Автор Тема: Очакващи смърт или спасение (новини от скрапа)  (Прочетена 2607629 пъти)

0 Потребители и 18 Гости преглежда(т) тази тема.

Октомври 25, 2015, 13:54:27
Отговор #4250

Неактивен USfan

  • Публикации: 10858
Тия две красавици предполагам ги знаете но се пак за протокола :)
Намират се в квартал Дървеница.





Костенурката се намира в Симеоново.



Я, тоя още от соц. време наличен в БГ ХЖ12 от първа серия /който е рядкост в комбото му на 12-так мотор поставен на късо междуосие ХЖ/, още е жив.
Допреди 22-23 години доста съм я покарвал точно тази кола.
По онова време имах един серия 1 ХЖ6 с 2. 8 мотор, та си ги разменяхме редовно моя шестак ХЖ, с тогавашния собственик на тая ХЖ12-ка, спрямо неговия.
Та, той да покара някой и друг ден по-икономичен  :)) Джаг /моя освен с най-малкия шестак беше и с ръчни/, а аз да покарам тоя доста по-як на динамика, ако и автоматик, ХЖ12.
До 1993 год. тази кола седеше в гараж, и я караше рядко и си я пазеше, един оборотен по соц. време златар от ж.к. Надежда.
После вече попадна в моя познат и после в разни други хора, и все навънка седеше.
Та и накрая финишира от над 15 години вече пред тия панелки до ТУ.
За Джаг от серия 1 ХЖ12, всъщност за който и да е Джаг, незавидна съдба на съхранение има.
Иначе за вече над 20 години на открито, няма гледам видимо големи поражения от ръжда.
Друго са си били ламарините на Джаг преди Бр. Лейланд да вземат да икономисват и да ги правят от съветска ламарина в края на 70-те /това последното не е майтап/.  ;D

Гледам че е на актуални номера, значи е възможно все още да е поне отн. в движение колата.




« Последна редакция: Октомври 25, 2015, 14:09:45 от USfan »

Октомври 28, 2015, 00:33:33
Отговор #4251

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18231
  • Йордан Георгиев
в Габрово


Октомври 28, 2015, 07:31:10
Отговор #4252

Неактивен Kosi4z_HF

  • Публикации: 42
Тия две красавици предполагам ги знаете но се пак за протокола :)
Намират се в квартал Дървеница.

В ж.к. Дървеница да допълня само, отностно американски коли, до един блок седеше в трагично състояние един предполагам рядкък за тук и като цяло за континента - Pontiac 6000. В края на 2013-та минавах от там и като се спрях само да го видя, една жена от съседство доста сопнато ме попита какво търся около тази кола, а аз я питах нейна ли е (принципно не правих нищо лошо, че да ми говори така и за това я питах), но тя ми отговори, че е на познат от блока. Беше си разбита тотално колата и явно местни гаменчета са й посягали, та си им е нормална реакция на хората само като я загледа някой. А и бях на 17 тогава, така, че...  :D :D :D

В крайната част, близо булеварда свързващ Младост и Студентски седеше преди 4-5 години една Краун Виктория като тази, но на ОВ номера. Мисля, че е била дипломатическа преди това защото имаше овален стикер CD ако не се лъжа, а точно този тип коли с червени номера съм виждал да имат такива. Както и да е, преди година се продаваше по карса за що-годе добри пари, ако си колекционер, нещо около 4000 и малко ми се върти в главата по спомен. Но може би е продадена вече, или пък собственика й още си я кара, видях я преди седмица-две по София.

П.С. Явно в БГ за сега са две Краун Викторийте. Има ли още? Освен такситата и патрулките на студио Бояна, които са десетки?

Октомври 28, 2015, 09:45:27
Отговор #4253

Неактивен peter 1978

  • Публикации: 967
Аз малко късно по темата за колите в Суходол ама все пак да се отчета. :), че ми е много болна тема заради Мазератито. Реално аз можех да го взема през 1999 г, но трябваше да избирам дали с парите да замина за щатите или си купя колата. Реших като се върна да я взема, но Веско вече ме беше изпреварил. Както и да е.
Със сина на Веско се видях относително скоро. Той ми е съсед в една нова кооперация, в която Веско искаше да идва да живее като я построят, но за съжаление не успя.
След смъртта на Веско, сина му се е свързал с хора от БАК Ретро, за да придобие представа за стойността им. Това което е научил не му е харесало и поради тази причина сега не прави нищо с тях. Не пожела да ми остави телефона си като говорих с него, но аз му дадох моя. Естествено не ми се е обадил. Ще се опитам пак да го намеря. Често виждам колата му в квартала - сребристо БМВ компакт от първите така че трябва пак да говоря с него.
Колеги, тези коли, предвид състоянието им и предвид вероятно документалната им безизходица не струват по повече от около 2000 лева на парче, защото стават само за части. Само Мазератито би трябвало да е малко по-скъпо. Тоест всички струват около 10-15000 лева. Толкова ще струват и след 5 години. Затова мисля че сина на Веско не се занимава с тях. Смята ги за сигурни пари и днес и утре и след години. Трябват време и енергия, за да се разпродадат обаче и явно просто не му се занимава на този етап. Не го оправдавам в никакъв случай, опитвам се да гледам от неговата камбанария. На него просто не му пука, че има ентусиасти, които милеят за тези коли.

