Малко оф от чистата история, ама забавно...
В началото на 90-те, като бях в Германия веднага след казармата, така се получи, че се сближих с 2-3 младеvи автомонтйори, дето бяха членове на клуб на собствениците на Форд Капри.
Точно беше излязъл филма Манта-Манта, и войната между феновете на тия тогава леко попрезрели, хахах, спортни модели, се вихреше с пълна сила.
Опеладжиите специално бяха по организирани, даже сутрин се поздрaвяваха по радиата с песни, с призива- И един поздрав, на всички Опел карачи...
Und viele Grusse an alllen Opel fahrer... ))
Опеладжиите пък им отвръща с - Всеки сопол кара Опел, или:
Yeder Poppel, fahrt Opel.
Но на мен Капри по ми импонираше като кола.
Макар и пък 2-3 други от немските ми по-близки познати, всъщност едно цяло семейство, бяха пък Опеладжии.
Те живееха в центъра на Рурската област, в Дуисбург.
И в това семейство, това към 1990-91 година, бащата, инженер в заводите на Тисен, караше Монца 3.0 Е, купена нова, в края на 70-те.
А майката- яко тунингован, ама само на оптика, Кадет капка, само с 1,3 мотор, хахах.
самос колко там- 50 или 60 коня, и самос 4 скорости, ама раздут с фантасмагоричен тип Тестароса тунинг, с гуми 305 ли, 315 отзад.
Сина караше Омега 3000 караван, а жена му- Кадет комби 1,4 и, с АБС, хахах.
На дъщерята пък по късно подариха, някъде 1994, Опел Тигра.
Та Опеладжии от всякъде, още пазя топли смомени за гостоприемството им, като съм им ходил на гости, в течение на годините.
Та по онова време си търсех за купуване Монца, донякъде под давление на това семейство.
Но евтина, пък и хубава Монца не можах да намеря, та се метнах в съвсем други фирми и школи производители на спортни купета, тогава.
В крайна сметка вече в БГ като се върнах, се запознах пък с нашия фен Стефан, който имаше най-много Каприта в София през 90-те, от всички други фенове, и сигурно и за това, след време и аз си купих Капри, и то едно от неговите.
А след като го продадох, смених още 2-3 Форда със задно.
И все още имам 2 други Форда в гаража си сега, макар и неевропейски.
Та, феновете на тия два модела, тогава в Немско, много се мразеха.
И по селските дискотеки, особено в Рурската област, кадето са осн заводи на Форд И Опел, си се биеха, и си устройваха нощни гонки основно Манти срещу Капри.
Разбира се имаха карачите на тия тояжки, и хубави мацки фенки, които по е ония години в Германия, не си падаха толкова по Голфаджии, колкото сега.
Както се вижда на тая леко режисирана снимка, хехех.
Атмосферата на тия Манта-Капри-Сироко двуборства и триборства, и въобще на младежките забавления в провинциална Германия в края на 80-те, може да я усетите най много, ако гледате филмите Манта-Манта, и Манта- филмът.
Cтрува си свалянето им от нета.
На немски имената са:
1. Manta-Manta.
2.Manta-der film.