Автор Тема: Реставрация на СХ Turbo Prestige  (Прочетена 53521 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 07, 2013, 22:25:48
Отговор #70

Неактивен GT

  • Публикации: 1075
Да, да, точно тя. Тя е виновна. Тя е необикновена шайба с много висока научно-техническа стойност. Представям си, колко много закони, формули, графики, пари и изчисления са вложени точно в нея, а колко важни неща са пренебрегнати заради нея. Вместо това, можеха да модернизират мазителната система на двигателя. Френска работа.  O:-)

На събора не те разбрах добре. Двата фара ли са възстановени в Стрелча или само дясният ?

Април 07, 2013, 22:29:15
Отговор #71

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1901
Само десният, да.

Юни 21, 2013, 12:01:37
Отговор #72

Неактивен Delane

  • Публикации: 33
Ееееееехххх....прекрасен автомобил...шапка свалям за положения труд. ;)
Като се сетя че и аз минавах през това...Успех колега!!!
Поздрави!
Ex - Nissan Sunny B11 1.5GL '85
Ex - Saab 9000 2.0T '89
Ex - Saab 900NG 2.0T '97
Ex - Peugeot 405 2.0SRT '93
Ex - Renault 11 1.4TXE '87
Ex - Mazda 626 2.0 '93
Ex - Honda Civic 1.6 V-tec '93
Ex - Hyundai S-Coupe 1.5 Turbo '95
Ex - Ford Sierra 1.8Td '92
Ex - Citroen Bx 14RE '91
Ex - Citroen Cx 2500D Super '84
Ex - Lancia Kappa SW Pininfarina 2.0 '97
Ex - Audi 100 C3 2.4D '84
Ex - Audi 100 C3 Avant 2.3E '90
Now - Nissan Almera Tino 2.2DI '01

Май 01, 2015, 17:59:21
Отговор #73

Неактивен GT

  • Публикации: 1075
Видях Ситроена на живо. В смисъл, на живо и от близо. От много близо. Помирисах го чак. Много е хубава тази кола.  Повозих се дори. Окачването се самонивелира и предразполага към едно такова блажено изчакване, след като се запали двигателя. Модерна работа. С пластмасовите декоративни лепенки и други такива детайли, съвремието навлиза в дизайна вече. Друго, което ми хареса, както винаги са френските седалки. Меката седалка. Ниската и мека седалка. Която не е кожена. Виж, колко позитиви само. При спрял на място автомобил и работещ двигател- волана се развива сам и сам се изправя. Вратата се затваря много лесно и ми направи впечатление звукът, който издава при щракване. Щраква, като на френска кола. Затварянето, как да е, обаче повече ме озадачи отварянето й когато искаш да излезеш. Борко се подхилкваше доволно, докато аз търсех от къде и как точно се отваря врата на Ситроен. След минута-две, напипах тайната в загадката. Казвам, че напипах тайната, защото все още не й бях открил отговора. Работата била, да стиснеш ,,тайната" и вратата се отвори. Ама, няма да казвам, как точно се отваря, за да може и вие някой ден да се чудите.   :))

Май 01, 2015, 21:09:54
Отговор #74

Неактивен USfan

  • Публикации: 10492
Страхотна количка е станала този СХ, поздравления!  :)
Като го гледам такъв сив металик и Престиж турбо, но с плуш салон и ръчни скорости /може би автоматик турбо не е имало?  :-\ /, чудя се дали това не е един бивш Софийски Престиж, дето седеше дълго време пред БТА централата на Цариградско шосе?
Ако е същия, го помня като беше гаражен пък още преди това, някъде към 2000 година, в квартал Лозенец.

Май 01, 2015, 21:44:54
Отговор #75

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1901
Да, същият е, моят е седял дълго пред БТА . Историята и легендата около него се вият като дим от наргиле в ориенталски бардак  ;D
Не съм се ровил да гледам сали е имало автоматици на турбо версиите, но съм карал автоматик на 2,5 атмосферен бензин - блаженството е пълно.
Имахме днес неочаквана среща с другаря Живков пред сервиз за стенд, който се опитах да направя на колата , но неуспешно. След това, с другаря Живков / с партизанското име Георги / се отнесохме в неговата светая светих, за да ме въведе в дебрите на новата концепция за N9T идеологията. Мога да ви уверя, че нещата надминават нормалния подход към възстановяване на двигател. Колегата Живков се е превърнал в маниак, смело мога да го кажа  :) Аз лично не бих имал нервите и търпението за такава прецизност и отношение. Признавам си  :)

