Автор Тема: Балкан 250 - новият проект на vasko4  (Прочетена 17766 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 03, 2013, 21:38:45
Отговор #10

Неактивен engineer

 • Публикации: 460
 • 1974 Москвич 412, 1969 Рила 1400
  • http://www.bgclassiccars.hit.bg
Васко, ето така изглеждат мигачите и стопа на нашия мотор. Даже сега като гледам стопа се замислям дали е оригинален с това оранжевото. Нашият Балкан по сервизна книжка е от 8 август 1969 година.Май 29, 2013, 19:19:43
Отговор #11

Неактивен xyligan_s_balkan

 • Публикации: 231
Честито! Извинявам се, чак сега забелязах темата. Според мен е възможно на последните С2 да са монтирали стопове като на Балкан 50, като е възможно според годината, или според това какво се е намирало в момента в склада да са поставяли и червени и двуцветни стопове. Сигурен съм в това, че Балкан 50 МПМ от 67-69 г са с точно двуцветни стопове. Следващите балканчета са с червени. Тъй като моделите 250 и 50 са се произвеждали по едно и също време, не е чудно да са им слагали и едни и същи стопове, с идеята да се икономисват средства, или заради това, че оригиналният стоп на Балкан 250 е твърде малък. Поздрави, и успех с реставрацията. С каквото мога ще помагам и аз :)

Януари 22, 2014, 15:43:50
Отговор #12

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6705
Съжалявам, че и аз чак сега се включвам само за да отбележа, че мигачите от снимката са досущ като на Балкан 75, та нищо чудно също да са ги монтирали и на последните 250-тки.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Януари 23, 2014, 19:02:06
Отговор #13

Неактивен xyligan_s_balkan

 • Публикации: 231
Има балкани 250 с мигачи оригинално. Такива са били последните бройки, от 1970-71 г. След това Балкан 250 се спира от производство.

Януари 23, 2014, 22:06:26
Отговор #14

Неактивен b700

 • Публикации: 118
Да,така е!

Юли 01, 2014, 17:44:41
Отговор #15

Неактивен hakera

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 4
Поздрави за новата придобивка колега , бих искал ако може някой да ми снима въпросните основи за мигачите отпред и размери ще ми трябват за да изработя за моя такива основи видях че ще е невъзможно да намеря такива основи никъде да не говоря за мигачи а ще са ми нужни по родните пътища като го подкарам моя по сериозно ...

Юли 03, 2014, 19:37:31
Отговор #16

Неактивен xyligan_s_balkan

 • Публикации: 231
Нищо сложно не са за изработване http://balkan-motors.ovo.bg/020929055.jpg

Юли 10, 2014, 03:12:04
Отговор #17

Неактивен GT

 • Публикации: 1086
Тези не са направени, а освежени. До колкото помня. И като се вгледаш по-бавно си личат пукнатините из под оранжевата вакса. Върши работа, ама пак си остава напукана пластмаса. Нови, понеже преди години търсих за Балкан 75 така и не намерих. Мисълта ми е, че дори по стари познати не намерих такива мигачи нови, оригинални. Най-добре е да се поръчат и направят нови. 4 броя, не знам кой ще се навие да ги прави, понеже ще трябва да им вземе цена колкото 2 чисто нови фара барабар с лампите и прахта включително. Но, ако се съберат повече хора за да има бройка, смятам, че цената ще стане приемлива за всички. Аз, основи имам такива, но са за 75 куб. см., вътре е със суфитна лампа, ама стъклата стават само за запълване на празни места по рафтовете. Е, едно-две здрави имам там, ама са негодни. Не и за възстановен мотоциклет. Защото, тоя мигач, освен за модата има и по-важна работа.  :))

Мотора, какво ще го правиш ?  Ако ще се шлайфа цилиндър, едно нещо да знаеш от мен. Първо измери цилиндъра, за да видиш какъв размер е. Ако е за 1-ви ремонт, ползвай го. Ако трябва да отиде на 2-ри ремонт - не го прави, понеже на практика няма смисъл.  Хлабините между бутало и цилиндър по книгите е от порядъка на 0,04-0,05 мм. . Въпросът е какво бутало ще се намери за него. В случай, че не се намери оригинално българско, а такова руско или чешко - тая хлабина е проблем вече. С руски бутала, съветвам те да оставиш хлабина най-малко 0,06 мм., дори 0,065 мм. . Понеже, като го събереш на заводски допуск с руско бутало, много, много тънко ще ти работи на границата на прегряването. А, 2-Т с чугунени цилиндри и въздушно охлаждане, без режим в средни и над средни об/мин. + сравнително висока скорост на движение, това нещо грее като реактор. И ще се потроши.  Като работи пък на ниски об/мин. и едва-едва се движиш, тогава и не сработва добре. След това, като го засилиш, изведнъж започва силно да загрява и е по-вероятно да се стигне пак до ремонт. Еииий, същите бяха двуцилиндровите ЧЗ и Ява, дори тези от 80-те години. Имаше едни Яви с раздвоена рама и алуминиеви цилиндри със пресована втулка вътре в тях. Е, те нямаха този проблем. И като цяло, междуремонтния им  ресурс беше значително по-голям от този на чугунените цилиндри. С такава Ява сме пътували двама човека, на дълъг път, магистрала и балканска местност. Нормалната скорост за движение й е 80-90- до 100 км/ч. .  :) Обаче, ние под 120-130 км/ч. не слезнахме, поне на равнината, а си беше дълго пътуване по нея, де. Някъде там й беше максимумът на тази Ява, пък и на други такива от модел 634 (карбуратор Микуни) - 135,140 км/ч., което за такъв архаичен   мотоциклет с барабанните спирачки е доста сериозна скорост. Да, ама можеше да се движи много продължително време почти на максимум, без абсолютно никакви последици за двг. В планината, където най-често се трошат 2-Т двигатели, тази Ява нямаше случай да се наложи спиране за охлаждане. Най-важното е на слизане от такива местности. Точно тогава проличава най-големият недостатък на 2-Т двигател и тогава най-често и бързо се износва/поврежда двигател. И Явата, и Балкани такива 250 на слизане е зле да се използва двигателя като спирачка. Това е много вредно. Той се използва, ама трябва постоянно, равномерно и непрекъснато да му се подава газ. Иначе - ще прегрее. След това ще задере, което вече е опасно и за моториста. Трабант, Вартбург - същите. Това, което винаги ми е харесвало при тези Балкан 250 е че имат стабилен въртящ момент. Започва от нищото и седи на разположение почти до края. Едноцилиндрова такава Ява 250, ми не е същата. Тя иска или да й се дава газ - или една предавка надолу. Макар, че е по-така шикозна и завършена дизейнерски.

