Брей, историята на тая знаменита поне до близкото минало фирма /нищо, че сега прави гнусни модели, а окенефи до голяма степен и Ситрона, и ще окепази със сигурност и Опел/, изглежда много не интересува поне тук четящата ретрообщност.
Особено и на фона на това, че от тук активистите има поне 2-3 собственика на знаменити Пежа модели, много лошо, слаба така е активността.
Как да е, освежавам темата с тест /на холандски-фландърски за по-интересно/ на една крайно непопулярна навсякъде извън Франция, Белгия и Англия, 80-ска върхова пърформанс версия на иначе скучния хеч- 309.
Та, за версията- ГТИ с 1.9 литров мотор /особено и ако е с 16-Ве главата от Ми-16/, много сериозни автожурналисти и тестери казваха за нея в края на 80-те, че е по-добър като цяло спортен модел, дори от иконичното 205 1.9 ГТИ.
В нач. на 90-те съм се возил и съм карал и 309 ГТИ /но с 8-Ве глава/, и 405 Ми-16, като и двете много ми харесваха тогава.
И оттогава досега, я и все още, винаги съм се чудил що за още по-оптимална кола би било 309 ГТИ, но във върховата му версия с Ми-16 мотора.
Ще е някое ама много готско и бързо френско отн. леко, но семейно болидче, подобно на идиома на Джета 16-Ве, или нещо подобно.
Още си се чудя, а и все повече ми стават интересни тия 309 ГТИ, ако и на форма 309 да са ужас.
Няма за мен по-скучна на базов вид кола, освен разбира се, челника Волво 340.