Май 05, 2015, 00:05:35
Отговор #76

Неактивен USfan

  • Публикации: 10492
Да, същият е, моят е седял дълго пред БТА . Историята и легендата около него се вият като дим от наргиле в ориенталски бардак  ;D
Не съм се ровил да гледам сали е имало автоматици на турбо версиите, но съм карал автоматик на 2,5 атмосферен бензин - блаженството е пълно.
Имахме днес неочаквана среща с другаря Живков пред сервиз за стенд, който се опитах да направя на колата , но неуспешно. След това, с другаря Живков / с партизанското име Георги / се отнесохме в неговата светая светих, за да ме въведе в дебрите на новата концепция за N9T идеологията. Мога да ви уверя, че нещата надминават нормалния подход към възстановяване на двигател. Колегата Живков се е превърнал в маниак, смело мога да го кажа  :) Аз лично не бих имал нервите и търпението за такава прецизност и отношение. Признавам си  :)

                Ха, весело за историите на Али Баба.
Ами всъщност като беше колата в Лозенец гаражна, аз я мярках чат-пат извадена, но нямах още интерес към нея да ръчкам който там я караше за продажба /не знам дали това беше стопанина и дето я държеше пред БТА, и с който се запознах/, понеже в края на 90-те години бях още ергенче, а и след обстойни возения през 80-те в 2-та броя СХ-а ГТИ /2400 стар и 2.5 по-нов/ на нашите, някак си нямах интерес отново към марката.
Но времето бързо мина и вече през 2000 година се ожених, и взех да се оглеждам за нещо по фамилно. И както я видях Престижката пред БТА тогава паркирана, ми просветна какво съм изпуснал 2-3 години по рано, и какво точно ми трябва за возене на детска количка отзад без да я сгъвам. ;)
               И в кръга на шегата, другата алтернатива на толкова огромно място пред задната седалка като при Престиж, ако човек иска само някоя фабрично удължена лимузина, а не американски ред-нек/Вегас стреч кенеф,  :)) беше или Даимлер ДС420, или хехе, двойката конкуренти от 60-те и 70-те- Ролс Фантом 5/6 и Бенц 600 Пулман. Които, ясно как стояха като достъпност тогава, че и сега и в България и по света, пък за цени да не говорим. Е, Даимлера все още не е много недостъпна правителствена каляска де, особено ако е търкаляна като сватбарка, може да се намери изгодно в Англия.
                Опс, отплеснах се, та по темата, съответно оставих бележка на колата дали се продава. И някъде може би през 2001 или 2002 година ми се обади собственика, приятен по-възрастен господин, но по-скоро само да поговори с мен, понеже ме информира, че не се продава Ситроена, но така или иначе си побеседвахме за колата и за разните тогавашни Ситроен майстори в София.
                 Той доколкото помня ми обясни че я купил някъде в началото или средата на 90-те от Австрия, и била там истинска посланическа кола на някое посолство. Въпреки тогава кандърмите ми беше твърд че не я дава, без дори да се дискутират каквито и да е пари/цена.
                 Общо взето мисля че я  караше събота-неделя за разходки до провинцията /само тогава липсваше пред БТА, през седмицата кротко събираше прах без да се мести/ за семейно-вилни разходки.
                 Някъде обаче през 2003 година беше, вече го мярнах Престижа с леко ударена лява задна врата. И в тоя си ударен вид и покрита с прах седя още 2 години там пред БТА колата.
После пък мисля че оправиха калника, и след това колата изчезна от улицата.
А ти ли си успял да купиш от този човека от БТА собственика, или от някой друг след него?
Е то е че от значение де, ама човека наистина беше голям Шеврон фен и въобще не искаше да се разделя с него.  :)
Което всъщност е станало добре че си я взел в крайна сметка, понеже там на улицата, определено не му беше мястото на това рядко турбо Престижче. 

пп. Всъщност и като се сетя покрай пребиванията ми по ГДР в края на 80-те, точно тоя Спек СХ- Престиж с турбомотор и плушен салон, и обикновено с тъмносив или гълъбовосин металик, беше тогава лубим на най-горния ешелон на парти лидерите на ГЕСП в ГДР.
                   Интересно какво ли е станало сега с тези тогава налични по ГДР почти нови Престижи?
По мои субективни изчисления поне в Берлин съм виждал 5-10 броя различни от тях, допреди колапса на ГДР. А тогава и в областните градове на ГДР, в добавка към наистина масовите в наличност удължени Волва 264 и 760 на местните гаулайтери, може да имало по още някой и друг СХ поръчан.
« Последна редакция: Май 05, 2015, 00:13:44 от USfan »

