Автор Тема: Очакващи смърт или спасение (новини от скрапа)  (Прочетена 2544746 пъти)

0 Потребители и 19 Гости преглежда(т) тази тема.

Март 28, 2018, 18:12:24
Отговор #5560

Неактивен Yuri

  • Публикации: 355
Гледал съм документални филми как  по една опашна плоскост на самолет от ВСВ реконструират целия аероплан., така че и възстановяването на това Мазерати също е възможно. Сещам се за един стар виц, който според мен обобщава тази бъдеща реставрация:
Едно американско семейство  посетило местен музей в един от щатите посветен на Ейб Линкълн.Развеждайки ги из залите с експонати ,екскурзоводката им показала и брадвата,с която младият Линкълн цепел дърва."Как е възможно тази брадва да е била на Линкълн, та тя изглежда чисто нова??" - попитал бащата. "Ами, да, така е. През всички тези години са и сменили два пъти топоришката и три пъти дръжката" - отговорила екскурзоводкта.

Март 28, 2018, 18:34:16
Отговор #5561

Неактивен РумбатаБс

  • Публикации: 3690
Абе,щом е тръгнало (макар и на репатрак) значи някой има идеи .... и пари ;)
retrobs.com

Март 28, 2018, 19:00:28
Отговор #5562

Неактивен Opel Commodore

  • /!\ Млад шофьор
  • Публикации: 2
  • GSM: 0885992968


Мазератито днес пред кат ...  ;) :) Дано го видим с пълния му блясък след време  :)
GSM: 0885992968

Март 28, 2018, 19:02:57
Отговор #5563

Неактивен USfan

  • Публикации: 10840
Аз очаквам коментарите на специалистите, реалистите-песимисти и другите, работещи в бранша клавиатурни познавачи...

Ето, коментираме ти.
Хубаво, че тренираш ироничността, но тоя препост не потвърждава твоето мнение, нито променя статуса на колата за мен.
Новите и снимки не виждам защо да ти дават основание да триумфираш в така или иначе теоретичния ни диспут, съдейки по язвителността ти към писалите тук.
Дори и да е продадена, пак далеч не показва предполагаемата ти теза, че колата си струва там 17-те хиляди Паунда-Евро, или колко там беше последната намалена цена, нито, че е била лесно продаваема на исканата цена.

Това че е наредена на КАТ, не значи и, че въобще е продадена по И-бея, или все едно как че е продадена.
Нито пък че е продадена за последно исканите пари, нито пък доказва, че купувач точно я е наредил.
Освен това, дори и да е купувач, наличието и пред БГ КАТ предполага да е българин, което и предполага, ако продължаваме да си теоретизираме /така или иначе това тук може да направим/ драстично по-ниска реална цена на сделката, от Ибейската Бай ит.

Аз лично далеч не бих предположил купувач да я е наредил там.
Което се вижда според мен /разбира се няма как да се докаже с една снимка на позиционирана пред КАТ кола, и така и онака/, е че продавача е съобразил, че ако иска да има шансове за реална продажба, не е зле да и извади някаква валидна ЕУ регистрация.

« Последна редакция: Март 28, 2018, 19:43:13 от USfan »

Март 28, 2018, 20:09:19
Отговор #5564

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18170
  • Йордан Георгиев
А как може да регистрираш тази купчина изгнило желязо?!?! Въобще възможно ли е в КАТ да направят регистрация на това нещо ...  ::)

Март 28, 2018, 20:25:30
Отговор #5565

Неактивен DMC

  • Публикации: 1417
  • Георги Димитров
Може да вадят някакви документи за експорт, знаеш ли... Може да е спряна от движение и талона да е в КАТ. Аз без талон трудно ще мине границата и затова сега да вадят някакви там документи.
Любопитна история наистина. Дали ще разберем каква е съдбата на тази кола в последствие...?
Peugeot 205 1.6 GTI '84
Peugeot 205 1.4 Roland Garros '90
BMW E12 528 '78
Opel Rekord C 1.9 Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83
VW T3 Caravelle 1.9

Март 28, 2018, 20:46:03
Отговор #5566

Неактивен hydrometalique

  • Публикации: 1912
Аз също смятам, че се прави първа стъпка по нормализирането на документалното състояние на колата и то както писа Люси с ЕУ статут.
Всички последващи стъпки биха били много по-лесни за продавача, независимо от естеството им - възстановяване, донор, взаимстване документи и история и т.н.

