Здравейте!
Не съм писал по темата повече от 3 години, но това не означава, че колата е забравена, изоставена, или каквото и да било. По стечение на обстоятелствата, пренареждане на приоритети и тем подобни други извинения, по нея за съжаление не се работи с темпото, което ми се иска.
През изминалото време не съм правил кой знае какво по нея. За щастие, технически се държи добре. Ползва се от време на време за ежедневен автомобил, първо от гледна точка на факта, че не е хубаво да седи без да се кара, и второ (и май по-важно) - адски много ме радва да си я карам тая кола!

Оригинално колата е излязла без колани. В последствие и бяха монтирани от онези неприятни (поне за мен) висящи сини колани, които първо не се връзваха с цялостната визия на колата, второ бяха адски неудобни. Тъй като идеята ми е автомобила да е максимално близък до оригинала, изключих варианта с монтиране на инерционни колани от модерна кола. За щастие, по стечение на обстоятелствата и голям късмет, се сдобих с много добър комплект инерционни колани, от 80-те години, производство за модела. Заедно със салона от 130 стана много добра комбинация. Салона не е в перфектно здраве, има прокъсано тук-там, но освен подглавниците забелязах и друга разлика - една идея по-твърд е от салона за 105, и на 30-тата минута гърба ми не ме боли като от оригиналния. Иначе по форма си е едно към едно. Ето и малко снимки на салона и коланите:

Самите апарати на коланите, както се вижда, имат много интересен захват. Малко беше странно в началото, но като им свикнах са ми много удобни. А на вид са супер, което най-много ми харесва в тях. За монтажа се ползват единствено и само отворите, на които бяха монтирани старите колани. Имам и колани за задната седалка, но не съм ги монтирал.
Седалките са си оригинални за модела, и някой слънчев ден смятам да ги тапицирам в оригиналната разцветка. За момента са с калъфи, които са черни с бордо елементи - стана като заводско, много красиво и ненатрапващо се, но все пак е временен вариант.
Друго нещо, за което трябваше да се погрижа, е да сменя стоповете. По магазините имаха само неоригинални. Намирането на оригинални се оказа трудна задача, и отне повече от 3 години. В момента вече ги имам, но трябваше да се закърпи положението, понеже моите бяха много зле и единия беше спукан. Още някъде през 2013, беше трудно да намеря дори неоригинални, и след като се сдобих с два стопа, се оказа, че имат разлики в нюансите. Искам, не искам - примирих се, и тръгнах да търся решение. Намерих го в нещо много елементарно, което хем ги уеднакви на 90%, хем ще ги запази да не се матират в близките години - облепих ги с фолио. По този начин докарах едно към едно цвета на червеното с оригиналния - разликата е само в задната светлина. Също така смених и фара за мъгла - моя беше спукан. Ето и снимки:
старите, матирани, и единия пукнат:

новите, преди фолиото - много ясно си личи разликата в червеното и в бялото:

тук вече и с правилните крушки:

и тук една снимка, направена точно с цел да покажем разликите между моите фолирани /временни/ стопове и чехословашките:

Карам с тези стопове вече трета година, изглеждат добре, но ми бъркат в здравето като си ги знам, че не са истински. Слд тригодишно търсене, и с немалката помощ от колеги съфорумци, най-накрая се сдобих с това:

За момента са на топло в шкафа, ще се монтират живот и здраве след боядисване.
Другото важно нещо, което се случи с колата е пълна подмяна на всичко по спирачната система, без дискове и накладки - просто имат още живот, на тия километри са като нови. Колата имаше проблем, отзад нямаше никакви спирачки. Първо пробвах с промивки - никакъв резултат. След безброй промивки, продухвания с въздух, обезвъздушавания просто нищо не се случваше. Чудех се какво да правя, и един ден просто отидох до магазина, и накупих всичко ново - маркучи, цилиндри, спирачна течност. Операцията по смяната се извърши на село, където колата е прекарала целия си живот, с помощта на баща ми и чичо ми пред погледа на баба ми, която много и се зарадва, като я видя колко е променена откакто съм я взел

Естествено, за да ни е максимално гадно, всичко се случваше през нощта

Ама луд умора няма, и резултата беше - всички маркучи полуразпаднали се, тръбичките задръстени, цилиндрите единия въобще не работеше. Много, ама много зор, докато сменим всичко, почти нямаше болт или гайка, който да не е клеясал. В допълнение се оказа и че пиньона на едната главина е счупен, оттам и нова главина - обясни се и изчезна едно дразнещо тракане. Спирачките не само че дойдоха, ами и направо се зачудих след като я подкарах как така съм карал без спирачки досега... Имам и 1-2 снимки от работния процес:

Следващото, много важно нещо, което се случи на Шкодата, беше пълния основен ремонт на двигателя. С нов съединител е, направена е отново профилактика и на карбуратора и бензиновата помпа, нови свещи и кабели. Ризи, бутала, сегменти, неочаквано голямо износване за шейсет и петте и хиляди километра. Съответно и нови масла, филтри, главата и тя мина профилактика. Много съм доволен от резултата. Стана друга кола, работи прекрасно, на загрял двигател на тихи обороти не се чува как работи.
Големия проблем в момента е боята. Ръжди и гнило все още няма(поне не видимо, очаквам изненади като влезе в бояджийното). През тези три години няколко пъти я пастирах, отново на ръка, но боята вече е свършила. Сега избягвам и да я мия даже, при всяко минаване с гъбата цялата става тъмно червена. Ето няколко снимки как изглежда по принцип, матирала, в процес на пастиране - да се види разликата, и пастирана:

Като цяло, това е най-важното от развититето на количката. За момента върви страхотно, стартера умря и сега ми е на офиса в бюрото, накупил съм части, но не съм го сглобил още. Събрал съм много части, които са имали нужда от подмяна, и вече съм на 99% готов със всичко необходимо за да я окомплектовам след боядисването - нов спойлер, огледала, всички елементи и пластмаси по корите нови, нови лайстни за тавана, откъм осветителната уредба всичко е приготвено оригинално чисто ново, стопове, мигачи, фарове имам дори, отскоро и панел за таблото отново оригинален и нов, че моя е счупен, и много други, за които дори не се сещам в момента. Остава само да влезе при бояджията, и след това да се накичи с новите детайли. Джантите също ще бъдат боядисани отново, макар и да са перфектни в момента, нещо не уцелихме цвета първия път. Парче по парче се събира пъзела, остава само да се нареди
Поздрави!