Май 05, 2015, 07:34:51
Отговор #77

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1901
Интересно е наистина това сравнение с горните класове лимузини като Ролсове и Даймлери на един така "обикновен" Ситроен, но реалността е точно такава. За мое щастие и гордост колата може да стои рамо до рамо с топ класовете безпроблемно- било като стил, комфорт, салон, пък и моторизация, имайки предвид доста мощния за времето си / турбо мотора излиза 83-а година/ 300 НМ мотор. Жалко е, че седемдесеташката криза свали от подиума тези достойни автомобили и се тръгна яко към малолитражките, но такъв е живота ...
Но на темата - тази история с австрийския посланик е основната версия за автомобила, която е подлагана на съмнение от доста хора, въпреки че при реставрацията открих под пластмасовата броня основи за колчета на флагове монтирани допълнително на предните рогове, каквито няма на другите СХ. Това до голяма степен дава основание да се мисли, че наистина е била кола на дипломацията. Ха, сега се сещам за някои истории за наши дипломати, които след изтичане на мандата им са си товарили покъщнина по камиони и са мъкнали насам, нали тук беше всичко кът и обзавеждането само талашит и друг шит, та си е било оправдано. В този смисъл да си докараш насам и служебната лимузина звучи логично.
Аз колата не я взех от този човек, за когото говориш ти, а документално от неговите наследници предполагам - съпруга и дъщеря, понеже той беше починал. На практика я откупих от един друг човек, който я караше тогава с пълномощно , като "караше" е силно казано понеже тя беше в доста жалко състояние, с проблеми в запалването и още доста недъзи, понеже колата е била юркана като за последно. Както и да е това не е важно, успях да я върна достойно на пътя.

Май 05, 2015, 12:00:25
Отговор #78

Неактивен USfan

  • Публикации: 10492
               На, най-хубавото е че една такава интересна и рядка за БГ и навсякъде кола си успял да я запазиш и възстановиш.  :)
               Ами сега се сещам още, че човека казваше, че и зет му бил фен на Ситроени, имал и той един СХ, ама по-обикновен, също и ВХ, та не я продавали и защото и зетя я харесвал тази кола. Дали е било така, кой знае. 
               А че колата не е била на БГ посолството там, то е ясно, и в тоя аспект не е возила наш посланик, така че в това отношение тия там цитираните доста хора  :)) са прави, но не напълно и не по същността на тезата. Собственика казваше, че я е взел от чуждо посолство в Австрия, не нашето, така че е возила някой друг посланик най-вероятно.
              Има ли дупки за стандарти/мачти за знамена, 300 % е била като нова дипломатическа кола. А вече на кое посолство е била, и в коя държава е карана като нова, може да се гадае.
              Най-вероятно не е била на никое френско посолство кола никъде по Европа/света, понеже тогава стандартната посланическа кола на 5-та Република е била Рено 25 в нормална или с удълж. за Дипло сервиз база.

               Ами ако те интересува да и разбереш действителната история в най-бляскавия и от светска/ политическа гледна точка период, това може и да стане да се провери сега, ако се прати запитване до австрийския КАТ- Цуласунг Щеле, ако имат сайт за контакти, което би следвало да е така. Примерно немския КАТ- КВА във Фленсбург имат сайт и дават такива отговори, ако решат че им се отговаря, и че им се рови в архива им.
                Та в такова запитване, ако му обърнат внимание, може да се пита какъв е бил първия и регистриран номер на колата в Австрия и кое лице или организация са му били там първите регистрирани собственици.
                Друг вариант е по някакви канали да се пита директно майката Фирма Ситроен, ако тя осигурява такива данни /по запитване лесно ги дават Мерцедес например за всички правени от тях бройки коли, за които все още имат данни в архива им/.
Така може да се провери централата им/експортния отдел на Ситроен, на кой дилър и кога точно са го продали и/или дали примерно чрез дипломатическа поръчка/канали е доставена.

                Иначе, аз като че ли помня да имаше Престижа хром-дупка за стандарт за знаме в десния калник. Е, освен ако не бъркам сцената в мозъка си с някоя гледка от ГДР Престижите, дето много от тях също имаха дупки за тия стойки.
« Последна редакция: Май 05, 2015, 12:03:16 от USfan »

Май 05, 2015, 13:31:57
Отговор #79

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1901
Наистина зетят на този човек е фен на Ситроен, дори всъщност е най-големият притежател на СХ-и у нас, има различни модификации , няколко турбо версии, с опит в Мегаскуирт запалванията , вграждани в СХ с ъпнати над 200 коня мотори и изобщо има дори сервиз в София на Райска градина .
Иначе намерих и една снимчица на предницата разкостена , на която се вижда планката с основата за флагчета :Ситроен са малко мързеливи по отношение на архивите и още повече ровенето в тях  ;D
Не съм се ровил толкова надълбоко в историята на автомобила, един ден може и да се захвана с тая работа, но както казваш ти  може би австрийците по-може да я свършат .