Автор Тема: Шкода 105 L 1985 г. - новото зверче в семейството ми  (Прочетена 32005 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 18, 2017, 09:19:46
Отговор #20

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 159
Привет!

Преди празниците официално се даде старта на най-съществената част от освежаващия процес - работата по купето. Отлагах го този момент няколко години, поради причината, че само боята е в лошо състояние, ръжди почти липсваха. Вече са се появили на места, но гнило няма много, повечето са повърхностни ръжди, общо взето на 3-4 места само. На пода при шофьора, където се захваща конзолата на педала на газта, на левия праг, където е стойката за крика, там явно е отпреди години, защото цялата област е изкривена, а и там всъщност е най-зле положението, другото място е отпред в багажника, и на десните врати отвън има едно задиране от началото на 90-те, спомен от сватбата на чичо ми. Други проблемни точки, поне на пръв поглед няма.

В процеса на разглобяване вече се убедих, че всички уплътнения са в много добро състояние, явно седенето над 30 години в гараж е било доста полезно в случая. Вътрешните уплътнения са меки, не са изгорели, подобно е и положението с тези на стъклата.

Цвета на колата няма да се променя, ще си е оригиналния, който за съжаление вече почти не може да се види по моята кола.

Също така всички добавки към колата, слагани през годините - радио, централна конзола, халогени, аларма - се махат, колата се връща в 99% оригинален вид (оставям 1% да има, понеже прекалено хубаво не е на хубаво :) ), пък и вече не се ползва за ежедневна толкова често, и смятам, че мога да изкарам по 4-5 дена на месец без музика :)

И сега ето малко снимки от процеса на разглобяване с проблемните места:

отпред и отзад - никакви проблемни зони, леко разместени брони, но това ще се оправи при монтажа после:


дъната, мисля, че са супер като за 32 години:ето и проблемните зони по дъната и багажника:
Джантите също ще се боядисват отново. Първия път не уцелихме много цвета, стана няколко нюанса по-тъмен, сега ще се боядисат в по-светло сив тон, пък и вече имам пета джанта за резервната гума, и искам да станат абсолютно еднакви. След това следват нови гуми, и разходки. И една закачка с джантите - чехословашка кола, чехословашка джанта, оказа се, че кенче бира пасва абсолютно точно в централния отвор, без грам луфтове  ;DПоздрави!

Април 18, 2017, 10:11:50
Отговор #21

Неактивен Taunus72

 • Публикации: 394
Ще стане работата  8))
FORD - Found On Road Dead

Април 18, 2017, 10:14:39
Отговор #22

Неактивен rsk

 • Публикации: 2449
Още една тема, която следя с интерес!
Мисля, че ще се повторя, но цветът на твоята кола ми е сред любимите за модела, а освен това не е и сред популярните, особено у нас. Ако колата ти е произведена до юли 1985-та, вероятно кодът на твоя цвят е 8855 - Махагоново червен (предлаган е само една година). През следващите две години цветът е със същото име, но кодът му е 8856, като е отбелязано, че е бил нещо като екстра, срещу допълнително заплащане. Това може и да обясни факта, че е рядко срещан. А ако въобще има разлика в двата цвята, то тя ще е наистина минимална, но би трябвало, с тези кодове да можеш да поръчаш точната боя. Шкодите, за които знам, че са пребоядисвани с боя по оригиналните кодове, са без разлика с оригинала (доколкото това е възможно). Остава да избереш производител на боя, защото нюансите зависят и от това...
Успех с работата, дръж ни имформирани ;)

Април 18, 2017, 12:37:14
Отговор #23

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 159
Ще ви държа в течение, разбира се :)
Цвета така и не съм го разгадал кой точно от двата е. Колата е точно на границата, купена е от мототехника на 24 Декемри `85, което означава, че е произведена може би точно около прехода между 8855 и 8856. Имат разлика двата цвята, 8856 е малко по-кафява. Разбира се, за нетренирано око са абсолютно еднакви, аз ги виждам, понеже доста години съм бил в сферата с бои, нюанси, цветоотделяне и т.н. Единия от двата варианта, мисля даже точно 8855, го има и в цветовата гама на новите шкоди, даже след 2010, но разбира се, под нов код. Лично на мен ми се струва, че мойта е 8855.

Имах резерви относно цвета в началото като започнах да я стягам. В последствие взе да ми харесва, а когато Жоро (Joro-120l) ми показа снимка на добре боядисана шкода в моя цвят, направо се влюбих. Марката на боята ще я уточняваме с бояджията, аз не ги знам кои са, какви са, ако аз избера има голяма вероятност да объркам.

