Автор Тема: Законови основи в РБългария за "Исторически превозни средства"  (Прочетена 57409 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 08, 2016, 08:49:14
Отговор #40

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
А как така, по сегашното законодателство, без разкарване, без комисии, ФИВА, ФУФА и ФИФА, ретро автомобилите без колани, без мигачи, с механични спирачки и т.н. нямат проблем да се регистрират и движат?! Значи системата действа и въобще не е толкова лоша. Да, определено и със сигурност, "ретро автомобилът" най-общо казано трябва да получи определение в закона, да има база, на която да се стъпи и вече на нейна основа да се гради всичко останало - облекчение на регистрацията, данъци, прегледи и всичко останало. Но това се прави с цел улесняване живота на ретро любителите! Това какъв е проблема да се разкара веднъж една кола, нека да ни го обясни някой варненец със 17 автомобила, за всеки от които ще трябва да плати по 500 лева отиване и връщане, плюс цялата логистична операция, плюс таксите за сертификат и т.нв. и т.н. И 5 да са автомобилите, пак е супер излишно. Излишни процедури, излишни такси, излишно налагане на нещо, без което спокойно може да се мине! А който държи, вратата е отворена дори и в този момент, спокойно може да се сертифицира. Според мен единствените, за които може да има проблем около статута на ретро, са по-новите модели, които тъкмо навлизат в изискванията - 30 години и т.н. За тях би било необходимо да имат сертификат и да докажат, че са ретро/класически и в оригинален вид. Но да се поставя като законово изискване за всички, напълно излишно и прекалено.

Март 08, 2016, 09:01:27
Отговор #41

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1815
  • http://www.dsclub-bg.com
Законово изискване за всички звучи абсурдно. Просто за който е заинтересован и желае да МОЖЕ да сертифицира, което от своя страна му дава улеснение за ползване/притежание в България. Който желае - прави, който не желае си кара както му е изгодно. В момента опция за желаещите просто няма. Получаването на сертификат примерно в Германия как дава облекчение в България ? Никак - горд собственик на сертификат и нищо повече. Акцентът тук е във възможността държавата да признава притежанието на определен сертификат да дава облекчение, а не самият сертификат.

Март 08, 2016, 09:15:29
Отговор #42

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
Ами според текста на внесените в НС поправки, ще е именно законово изискване. По предложената нова т.62, "това е удостоверено с картата за идентичност издадена от Международната организация за старинни автомобили."  Ако законът бъде допълнен по такъв начин, статут на "историческо превозвно средство" ще има само такова със сертификат, законът го изисква, императивно. И е ясно, че това е водещата линия, като се появиш някъде с лостови механични спирачки, без колан и без мигачи, ще трябва да докажеш, че имаш право на това, като историческо превозно средство. За целта, според изискванията на закона -  сертификат. Все пак говорим за фундамента в закона, върху който ще се изгради цялата нормативна уредба за старите автомобили и в близко бъдеще това ще е самата правна норма, която ще ни дава право да сме на пътя с тези автомобили. Ето как няма нищо по желание в цялата работа, а напротив, става задължение и изискване. И отново потвърждавам мнението си, че в закона ще залегне едно абсолютно излишно затруднение и процедура. Отделно, по правилата на самата ФИВА, картите й важат 10 години ИЛИ до продажбата на возилото. Значи веселбата е дори още по-голяма. Отделно ФИВА има строги изисквания за вида и състоянието, по които лично според мен редица от българските ретро коли няма как да се сертифицират, без да са нещо кой знае колко преправени. Или ще побългарим и критериите на организацията? Оставам си на мнението, че всичко е бeзумно излишно, с полза единствено за тези, които ще издават сертификати.
« Последна редакция: Март 08, 2016, 09:26:24 от Teodor »

Март 08, 2016, 10:40:06
Отговор #43

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1687
За да се издаде карта от ФИВА, не е задължително да присъства автомобила. Документите за това ги има на сайта на БАК ретро. Комисията която ги разглежда, може да реши евентуално да види автомобила.

Март 08, 2016, 17:50:02
Отговор #44

Неактивен Toni only Benz

 • Наблюдаван
 • *
 • Публикации: 1333
 • *Only legendary Benz*
Според мен трябва да е така;

Имаш ретро/класически автомобил, ставаш член на някой ретро клуб, плащаш си членски внос в клуба.

Ретро клуба ти издава документ че си член и имаш класически автомобил по-стар от 30г. Този документ е доживотен за автомобила.

С този документ отиваш в общината и получаваш намаление на данъка за дадения автомобил и от застраховател отстъпка.

