Автор Тема: Citroen DSuper 1970  (Прочетена 74541 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 04, 2013, 16:27:00
Прочетена 74541 пъти

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1901
Крайно време е да почна да описвам.
Все време не достига, все няма какво да се пише, пък то си напредва и лека-полека си се оформя.
И така ...
Взех преди няколко години колата във вид подготовка за боя. Можеше и така да се нарече, понеже беше изкърпена и защитена, трябваше да се почне с припасване на ламарините, за да се пристъпи към опъване и последващо боядисване. Да, ама не. В коша не беше пипано нищо и постепенно взеха да се изнизват чаркове оттам и да се рециклират - маски, щитове на двигателя, хидравлични помпи, водна помпа липсваше и се закупи нова почти веднага, скоростни кутии, други дреболии , докато се стигне до вадене на двигателя. Двигателя го измъкнах чисто сам, който е виждал такова живатно може да си даде сметка какво чудовище е. Срам не срам - признавам - сам го изкормих. Но и до там ще стигнем ...
Междувременно , малко преди придобиването на ДС-а , вече се бях обзавел с СХ в незавидно състояние, много от вас знаят през какво минах, за да го видя отново на пътя и то в достоен вид. Та паузата, която направих с ДС-а беше провокирана от СХ-а, на който посветих всички свои усилия и време. Не съжалявам, натрупах много опит, сблъсках се с какво ли не и най-важното - не чувствам възстановяването на СХ-а като генерална репетиция, а като добре свършена работа. Но да не се отклонявам ...
Моделът на автомобила, за който не е запознат, е DSuper, версия и наследник на ID или общо название на генерацията - модели "D" . За да не влизам в излишни подробности относно видовете мотори и модификации ще си позволя да дам отново препратка на създадения от мен и Венци сайт , посветен на легендата, наречена Citroen DS - www.dsclub-bg.com
Колата ми е производство 1970-а година.
Общото състояние на купето, двигателя и ходовата част бих казал са задоволителни , но като се има предвид, че правя тотална подмяна на много от агрегатите, а други са подложени на щателна дефектация и основна профилактика, мисля че изходното състояние се оказва без значение.
Ремонт на двигателя ще има и то основен, като както при СХ-а ще има процес на подмяна на лагери, сегменти , разпределителен вал, шлайф на колянов, глава, гарнитури и т.н. Ще има както споменах нова помпа, нови тампони по двигателя, ревизия на ел инсталацията, която е в много добро състояние, закупени са вече чисто нови свещи, кабли и т.н. По хидравликата - основно почистване на хидравличната помпа, коректори, разпределители, всички тръби - нови от кунифер, сферите не съм ги проверявал, но като се има предвид, че колата не се е движила в последните 20 години, а и беше наблъскана с трансформаторно масло, със сигурност ще иска подмяна на всички.
В момента оригиналните, поне задните, са с опция за смяна на мембраните, което и много приятна като идея опция.
Окачването - хмммм. Там не знам как да подходя. Засега съм разглобил само задното окачвате, понеже ми беше по-лесно и какво открих - НОВИ лагери и прясна червена грес на 40 ГОДИНИ ! не повярвах на очите си ! А не бяха пипани, контролните обърнати шайби бяха непокътнати.
Много се отплеснах . Тук някой ще каже - айде дай вече някоя снимка де ... :) И със сигурно ще е прав. Ще сложа разбира се и някой фотос, въпреки  че съм далече от така бленуваните снимки за крайния етап.
Започвам със снимки от репатрирането, които за съжаление са много лоши и ще я карам нататък полечка ...
« Последна редакция: Февруари 04, 2013, 16:31:32 от dido1903 »

Февруари 04, 2013, 16:34:14
Отговор #1

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3419
Боби,радвам се,че пусна тук БОГИНЯТА!
 :)
Всъщност най-първите снимки от преди колко години са?
« Последна редакция: Февруари 04, 2013, 16:54:57 от dido1903 »

Февруари 04, 2013, 16:50:05
Отговор #2

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1901
Ами всъщност май от 2009-а  :-[
И реално аз тема в Ситроен форума още не съм отворил. Тук е първото място, в което публикувам подробности  :)

Февруари 04, 2013, 19:10:33
Отговор #3

Неактивен pavel.velev

 • Публикации: 957
много интересна тема ,качвай повече снимки,някога и аз имах, но хлапак.

