Автор Тема: B23E K-jetronic  (Прочетена 15492 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 01, 2012, 23:37:22
Прочетена 15492 пъти

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 459
 Има ли някой в БГ, който да разбира от тази система или да сменя двигателя с дизелов :(  Искам да се прегледа всичко по горивната система, ако има нужда от почистване, профилактика и настройка. В момента пали само като съм подал газ и докато не загрее няма устойчив празен ход, искам всичко да работи идеално за да си карам колата с удоволствие. Двигателя е работил кратко време на газ и мисля, че това е допринесло за сегашните ми проблеми. Изобщо надеждна и обслужваема ли е тази система ?
 

Ноември 03, 2012, 19:09:24
Отговор #1

Неактивен GT

 • Публикации: 1085
Надеждна  е, докато не се подкара с газова уредба и плочка. Надеждна е била първите 10-15 години/150-200 000 км. . Дори при тези пробези има определени неща, които се следят по време на пробега.  Ако не е докосвана никога - това е както добре така и не.  Добре е, че никой не е творил садизми по тази иначе прекрасна инжекторна уредба.

Моят съвет е да се обърнеш към хора, занимавали се със стари, бензинови Мерцедеси W123, W124, W126 и Аудита.  Мога да ти обясня подробно работата, която трябва да свършиш, ще стане много дълъг пост в тази тема. Можем да го накараме да работи добре. Мога и да те свържа с човек-двама, които също силно добре ще се справят. Ако са все още живи, понеже не останаха съществуващи такива, които знаят какво точно да правят по тия инжектори с тръби. 

Искам да направиш няколко прости действия:

1. Махаш абсолютно всичко, което няма нищо общо с инжекцион работещ на бензин.  Изпарител, тръби, клапан газов, маркучи, кранове, глупости.
2. Източва се бензинът от резервоара и се налива поне 10 литра нов такъв. Не оставяй малко количество бензин, много е вредно за помпата. Загрява повече, износва се повече.
3. Проверяваш, какви свещи са монтирани на твоят двигател. 
4. Проверяваш какви свещи ТРЯБВА да са монтирани на твоят двигател.
5. Намираш ги и ги монтираш.
6. Проверяваш кабели, палец, дистрибуторна капачка. Щом не си стиснат - смени ги. Няма да обяснявам тук, какви марки и какво да търсиш. Това после.
7. Предварение на запалването. Важно е да го провериш къде се намира. Защото предполагам и вътрешно усещам, че някой е дал по-голямо предварение, за да компенсира работата на газ. Това влошава работата на празен ход, на средни обороти, на високи, моторът пали по-трудно. Дори пали с чукане. Разходът на гориво е висок, динамиката влошена, двигателят страда, шофьора рзадразнен.
8. Не бързайте да разглобявате компоненти от инжекционната уредба.

 Съобщаваш, какво се е получило след горните работи.  :)

Ноември 03, 2012, 23:35:11
Отговор #2

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 459
 Много благодаря за помощта. Описвам какво е състоянието към момента :

 Газовата я махнах веднага след купуването на колата (просто снимката е стара) , двигателя е на реалните 170000км и е минал 2000км на газ. Махнах всички маркучи заедно с изпарителя и сега охладителната система е както е била, махнах и плочката от въздуховода. Купих колата от човек с отношение към модела и той се грижил за нея, сложил е свещи каквито трябва, но аз все пак ще проверя всичко. За количеството бензин не знам дали е вредно да е малко, защото колата е с външна помпа, но аз все пак съм налял достатъчно. Ще проверя нещата които казваш и ще променя ъгъла на запалването. А дали самите инжектори имат нужда от почистване и мога ли да разчитам на тази система, има ли нови части за нея ? Утре ще заснема клип какъв точно ми е проблема с двигателя.

