Автор Тема: МУЗИКА  (Прочетена 372418 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Септември 19, 2022, 10:44:36
Отговор #1250

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7173
Както се казва, малка е за теб ако не е танцувала на това :)

Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Септември 29, 2022, 15:19:51
Отговор #1251

Неактивен USfan

  • Публикации: 10842
Вчера бе един тъжен ден за музиката.
Починал е внезапно, вероятно от инфаркт, на 59 годишна възраст, комптънския на произход рапър Кулио.

Поне като беше млад, той не беше известен в медиите като особено пристрастен към дроги. Даже е казвал, че преди да стане професионален певец /той сам се наричаше- шоумен, категорично не се самооприличаваше на гангста-рапър/, е работил като пожарникар няколко години в Командата на Лос Анжелес, и затова не е пушел и пиел тогава, та да е готов за работа винаги.

Той, заедно с други големи звезди на жанра от нач. на 90-те год. /като напр. Уорън Джи, аР. Кели, и Ноториъс/, бе един от тия черни певци, които доста слушах, и които определяха и муз. ми вкус като млад, без да харесвах непременно като основна музика рапа.

Кулио бе и сериозен автофен, без да изпада в ексцесите на по-късните рападжии псевдозвезди, и да залита там по имитации на оригиналите, като Фолц-Бентлита, и прочее миксажи.
Дълги години той караше един граждански Хамър Н1, който си беше купил в средата на 90-те год, и после го беше пребоядисал лилавичкаво-син.

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-63070138

https://www.carthrottle.com/post/40-rapper-stars-and-their-performance-cars/

&ab_channel=TommyBoy

Октомври 26, 2022, 20:35:53
Отговор #1252

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 3691
retrobs.com

Ноември 30, 2022, 18:18:24
Отговор #1253

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 3691
retrobs.com

Януари 11, 2023, 19:20:19
Отговор #1254

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 3691
retrobs.com

Януари 12, 2023, 11:30:31
Отговор #1255

Активен dido1903

  • Глобален модератор
  • Публикации: 3484
Още един шок!  :( :( :(
Тъжно е, че живеем във времена, в които ще станем свидетели как всичките ни любими артисти ще си отидат.
 А най-лошото е, че ние ще виждаме това...................
И за да не е съвсем тъжно , вижте долу накрая една информация, която не знаех. Маркирах в червено - за любимото му хоби.

Легендарният китарист Джеф Бек почина на 78 години
https://www.bta.bg/bg/news/lik/388787-legendarniyat-rok-kitarist-dzhef-bek-pochina-na-78-godini

Легендарният британски китарист Джеф Бек почина на 10 януари на 78-годишна възраст, предадоха световните осведомителни агенции.

Съобщението за смъртта му бе разпространено в сряда на официалната страница в Туитър на музиканта, осемкратен носител на престижната награда „Грами“.

„С дълбока тъга споделяме с вас новината за смъртта на Джеф Бек. След неочаквана инфекция с бактериален менингит, той почина мирно вчера. Семейството му моли за уединение, докато скърбят за тази огромна загуба“, се казва в изявлението.

Джефри Арнолд Бек е роден в Съри, Англия. Завършва Уимбълдънския колеж по изкуствата. Баща му е счетоводител, а майка му работи във фабрика за шоколад. Като момче сглобява сам първата си китара, използвайки кутия за пури, рамка от картина за гриф, а струни взима от радиоуправляем самолет играчка.

Джеф Бек израства в истински виртуоз на китарата, който значително повлиява развитието на хеви метъла и джаз рока. През 1965 г. той замества напусналия Ерик Клептън в „Ярдбърдс“. Две години по-късно, след като напуска групата, той основава „Джеф Бек груп“, която включва певеца Род Стюарт и настоящия басист на „Ролинг стоунс“ Рони Уд.

Бек записва няколко платинени албума и два пъти е въведен в Залата на славата на рокендрола - през 1992 г. с „Ярдбърдс“ и през 2009 г. като солов изпълнител.

Вестник „Гардиън“ припомня, че навремето пръстите на Бек са били застраховани за 7 милиона паунда. Изданието също така го нарича пионер на джаз-рока, който експериментира с размиващи и изкривени звукови ефекти на любимата си китара „Фендер Стратокастер“, проправяйки пътя за по-тежки поджанрове като психеделичен рок и хеви метъл.

Би Би Си цитира думите му на церемонията по въвеждането в Залата на славата на рокендрола преди 14 години. „Свиря по начина, по който свиря, защото това ми позволява да издавам най-лудия звук. Това е смисълът, нали? Не ме интересуват правилата. Всъщност, ако не нарушавам правилата 10 пъти във всеки песен, значи не си върша работата както трябва“, каза тогава Бек.

През 2015 г. американското списание „Ролинг стоун“ обяви музиканта за петия най-добър китарист на всички времена. Преди него бяха Кийт Ричардс от „Ролинг стоунс“, един от основателите на „Лед цепелин“ Джими Пейдж, вече споменатият Ерик Клептън и водачът на списъка, приятелят Бек, Джими Хендрикс (1942-1970).

Легендарният музикант свири в албума на Мик Джагър от 1987 г. „Primitive Cool“, а по-късно работи с изявени професионалисти като Роджър Уотърс и Джон Бон Джоуви. Бек има принос и към музиката на редица филми, включително към саундтрака на Ханс Цимер за „Дни на грохот“ с участието на Том Круз.