« Последна редакция: Февруари 04, 2013, 19:17:50 от pavel.velev »
 

Февруари 04, 2013, 19:37:33
Отговор #4

Неактивен exton

 • Публикации: 306
  • http://my-fiat.blogspot.com/
Поздрави за положеният труд! :)
Тъкмо днес ходих да гледам кафявият DS който правят в Шумен.
Явно Ds  ден е за мен  защото с интерес чета темата.
Разбираемо защо са я нарекли Богиня
Скорошно приключване с проекта пожелавам
:)
« Последна редакция: Февруари 04, 2013, 19:50:31 от exton »
Too dumb for NYC, too ugly for LA

Февруари 04, 2013, 20:29:15
Отговор #5

Неактивен baccara

 • Публикации: 391
Браво!!! ;) поздравления и от мен.ДС е един от символите на Франция.Много красив автомобил!Продължавай така и за  напред, и давай снимки да следим какво става с тази красавица.

Февруари 04, 2013, 20:32:56
Отговор #6

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Неизменно с Венци! :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Февруари 04, 2013, 21:27:06
Отговор #7

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Аз съм го разглеждал в ДС клуба. Как звучи само, ДС. Или на друго място, но точно същия Ситроен беше.   На живо не съм го видял, но и това ще стане. Тъкмо и ще го наснимам.  Разкошна кола. Ако и нея направиш, като СХ-а, не знам.  O0   СХ-а си е по-готин, а и върви повече, има турбо....Класика страхотна са и двата.  Много искам да се повозя в ДС-ът по паважа. А с СХ-а пак искам да се повозя, но на асфалта и поне един път с всичката газ да усетя.  O0

Главата демонтирахте ли пружини клапани за проверка ? Ако сте, чудесно. Ако не сте, груба грешка. Хубаво е и трябва да се проверят водачи, клапани/легла, ъгли и да се паснат.  Повярвай, ще си спестиш много неприятности в бъдеще. Не го карай на газ.  :)  То има ли някой, който да е сложил LPG  на такъв Ситроен ? Не съм видял такъв.  :-[     Ако имаш нужда от помощ, морална подкрепа и дружина за напъване на всякакви неща, имаш ми телефона.

Февруари 04, 2013, 21:44:58
Отговор #8

Неактивен pavni

 • Публикации: 160
 Др. Живков ме изпревари, но нека и аз се запиша-винаги може да разчиташ на помощ от мен-транспорт ,знания-доколкото ги има, физическа сила, познанства...

Февруари 04, 2013, 22:00:14
Отговор #9

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1901
Тръпката с Дс-а е друга, автентична. Сх е съвременен автомобил. Въпреки че се ражда през 1975-а, притежава всички съвременности, освен еърбег. Дс е автомобил от друга епоха, времената на неговия живот са изпълнени с финес и носталгия, животът е бил изпълнен с дух на джентълменско поведение, съчетано с реформаторско настроение. Дс се появява през 1955-а и още с появата си става легенда. Досега не е подобрен рекордът му за брой продажби на премиера. И това не е случайно. След Войната Европа е жадна за новости, идеята за късане с миналото е жива и дава тон за много революционни промени - не само инженерни, но и духовни. Не случайно дизайнерът Фламинио Бертони е скулптор.
Кола като Ситроен Дс е вдъхновение за хората, които са я притежавали в нейната си епоха, но е символ за вдъхновение и в днешно време. Затова съм убеден, че има коренна разлика с моделите след нея. Духът,митологията и ореолът около нея я правят различна. Естествено не бива да се подценява и чисто инженерната и стойност. Напротив - гениалността и революционността на многобройните иновации допълват тази визия на елегантна загадъчност и поетика на машината, част от символиката на една епоха.