Автор Тема: Бобина за магнетно запалване- как се замерва?  (Прочетена 487 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 28, 2020, 19:31:54
Прочетена 487 пъти

Неактивен gopi

  • Публикации: 172
Здравейте колеги, искам да помоля някой да ме светне как да замеря високоволтова бобина на двутактово двигателче. С други думи изчезна искрата на свеща,проследих лула кабел и стигнах до магнета. Съмнявам се в бобината,защото машината работеше и при следващо палене не можа да забръмчи  :(. Благодаря предварително на отзовалите се.

Март 28, 2020, 23:42:25
Отговор #1

Неактивен Plamen Hinkov

  • Публикации: 144
 Започвам да хвърлям боб, пък ще видим какво ще стане.   : Желателно е да има мултицет с различни обхвати за измерване на съпротивление.(Аз дълги години опитвах без и не ми се получи.) Няма значение дали е двутактов или четиритактов двигателя.Трябва да има ориентировъчни данни за съпротивление на първична и вторична намотка.Измерването става за вторичната намотка като се мери между централния (високоволтовия ) извод и единия от двата за ниско напрежение (ако бобината е външна) или между  високоволтовия извод и корпуса (масата) на магнета (двигателя) ако бобината е вътре в магнета.Между 6 и 15 килоома  е съпротивлението (като ориентир). Съпротивлението на първичната намотка ако е външна бобината се мери между двете клеми за ниско напрежение.Ако бобината е вътре в магнета трябва да се откачи връзката с прекасвача (чукче и наковалня) и да се мери между него и корпус  (маса )  Между 0.4 и 3.5 ома най грубо са стойностите.   Ако накъде няма връзка (не се отчита съпротивление)може да има прекъсване и бобината е негодна.(Ако е нещо много екзотично може да се опита да се пренавива или са търси здрава  )
  Обикновено при магнетно запалване с контактна запалителна система проблемите идват от окисление/нагаряне на контактите на прекъсвача.(може да се премери там съпротивлението или да се почистаят с пиличка , но не с шкурка защото често остават абразиви от нея и се явяват изолатор и влошават контакта/връзката )                                                                                                                       
 Сега аз да попитам. :  За Татрана , за двигателя от Ява или за нещо друго става въпрос?  С  високоволтова бобина , в или извън магнета е и с контактна (с чукче и наковалня )  или  с безконтактна запалителна  система е двигателя?                                                   
 Поздрави и успех.                                                                       
« Последна редакция: Март 28, 2020, 23:48:20 от Plamen Hinkov »

Март 29, 2020, 08:47:07
Отговор #2

Неактивен gopi

  • Публикации: 172
Plamen Hinkov благодаря за бързия отговор, сега да доуточня не става въпрос за "Татрана" (там нещата от към запалване не са с магнет). Въпросната машинка е самоходна градинска пръскачка "Solo Minor -424" западно германска ретро градинска техника  O:-) ,и въпросната бобина е вградена вътре в магнета, с чукче и наковалня + кондензатор. Тук е момента да попитам и как да замеря кондензатора,защото той също може да е причина за проблема. Чукчето и наковалнята изглеждат добре,центровката е ок и машинката работеше мн. добре. Запалих я поработи около 20 мин. изгасих я и след това няма палене. Мултицет имам,мери от 200 до 2000К ома и предполагам, че ще свърши работа.

Март 29, 2020, 19:10:07
Отговор #3

Неактивен Plamen Hinkov

  • Публикации: 144
Здравейте.              Има мултицети за измерване на кондензатори.При липса на такъв може да се използва лампа на 220 волта. (много да се внимава с високото напрежение ! ! !) Като проверявания кондензатор се свързва последователно. (https://postimg.cc/mtwNKmgN)   В нета има доста варианти описани ако напишеш :(проверка на кондензатор). http://www.motoforum.bg/index.php?topic=80001.0                                                                                                                                    Кондензаторът ако има проблеми ще нагаря прекъсвача (чукчето и наковалнята) и е възможен резултатът получил се при вас.Ако е дал на късо към маса на практика отварянето на чукчето не променя с нищо електрическата верига.Малко е вероятно но не и невъзможно.(Това поне с измерване може да се провери)При откачен кондензатор, искра ако всичко друго е в норми би трябвало да има.При това положение ще има обаче много силно искрене между контактите и ако се опита да се пусне двигателя, ще прекъсва
и няма да работи дълго.(нормално е да има много слабо искрене при работа и изправна запалителна система).                                         
 Надявам се при вас  да се налага само почистване на контактите на прекъсвача.Там при затворени контакти не би трябвало да се отчита съпротивление при измерване.При затворени  контакти, ако има такова или  няма връзка се почиства докато не се отстрани проблема.(Трябва да се измери нулево съпротивление, както е когато се допрат една до друга сондите на уреда).Надявам се да е отстранен проблема и вече да работи пръскачката.                                                                                                                                                                              Ще съм благодарен ако опишете какво е измерено като стойности.(Съпротивление на първична и вторична намотка)Ако е възможно да се качат снимки на магнета още по добре.                                                                                                                                                      Успех.
« Последна редакция: Март 29, 2020, 19:52:51 от Plamen Hinkov »

Март 29, 2020, 20:18:08
Отговор #4

Неактивен gopi

  • Публикации: 172
Колеги проблема е решен и всичко работи добре. Още един път искам да благодаря на колегата Plamen Hinkov  за бързата реакция и подробните отговори на въпросите ми. Машинката я купих наскоро и имаше нужда от профилактика,това се оказа и проблема. След набавянето на подходяща скоба извадих маховика и се започна меренето по съветите на колегата Plamen Hinkov. Замерването с уреда показа 2,4 ома на намотката,която се свързва към чукчето. Мисля,че това трябва да е в норма. След,като изчистих всичко плюс профилактика на карбуратор и проверка на свещ,при завъртане маховика на ръка се появи искра и вече двигателчето работи добре и най важното разбрах как се замерва бобина  ::) . Направих снимки на плочката с бобината но имам проблем с качването им.