А колкото до това дали да е блокирана или не този двигател има два варианта: 1. е с виско муфа с променливо зацепване на перката и 2. е с постоянно зацепена перка но с по малък диаметър (около 3-4 см)
Ей тук се крие отговорът на въпроса що смятам,че се правиш на по-умен от германските инженери

Понеже гледам си писал в темата за моята Монца пояснявам:звукът на виското ме дразни,карам без музика (освен на дълъг път) ,защото искам да си чувам колата и шестака.Не твърдя,че са нещо уникално,но мен ме кефи (и не преча на другите)
Сменил съм термостата с най-студения,който съм намерил,датчика за перките също е "студен",т.е. свалил съм темп. режим на мотора с едни 5 гр.Нямам проблеми с прегряване,загряването също е доволно бързо за стар Опел.Е,парно кой знае какво няма,ама е стар Опел

Другото,заради което се постарах да се смъкне темп.режим е,че фабрично колата има маслен радиатор и маслен термостат.Да де,ама на черната ми Монца някой е ампутирал масления радиатор,а на мен не ми се занимава да слагам наличния от бялата Монца.
Понеже съм направил доста промени по охлаждането съм решил да сложа ел.перка.Схемата за сега е успешна!Какви са предимствата и недостатъците на едното и другото не ми се спори.
Ама ти имаш проблеми с прегряване и недозагряване,и не си сложил проверен термостат,а си блокирал виското....ей тва не го разбирам.....
Сега виското+перката се въртят с оборотите на мотора,ти си сложил некви болтове,това цялото балансирано ли е с добавените маси (болтовете) да се върти безпроблемно до 6к. оборота?