Кариерата на Бек продължава през 2010-те години с много турнета, включително с бившия член на „Бийч бойс“ Брайън Уилсън.

Бек нашумя миналата година, когато обяви съвместен албум с Джони Деп, малко след като съдебната битка на холивудския актьор с бившата му съпруга Амбър Хърд приключи.

Двойката се срещна за първи път през 2016 г. и започна да записва албума през 2019 г., докато Деп също свиреше със супергрупата на Алис Купър „Холивуд вампайърс“.

През 2022 г. Бек и Деп издадоха пълен албум, озаглавен „18“, като двамата изсвириха няколко концерта на живо заедно. Това е и последният записан албум на Бек.

Съболезнования във връзка със смъртта на музиканта изказаха много негови колеги.

„Джеф можеше да рисува музика от въздуха. Техниката му е уникална. Въображението му изглежда безгранично. Джеф, ще ми липсваш заедно с милионите ти фенове. Джеф Бек, почивай в мир“, написа в „Туитър“ Джими Пейдж, който доведе Бек в „Ярдбърдс“.

„Джеф беше толкова добър човек и изключителен, емблематичен, гениален китарист. Никога няма да има друг Джеф Бек“, написа в социалните мрежи основателят и китарист на „Блек сабат“ Тони Айоми.

„Не мога да опиша колко съм натъжен да чуя новината за смъртта на Джеф Бек. Каква ужасна загуба за неговото семейство, приятели и толкова много фенове", сподели бившият певец на „Блек сабат“ Ози Озбърн и добави: „Горд съм, че познавам Джеф и за мен е невероятна чест, че той свири в един от последните ми албуми.“

Вокалът на „Кис“ Пол Стенли и басистът Джийн Симънс също отдадоха почит на китариста. "Никой не е свирил като Джеф. Изслушайте първите два албума на „Джеф Бек груп“, за да чуете какво значи величествена музика“, цитира ги „Скай нюз“.

Кариерата на Джеф Бек никога не достига комерсиалните върхове на Ерик Клептън. Като абсолютен перфекционист, той предпочиташе да прави добре приети от критиците музикални парчета и задълго напускаше светлината на прожекторите, за да се наслаждава на любимото си хоби - реставриране на ретро автомобили.

Двамата гениални китаристи Бек и Клептън имаха напрегнати отношения в началото, но впоследствие станаха приятели и свириха заедно. Но защо изчакаха около четири десетилетия, за да направят съвместно турне?

„Защото и двамата се опитвахме да бъдем голямата работа“, каза Бек пред „Ролинг стоун“ през 2010 г. и добави: „Само че аз никога нямах лукса на хитовите песни, които Ерик правеше.“


Януари 12, 2023, 19:43:23
Отговор #1256

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 3691
Китарен виртуоз ... не помня голямо рок събитие без негово участие!
Там "горе" се заформя изключително сериозна банда.
retrobs.com

Февруари 24, 2023, 15:58:44
Отговор #1257

Неактивен USfan

  • Публикации: 10842
Всички знаем, че най-добрите пилоти сред артистите бяха Маккуин и Нюман, но вчера е починал и най-добрия пилот сред музикантите, шведския барабанист Томи /Слим/ Боргуд.
Освен, че беше известен с това, че след участията му в 3 други шведски групи /като рок и джаз формациите Lea Riders Group, Made In Sweden, и Solar Plexus/, той е бил няколко години и основен барабанист зад кадър на групата АББА, бе и пилот от Формула 1 в течение на 2 пълни сезона, карайки в 1981 и 82 години за отборите на Тирел и АТС.

След края на кариерата си в 1985 год във Формула 1, той се насочва и към състезания с камиони, където в 1986 и 87 години става и Европейски пистов трък шампион.

За съжаление, както много музиканти от по-задните редици, не е събрал достатъчно пари като млад от музиката, като не е имал и големи приходи от пистовите му участия с Ф1, Ф3, и Трък шампионатите на Европа.

Затова, когато в 2022 го диагностицират с Алцхаймер, няма даже възможност да си плаща лечението, та фигури от Ф1 и просто фенове, събират пари за него.
Въпреки помощта от приятели и по Нета, боледуването му напредва бързо, от лятото на 2022 год. насам. Почива вчера на 76 години.

https://en.wikipedia.org/wiki/Slim_Borgudd

https://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_Sweden_(band)

https://www.facebook.com/wkoepp/posts/pfbid0TJLNGje3zSVCBVqDToMAdyzBT1LyE5xAQLDKzn12SThNdU84QJ6P47XtRRYFmuwDl

https://wwos.nine.com.au/motorsport/f1-2023-slim-borgudd-abba-drummer-dead/52ce6e21-da11-4571-9e87-0fe1edfd25f7

&ab_channel=JebMotorsport

Да почетем паметта му с песента - You cant go home, от четвъртия албум на групата- Made in Sweden, наречен леко объркващо- Made in England, издаден в 1970 година.

&ab_channel=Rudarskrutt
« Последна редакция: Февруари 24, 2023, 16:16:49 от USfan »

Март 14, 2023, 18:28:25
Отговор #1258

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 3691
Да си припомним младостта :)
retrobs.com

Март 15, 2023, 14:41:48
Отговор #1259

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7173
Да си припомним младостта :)


Е, чак толкова стар не съм :))

Да не си гледал кавъра на Гърбов в "капките"? ;D
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.