Автор Тема: Законови основи в РБългария за "Исторически превозни средства"  (Прочетена 57938 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 19, 2017, 10:46:11
Отговор #60

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7008
Не е малка, а дори много голяма победата да признаят официално правата на класик автомобилите! Напоследък не съм ходил по ивентите на БАК Ретро, та не съм в течение какво са действали там, но - БРАВО за резултата! Важното, че началото е поставено, а подробностите ще се уточняват.
Относно моите коли - пежото все още не влиза в категорията, понеже е янгтаймер под 30 г. макар и ррядък и оригинален, а повечето от шкодите ми имат отклонения от заводските параметри, но ще видим дали ще ги регистрирам в такава категория или ще успея междувременно да върна някои от тях към оригинала, докато се изчистят бюрократично нещата с хисторик регистрациите. Нали се сещате, тепърва ще има се измислят наредби и печатат хисторик табели, специални талони или други документи... а у нас тия неща се проточват доста.
Ако се окаже обаче, че примерно в делничен ден нямам право да стъпя на пътя с такава регистрация, освен качен на репатрак то едва ли ще се възползвам... не е въпросът за ежедневно каране, но за местене, ходене при майстори, на ГТП /ако не ги освободят и от преглед историческите/ и т.н...

п.п. докато пиша DMC ме е изреварил с по-точно инфо колко време ще се забавят нещата от бюрокрацията... но важното, че машината е задействана! При първа възможност ще поздравя ръководството на БАК Рртро за успешните усилия. Липсата им на активност по казуса със сезонните ГО, за която толкова ги критикувахме явно се е дължала на преследването на тази много по-голяма цел.
« Последна редакция: Януари 19, 2017, 10:55:47 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Януари 23, 2017, 14:57:08
Отговор #61

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
Явно е още проект в парламентарната комисия и някой ден трябва да стигне до залата за гласуване? Защото промените в ЗДвП са гласувани на 8 декември и обнародвани в Държавен вестник на 20 декември 2016, но там няма и дума за исторически возила, споменатите по-горе нови точки ги няма в тескта
« Последна редакция: Януари 23, 2017, 15:04:47 от Teodor »

Януари 23, 2017, 15:41:37
Отговор #62

Активен koruderliev

 • Публикации: 2143
Мина на второ четене на 16-ти :)

Януари 23, 2017, 15:42:55
Отговор #63

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
Ее знами работата е верно бетонирана!

Януари 29, 2017, 17:47:30
Отговор #64

Неактивен победовод

 • Публикации: 863

Ако се окаже обаче, че примерно в делничен ден нямам право да стъпя на пътя с такава регистрация, освен качен на репатрак то едва ли ще се възползвам... не е въпросът за ежедневно каране, но за местене, ходене при майстори, на ГТП /ако не ги освободят и от преглед историческите/ и т.н...Всичко ще зависи от това,какво яйце ще снесат,отговорните за по нататъшното придвижване фактори у нас.Почти съм сигурен ,че ще стане точно така,коли с такава регистрация ще може да се карат само в събота и неделя.Точно така е и в Гърция,с председателя на солунския клуб "ЛЕКАМ" Йорго,точно този въпрос го коментирахме преди четири години  в Кавала  .Само събота,неделя и официални празници имат право да се движат,от данъци не са освободени изцяло,ползват данъчни облекчения и не плащат пътни такси.
Гражданската едва ли ще отпадне напълно,от гаранционния фонд ще вдигнат вой до небесата,ако ги задължат да изплащат евентуални щети към трети лица на историческите автомобили.
При такива ограничения и  аз едва ли ще се възползвам от такава регистрация.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Май 16, 2017, 16:29:20
Отговор #65

Неактивен USfan

 • Публикации: 7933
Ето на саита на Автокласиката, какво са беседвали М. Карабуров и автора на ѕаконопроекта-

Народният представител от Патриотичния фронт доц. МИЛЕН МИХОВ пред "Автокласика & Мотоциклети":

Законодателното признаване на нашето хоби е само едно историческо начало, работата тепърва предстои...

