Автор Тема: ВАЗ 2101 "Жигули" - тотална реставрация от нула (18+)  (Прочетена 41394 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 05, 2018, 14:14:44
Отговор #110

Неактивен Емил

  • Публикации: 204
Поздравления за интересната история, и така блестящият автомобил!

Ноември 19, 2018, 11:28:14
Отговор #111

Неактивен m_g

  • Публикации: 759
  • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Може да не карам колата активно, обаче, както се казва, "Шило в торба не стои". Изрових един перфектен волан за 2101. Тамън се бях засилил да го слагам и гледам, че се продава пак такъв, обаче с оплетка. Викам си, че от повече глава не боли и след два дена държах в ръце поредния ми волан.
Воланът е от кола 1976г, гаражна, не е нацепен или изгорял, което е супер. Заинтригува ме оплетката. Тя е от пластмасови нишки, тип "дамаджана" - била е бяло и черно, сега е жълтеникаво и черно. Явно някога воланът е бил носен на майстор и той го е сплел. Оплетката е доста приятна за пипане, не се суче като калъфите.

Викам си - само с оплетка не съм карал - тоя волан ще е. Тука вече е почистен с обезмаслител и вода.


Ето го строшения с калъфа. Тука вече съм го свалил от колата - тая работа по смяната я направих за около 5 минути. То и кормилната колонка ми е нова, няма ръжда и гняс по шлиците и без никакви особени мъки воланът си излезе. Естествено - гайката се отвива, но не напълно - иначе като дърпаш има риск да те прасне в зъбите.


С новия волан се получи интериор стил "Джипси кингс".
Много се кефя, че най-накрая колата се сдоби със заводската вложка на клаксона. До сега беше с ринг - нов, но резервна част и вложка - резервна част. При заводските има една лента хром на бял фон и червен надпис ВАЗ, при резервните части  бялото го няма и всичко е хром. Мене си ме кефи с бяло. И ринговете са с драстична разлика в качеството - резервната част има забележки и следи като от клещи тук там под хрома. Оригиналният е просто перфектен и вложката пасва много по-плътно.


Ето и къде се скърши стария волан:


Преди да го метна в кофата, се постарах да го дотроша и от другата страна - видях бая зор. Явно тук не е бил заварен качествено.
Както и да е - сега колата отново е готова за път.


Ноември 20, 2018, 19:07:09
Отговор #112

Неактивен rsk

  • Публикации: 2370
"Оплетеният" волан е супер. Доста характерна за времето екстра, чието намиране в наши дни ми се струва доста, доста трудна задача. Мисля, че воланът е попаднал на правилното Жигули!

Ноември 20, 2018, 20:49:08
Отговор #113

Неактивен joro-120L

  • Публикации: 1375
  • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
Не мога да кажа дали този волан ми харесва или не. По-скоро-не. С оглед автентичния заводски вид на този автомобил и
дали пасва на интериора. От друга страна ми харесва, защото за мен си е произведение на изкуството. Такава симетрия при цветовете и плетката.
Достатъчно е да стои в автомобила, като експонат и да показва отминали времена. Няма къде да се види такова нещо сега. Още по-малко, някой да го направи.
Skoda 120L '90г.  Toyota Corolla XLI 16V '96г.
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Ноември 21, 2018, 09:46:18
Отговор #114

Неактивен m_g

  • Публикации: 759
  • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Жоро, и аз имам същите терзания - воланът грам не се връзва с цялата изчистена визия на колата. От друга страна е удобен за хващане - заводският се пързаля.
Един приятел ми донесе от Унгария едни топки за скоростен лост - червени със сърп и чук. Много са готини, дадох една торба пари за тях (една нова топка е 50 кинта). И някакси сърце не ми дава да забуча такава кичозна простотия в колата. Воланът и той е в тая стилистика - напомня за времето, когато коли си купуваха хора, които преди това са гледали животни. И си ги кичеха, както са си кичили каруцата. То не бяха светлоотразители, възглавнички, 3 метра антена, пластмаски на чистачките. Лепенки с голи жени и на марки цигари...
Имам перфектен волан без калъф. Имам и калъфи, и волан с оплетка.
Май тоя ще го разкарам, ама да видим кога ще е. Първо мисля да покарам с него и да видя как е.

Ноември 21, 2018, 10:45:46
Отговор #115

Неактивен Механджията

  • Публикации: 911
  • XJ6
Мисля, че с оглед удобство би било най-добре един запазен волан да се даде на тапицер... има доста тънки кожи, които са и лъскави или с промазан ефект, та ще се иска набито око, за да каже, че воланът е пипан при добра изработка, същевременно ще е супер на усещане :) а така бих направил... иначе тоя волан с оплетката е като подарен, наистина.
......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......