Ноември 23, 2012, 20:46:55
Отговор #3

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 459
 В момента колата някак все едно че се е подобрила откакто почнах по-често да я паля и изкарвам. В момента не мога да отделя пари за нея и ще я пазя в това състояние, но без да я оставям да стои с месеци без да се пали и кара. Въпроса ми към знаещите хора тук е - може ли да се монтира всмукателен колектор с два или един карбуратор ?
 На мен ми е ясно, че е възможно, защото двигателя е старо поколение и мисля, че е проектирана за такава горивна система. И ако някой има идея точно какви карбуратори ще могат да хранят този двигател, така че да запази мощността си при някакъв поносим разход ?

Ноември 23, 2012, 21:15:05
Отговор #4

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3863
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Ивайло , в началото бе карба ....Тук се монтират изключително марка Stromberg , та и на B23. :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Ноември 23, 2012, 21:50:05
Отговор #5

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 459
Ивайло , в началото бе карба ....Тук се монтират изключително марка Stromberg , та и на B23. :)
Значи просто намирам два такива и си правя или купувам колектор  :)  Може ли да си остане електрическата помпа или трябва да се сложи механична ?  Ясно ми е, че тази преработка трябва да се направи доста грамотно и то от човек, много добър в това.  Цялата тази работа подобна ли е на Хонда Прелюд с двата карба, защото имах такава и мога да разгледам как е направено всичко ?

Ноември 23, 2012, 23:32:03
Отговор #6

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3863
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Принципно да. :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Ноември 24, 2012, 19:05:52
Отговор #7

Неактивен GT

 • Публикации: 1085
Да махнеш ижекция, за да сложиш карбуратор е все едно да имаш бензин с турбо и да го махнеш, за да го оставиш без, понеже нещо там куца и не работи.   Е, на всеки му се кара колата, ама трябва ли да се разваля нещо Класическо ?  Това си е чисто побългаряване.  Аз, моя кола, ако се нуждае от скъп ремонт или ще го направя-или ще я продам, но няма да търпя дивотии под капака. Тая хубава инжекция, ех, ще дойда някой път в София да те посетя и да я видим тая работа. 

ПС Може и да не е с два броя Стромберг. Може и с един да бъде.  :) Може да се вземе от карбураторен Мерцедес със двигател М102, 190-ка, 124-ка. 190-ките имат 1,8 карбурация и едни шантави, дефорсирани 2,0. 124 също имат модел ,,200" със 2,0 М102.    Тук поставям въпроса, до колко са останали живи тия карбуратори.  Имай на предвид, че те са лесни за газифициране и един няма, който да е каран на бензин.  Понеже са лесни - всичките са карани на газ векове наред.  Е, работи......докато не тръгне на бензин.   Може и от друг автомобил да се вземе в крайна сметка, де.

Ноември 24, 2012, 19:59:51
Отговор #8

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 459
 Внасям малко пояснения :)  и едно важно уточнение - НИКОГА не искам да чувам за "газова уредба" по моите автомобили :)  Не искам в никакъв случай да махам този инжекцион, но искам да се прегледа и обслужи грамотно за да мога да си запазя колата с този хубав бензинов двигател. Защото истинското VOLVO 240 е бензиново, този дизел си е един умрел трактор и няма нищо общо с шведската машина.  Бензиновото 240 ми трябва само да си го паля, да го слушам как работи и да минавам по 10км на месец с него. Днес го палих да поработи 30мин, запали добре и като загрее при подаване на пълна газ много бързо оборотите отиват до края (7000) и двигателя работи устойчиво без никакво прекъсване. Което ме кара да мисля, че е в добро състояние, но проблемите идват от дълго некаране и от карането (макар и за кратко) на газ.  Въпроса за карбураторите е само като краен вариант, но не за да карам на газ !!!  Мисля, че този инжекцион с една добра профилактика и настройка ще изкара много години особено като колата не се ползва ежедневно.

Ноември 24, 2012, 20:04:08
Отговор #9

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 459
. Тая хубава инжекция, ех, ще дойда някой път в София да те посетя и да я видим тая работа. 

 Много ще се радвам да се запознаем  8))  Като чета мненията ти ми е ясно, че има много теми за разговор...освен безкрайната тема за Peugeot 404/504 и 505 :)