Октомври 28, 2015, 12:09:37
Отговор #4254

Неактивен USfan

  • Публикации: 10858
Ами, Пешо, аз удрям бас, че извън Масератито, даже и за никой от 3-те Фиата купе няма някой в БГ да даде дори и 2000 лв. на парче, със и без документалното им развитие или забатаченост.
Според мен и накуп цялата колекция за определената от теб примерна сума от 10 или 15000 лв. ми се вижда трудна за продаване.
Не мисля, че някой в БГ, дори и по-заможен и с готова сервизна база и налични закрити площи за съхранение, ретрофен/реставратор, за всичките коли в момента би се доближил дори и до долната 10 бона граница общо да даде.
Все пак, не само че тия всичките матафи, може би с изкл. на 1 брой от трите 2300 ГТ Фиати, стават най-много само за части /а и това е спорно колко годни части ще се извадят от тях/, ами  и самото им съхранение в рамките на София струва пари.
Да не говорим и за сложнотията, ако не и чак толкова разхода, при пренасянето и наместването им другаде, както и за последващото им разглобяване.
Специално в София, а и вече почти навсякъде в по-оборотните градове на България, труда на автомайсторите вече струва сериозни пари. А тук само за внимателното по възможност разглобяване трябва да се калкулират бая дни и часове работа.
А и пазенето на колите/частите докато се продадат най-накрая всичките части по Ибея, или все едно къде, ще си е разход.
То, дори един хамбарен тип ламаринен склад с размерите на тоя двор, е общо взето долна граница от 500 лв. на месец наем, ако е в рамките на София. А и няма да е много по-надолу на наем, ако е примерно отвъд но близо до Околовръстното.

И говорейки за съхранение и гледайки тоя вандализъм, направо си мечтая да сме като в Германия и другаде в Европа, където дори и в собствен двор нямаш право да съхраняваш отчислени или нерегистрирани коли, ако не са на бетонна основа поставени и да са им отстранени течностите.
Ако беше тоя двор някъде по Бавария или все едно коя немска/австрийска/френска и т.н. провинция, не само общинската полиция там на съответното място щеше до няколко седмици след зафиксирането на нарушението да вземе колите и да ги ентсоргва за неправилно и цапащо природата стопанисване, ами и яка глоба щеше да набие на собственика на имота за това им съхранение.

Та кой знае какво са финансовите мечти на човек каращ кола като е36 компакт /предполагам не е 323ти версията в почти ново състояние  :)) /, но ако живот и здраве и в БГ най-накрая до 5-6 години въведем тия евро-нормирани разпоредби за съхранение и стопанисване на коли и вещи в лични места, може и вместо някой колекционер с 10 бона в брой, да му дойдат на гости да си вземат подаръците Градска Мобилност и общината, че и да го глобят 1-2 бона, плюс и пращането на сметката за почистването на собствения му двор. 
« Последна редакция: Октомври 28, 2015, 12:12:23 от USfan »

Октомври 28, 2015, 18:12:28
Отговор #4255

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18231
  • Йордан Георгиев
с. Янковци (Габровско)









Октомври 29, 2015, 14:50:57
Отговор #4256

Неактивен niki4

  • Публикации: 169
Днес в една автоморга до Варна попаднах на изключителен автомобил - Тойота Корола 1,3 1980 година, със задно предаване. Автомобила е комплектен, както се вижда от снимките. Салона е уникален - запазена тапицерия, без кръпки и дупки, дунапрена е...мога да заложа, че когато е излизала от завода е бил с почти същата дебелина...Не съм виждал автомобил на 35 години с оригинална тапицерия в такова състояние. До миналата година е била в движение. За ръжда отдолу не съм я гледал, но видимо панелите са в добро състояние. Боята е оригинална и си личи, че е била гаражна кола. Била бракувана заради проблем със стартера.
Собственика на автоморгата е много разбран човек и засега я пази. Би я продал цяла, ако се махне номера на шасито, защото иначе ще си има проблеми. Варианта ако се купи е да се ползва регистрация на друга кола.
тел. за връзка - 0894 04 97 68 - Иван Петров







Октомври 29, 2015, 18:06:53
Отговор #4257

Неактивен USfan

  • Публикации: 10858
Страхотна Корола.  :)
А до нея виждам един пак не лош Акорд или Блубърд, нещо такова...
По отн. на бракуването, наистина не е за вярване какви кретени може да има, тая абс. лабораторна кола да я отчислят срещу ползата от там 200 или 300 лв. скрап цена.
То само джантите и биха стрували при много купувачи 200 лв, дори и у нас.
Па и на работеща и надеждна кола, какъв реален проблем може да стартер ремонтиране за 100 лв. примерно, или дори 100 долара за закупуване, или пък да и се плащат по 20 лв. на година данъци дори и да не се кара.
Наистина не за вярване какви хубави коли така заминаха в последните 10+ години, след въвеждането на крайните дати на новите номера.

Дано някой я спаси де, па дори и с пренабита регистрация.
Всъщност защо да и се набиват номера и друга регистрация?
Тая кола като я гледам, си струва да и се плати галимацията около 400 лв. Техностест за наново зачисляване в КАТ, плюс съотв. КАТ такси и там парите на Моргаджията, ако иска умерена сума над скрап цената и.

Октомври 29, 2015, 18:53:03
Отговор #4258

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18231
  • Йордан Георгиев
в Априлци




Октомври 30, 2015, 00:38:15
Отговор #4259

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18231
  • Йордан Георгиев