Автор Тема: Made in England  (Прочетена 20623 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 26, 2016, 20:57:01
Отговор #40

Активен РумбатаБс

  • Публикации: 3642
Ехех,малко британско бижу от кралската корона! :D
retrobs.com

Ноември 27, 2016, 22:02:00
Отговор #41

Неактивен batmin

  • Публикации: 82

Януари 05, 2017, 03:13:31
Отговор #42

Неактивен batmin

  • Публикации: 82
Лии Франсис е една рядко срещана марка автомобили с много интересна история,
Собственика на колата е наш редовен клиент,има доста класически автомобили но този направо ме шокира.
От тези автомобили има все още регистрирани 40 броя в движение има не повече от 4,а само тази се движи всеки ден.

  Това  е  едно техническо чудо,което направо ме хвърли в тъча...
 2 разпределителни вала 16 клапана...преди 50та година,4 скорости само шасито е базово а собственика избира
формата на купето интериора и двигатела...Има даже щора на задния прозорец която шофьора разпъва разбира се ръчно...Автомобила е оборудван с 2 крика от зад и един по средата от пред,криковере са монтирани в шасито.В момента фирмата предлага всички резервни части на разумни цени...Продават даже оригинални нови гуми... ето и няколко снимки:

« Последна редакция: Януари 05, 2017, 08:17:21 от dido1903 »

Януари 05, 2017, 12:37:56
Отговор #43

Неактивен michev

  • Публикации: 2577
  • only rear wheel drive
След като се предлагат резервни части, това значи ли, че фирмата все още съществува? И ако е така с какво се занимава, защото явно не произвежда автомобили?

Януари 05, 2017, 20:10:00
Отговор #44

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7196
Гледал съм за един подобен екземпляр по Ауто мотор & шпорт, има невероятно нестандартни и остроумни джаджи по него... те британците са си царе на нестандартното :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Януари 05, 2017, 23:21:02
Отговор #45

Неактивен USfan

  • Публикации: 10610
След като се предлагат резервни части, това значи ли, че фирмата все още съществува? И ако е така с какво се занимава, защото явно не произвежда автомобили?

А, мисля че части за тях и реставрации се правят от сегашна независима, но носеща същото име фирма.
Оригиналната Лии Франсис фирма запада още през 50-те, и окончателно продават имуществото си през 1962, когато и фалира. Поне така казва и офиц. сайт на собствениците на тези коли.

-- In the early 50s sales declined and the company concentrated on general engineering, making an ill-fated attempt at a comeback with the Ford Zephyr-engined Lynx in 1960 before the assets were finally sold in 1962.
Recently, after many years when the name was kept alive through the valiant efforts of Barrie Price with an excellent spares and restoration service and the occasional car, the distinctive Lea-Francis badge again graced a fine new prototype sports car, brilliantly designed by Jim Randle for low-volume manufacture, but unfortunately it has not gone into production. --

А ретро афтърмаркет части индустрията е много развита в кралството, панели и всички части, даже цели каросерии за стари спортни модели /като например за ТР серии на Триумф, Хийлита- Биг и Спрайтове, или за МГ Б/ сега се щанцоват наново там.

Интересното е, че през 80-те и 90-те години, тази реално реставрационна с името Лий Франсис фирма, направи краткотрайно възраждане на правенето на коли под името- Лии Франсис /само няколко бройки направени, ако има и толкова/, но тия им неоретродизайни носещи моделното име- Асо Пика, бяха отвратителни.
А последния им опит за неоретромодел, този долу /проектиран от бившия шеф-инженер на Ягуар и проектант нa култовия XJ220- Джим Рандъл/ обаче не е влязъл в производство.

А това сайта на Клуба на собствениците:
http://www.lfoc.co.uk/news/news/

Оригиналната фирма Лии Франсис правеше и коли със спортни бодита, като особено следвоенните роадстери /мисля основно правени в периода 1947-51 год/ са много красиви:

« Последна редакция: Януари 05, 2017, 23:59:05 от USfan »

Януари 07, 2017, 00:33:41
Отговор #46

Неактивен batmin

  • Публикации: 82
По думите на собственика мр Реи... фирмата съществува единствено като фирма която продава резервни части за автомобилите си.Имали абсолютно всички части,..по интересното е отношението към класиките,колкото и да ги плюем че били такива или онакива... те са си строги консервативни индивиди.Знаят си английското.Даже когато му казах "чакай,чакай измервателните уреди са Немски на JAEGER kak така една истинска английска класика пък с немски инструменти ...Рей се узадачи че аз знам тая немска фирма и ми смотолеви че имали подписан договор с
швабите.Та си държат на тяхното и с право.Преди години се зблъсках с един аустин минор ,запознах се с екипажа в Франкфурт...еми уникална кола.
Колата участваше в рали Лондон -Уланбатор и успя да достигне до Монголия.Преход на който много съвременни коли няма да успеят да минат и половината...Та англичаните правят но само дребно производтсво или тъй наречена манифактура...

