Автомобили > Италиански автомобили

Lancia Fulvia Coupe 1.3 S 2 S - 1971 г.

(1/31) > >>

Speeder:
След няколко месечно чакане дойде ред да ви покажа единствената в България Lancia Fulvia Coupe.
Колата е буквално уникална тъй като няма друга такава, която да се движи по нашите пътища.
Фулвията е внос от Италия, разбира се.
За жалост българина не е съумял да запази подобен автомобил в движение. Това от части си има и обяснение, тъй като това е учудващо сложен автомобил и не е по силите на повечето от монтьорите в БГ.  Хвала, че се намери манияк-смелчага да се заеме с такова бижу!
За ремонт на спирачките на тази легендарна машина се изискват и специални инструменти, които не се намират у нас.
Като казах спирачки, това малко и леко купе е стандартно оборудвано с 4 бутални дискови спирачки отпред и двубутални, отново дискови, спирачки отзад.
Двигателят е V-образен, 4 цилиндров с изключително малък ъгъл между цилиндрите (12°45'28"). 2 двойни Солекса и от 1300 кубика италианците изкарват цели 90 конски сили.
Забележете как моторът е монтиран под ъгъл 45°!
По стара италианска традиция двигателят е „двувалка” като малкият ъгъл между цилиндрите прави възможно използването на една глава.
Колата е собственост на един редовен посетител на този форум и се надявам той да се представи.
Аз съм адски горд, че вчера успях да се повозя на тази италианска страст на 4 колела! Невероятно усещане! Тънки колонки, перфектно и щедро остъкление, дървен фурнир по таблото и червената зона на оборотомера да започваща от 6250 об/мин.
Де да бяхме и по някой панорамен път в Тоскана, но и Студенстки град свърши работа.
V-образният мотор се форсира свободно и реагира доста нервно на движението на педала на газта.
Все пак, в рали вариантът Ланча Фулвия е известна като най-лесно набиращата машина.
Характерна особеност за този модел е вирнатата задница. Тя придава напрегнат вид на купето. Все едно е готово да си запали предните гуми и да спринтира. Може би за това е виновна настройката на задните ресьори. Доста интересен избор са направили инженерите от Торино, но  пък тази схема доказано работи.
Колата е пълна с интересни решения и любопитни детайли. Скоростната кутия е с цели 5 скорости, рамки на вратите липсват. Мястото на задната седалка е по-скоро символично, но пък багажника е достатъчен да побере багаж като за едноседмична почивка на двама възрастни. Учудващо просторен е.

Фулвията вече е поела по пътя към техническото съвършенство. Като начало предните спирачки са минали през ревизия, монтирани са нови колани за пътниците, възстановено е пликчето с течност за чистачки и най-важното - отстранена е корозията от пода на автомобила.
Тепърва ще и се радваме на уникалната Fulvia.fifo:
lol Страхотно представяне, благодаря :)

Шофирането на колата наистина доставя страхотно удоволствие.

Ръждата по предния капак и под уплътнението на задното стъкло, както и забележките по интериора ще се възстановяват през зимните месеци, дотогава посещениеята в сервиза се ограничават и само ще се кара  :D

В заглавието може да добавиш 1.3 S 2 S, както е записана в италианския талон  ;)

Клипче да питам, нямаше ли? Или си го пазиш само за себе си  :P

admin:
Направо не е истина :)

fulcrum:
Дааам , страхотна талянка  за балкански формат изобщо. :)
Такова съм виждал по списания и книги и изведнъж  на живо на рали Розова долина председателят на Букурещкия ретро клуб
Богдан Коконою представи своята гордост.Същата модификация.

Сложните некомерсиални технологични решения по този автомобил не са тегоба за поддръжката му , а са  направени с цел динамика
устойчивост на пътя. Ресорното задно окачване в комбинацията с Уотс щангите го прави неподнасящ и ненакланящ се в завои.

Отпред не се и съмнявам за двойните триъгълни класически носачи , горен и долен шарнирен болт и класическата манивелообразна
стабилизираща щанга.Та по съществено да се поинтресувам от:(не само аз)

Мотора , тази склуптура на инж. Законе Мина ,,алуминиев блок - алуминиева глава''
 ли е?

Управлението със сектор или с рейка ли е осъществено?

Съединителя  със помпа или жило е?

И много други технилогични подробности , но най - хубаво ги споделяй ти , Свилене :)
Несбъркваща се италдизайнерска школа , много подходящ цвят от заводската гама за това купе , перфектно съчетание на хромни , кожени  и дървени детайли

Грижи се за нея , голяма цел си постигнал.Мечтая да я разгледам обстойно и на живо! :)


fifo:
За мотора знам толкова, колкото пише в Wikipedia.org - да, на Zaccone Mina е. Съединителя е с жило, а управлението е със секторна кутия. Аз всъщност доста малко неща знам за тази кола и чакам доставка на още литература. А и ми е по-интересно какво се е случило с дизайнера на купето - Пиеро Кастанеро. Единствената информация за него, която намирам е, че е създал Флавия берлина и до там.

Сега е най-хубавия период и се наслаждавам изцяло - всеки ден намирам по нещо ново. Тези дни например, разбрах как се занулява така наречения 'дневен' километраж :) Натиска се бутона и се върти по посока на часовника до превъртане на нула.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия