Автор Тема: Шкода 105 L 1985 г. - новото зверче в семейството ми  (Прочетена 25803 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 16, 2017, 10:53:31
Отговор #30

Активен __smirnoff__

 • Публикации: 158
Постарал се е дядо ми да я пази, сега и аз се старая :)
Относно стойките на крика - вече са подсилени. Едното ръждясало място беше точно там, левия праг беше крив, майстора заедно с изправянето ги е подсилил вече с доста стабилни шини. А за битумната изолация решихме, няма смисъл да я махаме, остава си. Признаци за ръжда там няма.
Майстора със сигурност няма да го домързи, прави ги нещата с мерак, и ще свали всичко, имах малко проблем с намирането на нови уплътнения за стъклата, нямаше нови, но моите са в перфектно здраве и няма да е проблем да се свалят и монтират наново. Вратите съм му ги разглобил на 90%, оставих му само ключалките, но и те ще се махнат.
За капака си говорихме с майстора, той също ми обърна внимание. На моя капак няма нищо притеснително, но след боята всички сервизни отвори по цялата кола ще се напълнят с парафин, както си е по учебник. Предната маска и тя ще стане идеално права, пораженията са минимални за 65-те хиляди километра, и в това отношение е пазена.
Лепенки съм срещал по сайтовете, при мен обаче има само тенекиената, и е доста крива, видяла е някакъв зор някога.

Междувременно се занимавам с всички свалени детайли. Няма много за правене, но си е играчка. Сега разглобявам таблото за почистване и смяна на панела, който е спукан на места. Снабдих се с чисто нов здрав панел, който се оказа голяма рядкост за намиране. Малко по малко се движат нещата.

Април 14, 2018, 16:04:58
Отговор #31

Активен __smirnoff__

 • Публикации: 158
Най-накрая етап боядисване приключи! И то отлично. Както съм писал по-напред в темата, купето имаше минимални забележки. Всички ръжки, които смятах, че ще ми поднесат изненади, се оказаха повърхностни, и по цялата кола има само една малка кръпка.
След боядисването всикчки фабрични отвори за смазка са напълнени с парафин и подходящи смазки, доста щедро при това, така че смятам успяхме да я запечатаме даже по-добре от заводското.
Голямата сага беше с боята. По каталожен номер 8855, излезе боята, но пък нямаше много общо. Започнахме проби, тестови карти... видяхме се в чудо с майстора. Накрая просто искарахме каталозите с цветове, 3 листа по 45 цвята, все бордо, и все си приличат. Избрах най-близките 9 цвята, от тях отпаднаха 6 и останаха само 3. Направихме им на тях тестови карти на по-голяма площ, и сравнявахме на всякакъв вид осветление. Единодушно и аз, и бояджията, и момчето в магазина избрахме един от тези цветове, но аз въпреки всичко се притеснявах до последно как ще стане, понеже е мнго странен и претенциозен. Е, оказа се, че притесненията ми са били излишни - цвета е убиец!
Джантите още веднъж са освежени и боядисани. Този път станаха много по-хубави от предния, а и вече ще отговарят на цялостната визия на колата.
Пластмасовите детайли по екстериора са боядисани. Предна маска, спойлер, разните решетчици, броните. И тук отново поздравих майстора, станали са перфектни.
Като за финал оставих всички пластмасови елементи от осветителната уредба - стопове, мигачи и страничните мигачи. Обработени и лакирани, да не им влияе слънцето, че и без това са редки и трудно се намират.

И накрая, малко снимков материал. Ето първите снимки, още при бояджията:


Ето ги и джантите, не съм направил много хубава снимка, но занапред ще има повече:Няколко дни по-късно, на платформата и обратно към Пловдив:
И накрая - паркирана до старейшината, в очакване на сглобяването:

И така, за момента бих казал, че съм повече от доволен. Резултата от боядисването надмина очакванията ми. Остава забавният процес на сглобяване. Общо взето всичко е приготвено и освежено, и 4 нови гуми чакат монтаж.

Поздрави!

Април 14, 2018, 16:33:17
Отговор #32

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3771
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
В Брестник при Данчо ли вапцва?  :D
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 15, 2018, 01:39:27
Отговор #33

Неактивен 105L

 • Публикации: 70
  • 105l_100s_1000mb
Какво точно представлява обработването и лакирането на стоповете и мигачите? По какъв начин се прави?
Иначе поздрави за проекта, много ме радва! :)

Април 16, 2018, 01:37:54
Отговор #34

Активен __smirnoff__

 • Публикации: 158
Кире, разбира се, че там :)
А за стоповете - общо взето стандартна процедура - пластмасата се минава с водна шкурка, и след това се лакира. Ползата от това е, че с времето не изгарят и не помътняват стоповете и мигачите от слънцето. Външният вид не се променя, моите например си бяха също толкова лъскави, както са и сега, но вече са защитени от атмосферните влияния, а и като знам колко трудно ги открих... :)

Април 25, 2018, 22:59:18
Отговор #35

Активен __smirnoff__

 • Публикации: 158
Работата продължава:По осветителната уредба вече сме на 98%. Остана да закача отзад фара за мъгла, всичко друго е готово и работи

Април 26, 2018, 10:33:09
Отговор #36

Неактивен rsk

 • Публикации: 2460
Браво, изглежда страхотно!

Април 26, 2018, 12:33:12
Отговор #37

Неактивен 105L

 • Публикации: 70
  • 105l_100s_1000mb
Много добре, по принцип не съм фен на така наречените японки, но тази е толкова лъсната, че ме кара да си променя мнението. :D
Браво!

Май 20, 2018, 16:10:39
Отговор #38

Активен __smirnoff__

 • Публикации: 158


Колата вече е прибрана окончателно вкъщи. И макар да не съм на 100% готов и да ми остават някои дребни неща за монтиране, като пластмаси по интериора, двете лайсни на праговете, и стопчето за мъгла, считам, че вече съм на етап "завършване" на докарването на Шкодичката в приличен вид. Доста приятна беше до момента цялата работа, предполагам и занапред ще е така, защото работата по една стара кола никога не свърша, но съм доволен, и бих казал - щастлив, че я докарах до тук.

Равносметката е следната - за 5 години минах през няколко етапа, в началото исках да правя разни подобрения, но тогава колата се караше и като ежедневна. Постепенно стигнах до истината, че тази кола трябва да е в оригинален вид. Смея да твърдя, че успях да го постигна, може би на 99%. Боята беше много важен етап, много внимавахме там, и смятам, че постигнахме максимано близък до оригиналния цвят. Всичко допълнително слагано по колата вече е история.

Прилагам и една хубава доза снимки (Шкодата е доста прашна и оакана от птичките, ама такъв е живота в подземните гаражи):


И последно - вече в гаража:


Затворих гаража, и доволен се прибрах. Все повече ми се кара, и нямам търпение да започна обиколките с нея. Живи и здрави да сме само.

Поздрави,
Ивайло!

Май 21, 2018, 13:14:31
Отговор #39

Неактивен m_g

 • Публикации: 1113
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Честито! Шкодата изглежда супер! Монтирай останалите дреболии и си прави кефа цяло лято.