Автор Тема: Очакващи смърт или спасение (новини от скрапа)  (Прочетена 2547505 пъти)

0 Потребители и 11 Гости преглежда(т) тази тема.

Март 29, 2018, 13:48:50
Отговор #5570

Неактивен prujinca

  • Публикации: 551
Ако има достатъчно луд и къдърен реставратор може да ти направи колата. Това е като случая с обова бугати което извадиха от женевското езеро. Има кола с реални номера на купе, мотор кутия и ......... т.н.т. Колата е достатъчно рядка. Тенекии се правят, тетайли, също но като нямаш реално истински номера накрая имаш само реплика (макар и чудесна) а в този случай клонинга е пълен - 1:1
Пред Бог всички са равни, срещу Опел бавни

Март 29, 2018, 16:29:59
Отговор #5571

Неактивен buhalab olimpia

  • Публикации: 87
Да споделя и аз малко по темата.Колата до колкото знам има документи,говорил съм с човека,както и налични още две джанти.Карбураторите два двойни Дел рото липсват.Това обяснява преминаването през КАТ,ако няма документи няма работа там.Двигателят е ок, както скорости и диференциал.Аз лично съм склонен да повярвам на тези думи предвид огромния опит на човека.Не споменавам имена, той ако реши да пише.

Март 29, 2018, 16:39:22
Отговор #5572

Неактивен krankenstein

  • Публикации: 7173
Карбураторите са му най-малкия проблем, дори моята Шкода е с такива ;)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Март 29, 2018, 18:02:54
Отговор #5573

Активен РумбатаБс

  • Публикации: 3693
Абе,защо се правите на ощипани моми .... нали знаете,че в ретро средите всички сме луди ... някои по-малко,други повече .... така,че нека човека да се налудее на воля :))
Аз му пожелавам успех! :)
retrobs.com

Март 29, 2018, 20:15:29
Отговор #5574

Неактивен oldrat

  • Публикации: 1005
  • beep beep
    • Renault 4F6
То успех , успех... Мисля всички му желаят успех ,ама зора е да се следят творческите напъни ,пък и всеки би подпомогнал реставрацията на нещото ,та дори и само с акъл. Хората във форума са повече от доброжелателни и с интерес  ще зяпаме в снимки на кое как се прави и  докъде върви. Ако остане машината в БГ всички ще са доволни от факта. А дано дойде на тебе Румба да вършиш тенекиите ,за да скиваме детайлно всичко.  ;D

Март 29, 2018, 20:24:53
Отговор #5575

Активен РумбатаБс

  • Публикации: 3693
Абе,снимки,снимки ..... Нали знаеш защо никой не иска да прави секс на площада .... всички ще дават акъл и съвети :))
retrobs.com

Март 29, 2018, 20:47:30
Отговор #5576

Неактивен oldrat

  • Публикации: 1005
  • beep beep
    • Renault 4F6
 8)) Такъв "проект" за 200 иляди в еуро... На площада...  :o И пред сички...  :o Такова нещо да се потули в някво мазенце!?!? Нимой така.  :'(
Е именно акъл , съвети и даже някой да се поотърка в тия 200к евра  ,може пък да спести някой леф проектиста. От дек по гоуем акъл ако не от туканка ,те , на!?!  8))

Март 29, 2018, 20:55:56
Отговор #5577

Активен РумбатаБс

  • Публикации: 3693
Да,точно тук в този форум може да се научи,види и коментира много ценна информация!
Благодаря за което!
retrobs.com

Март 29, 2018, 22:25:20
Отговор #5578

Неактивен USfan

  • Публикации: 10845
Да,точно тук в този форум може да се научи,види и коментира много ценна информация!
Благодаря за което!

Продължаваме с ценната информация.
Предполагам, и като гледам, че засега само аз съм източника на обективно инфо и техн. данни, в кръга на шегата де, така че, усвоявайте!  :))

Та, подред.
В поста на колегата Бухалаб има някои явни грешки, предполагам не негови, ами на реставратора с огромен опит.
Първо например, няма Гибли с Дел Орто-та.
Нито пък Гибли с карбове с хоризонтален поток, визирайки сравнението на Митко с неговите карбове.
Всичките Гибли са с Вебери с вертикален поток, при ранните 4700 са 40 мм Вебер 40 ДЦНЛ, при късните и всички 4900, са 42 мм ДЦНФ/9.

