Автор Тема: Законови основи в РБългария за "Исторически превозни средства"  (Прочетена 57650 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 29, 2013, 18:34:41
Отговор #30

Активен koruderliev

 • Публикации: 2143
Към този момент само варналии няма да плащат общински данък за 2014 г. :)  ...решението е от септември месец!

Декември 30, 2013, 18:56:53
Отговор #31

Неактивен ivanboev

 • Публикации: 107
Към този момент само варналии няма да плащат общински данък за 2014 г. :)  ...решението е от септември месец!
Решението  е от 13.12.2013 година, и важи за определени "Варналии"

Януари 15, 2016, 13:11:53
Отговор #32

Активен USfan

 • Публикации: 7922
В аспекта на евентуалните бъдещи облекчения при вноса на исторически превозни средства у нас, ето статия с изисквания по отн. на вноса на коли с произход извън ЕУ, в Германия и Холандия.
В много случаи дори при краен внос в БГ, е по изгодно първо да се направи обмитяване и регистрация там в тези еврозони, преди да се докара колата у нас.

Март 07, 2016, 18:14:20
Отговор #33

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2918
Велико Търново: Собствениците на ретро автомобили искат промяна на Закона за движението по пътищата
7 Март 2016 Агенция "Фокус"
http://www.focus-news.net/news/2016/03/07/2205340/veliko-tarnovo-sobstvenitsite-na-retro-avtomobili-iskat-promyana-na-zakona-za-dvizhenieto-po-patishtata.html

Собствениците на ретро автомобили искат промяна на Закона за движението по пътищата. Това съобщи народният представител и организатор на „Трабант фест-а” във Велико Търново доц. Милен Михов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново.
Искането на членовете на Български автомобилен клуб „Ретро” е автомобилите, които са част от културно-историческото наследство, да бъдат дефинирани като “исторически превозни средства”.
Доц. Михов посочи, че в момента това не е регламентирано в Закона. Той припомни, че в 41-вото Народно събрание е започнала процедура за промени в законодателството, които касаят именно статута на този тип превозни средства. Текстът, който тогава е бил обсъждан, гласи под понятието „историческо превозно средства” да се разбира механично превозно средство, което е най-малко на 30 години, запазено и поддържано в изправно състояние, близко до оригнала, което не се използва преимуществено като транспорт за ежедневни нужди, и което представлява част от техническото и културно наследство.
“Историческото превозно средство” трябва да се удостоверява с карта за идентичност, издадена от Международната организация за старинни автомобили. Доц. Михов посочи, че България е член на тази организация от 2008 година. Той заяви, че следващата седмица ще се проведат консултации за промени на Закона.
„Надявам се с подкрепата на приятели на ретро автомобилите в Народното събрание тази поправка да бъде приета, защото тя е необходимо условие, за да се промени и останалата законодателна база, свързана със Закона за културно-историческото наследство. Тези автомобили, мотоциклети и други превозни средства, представляват част от културно-историческо наследство на България. България има какво да се похвали в областта на автомобилите. Въпреки че, като производител на автомобили, страната ни не е на световните водещи сцени, като поклонници, колекционери и ползватели на автомобилите, България има с какво да се гордее и да се похвали”, допълни доц. Михов.
Той посочи, че за голяма част от автомобили от началото на 20 век части, като мигачи и стопсветлини, са изключително скъпи и се намират трудно. Според сегадействащия закон обаче автомобил в подобно състояние не може да се движи по пътищата.
Според него освен променя на дефиницията, трябва да се търсят и данъчни облекчения за собствениците на ретро автомобили. „Такива автомобили са собственост, както на хора с големи възможности, които разглеждат това дори и като вид инвестиция, така и на хора, които са с ограничени финансови възможности, но имат придобити умения и познания, чрез които поддържат такъв тип автомобили”, посочи доц. Михов.

Март 07, 2016, 19:24:18
Отговор #34

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 939
Инициативата на колегата Михов е ОК. Облечена в нелоша наукообразна форма със съответната аргументация. В най-добрия случай обаче собствениците на трабанти (и не само те) може да се окичат с титлата "горд собственик на историческо превозно средство". И дотам :).
« Последна редакция: Март 07, 2016, 19:46:51 от Nik1600GT »

Март 07, 2016, 20:07:42
Отговор #35

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
Според сега действащия закон всичко може да се движи по пътищата, а ретро автомобилите са освободени от изисквания за иначе задължителни параметри и елементи, стига фабрично да не са ги имали. И това със сертификацията от FIVA ми се струва мега излишна работа. Кой ще я прави, във всеки голям град ли ще има, или ще пътува комисия из страната, или пък колите ще се разкарват? А със сигурност има и такса, която особено за хора с по няколко автомобила ще звучи доста весело. Може и аз нещо съществено да изпускам, но лично на мен ми звучи супер излишно по всички параграфи, освен параграф "приходи за комисията"  ;). А иначе FIVA  си е на мястото, който иска да си сертифицира колата, мисля, че и сега е свободен да го направи.

Март 07, 2016, 20:08:27
Отговор #36

Активен USfan

 • Публикации: 7922
А ето за сравнение /и за който ползва немски/, какви са законовите основи за регистрация на коли без налични/редовни документи в Германия, вкл. и исторически такива возила.
Паралелите с бюрокрацията у нас почти липсват, макар и там да имат различни изисквания.
Като краен и доста по-скъп вариант да се пререгистрира и надлежно ползва забатачено документално у нас МПС, всъщност може да се яви процедурата колата да се закара физически до Германия /или Австрия или Холандия/, и да се регистрира там.
И после по целесъобразност и желание, да се пререгистрира и в БГ.


Март 07, 2016, 21:20:42
Отговор #37

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7008
Абе важното е, че има раздвижване по въпроса и се насочва вниманието и към нашите проблеми и потребности - трабантаджии или не, хубаво е да има лоби защитаващо интересите ни в парламента :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Март 07, 2016, 23:52:06
Отговор #38

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1815
  • http://www.dsclub-bg.com
Инициативата наистина заслужава адмирации и критиките са повече от неуместни. Това, че инициаторите са свързани с Трабант движението, а не на Мерцедес примерно не ги прави по-незаинтересовани, нито по-малко имащи право да търсят общо и принципно сложено статукво в отношението към историческите автомобили. Напротив, заслужава безпрекословна подкрепа, а не неуместни коментарчета.
България като пълноправен член на FIVA би трябвало да има право да издава карти за идентичност .
И какъв е проблемът да се "разкара" едно средство до София или където е установено, за да му се издаде доживотен сертификат ? Нали това е общото ни желание -да има орган, удостоверяващ идентичността на дадено МПС и даващ право на облекчения или ще мрънкаме, докато не направят по един филиал на FIVA във всяко населено място с над 20 хиляди жители ? Айде моля ви се, в 60 милионна Италия има само един орган и той се нарича ASI - който има желание да регистрира возилото си в ASI изървява целия път за документиране на средството си, каквото и да му струва това. Оттам нататък нещата са лесни и облекчени.
Сегашното ни законодателство е анахронично, неефективно, неясно и лобистко. Ако имаме желание нещо да се промени, би трябвало да се опитваме да го подкрепяме на всяко ниво - индивидуално или клубно няма значение.

Март 08, 2016, 01:30:36
Отговор #39

Активен fifo

 • Публикации: 1040
Страхотна новина е това. Ако не бях възпрепятстван, щях да се разходя с бабичката за подкрепа.
we all have wings, but some of us don't know why