Като се сетя, този Балкан 250 е по-пъргав от едноцилиндров ИЖ и  разхода на гориво е осезаемо по-нисък. Къде-къде управлението му е по-свястно и стабилно. Ми, ИЖ-а е калпав за каране мотоциклет. За мен. А, най-калпав и нестабилен е MZ 250 и  ETZ 250. Защото с такива ИЖ - можеш да го наклониш в завоя немислимо много и той да седи. Охоо, особено Явите - високи скорости, бързи и остри завои, накланяш се с мотоциклета, та чак тръбите се дерат в асфалта - няма мърдане тая Ява. Да, двуцилиндровата, с нея можеш да легнеш докато опрат изпускателните тръби в асфалта и да я управляваш сигурно. Докато, я, пробвай  същата скорост и завой със МЗ или ЕТЗ - усещаш, че си сгрешил, когато мотоциклета се изправи в завоя, ти продължиж на някъде, а той след теб. Няма гуми, няма капли, няма амортисьори, няма пружини -  нищо не го оправя него. На прави участъци е добре, на завои е зле.

Иначе, поздравления за мотоциклета. Още едно рядко и ценно мпс е спасено. То, тук, доста мотоциклети станаха, та много неща и хора може да види човек. Не знам, какво си решил да го правиш. Удачен вариянт е да се възстанови в оригинал. Даже, това като стане някой ден, много доволен ще бъдеш и всеки ден ще го караш. Проблемът на тези 250 куб.см. е, че освен една вилка в трансмисията и шлиците на манивелата - друго няма какво да му се развали. То има, ама е чудесно запасено с якост и твърдост.  Това е най-хубавият и надежден мотоциклет от тази марка. Пък и малките 50 куб.см. и 75 куб. см., те изразходват гориво почти колкото читав 250 куб.см. . 250-ката гори много, само когато й е ниска компресията и е извършена лоша регулировка на запалване и карбуратор. О, тогава може да гори 6-7-8/100 бензин и да не върви с голямо желание. Като прибавиш и меки гуми, може и повече да изразходва. За това е важно, всичко да е в изправност. Защото, нормален разход е 3л.-3,5л. и при повече даване на газ - 4л. до 4,5/100 км. бензин. Синтетични 2Т масла, не са му от полза. Няма да го запазят повече, нито да му удължат ресурса значително. По-важното е да се изполва масло по стандарт. А, стандарта не включва моторни масла от 4Т двигатели, още по-малко ,,втора употреба" - както се правеше масово на всякакви такива мотоциклети.  :) Аз за това те съветвах преди да подхванеш мотора, първо да видиш цилиндъра как е. Защото той и буталото, могат да се износят значително, може буталото буквално да чука в цилиндъра и пак да върви. Защото не знам дали сте виждали, ама такива износени цилиндри със по 0,10-0,15, дори 0,17мм. хлабини вътре от износване, палиш го (трудно), запалва, чука, тропа, звъни, върви, гори и още върши работа. И така, докато собственика просто стане физически неспособен да управлява такъв мотоциклет. А, мотоциклета да се бутне в плевнята и да остане там, потънал в прах, слама, мишки и забрава.   Вярвам, че твоят ще се възстанови подобаващо и правилно, защото като е кадърно ремонтиран, след това, реално върви доста добре и е бойна машина, която не създава проблеми. Освен повреден регулатор на напрежение, вода в поплавъковата камера на карбуратора, пробит кондензатор. Това са 3-те слаби места на този мотоциклет.

Юли 13, 2014, 03:24:20
Отговор #18

Неактивен xyligan_s_balkan

 • Публикации: 231
Цитат
Тези не са направени, а освежени. До
колкото помня. И като се вгледаш по-бавно
си личат пукнатините из под оранжевата
вакса.
Колегата се интересуваше от основите, не от самите стъкълца. А въпросните основи, които съм показал са новодел. ;)

Октомври 01, 2016, 22:02:03
Отговор #19

Неактивен xyligan_s_balkan

 • Публикации: 231
Има ли някакво развитие?