Доц. д-р Милен Михов е два мандата депутат от Патриотичния фронт в 42-о и 43-тото Народно събрание, зам.-председател на комисията по образование и член на комисията по отбрана. Историк, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", член на Македонския научен институт и на Съюза на учените в България. Бил е пет мандата общински съветник в Общинския съвет – Велико Търново. Той е зам-председател на ВМРО-БНД. Същевременно г-н Михов е председател на ретро клуб "Трабант – Велико Търново". С влизането си в Парламента той не прекъсна връзката си с нашата ретро-общност и е известен с това, че докара личния си трабант на жълтите павета.

Истинско щастие за нашата общност е, че в лицето на народния представител от ВМРО и Патриотичния фронт доц. д-р Милен Михов ние попаднахме на възможно най-подходящия човек – съмишленик, който при цялата си заетост прегърна изцяло идеята за законодателно регламентиране статута на историческите МПС и доведе работата до успешен край. Той успя преди всичко да създаде необходимото за приемане на законопроекта лоби от поддръжници и съмишленици сред колегите си, да инициира редица срещи и обсъждания с експерти и колеги в работните органи на парламента, за да могат да се прецизират касаещите ни в Закона текстове и те да минат без проблеми в пленарна зала.

По повод приетия законопроект доц. д-р Милен Михов бе любезен да отговори на въпросите на главния редактор на списанието Маргарит Карабуров:

– Доц. Михов, най-напред да ви поздравя за общия ни успех, който няколко хиляди собственици на ретро автомобили очакваха дълги години – нашият Парламент призна най-после и нашето хоби. Точно една година ние с вас работихме здраво и успяхме. Защо според вас бяха нужни тези 27 години?

– Да, поработихме наистина добре и с подкрепата на моите колеги от парламентарната група на Патриотичния фронт, от комисията по транспорт, както и с някои структури от МВР и успяхме. Смятам, че годините на прехода бяха доста бурни. Много нерешени въпроси, между които и нашия проблем, бяха разглеждани от управляващите като периферни, а решаването им, единствено като удовлетворяване на частен интерес. Беше необходимо в Народното събрание да влязат нови хора, отговорни и патриоти, за да започнат да се променят нещата. Същевременно е необходимо да подчертая, че и самото ретро движение за този дълъг период непрестанно растеше и доказваше своето право на съществуване. Аз лично съм убеден, че съхраняването на автомобилната история е част от българската култура, защото българите сме нация техническа.

– Ние започнахме да търсим подкрепа от държавата още при правителството на Димитър Попов. Писахме, искахме, обосновавахме се, но нищо. Такъв беше резултатът и в следващите години, когато се надявахме и на контактите ни с КАТ и МВР, докато през 2006 година разбрахме, че не сме чукали на правилната врата. И точно когато успяхме да установим контакти с няколко депутати от транспортната комисия на парламента, надеждата ни скоро бе попарена от разпускането на същия през 2009 /2010 г. В тази връзка бих искал да Ви попитам дали само Вашият личен ангажимент се оказа решаващ в крайна сметка за успеха на нашата мисия?

– Наистина Вие сте извървели доста дълъг път, за да стигнете до правилния подход. Но веднага трябва да кажа, че не е достатъчно да се ангажират с проблема един или няколко заинтересовани. Най-важното условие е да се убедят народните представители от останалите групи в необходимостта от промяна, а това може да станe само със силни аргументи. Без ангажиране на по-широк кръг съмишленици нещата не могат бъдат решени. Показателен в тази посока е фактът, че измененията в закона бяха приети единодушно, без нито един глас "против" или "въздържал се". Другото условие е привличането на подготвени хора с правен опит и експерти по темата, които да формулират и заложат по най-добрия начин юридически коректните текстове.