Април 19, 2017, 22:51:54
Отговор #24

Неактивен Frysco

 • Публикации: 447
Има ли битумен лист за виброизолация на пода?Ако има, силно ти препоръчвам да го свалиш, често под него се въдят неприятни изненади.Същото се отнася и за защитното покритие отдолу.
Реално нищо не рискуваш, има сходни материали в продажба, както битумни листове за отвътре, така и различни видове подподова защита.После ще го боядисаш с цялата кола и ще спиш спокойно.

Април 20, 2017, 13:21:15
Отговор #25

Неактивен Skoda 130LR/h

 • Публикации: 119
Имат битумен лист на пода , който е доста здраво и качествено направен . Според мен е по-добре да си остане и да не го бара .

Април 20, 2017, 13:27:11
Отговор #26

Неактивен Skoda 130LR/h

 • Публикации: 119
Дешев . Искам само да ти кажа , че няма да  е зле да свалите рейката и да видиш покрай отвора за карето дали няма ръжди , да знаеш там им е много слабо място . От самата спирачна течност подлизва и се събира точно там
Април 20, 2017, 16:33:38
Отговор #27

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 159
Имам го предвид, Ванка, мерси! Идеята ми е докато е при бояджията колата, да се свали целия мост за рециклиране, за да може да се огледа и там и ако има нужда да се кърпи. За битума - има, да, ще го огледаме много добре с майстора и ще решим, за момента нито отгоре, нито отдолу има ръжда.

Август 15, 2017, 16:53:07
Отговор #28

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 159
Споделям прогреса по ремонта, вчера пак бях да я видя на какъв етап е, напредваме доста добре. Навсякъде вече е изчукана, заравнена и почти е изтъркана. Държа да отбележа, че където е имало вдлъбнатини, не е само мазано с кит, а преди това майстора си ги изправяше неравностите. Не съм правил снимки от този етап, обаче, но всичко си е изчукано и изравнено преди кита. Както и да е, новините около ръждите са много добри. Точно както си мислех, навсякъде всичко е само повърхностна ръжда. С леко търкане пада всичко, до гол метал, и после майстора си ги маже там с неговите си магии да запечатва. По цялата кола има една единствена кръпка, на преден ляв калник, около 10х20мм. Другаде не се е налагало. По двигателния отсек нищо няма да се бара, няма грам забележки. Само ще си сваля ламарините отдолу, и ще си ги боядисам наново, но това е дребна работа, като за финал.

Сега сме на етап цвят. По каталог колата се води 8855, но има малка разлика в нюансите. Зачудих се дали не е 8856, но майстора ме е изпреварил и го е гледал и него, и не е той, та сме си 8855. С годините обаче истината е избягала, и сега ще правим няколко проби с различни нюанси на 8855, за да го направим като истинско.

И за да не бъда голословен, направил съм няколко снимки, много аматьорски, но да се види докъде сме я докарали:И така, продължаваме напред, както се казва. Скоро ще занеса и джантите за нова боя (само трябва да изчистя петата резервна джанта със сода-струй), ще освежим и всички пластмаси.
Във връзка с по-горния пост, Ванка, отдолу е сълза. Рейката и моста не са свалени още, но при много щателен преглед, не открихме никакви поводи за притеснение. Като се свали моста пак ще гледаме, но се надявам и там да е чисто. Тя реално е карана само 2 години зимата, и то от мен. Те хората са казали - надеждата умира последна, та ще видим.

Поздрави!

Август 16, 2017, 09:31:34
Отговор #29

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Шкодата е супер запазена! По такава кола е кеф да се работи. 
Ръждата е колкото имаше по моята бежовата преди 15 години, когато боядисвах багажника и дъното частично.
Няма смисъл да се маха оригиналната битумна изолация, или поне конкретно на тази кола. Заводската изолация на 105/120 е доста качествена. Можете да подсилите стойките на крика, те са слабо място и особено при вдигане на неравно място се кривят праговете.
Надявам се бояджията да не го домързи и да разоборудва купето - да се свалят челно и задно стъкло, както и да се демонтира всичко от вратите. Съответно да се изчистят, обработят и боядисат всички фалцове. Също вратите хубаво да се направят отвътре. На Шкодата класическо място за корозия е под ключалките, и то избива отвътре навън.
Огледайте състоянието на кухините в предната част на предния капак. И там е класика, както в горния заден ръб на предните калници, около малките мигачи, както и поражения от бордюр по маската и предната долна част на калниците.
Не знам дали има по чешките сайтове сканирана информационната хартиена лепенка отдясно в багажника. Готино е да се запази, ама е почти невъзможно да се свали здрава.