Януари 08, 2017, 16:08:40
Отговор #47

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7196
Даже когато му казах "чакай,чакай измервателните уреди са Немски на JAEGER kak така една истинска английска класика пък с немски инструменти ...Рей се узадачи че аз знам тая немска фирма и ми смотолеви че имали подписан договор с
швабите.
Извинявам се за намесата, но Jaeger не е немска фирма, а френска - чете се Жаге. Пежото ми е с такива уреди, ситроените и рената също са с такива. Основател е френският часовникар Едмон Жаге започнал бизнеса си още през 19 в. http://www.howardinstruments.com.au/page/Jaeger-Gauges/
Доколкото разбирам от сайта по-късно има филиали в Италия и Англия /затова вероятно и Леа Франсис е оборудвал с такива/, а часовниците вече се правят в Швейцария... за връзката с Германия пише само, че през Първата световна война много немски асове, включително знаменития Манфред Фон Рихтхофен са преоборудвали самолетите си с трофейни уреди Жаге от свалени вражески френски и английски самолети заради тяхното качество и прецизност.
« Последна редакция: Януари 08, 2017, 16:17:23 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Януари 09, 2017, 19:52:47
Отговор #48

Неактивен USfan

  • Публикации: 10610
Да, Митко е прав за уредите.
Освен това, често автопроизводителите на острова в периода преди и след 2-та световна война /както и по-принцип производителите в Европа на коли тогава/ са купували и вграждали в колите им не само островно правени, но и континентални на произход неща, когато е било по-изгодно за купуване или не е имало добри местни еквиваленти.

На прима виста се сещам специално при англ. коли от 30-те до 40-те, за използването им в тях на фарове Маршал и скоростни кутии Котал, които са също продукти на френски фирми.
Предполагам на дадени екземпляри на Лии-Франсис модели, в зависимост от претенциите на клиентите също така, може да са слагани и части и от тези производители.

Разбира се, такива външнокомпонентни части не намаляват оригиналността или интересността на конструкторския замисъл на даден английски автомобил.
Така че такова Нет-медийно представяне на нещата в този уклон на абсолютна оригиналност, от страна на Barrie Price, собственика на сегашната фирма Лии-Франсис Карс /която както се разбира, освен реставратор, е и производител и-или дистрибутор на такива специализирани за марката стари едновремешни или ню-олд-сток, или новонаправени другаде части/, да се стреми да ги изкарва чисто английски всички части които продава, не е нужно.

Акцентирането пък, доколкото разбирам от поста на колегата, от собственика на колата в случая, че официално тия части да са договорени от фирмата Л-Ф с производителите им, било то и едно време, или пък сега, също е най-малкото неточно.
Просто всеки тогавашен малък или по-бутиков автопроизводител, вкл. и островните, е слагал каквото му е харесвало за закупуване и вграждане /особено в гладните откъм части ранни следвоенни години/, а и въобще не е имало нужда от писмени договори и договорки специално за такива части.

Тази сегашната фирма Л-Ф далеч не е единствената в световен мащаб, която заради предмета на дейността си сега, вероятно не много правомерно, ако и да е формално легално в дадени случаи /когато не имало след фалита явен носител или собственик на правата върху името/, ползва правата на името на стар фалирал производител на коли.
Например по същия път отдавна успешно върви една сега позиционирана в Америка фирма с името Де Лориан нещо си, която обаче освен продажба на резервни части и реставрации на оригиналните коли на ДМС, прави наново и панели от неръждавейка за необичайното творение на Джон Закари де Лориан.

Иначе ако още се вдълбочим в конкретния казус с тази фирма, даже и след интензивно ровене на Нета, не откривам официален сайт на Фирмата Лии-Франсис Карс Лтд, а само и-мейл адрес.
Така че според мен подлежи на съмнение напълно легалното право, ако и да са се кръстили така, тази реставрационна фирма Л-Ф Карс, да ползват абс. всички аспекти и права на името Лии-Франсис като търговска марка.

Main source of new spares (also specialist repair service):
Lea-Francis Cars Ltd
Comprehensive spare parts service for all models dating back to 1923 (separate lists for vintage and post-war models available on request). Full repair service, mechanical and coachwork. Also technical report and consulting service.
Lea-Francis Cars Ltd (Barrie Price),
Moor Hall, Wixford, Alcester,
Warwickshire B49 6DL
Tel. 01789 490060
Fax 01789 722807
Email-
[email protected]
« Последна редакция: Януари 09, 2017, 22:11:40 от USfan »