– Вие внесохте нашето предложение в транспортна комисия още през пролетта на 2016 година, като го представихте като "...предложение от няколко народни представители без политическа окраска". Председателят на комисията г-н Настимир Ананиев, както и останалите изказали се 7-8 депутати – членове на комисията, бяха много добронамерени и положителни в изказванията си, но все пак един глас не стигна, за да "мине" предложението на гласуване. Аз лично първоначално бях разочарован, но след известни разговори прецених, че все пак това беше за наше добро. Как вие преценявате този първи "провал", да го наречем?

– За провал в конкретния случай едва ли може да се говори. По-скоро се нуждаехме от още малко време да се прецизират по-добре формулировките по текстовете, да се спечелят за каузата още гласове и нещата малко да "отлежат". Така че времето в никакъв случай не бе загубено, което се потвърждава в крайна сметка от положителния резултат.

– На многобройните срещи, които проведохме с отговорни ръководители от МВР и КАТ аз се опитвах да представя нашето ретро-движение като много добре организирано и придържащо се към европейския опит и структури. Най-трудно бе да ги убедя, че не всички стари коли на възраст над 30 години ще могат да се причислят към историческите превозни средства. Вие познавате нашата общност добре и за нас е важна Вашата преценка за настоящата организация и струкура на нашето движение с оглед готовността ни да се справим с новите предизвикателства?

– Наистина клубовете в България не са малко, казвам го като председател на един от тях, Ретро клуб "Трабант – Велико Търново". Някои колеги работят много добре, провеждат се много различни мероприятия, съществува и вашето – нашето списание "Автокласика и Мотоциклети" като национален форум на общността. Смятам, че е време да заработи един представителен или координиращ орган, като замразената асоциация БАКСКАМ например или нещо подобно, която да поеме отговорността за по-нататъшната работа, която предстои след публикуването в Държавен вестник на измененията и допълненията в Закона за движение по пътищата. Трябва да се допитаме до всички клубове в страната, същите да представят своите мнения и виждания и това, което е най-целесъобразно, да се възприеме и отстоява при разработването на конкретните текстове на наредбите, чрез които ще работи законът, касаещ историческите МПС. Наивно е да се смята, че един клуб, който и да е той, би имал права и реална възможност да обхване цялата проблематика, да създаде съответната организация и да следи и контролира процесите.

– Това, което ни препоръчвате, изцяло се покрива с моите лични представи и тези на много наши колеги, с които сме работили досега по темата. Считате ли, че ние като общност бихме могли да се подготвим и да участваме ефективно в работата по разработване на новите регулации и наредби с оглед предвидения от закона срок – 30 юни?

– Трябва да сме наясно, че с постигнатото определение в закона за "историческо превозно средство" на практика законодателят ни дава шанс да продължим да отстояваме нашите интереси и да търсим подкрепа от държавата за решаване на нашите проблеми като общност. Това естествено налага да се организираме бързо, да не губим време и да не чакаме крайния срок. Една нова национално представителна организация би могла да поеме изцяло работата по разработване на новите регулации и наредби след приемането на закона в тясно взаимодействие с клубовете по места, министерството на транспорта, министерството на вътрешните работи и КАТ, както и с други институции и органи, които имат отношение. Тепърва предстои огромната и отговорна работа по регистрацията на историческите превозни средства и регламентиране на всичко онова, което позволява законът и което е нужно на нашите возила.

– Подсещате ме за следващия въпрос, който вълнува нашите фенове и колекционери и има за всички нас практически измерения. За да искаме данъчни и финансови облекчения, по-приемливи застраховки и цени на винетките и т.н. за признатите исторически МПС, сигурно ще са необходими промени и в други действащи закони и наредби?

– Разбира се, ние поставихме само едно важно начало с исторически измерения. Истинската работа обаче на всички нива, както вече изрично подчертахме няколко пъти, тепърва предстои. Надяваме се, че в състава на новия законодателен орган след изборите през пролетта ние, Обединените патриоти, ще имаме още много честни и непредубедени народни избранници, които ще продължат подкрепата си за нашето благородно общополезно дело за съхраняване на българското културно-техническо наследство. Затова, що се касае до нас, мога да Ви уверя, че ще работим и занапред за поддържане и разширяване на кръга от съмишленици в законодателната и изълнителна власт, ще инициираме съвместно нови предложения за изменения и допълнения на закони и други нормативни актове в интерес на нашата кауза. Всичко зависи от съгласуваността, единомислието и взаимодействието ни на всички нива в бъдеще.

Маргарит Карабуров: Благодаря Ви доц. Михов за отделеното време и от името на целия екип на списанието Ви желая успех във Вашата по-нататъшна научна и обществена дейност.

Коментар на сп."Автокласика & Мотоциклети":

Какво включва по същество приетата от Парламента законова рамка за "историческо превозно средство"?

За историческо се приема това MПС, което е над 30-годишно и притежава идентификационна карта на FIVA, издадена от упълномощена организация от страна-членка на Европейския съюз. Идентификационната карта се издава по определен ред и образец и с нея се удостоверява, че съответното превозно средство отговаря на определени изисквания за автентичност и състояние. Понастоящем БАК "Ретро" издава такива карти за идентичност.

Всяко МПС, ако е вече регистрирано в КАТ, ще може да се пререгистрира като историческо, ако отговаря на горните две изисквания. МПС, което не е регистрирано досега в КАТ, може да получи статут на историческо, ако притежава картата на FIVA и собственикът има документ за притежание на това МПС.   ---

Май 17, 2017, 07:22:01
Отговор #66

Неактивен fifo

 • Публикации: 1041
Още на ОС започна никому ненужна и безумна дискусия чия е основната заслуга за вкарването на ония два реда в закона. Само дето не се стигна до саморазправа...
Та сега всичко това продължава на редовете на списанието. Никак не съм изненадан, че от БАК Ретро се прави ново списание за класиккари.
we all have wings, but some of us don't know why

Май 17, 2017, 09:38:58
Отговор #67

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
Защо ново, в смисъл, между двете няма нищо общо, Автокласика си е самостоятелно тематично издание. А БАК Ретро отдавна трябваше да има свое издание... и помещение... и... и... и... Но на практика се е капсулирал до колко, 40-тина души май и кара по инерция традиционните 2-3 годишни прояви. Дано появата на собствено издание да е сигнал за опити да излезе от летаргията.
« Последна редакция: Май 17, 2017, 09:54:09 от Teodor »

