Автор Тема: Законови основи в РБългария за "Исторически превозни средства"  (Прочетена 52015 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 02, 2017, 20:20:01
Отговор #70

Неактивен победовод

 • Публикации: 851
Преведено на човешки,както обикновено става у нас, закачиха каруцата пред коня.
Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата не е променена-историческото превозно средство дължи винетни такси.
Закона за местните данъци и такси не е променен-дължи се данък собственост в пълен размер.
Наредба Н 32 за периодичните технически прегледи не е променена-историческите превозни средства произведени след 1-01-1960 г. подлежат на периодичен преглед.
Кодекса  за застраховането не е променен-дължи се гражданска отговорност според тарифите на застрахователните компании.
Това е засега,опцията за регистриране на историческо превозно средство е налице,но с другите промени няма да се бърза,кой е луд да генерира загуби за бюджета,веднага ще го напляскат.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Август 02, 2017, 22:03:06
Отговор #71

Неактивен exton

 • Публикации: 277
  • http://my-fiat.blogspot.com/
Някаква промяна в насока промяна в закона  и възможност за регистрация на превозно средство, което е бракувано, отбелязано, като предадено за скрап в КАТ, но МПС-то е запазено в частен имот и с всички оригинално издадени  документи предвижда ли се?
Хубаво е и в тази насока ако се промени нещо. Мисля, че доста от нас имат и такъв проблем...
Голяма част от бракуваните коли са по този начин си мисля.
 
Too dumb for NYC, too ugly for LA

Август 02, 2017, 22:16:38
Отговор #72

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1018
Отлично, върви се стъпка по стъпка! Първо се появява в закона такова животно като "историческо превозно средство", сега наредба, която определя как да бъде регистринано дадено возило като историческо. И вече, като имаме регламент и регистрация, оттук нататък борбата е за "екстрите" - отстъпки в данъци, такси, винетки и т.н. Разбира се, никой няма от добро сърце да спусне отгоре нещата готови, пък ние само да се възползваме. Ръководствата на ретро клубовете и всеки с някакви "връзки" трябва да гони, защото тук нещата опират и до законодателите, и до няколко министерства, трябва дълга борба и тежка бумащина, докато се отвоюва още нещо. И пак адското фрагментиране на 300 клуба  и липсата на нещо като организация или асоциация на клубовете, която да координира нещата и да представя всички общо пред властта, прави нещата много по-трудни. Но какво да се прави, като сме народ от вождове! :)

Август 02, 2017, 23:09:19
Отговор #73

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4698
Браво!
Стъпка в правилната посока.
И на мен ми се струва невъзможно да дадеш привилегии на нещо, което даже не е дефинирано в закона. ;)
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GTV 3.0 24v

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Август 04, 2017, 12:16:55
Отговор #74

Неактивен angelple75

 • Публикации: 63
Е,па,нали министър-председателят пролетта ходи да гласува с ретро автомобил. Да вземе присърце проблемите на ретро движението у нас и да се разпореди какво и където трябва :)

Август 04, 2017, 12:53:36
Отговор #75

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1786
  • http://www.dsclub-bg.com
Абе престанете да гледате на тоя като на цар, де .
Сори за офтопика.
Не се ли работи самостоятелно , нищо няма да се получи. Както се вижда първи стъпки вече има, ще има и резултати.

Август 04, 2017, 13:28:32
Отговор #76

Неактивен fifo

 • Публикации: 1008
И на мен ми е странно. Никой нищо не прави по въпроса, но всеки има претенции. Ауеей, като не искате, не си пререгистрирайте автомобилите като исторически, то не е задължително, а и няма никъв келепир. Засега.
we all have wings, but some of us don't know why

Август 04, 2017, 13:35:24
Отговор #77

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 888
Ще има резултати (евентуално)  за ...музейните експонати  ;). За тези дето искат да карат - бензин в резервуарот. Плюс граждански, винетки и все едни такива набутветки.  Както казваше царот - вервайте (си).
« Последна редакция: Август 04, 2017, 13:38:42 от Nik1600GT »

Август 04, 2017, 18:35:05
Отговор #78

Неактивен победовод

 • Публикации: 851
Тук въобще не става въпрос за претенции.Дефинирането на историческо превозно средство е голяма крачка напред.Но възможността да се регистрира  като такова,без да са посочени законово привилегиите и ограниченията е стъпка на място.Защото най вероятно ще има ограничения във времеползването,така е например в Гърция.
По правилно щеше да е,първо законово да се уредят привилегиите и ограниченията и след това да се промени Наредба 1-45 и да се даде възможност за регистрация.Защото много от нас,ще предпочетат да си останат с националната регистрация,заради ограниченията.

Иначе нашите законодатели много добре знаят кое как се прави, когато се касае за лобистки закони,обслужващи нечии интереси.Спомнете си колко бързо ,за няма и месец,първо промениха Кодекса за застраховането и вкараха в него служебното прекратяване на регистрацията,за коли без гражданска.И няма и два месеца след това се промени и Наредба 1-45, с което вече в КАТ имаха законово основание да го правят.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Август 14, 2017, 21:15:02
Отговор #79

Неактивен qwerty95

 • Публикации: 93
Моля за помощ за следното. Много ме дразни факта, че моята Ниса, въпреки, че мина Технотест и във вскички документи е писана на латински "Nysa", както и трябва да бъде, като си получих талона от КАТ, са я написали "Nisa". (Вместо "y" е "i".) Нали уж латинското наименование в талона трябва да е както си е оригиналното име. Рено си е "Renault", не е "Reno". Също и "Peogeot". Защо Нисата трябва да ми я пишат грешно?! Та има ли някакъв шанс и към кого ще посъветвате да се обърна да се оправи това нещо? Ще си платя за нов талон, само да ми го оправят. Предполгам в регистъра на КАТ трябва да се оправи първо, там сигурно си е въведено грешно по дифолт. Някой да е имал подобен случай?