гумените маркучи, вътре в тях, също се наслояват налепи. Препарати за почистване, допринасят за бързо запушване на горивен филтър, но не и за добро почистване на горивната система. Понякога се стига до там, както с горивния резервоар. Сменяш всичко наред и без евтинджос части и маркучи, защото могат да предизвикат пожар.

Електромагнитните инжектори, имат фин, мрежест филтър, точно на входа си. Който може да се демонтира и смени с нов, в случай на скъсване. Целта му е да спира фини и по-едри боклуци. И много хора, не го махат, когато си чистят инжекторите. Бръкнеш ли с остър предмет - ПРОБИВА/СКЪСВА се мрежичката и оставаш без тази защита. И другата грешка е, че така не се чисти инжектор. Защото, не е проходен в средата си и по цялата дължина.  :))Та, тази мрежичка, предпазва инжектора от вредни субекти. Като откъртили се налепи от горивопровод и други неща. Проблем има, когато мрежичката се напълни със разни неща. Това предизвиква влошаване на работата на дюзата, която в този случай не може да отдаде необходимия дебит на гориво, необходим за правилна работа на двигателя. Дори всички други компоненти да са изрядни. Което, не е голям проблем, защото винаги можеш да демонтираш инжектора и да почистиш фината цедка от запушилите я частици. Не бива да се ръчка с дълги, остри пособия, защото се скъсва мрежичката, а тогава, инжектора, така се запушва в дълбочина, че става невъзможен за отпушване. Визирам инжектори от поколение EV1, понеже тукашното автомобилно съцветие с електронни инжекциони, масово използват фабрично, този модел електромагнитни инжектори.


Инжектор Bosch EV1 :Разрез, надлъжен, инжектор Bosch EV1 :Вход, горивен, инжектор Bosch EV1:
Филтър, демонтиран :Друг проблем е когато се заблуждаваш, че редовното овлажняване на инжектора ще го предпази от повреди. Проблем е, понеже рядко се овлажнява с прясен бензин, а с полуразпаднат. Дори и с нов бензин да бъде, съществуват вредни реалности, които са по-подробни. Когато инжектора спре, при загрят двигател, който продължава да работи с друго гориво, бензина в емулсионната глава на инжектора се изпарява. Да, ама вътре в нея, остават някои съставки на старият бензин, дори на новия. Които не се изпаряват, а имат свойството да залепват. И редовната практика на редовно овлажняване, неминуемо води до редовно наслояване на такива налепи в инжекторите. Лепкави са, като смола. Накрая, сам стигаш до извода, че имаш отново запушени инжектори. И се чудиш, какво да правиш. Вариянтите са два- или двигателя работи само на бензин, при това от А98 нагоре- или приемаш периодичното почистване на горивната уредба, като част от реалността, когато шофьор експлоатира инжекторен бензинов двигател с АГУ. Проблем има и друг. Инжекторен двигател, който е с газова плочка, преди дросела, страда от един сериозен недостатък- трудно се стартира, когато е студен, в студено време. Поради големия обем на пленума във всмукателния колектор, основно. Виж, карбураторен двигател, както и моноинжекцион, на газ, с газова плочка, се пуска значително по-лесно и сигурно. И нищо не замръзва, след като е с антифриз. Пък и когато изпарителя е свързан коректно, спрямо конкретната охладителна уредба, тогава, първото нещо което се стопля е изпарителя. Често, същия няма време и да се изстуди прекалено.  А и за двигателя с вътрешно горене, студен старт на газ е много по-полезен, вместо студен старт на бензин. Един изпарител, как да е, 4 години ще служи. После, никакви ремонти, а отново нов. Чиста работа. Един двигател, за 4 години, с чести студени стартове на бензин, може така да се износи, че да обезсмисли своят ремонт. Е, при наличие на цели двигатели, както и да е. Макар, че и те ще са джеластрени на газ, което е добре. :)) Като е възможно и да си купиш такъв мотор, който е работил само на газ през последните 15-20 години. Чисто нов. Стига само да не е японски и някои марки френски ! Понеже, съществува и такъв момент. Определено, смяна на изпарител е по-удачен вариянт от ремонт на двигател. Разни хора с разни идеали си газифизират и механичните инжекциони. Което вреди на механиката, както в разпределителната глава- така и в инжекторите. При електронните инжекторни уредби, както и да е. При механичните, не е хич полезно.


