Звучи ми сякаш правиш внушение, че ако не е била алфата, а някоя друга кола, например мерцедес, нямало въобще да се стигне до катастрофа, или пък нямало воще да загинат в нея. Сериозно ли го мислиш това?
Хм, ами много може да се разсъждава по темата според мен, и донякъде мисля само първата част.
Значи, ако беше с по-кекавия и мек на окачване Бенц Перка, нямаше Гунди толкова да се мъчи с кеф да се сучи и зори в завоите, така мисля.
Бенца щеше да му вдъхва много по-малко доверие, да се мъчи да го кара спортно.
И съответно, ако караше с по-ниска скорост, можеше да има повече време за реакция, и въобще да не се удари.
А в хипотетичната ситуация на сблъсък, наистина не може да се гадае какви ще да са били щетите и резултата, дори и с Бенца да е бил.
Най-вероятно, ако пак се беше блъснал точно в резервоара, и каквато и тогавашна кола да е карал, и пак да беше пламнала, в и добавка и това, че дори пак са щели да бъдат без поставени надлежно колани оптред водача и пасажера /дори и Бенца да е имал монтирани предни колани/, сигурно изхода пак щеше да бъде летален.
Този маршрут съм го минавал доста пъти на пълна газ през 90-те години, с две мои бивши коли, които са следващите възможни генерации на Перката Бенц и Алфата на Гунди, и изводите ми от тези ми ми /бил съм 24 до 29 годишен/ такива спортни минавания там през прохода на Витиня, съм си ги правил още в 90-те години.
Колите които аз имах тогава, като точни модели, бяха Джуджаро 1984 Алфа ГТВ 2.0 /която е наследник на 105 Бертоне генерацията /която също е проектирана на форма от великия Джорджето, но от епохата още като е стилист на заплата при Нучо Бертоне/, и Табакера 1969 Бенц в114 250 ЦЕ Купе.
Та, Бенца беше с гуми 175-14 цола /този на Гунди 220 еСЕ-то е бил с 5.50-165 на 13 цола, или нещо подобно/, а Алфата ми беше с гуми 185/60-14 цола. Тоест, релативно сходна ширина на гумите им при мен поне, но на Бенца ми бяха доста по-високопрофилни.
Въпреки че Бенца ми бе с работещо хидропневматично независимо окачване отзад, и отпред да му бях сменил почти веднага сред купуването в 1993 год, предните оригинални Билщайн-Боге амортисйори с нови газови такива, не е за учудване, че разликата в устойчивостта им в завои, поне по онези полупланински тесни завои, на Бенца спрямо трансаксъла ми ГТВ, бе като нощ и ден, и разбира се, в минус на Бенца, поне с тези му фабрични гуми.
ГТВ-то лежеше толкова добре на път въобще, и особено в завои, че си позволявах там гонки с разни минаващи успоредно с мен, по онова време доста актуални баварки от типа на Е36 320и или 325тд, и Алфата много не им отстъпваше, особено не и на мокро, покрай перфектния си баланс от трансаксъл скоростите отзад.
Така че от тоя моя опит с отн. и условно максимално сходни коли на тия двете на Гунди- Бенца му и после Алфата, и то точно на минавания по тоя и такива маршрути, съм абс. убеден, че балансираността на Алфата го е подвела да кара доста по-бързо, отколкото са били параметрите на пътя, и неговите собствени шофйорски възможности.
Затова аз поне си мисля, определено с голяма доза увереност, че ако трябваше да пътува с Бенца си по тоя маршрут, там за мача във Враца /или за където са пътували/, или с предишната му кола, един 2.5 литров Опел Капитен, дори приблизително нямаше да се мъчи да кара, както с Алфата.
А дори и да се беше опитвал да кара пак сходно динамично бабешката Перка, щеше да е с 30 до 50% по-ниска скорост в завои, отколкото с това 1750 ГТВ.
Моите теории и приложени практики по казуса с този там пътен участък, а и по принцип, разбира се, не е необходимо всеки да ги приема.