Август 02, 2017, 10:49:31
Отговор #68

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1688
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (обн., ДВ, бр. 31 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 48 и 105 от 2002 г., бр. 68 и 105 от 2003 г., бр. 1, 21, 34, 59, 93 и 99 от 2006 г., бр. 57 от 2007 г., бр. 20, 40 и 53 от 2008 г., бр. 94 от 2009 г., бр. 80 от 2011 г., бр. 67 от 2012 г., бр. 45 от 2014 г., бр. 31 от 2015 г. и бр. 30 от 2016 г.)
§ 1. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думата „регистрират“ се поставя запетая и се добавя „с изключение на превозно средство (ПС), изоставено, конфискувано или отнето в полза на държавата и предоставено за нуждите на бюджетна организация, като регистрацията му се извършва след поставяне на нов идентификационен номер“.
2. Алинея 2 се изменя така:
„(2) Извън изключението по ал. 1 превозните средства, на които не може да се установи поставеният от производителя идентификационен номер (VIN), и документите за тях се задържат и се уведомяват съответните органи.“
3. Създава се нова ал. 3:
„(3) При установяване на несъответствие в данните на ПС с тези по документите му ПС, обявено за издирване, ПС със следи от въздействие върху и/или в областта на идентификационния номер (VIN) или при установяване на съвпадение в идентификационния номер на представено за регистрация ПС с вече регистрирано в страната такова случаят се разглежда от комисия, определена със заповед на директора на СДВР/ОДМВР.“
4. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 4, 5 и 6.
5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите „идентификационен номер (VIN)“ се добавя „или поставен нов идентификацио­нен номер“.
§ 2. В чл. 10 ал. 6 се отменя.
§ 3. В чл. 12, ал. 1, т. 4 думите „Наредба № 117 от 2005 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства от категория L (ДВ, бр. 12 от 2005 г.)“ се заменят с „Регламент (ЕС) № 168/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 15 януари 2013 г. относно одобряването и надзора на пазара на дву-, три- и четириколесни превозни средства (ОВ, L 60, 2.03.2013 г.)“.
§ 4. Създава се чл. 12в:
„Чл. 12в. (1) За първоначална регистрация на историческо превозно средство собственикът представя:
1. превозното средство за идентификация;
2. писмено заявление за регистрация, издадено по служебен път;
3. документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство;
4. идентификационна карта, издадена от Международната федерация за старинни автомобили или от друга упълномощенa от нея организация на територията на държава – членка на Европейския съюз;
5. декларация за придобиване на собствеността (приложение № 2);
6. чуждестранните регистрационни документи, ако са налични;
7. митнически документ за оформен внос, когато превозното средство се внася от държава извън ЕС;
8. документ за самоличност – за физическите лица; единен идентификационен код – за стопанските субекти, а за тези, които не притежават ЕИК – документ за създаване и за код БУЛСТАТ;
9. документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и двустранен констативен протокол за ПТП;
10. табелите с регистрационен номер, ако са ползвани такива;
11. изискуемите документи по чл. 3, ал. 1 от Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.
(2) Представените табели по ал. 1, т. 10 се връщат на собственика.
(3) Копия от представените документи по ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7 и декларацията по ал. 1, т. 5 се прилагат към заявлението за регистрация. Оригиналните регистрационни документи по ал. 1, т. 6, ако са налични, се връщат на собственика.
(4) Митнически документ за оформен внос на територията на ЕС по ал. 1, т. 7 не се изисква, когато ПС е закупено от юридическо лице от държава – членка на ЕС, и е представена фактура за това.
(5) При регистриране на ПС като „историческо“ в свидетелството за регистрация и в носителя на информация по отчета се отбелязват като забележка номерът на документа по ал. 1, т. 4 и текстът „историческо“.“
§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите „регистрационния номер“ съюзът „и“ се заличава и се поставя запетая, а след думите „временна регистрация“ се поставя запетая и се добавя „регистриране на ПС като „историческо“.
2. В ал. 2 се създава т. 4:
„4. регистриране като „историческо“.“
§ 6. В чл. 15 се правят следните допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 7 след думите „чл. 18б, ал. 1, т. 8“ се добавя „и 9“;
б) създава се т. 11:
„11. при регистриране на ПС като „историческо“ – идентификационна карта, издадена от Международната федерация за старинни автомобили или от друга упълномощенa от нея организация на територията на държава – членка на Европейския съюз.“
2. В ал. 7 след кавичките след думите „изменение в конструкцията“ се поставя запетая и се добавя „а при регистриране на ПС като „историческо“ номерът на документа по ал. 1, т. 11 и текстът „историческо“.
3. Създават се ал. 8 и 9:
„(8) При промяна в регистрацията и регистриране на ПС като „историческо“ представените документи по ал. 1, т. 4 се връщат на собственика.
(9) При промяна в регистрацията и регистриране на ПС като „историческо“ по искане на собственика могат да бъдат върнати представените при първоначална регистрация в страната документи за регистрация на ПС. В този случай собственикът подава молба до отдел/сектор „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР, където ПС е било първоначално регистрирано. Документите се връщат, ако са налични.“
§ 7. В чл. 18б се правят следните изменения и допълнения:
......

Август 02, 2017, 16:02:56
Отговор #69

Неактивен oldrat

 • Публикации: 936
 • beep beep
  • Renault 4F6
Може ли някой да го преведе на човешки. Или на простотарски.  Как това нещо касае собственик на "исторически" автомобил . Може ли да си се вози човека или само да му чете история!? Аджеба , някакави привилегии (гражданска отговорност , пътен данък или полицейски надзор)? С една дума , за чий (каква е ползата от цялата административна администрация ,законово законна).
Не е ли се тая и да си направиш нормална регистрация като нормална кола ,пък била тя производство 1900 и на баба ми набора -кога беше голямата суша?