А как може да регистрираш тази купчина изгнило желязо?!?! Въобще възможно ли е в КАТ да направят регистрация на това нещо ...  ::)

КАТ може да издаде документи дори и на дървена количка за кюмюр, стига преди това да е имала регистрация и да има основание да издаде нови документи. И е нормално да е така - всяка движима регистрирана вещ има право на документално състояние, независимо от физическото и такова. Друг е въпросът, че КАТ има право да задържи талони, номера и т.н, предвид техническото и състояние.

А иначе по споровете по въпроса - очевидно, щом се прави опит за документален порядък, колата ще има развитие. 

Март 28, 2018, 22:34:42
Отговор #5567

Неактивен USfan

  • Публикации: 10840
Мда, изглежда сте съгласни някои от вас с тезата ми, че така малко по някои басни, ако ще трябва да се реализират мечтите кокошката да снесе златни яйца, ще трябва най-накрая лека инвестиция.
Поне или около едни почти 1000 лв. сега ще трябва да се дадат, ако ще се вади редовна регистрация, а не транзитни номера.
Без значение колата дали е била регистрирана или не преди (самия продавач в обявите по Ибея е уточнил, че е без документи), прави ли се надлежна регистрация, ще има следните разходи.

Ако не бъркам точните цифри, ще трябват 480 лв. за Типизация в Технотест и 120 лв. в Авт. администрация на Мин. на транспорта, за разрешение за регистрация на база протокола от Технотест, и Екотакса почти 300 лв.
Плус добавяме 3 месеца от Гражданската (над 3000 кубика е над 300 лв/год. почти навсякъде) и таксите за издаване на талони и номера в КАТ.
Движи не движи, това ще са мин. тарифи, ако е отчислена или никога не е била регистрирана у нас.

Специално за експорт предполагам би могла да мине тънко и само с издаване на временни номера, както напр. постъпи при реекспорта му, собственика му след мен, на бившия ми Датсун 280 ЗетХ.
Временни номера нашенския КАТ дава на всеки, който представи някаква фактура за закупуване на кола, или фактури на сглобена от осн. агрегати кола, с или без бивша БГ регистрация, с или без копия на хвърчащи стари талони и удостоверения.

Но, в един пункт бих опонирал на Борето, по отн. на надеждата за развитие.
Разбира се, ако под развитие се разбира реставрация, а не разпарчетосване на части.
Та, бих се вклучил в групата на песимистите като Ники, и съобразявайки актуалните искани цени на Гиблита на световния пазар, на такива и добри, и не особено добри, и лоши (но не чак толкова лоши и некомплектни като нашето), считам че такова точно развитие няма никакъв реален шанс.
Другия аргумент освен наличието на предостатъчно готини Гиблита за купуване, които обезсмислят хардкор реставрации на такива кошове, е цената на такава реставрация, и нужните за нея части.

Какво имам предвид по-детайлно, ще се аргументирам.
Та, на при виста човек би помислил, че основния проблем е лошата каросерия.
Но предвид на оглозгването и лошото съхранение, не по-малък проблем е мотора.
Ако приемем, че поради спукан блок, контактна заварка с него на буталата и шийките на коляновия вал, и пак такава на разпред. валовете към главите, ще трябва да се купува хубав отремонтиран двигател, и то точно тая 4.9 версия, е това вече ще са сериозни пари за опукване.

Бих прогнозирал,че хубав и напълно комплектен ( с 4 карба, клима-компресор, водна помпа, алтернатор и т.н), и ремонтиран с оригинални части (ако въобще се намери такъв) ранен 4.9 литров Гибли осмак (точно от Гибли или Инди, а не някоя по-късна версия с по ниска компресия и с по-малки карбове от Куатропорте 3 например), ще струва почти колкото някое разпърцано цяло Гибли в движение.

Хе, дори и само 4.7 осмак, или дори базовия 4,2 от друг модели, също ще струват сериозни пари.
Към сумата за мотора трябва да се добавят пари за разпъването на каросерията от удара, плус купуване на СС версията ориг. поне 2 броя джанти, седалки, кори на врати и салон, стъкла, всякакви други липсващи или унищожени чаркове.
Да добавим и като разход и мегатрудното в случая кърпене, всъщност изграждане, купуването и на нови панели, като поне предна броня-решетка, вдигащи фарове, ляв калник и преден капак.