ПС Още един проблем при електромагнитните инжектори е това, че емулсионната глава на инжектора също се поврежда. Това влияе на горивната емулсия, която излиза от тази глава. Нарушава се геометрията и посоката на емулсията. Посоката се нарушава в следствие на частично запушване. Корегира се след отпушване. Геометрията, обаче, се нарушава от механическа амортизация на емулсионната глава. Не се възстановява с почистване, а с подмяна на така повредения инжектор с нов. 
« Последна редакция: Май 19, 2015, 16:27:55 от Тодор Живков »

Май 22, 2015, 09:11:23
Отговор #111

Неактивен DMC

 • Публикации: 1417
 • Георги Димитров
Благодаря за подробното описание на инжекторите и тяхната подрръжка, другарю!
Съгласен съм с в всичко написано. Четох и аз наскоро за инжекторите и колко проблеми идват от тях, когато навършат една определена възраст. Заради това се запасих с още 1-2 комплекта инжектори и си купих мерителни епруветки - мисля да си направя стенд за измерване на дебита. За целта ми трябва рейка с гориворегулатор, помпа, генератор с променлива честота и коеф. на запълване и не на последно място - правилния флуид, с който ще правя експериментите. Събрал съм всички части, само време ми трябва да сътворя такова нещо.

Проблемите описани от Живков са съвсем реални. Колите ни са стари, резервоарите са ни метални (на повечето) и шансът от замърсяване на инжекторите е голям.Ако инжектор се запуши това може да доведе до неравномерен празен ход, пад в мощността и най-лошото - повреда на бутало в резултат на бедна смес. Прилагам няколко картинки, които онагледяват проблемите:


Peugeot 205 1.6 GTI '84
Peugeot 205 1.4 Roland Garros '90
BMW E12 528 '78
Opel Rekord C 1.9 Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83
VW T3 Caravelle 1.9

Май 22, 2015, 22:49:44
Отговор #112

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3760
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Имам генероатора , звънкай! :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Юли 16, 2015, 10:09:46
Отговор #113

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1608
 • 1995 X300 Sovereign
И малко снимки на машината, даже с 28цата ще станат хубави фотоси
"Jaaaag" - Jeremy Clarkson

Юли 22, 2015, 23:59:18
Отговор #114

Неактивен DMC

 • Публикации: 1417
 • Георги Димитров


Със или без престилка? Чудя се дали да я монтирам...

Peugeot 205 1.6 GTI '84
Peugeot 205 1.4 Roland Garros '90
BMW E12 528 '78
Opel Rekord C 1.9 Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83
VW T3 Caravelle 1.9

Юли 23, 2015, 00:04:38
Отговор #115

Неактивен turbotobg

 • Публикации: 174
Слагай, слагай. Отваря я много  ::)

Юли 23, 2015, 00:21:05
Отговор #116

Неактивен michev

 • Публикации: 2559
 • only rear wheel drive
Лошото е, че по нашите пътища и седмица няма да откара :(

Юли 23, 2015, 07:41:51
Отговор #117

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1914
Наистина много я отваря  :)

Юли 23, 2015, 13:38:57
Отговор #118

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1608
 • 1995 X300 Sovereign
е как без??????? е това вече е муцуна!!! 8))
"Jaaaag" - Jeremy Clarkson

Юли 23, 2015, 14:15:33
Отговор #119

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7165
Компромисен вариант - правиш я с бърз монтаж/демонтаж и ще я слагаш само за официални случаи/паради или за писта ;)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.