Здравей,
моторът XU9J4 има две разновидности:
XU9J4/Z (DFW) - 148кс
Този двигател е предимно за износ /извън Франция/ и е най-разпространен. При него има катализатор,ламбда сонда и детонационен датчик. Двигател който е трябвало да отговаря на изисквания за вредни емисии. Той е и най-разпространен.
Управлението на мотора е, чрез ECU Motronic 1.3 (3 редова букса). Степен на сгъстяване - 9,7:1. Разпределителни валове - #3 входящ 111deg, #2 изходящ 114deg.
XU9J4 (D6C) - 160кс
Това е двигателят на червения BX. Много по-ценен и рядък при модел BX. При него липсва катализатор,ламбда сонда и детонационен датчик, упревлението му е ECU Motronic 4.1 (2 редова букса) /така е и при мен/. По-късно се появява модификация с детонационен датчик под управлението на ECU Motronic 1.3 (3 редова букса). Степента на сгъстяване на този двигател е - 10,4:1, от където идва и основната разлика между двата в мощността.
Освен външните сензори и ECU има още 2 разлики между XU9J4 и XU9J4/Z.
1. Различни бутала
XU9J4 160кс - маркировка "Z" - CH: 37,12
XU9J4/Z 148кс - маркировка "X" - CH: 36,28
Оттук идва разликата в сепента на сгъстяване.
2. Раздвижващи колела на разпределителните валове
Всички XU9J4 мотори имат еднакви входящи и изходящи разпределителни валове, разликата е само в раздвижващите им колела, чрез които се променя ъгъла.
Те са маркирани по следния начин:
XU9J4/Z - входящ #3 - 111deg, изходящ #2 - 114deg
XU9J4 ранна версия - входящ #2 - 114deg, изходящ #2 - 114deg
XU9J4 по-късна версия - входящ #4 - 106deg, изходящ #2 - 114deg
Прав си като каза за горивото, минимумът е 98.
Относно оборотите бих казал, че се събужда по-рано, към 4000об., но това важи за повечето атмосферни двигатели. Там и става най-приятен за каране.
Газ никога няма да сложа, още повече на такъв автомобил. Това не е ежедневен автомобил и никога няма да бъде, а автомобил за удоволствие при възможност запазен в автентичен вид. Ежедневна кола имам и тя ми върши чудесна работа. Съответно икономия не търся.
За скоростите нямам наблюдение, карал съм с BE1 /задна на спринцовка/ и BE3. На тази е BE3 - нормална задна /6-та скорост/.
Мисля, че имаше разлика в предавателните числа, трябва да погледна.
Защо се спрях на този BX?
Защото, първо е произведен за френския пазар. Това се разбира по това, че няма мигачи на калниците. Всички модификации от модел BX са със същата логика, дори и при CX е така до колкото знам. Дори емблемата е 16Soupapes, а не 16Valve /едното е на френски другото на английски и в двата случая означава - клапани/.
Второ двигателят който е рядък - D6C 160кс.
Трето и т.н. - външен вид, оборудване, автентичност.
В България има още един Citroen BX /D6C/ във Варна, но за износ /извън Франция/ - без клима и кожен салон.
Иначе /DFW/ има поне 2-3, от които един който стои срещу моя гараж
Имам опит с този модел, но намерих това което исках с D6C.
Целта ми е да направя пълна реставрация на тази кола. Ще ви държа в течение с това което се случва по нея, но няма да е бързо, за да е по-сладко
Благодаря за пожеланията отново