И след това, боядисване, прехромиране на хром чарковете, и не на последно място, качествено претапициране на целия интериор с ориг. по тип естествена кожа.
И то ще трябва не някаква от Пакистан или турска-арменска, ами каквато са слагали навремето фирмата Полтрона Фрау по интериорите- само от доволни овци от Франция, Шотландия или Ирландия, расли по ливади без наличието на бодлива и всякаква оградна тел по тях.  ;)
Е, такава кожа на метър, така нар- Коноли (вметвам, старата Коноли фирма отдавна фалира),  е на цена точно 10 пъти по-скъпа от турско-пакистанските уж италиански кожи, които се продават у нас от уж сериозните кожени вносители.

А и извън кожата, което е точно последното копче на балтона, частите трябва да се вземат от света, в БГ донори Гиблита няма.
А само за изброените агрегати и части, ви оставям да предположите колко биха стрували навсякъде по света, в добро състояние.

Цената пък за труд по реставрацията навсякъде в цивилизования свят ще е огромна, дори и у нас ще е доста значима сума.
Сериозно качествените занаятчии, и добре оборудвани премиумни сервизи у нас, биха взели за разпъването, кърпенето, боядисването, хромирането, и разбира се, и за разглобяването и сглобяването на цялата кола, и на всички нужни агрегати, според мен, супер масивна нагоре, 5-цифрена сума в лева.
Навън ще са значими 5 цифри в Евро, а може и 6 цифрена в Евро да стигне цената на труда само.
Това само за труда, без цената на изброените части.
Които ако се смятат, вкл. и мотора (или пък пълен ремонтен комплект за блока, вкл. кол. вал, мотовилки, бутала, разпред. валове и всичко друго), ще са пак някъде към стабилно висока 5 цифрена сума в Евро.

Е на тоя фон смятане, мислите ли че сериозен реставратор или колекционер, особено някой от цивилизованите страни от Западна Европа, Азия, Австралия и северна Америка, ще се захване с това Гибли?

Разбира се, може някой фантазйор без особен опит и особени пари (уточнявам, без последното, понеже е ясно, че финансово сериозно силните колекционери и ценители навсякъде по света ще си купят готови Гиблита (чак толкова не са мегаскъпи или уникални), без значение българин или чужденец, да се нагърби да почне някаква аматйорска, и най-вече скромна за мащабите на модела реставрация.

Но съм абс. убеден, че дори и да се почне такава реставрация, ще се прекъсне, и тоя вече почнат, но недовършен обект, ще се прехвърля от едни в други ръце, и у нас, и на запад, и на изток, все едно, без реален щастлив край.
Реално обаче и си мисля, че няма даже да се стигне до там, по скоро ще има от следващия собственик, някакво разкостване за части.
Е, това при условие, ако блока, главите, скоростите, и задния мост, и други по-масивни чаркове, не са сериозно увредени от 1/4 вековния престой у блатото на село Локорско, и последващия над 15 год. престой, у другото блато в Суходол.  O:-)

Малко дълго стана, но може да е материал за размисли и проглеждане, на които има интерес по темата...
« Последна редакция: Март 29, 2018, 00:27:29 от USfan »

Март 29, 2018, 02:45:38
Отговор #5568

Неактивен moskvich3v1

  • Публикации: 160
  • Четырехфарник
Предполагам, че всички бихме се радвали ако такава рядка кола се спаси.
Но за жалост според мен от много отдавна е неспасяема... Интересно е наистина защо е купена и какво ще стане с нея.
Ето и снимките от поста:


Old but gold.. :)
408-68г.408И-70г.412-74г.2140Д-82г.2140Д-84г.

Наличие турбонадува: есть

Март 29, 2018, 09:16:13
Отговор #5569

Неактивен oldrat

  • Публикации: 1005
  • beep beep
    • Renault 4F6
Само един въпрос. Ако ще се разкоства ,разпродава на части или ползва за донор ,аджеба за чий са му редовни документи!?
Да се продаде като парче скрап е по лесно отколкото като регистриран автомобил.

 
Мда, изглежда сте съгласни някои от вас с тезата ми, че така малко по някои басни, ако ще трябва да се реализират мечтите кокошката да снесе златни яйца, ще трябва най-накрая лека инвестиция.
Поне или около едни почти 1000 лв. сега ще трябва да се дадат, ако ще се вади редовна регистрация, а не транзитни номера.
Без значение колата дали е била регистрирана или не преди (самия продавач в обявите по Ибея е уточнил, че е без документи), прави ли се надлежна регистрация, ще има следните разходи.
..........
Но, в един пункт бих опонирал на Борето, по отн. на надеждата за развитие.
Разбира се, ако под развитие се разбира реставрация, а не разпарчетосване на части.
Да, скъп скрап , ама ако няма да се възстановява ,не разбирам нужни ли са документи!?