Зимата е време точно за карбуратори

Имам един резервен карбуратор за DS -WEBER 28/36 DDE , който е слаган на двигатели 21 хидроматик, тоест има един хидравличен клапан, който липсва при вариантите с ръчна кутия. Та, от немай къде, захванах се да го разглобя и почистя, понеже е свален от работеща кола преди повече от 30 години и отлежава в щайги по мазета и тавани ей така, както си е бил свален.
Ей го карба :

Разглобих го и се залових да го чистя. Почистването основно с коресилин, обезмаслител и по стария начин с изваряване.
Знам, че се чистят в ултразвукови вани, но аз лично нямам и не ми се разхождаше да търся къде и как. В тази връзка съм намислил да си купя ултразвукова вана, понеже, както повечето хора тук чистя доста дребни детайли, но основно с химия, жулене и т.н., а ваната си е очевидно полезна и ефективна.
Като за начало обилно с обезмаслител, четка, бутане на по-едрите боклуци, след това киснене в коресилин - всички части, и накрая жулене с шкурка 1500-2000 и шлайфане с вълнено кече и паста ГОИ.
Като за финал продухване с чистител за карбуратори за кухините и всички проходни части. Това чак след изваряването. Самото варене има леки странични ефекти - появява се малко варовик, особено неприятен при резбите, но да кажем пренебрежимо малко.
Имах идея да нося част от външните детайли на галванизация - бяла и жълта. За малко шаренко и да радва окото. После ме домързя или по-точно не ми се чакаше 3-4 дни да ходя , да се моля (последните пъти като им нося 8-10 малки детайла се цупят ) и реших да си ги лъсна с ГОИ. По карба има достатъчно месингови детайли, основно тапи и външни жигльори, та като се лъснат стават по-ефектни и от галванизираните и са си автентични.
Трябва да отбележа, че карбът е запазен АБСОЛЮТНО автентично и комплектно. Всички части са си неговите, оригинални, неподменяни. Така или иначе по-нататък ще замеря диаметрите на жигльорите, но и ще си поръчам комплекти ремонтни - и за този, и задругия ми карбуратор, който е качен на колата.
Тук идва и една интересна част - този карбуратор Weber 28/36 DDE и моят оригинален Weber28/36 DLEA2 би трябвало да са абсолютно идентични, тоест в работната им част и характеристики да са еднакви. С единствената разлика на този хидроклапан, който е закачен с шпилки към корпуса на карба DDE, който при оригиналния ми DLEA2 липсва. Идеята ми е да кача сега тозиизчистен и ревизиран карбуратор на колата, за да видя как ще работи и междувременно ще си ревизирам оригиналния.
Но това ще разберем след няколко дни, когато намеря време и за него.
Ето снимки на разхвърляния и изчистен 28/36 DDE

Следва фината част по събирането.
Ето и как стоят един до друг разхвърляният DDE и току-що сваленият DLEA2 ( който между другото е чистен доста педантично преди 4-5 години, когато пуснах колата в движение и е работил 8-10 000 км.