За Лексуса подкрепям! Причудлив и елегантен дизайн, който винаги ми е харесвал. По време на престоя ми в САЩ останах с впечатлението, че SC се притежава от спретнати хора с ниво, които не се напъват да бъдат забелязани. Не е най-ентусиастката марка, нито модел, но вярвам носи достатъчно лична наслада.
Какъв би бил алтернативният ти избор, Люси?
Маждувременно, аз допълних ежедневната Хонда Джаз, която караме семейно със съпругата ми вече 8 години. Попълнението е дизелово Alfa Romeo Stelvio Q4
Стелвиото ти изглежда страхотно, особено с този цвят, пожелавам години удоволствие от карането!
В Италия съм бил близо до това да взема такова Стелвио под наем, и то на 2 пъти.
Но покрай желанието ми да обикалям там с кабрио, все опирах до 120д и 220д баварци рентакар кабриолети.
Ами Лексуса СЦ 430 си е грандтурер, реално е на наследник на 6 и 8 цил. предшественици чисти купета с големи задни седалки 300 СЦ и 400 СЦ.
Както писах на едно друго място, в темата за японските коли, много автожурналисти в последните години, вкл. и видни Тубъри, застъпват вече мнението, че СЦ 430 е бил незаслужено подценявана кола преди години, било поради дизайна си, било покрай мнението на Кларскън.
А сега, вкл. и в динамично отношение, не изглежда толкова лоша кола спрямо съперниците си оттогава.
Аз в Сащ не съм ходил, но в Канада на 2 пъти, и веднъж там помагах на един познат, спретнат българин ) , вносител на българско сирене и вина, да си избира джипка.
Той се колебаеше между РХ 400 и на Волво модела- ХС 60, или нещо подобно.
И във Волво-шоурума в Торонто, един продавач му каза- Волво е за хора, които нямат нужда да бъдат забелязани. ))
И моя познат налапа тая евтина маркетингова въдица, и си купи тази иначе тогава нелоша 6 цил. 3-литра битурбо бензин СУВ-ка /вече Волво за съжаление- 5 и 6 цил. мотори не правят/.
Марката Лексус от 10 години също като репутация дръпна напред, и то особено по отношение на динамичността и спортността на шаситата им на биаснатите на задно предаване модели, и най-вече при дадени по-хардкор версии.
Разбира се, тук геймчейнджъра за имидж на марката бе модела ЛФА, който просто преобърна представите на света за това може ли японците да правят истински спортни коли във най-високия клас, вкл. и по-динамични като прецизност на управление, от иконата с централен мотор- НСХ от 1990 год.
След ЛФА последваха и други бързи Лексуси с 2 врати, но аз съм особено очарован от 4-вратия 8 цил спортен седан ИС-Ф.
Мой познат руснак си купи такъв нов преди повече от 10 години, и аз поне мога да кажа, че го намирам за по-добра кола от конкурента му БМВ М5. Който по онова време, беше по-бърза а и 10 цил. кола, но много по дървеняшка и ненадеждна като общ пакет.
Иначе днес возих на Лекуса главния майстор на сервиз Кобра 2, Сашо, и той го хареса, но ми каза, че според него купя ли тази бройка или подобен СЦ, цял живот ще си остане мой, понеже след време, никой няма да иска да го купи.
Много му бил смотан имиджа, за такъв ГТ кабриолет.
Това не знам дали е така, но ако сериозно бих търсил на пазара подобна кабриолет алтернатива от по-горен клас, ще се огранича най-вече до Бенц СЛ р129, и само до 6 цил. версии на БМВ 2 Ген 6-та серия кабрио.
Специално при БМВ осмаците мотори на 645 и 650 издухват бързо покрай Никасил покритията им, така че 3 литровите шестаци в 630 са по-здрави.
При Бенц р230 от 2001 до 2008 год. моделите не ми харесва това, че нямат задни седалчици, а и АВС спирачките, еър-окачването, и хидравликите на хардтопа им, са им калпави.
Затова предшественика р129 СЛ, като напр. Буряновия 300 СЛ-24, са по-надеждни коли, а и на дизайн по ми харесват от наследника р230.
Говорейки за дизайн, актуалния Лексус ЛС 500 ми е жесток на форма, абс. футуристичен, а и е с атмосферен почти 500 коня високооборотен 5 литра осмак.
За мен поне, това ще е един от поредните жалони, които Лексус ще остави в историята на автомобилостроенето, особено като се има предвид, че до 10 години сигурно, и тази фирма, като и други луксозни марки, ще стане почти или изцяло електрическа на гама.
Eто тук описание на по рядката му кабрио версия, нова за 2022 моделна година.
https://www.caranddriver.com/lexus/lc