С този документ доказваш пред органите че можеш да се движиш по-пътищата с дадения автомобил който е с такива и такива характеристики фабрични.

После, отделно ако искаш удостоверение че този автомобил се оценява според състоянието му и качеството на реставрация на еди какво си ниво по международните стандарти - да си има по-висш орган законен който  да класифицира.

При това полжение нещата не са задължителни и хора които не са членове на клуб могат да си ползват автомобилите без да ползват привилегийте на другите.
« Последна редакция: Март 08, 2016, 17:53:17 от Toni only Benz »

Януари 18, 2017, 16:34:21
Отговор #45

Неактивен Taunus72

 • Публикации: 395
Депутатите приеха наименование "историческо превозно средство", досега такова понятие в закона нямаше. Такова превозно средство трябва да е минимум на 30 г., трябва да е част от културното наследство и трябва Международната федерация за старинни автомобили или призната от нея асоциация да признае, че това е старинен автомобил, каза Ананиев. По думите му москвичите и жигулите не попадат в тази категория, но лимузината на Тодор Живков може да влезе, тъй като такива коли вече не се произвеждат.

Тези автомобили не се движат постоянно, те не трябва да имат винетка и застраховка "Гражданска отговорност", обикновено се изкарват веднъж в годината на някакво шоу или изложение, посочи още Ананиев.
FORD - Found On Road Dead

Януари 18, 2017, 17:52:58
Отговор #46

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2909
Ето и линк:

За историческо превозно средство ще се приема автомобил, който е поне на 30 години
http://www.focus-news.net/news/2017/01/18/2355701/za-istorichesko-prevozno-sredstvo-shte-se-priema-avtomobil-koyto-e-pone-na-30-godini.html

 Приехме, че вече имаме историческо превозно средство, като наименование. Досега нямаше това понятие в закона. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев във връзка с промените в Закона за движение по пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„То трябва да е минимум на 30 години, да е част от културното наследство и трябва Международната федерация за старинни автомобили или призната от нея асоциация да признае, че това е старинен автомобил“, обясни той.
„Москвичите и Жигулите не попадат в тази категория, освен ако не бъдат признати от федерацията“, коментира Настимир Ананиев.

Януари 18, 2017, 17:54:40
Отговор #47

Неактивен angelple75

 • Публикации: 63
Според мен това наименование,,историческо превозно средство,,важи за колите на НСО и музеите.И пак нищо конкретно за ретро-автомобилите.Хубава работа,ама нашенска

Януари 18, 2017, 17:55:32
Отговор #48

Неактивен koruderliev

 • Публикации: 2142
e, ЧЕСТИТООО :)

Януари 18, 2017, 18:00:46
Отговор #49

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2909
Да добавя още малко инфо от парламента:

Предложение от народните представители Искрен Веселинов и Станислав Иванов по реда на чл. 80, ал. 5, т. 2 от ПОДНС:
Създават се нови § 8 и 9:
 § 8. В чл. 140 се създава ал. 7:
„(7) Исторически превозни средства се регистрират при условия и по ред, определени в наредбата по ал. 2. При регистриране на историческо превозно средство се представят документ за собственост и идентификационна карта, издадена от Международната федерация за старинни автомобили или от друга упълномощенa от нея организация на територията на държава - членка на Европейския съюз.”
§ 9. В чл. 143 се създава ал. 14:
„(14) По искане на собственика регистрирано пътно превозно средство може да бъде пререгистрирано като историческо превозно средство, при условията и по реда за регистриране на такива превозни средства, предвидени в наредбата по чл. 140, ал. 2. В този случай предоставените при първоначалната регистрация оригинални документи за регистрация на пътното превозното средство може да бъдат върнати на собственика.”
Комисията подкрепя предложението.
Комисията предлага да се създадат нови § 8 и 9:
 § 8. В чл. 140 се създава ал. 7:
„(7) Исторически превозни средства се регистрират при условия и по ред, определени с наредбата по ал. 2. При регистриране на историческо превозно средство се представят документ за собственост и идентификационна карта, издадена от Международната федерация за старинни автомобили или от друга упълномощенa от нея организация на територията на държава - членка на Европейския съюз.”
§ 9. В чл. 143 се създава ал. 14:
„(14) По искане на собственика регистрираното пътно превозно средство може да бъде пререгистрирано като историческо превозно средство, при условията и по реда за регистриране на такива превозни средства, определени с наредбата по чл. 140, ал. 2. В този случай предоставените при първоначалната регистрация оригинални документи за регистрация на пътното превозното средство може да бъдат върнати на собственика.”