От тази статия излиза, че от произведените първи 3 бр. автомобила, 2 бр. са за България. А с колата на Илия Чубриков има ли информация каква и е съдбата?!
О, синия Група-4 на Чубриков винаги е бил отн. известна кола в БГ, документирана, мината по някое време в 70-те год. на черни номера, и до последно в БГ бе в отл. кондиция, с изкл. на счупения 1.6 литра мега наточен Гр. 4 мотор.
Аз я видях на два пъти в 1994 год, първия път бегло след купуването и от един наш колега ретрофен и сериозен експортйор на Алпини от БГ в 90-те /вероятно я е взел директно от Чубриков/, и втория път, малко преди той да я експортира.
В нач. на 1994 год. той я купи без мотор, но в абс. хубав вид, с ориг. син металик боя, непокривена и с непокътнати раздувки, и наличните вътре тънък ролбар, и втори резервоар зад предните седалки.
Последните две неща серийно са слагани само на пост-1972 Група 4 колите.
Та, в нач на 1994 год, този Алпин търговец ми се обади по домашния тел /ха, още нямах първите тогава пуснати Мобифони/, да ми се похвали, и да я покаже.
Отивам, и какво да видя, приказен именно фабрично разбузен син Алпин, на който само като му видях задния в салона резервоар, и ми стана ясно, че това е ориг. френска кола.
После, някъде в есента на 1994, след една сериозна тогава инфлационна вълна на Лева, ми се обади пак, да каже, че ще я продава в БГ, ако някой дава добри пари.
Понеже ме знаеше покрай вече няколкото ми налични тогава спортни янг и олдтаймери, че съм отн. сериозен по отн. на купуване и веднага плащане на коли, ме покани при него вече на конкретен разговор /в Г. Баня май живееше/.
Питах го за цена, и търговеца каза- на тая хубавиня, оригинална и непипана, ако и да е без мотор, за под 10000 УС долара, или там по курса, 16-17000 ДМ, не мога да я дам.
Аз го контрирах с това, че по 6000 до 10000 ДМ тогава имаше хубави Алпини в движение в БГ, с работещи мотори.
Но отговора беше, че може и да има, ама са български с 1.1 мотор, и не са на Чубриков, и не са френски състезателни.
Съответно, поразминахме се в тезите, а и не можах да му събера 10000 долара веднага.
Малко по-късно събрах почти толкова де, но с тях си купих перфектния ми на под 100000 км. пробег Датсун 280 ЗетХ.
А търговеца продаде тоя Група-4, на един учител по френски език у нас, французин, работещ в току-що нароилите се в София частни гимназии.
Французина в БГ му намери отнякъде един ако не бъркам, 1.3 литра Алпинов мотор с крос-флоу глава, сложи го, и подкара тая Група-4 у нас, като поне на 1 или 2 Ретропарада дойде с него.
Ако добре помня, го докара май на празника на пролетта на БАК Ретро на Панчарево, в 1995 или 1996 година.
После, в 1996 или 1997 год, французина си отиде от БГ, и взе с него навън, тази грандиозна кола.
Сега е някъде във Франция или въобще в западна Евпропа, този Група-4 Алпин.
Бе непипана кола в 1994, с изкл. на липсата на мотор, и особено на фона на захабеността, която тук в статията се вижда, на Таковия Група-4.