Друго, и най-фрапантно неточното твърдение.
Да кажеш за кола, която от десетилетия не е в движение /и специално мотора седеше още от 80-те и през 90-те, със свалени карбове с отворени трихтери на смук. колектор, по които безпрепятствено се стичаше дъждовната и прочее вода, през гнилия дупчен капак, директно вътре в цилиндрите/, че мотора е ОК, без да си го разглобил напълно и измерил отвсякъде, е най-малкото, силно непрофесонално.
В случая още повече, предвид че видимо мотора е още в колата, не личеше на снимките от продажбата или примерно сега от КАТ, той да е свалян. И съответно- разглобяван, и впоследствие инспектиран мегаосновно.

Специално за тоя мотор, разбираемо предвид различния материал на блока спрямо цил. ризи /той е от лека сплав, ризите са железни/, и десетилетното му стоене с вода вътре, освен визуален оглед за видими износвания и ръжди и разграждания, и мерене с микрометър във всички възможни дименсии, ще трябва с всякакви ултразвуци, инфрареди и прочее технологии, да се провери за вътрешни и външни пукнатини, поради риска от спуквания от водата, пребивавала някога, всъщност доста време, вътре.

При това видимо плачевно външно състояние на колата и мотора, и без тотално разглобяване на агрегата, най-много би могло да се каже от един обективен майстор, или въобще някой, че мотора примерно превърта на въртене.
Аз специално през 1998 год, като гледах тогава колата, още първия път като се продаваше, в двора в Локорско, дето беше хвърлена, не успях да го превъртя, колкото и да се пробвахме с един приятел.
Не бях ползвал нещо да разхлаби контактната корозия на буталата и сегментите с цил. ризи де, нямах под ръка нито нафта, нито газ, нито подобия на ВД-40.
Сега вече, ако нещо са разкисвани буталата, може и да превърта.
Но това в изоставеното състоние на мотора, пак почти нищо не говори за състоянието му, освен че просто- върти.
но това му е най-малкия плюс, ако въоще и това би било така.

Другите типичен проблеми тук, често срещан, е изкривяването на коляновия вал, и пукнатините по него от натоварвания, най-вече термични, и специално често срещани при 4.9 литра мотора.
В случая даже не коментирам примерно готови неща от Нета, това дори не зная, дали е дискутирано по разни форуми и спец. литература, а го помня като дефект при 4-валките Маси осмаци /то всъщност само 2-валки осмаци на Маси няма/, които съм поразглобявал като момче за всичко, при работата ми в 2 тогавашни сервизи за ексклузивни колици в Германия, като Кар Поинт, и Куприаноф в гр. Карлсруе, където работех в началото на 90-те в Германия.

Та по онова време, в тия сервизи освен всякаквите английски спортни модели /вметвам, при липса на спец. поддръжка, Астоните Ве-8 4-валки мотори бяха по-капризни и калпави и от Масерати осмаците/, редовно висеше и по някое Инди, Хамсин, Куатропорте 3, и прочее Масита с осмаци, с мотор за основен ремонт.
Е, на почти всичките тия Масита, един от основните проблеми, свързан с прегряванията им, бе заради идиотската конструкция на водните помпи, които, ако добре помня, се задвижваха от някакви стоманени въженца, които редовно се късаха.
Може и да бъркам за водните помпи, много време мина, дали па сервопомпата на кормилата, при версиите със серво, не беше задвижвана от въженца.  ::)
Как да е.
Аз разбира се, тогава като студент емигрант там, бях по-скоро разглобявач и подреждач на части, и мияч, и паркировач  :)) на екзотиките по дворовете на тия автокъщи, но горе-долу помня какво ми е минало през ръцете, и какви са им били проблемите по тия коли, според инфото на немците майстори, които ги оправяха.

Тогава, всичките Масита с осмаци /караха ги всякакви, по принцип по-заможни, но и не само заможни, местни немски собственици, а идваха при нас на обслужвания и ремонти, и швейцарци и французи/, още си ги караха тия хора, като ежедневни спортни коли.
В резултат не ги жалеха особено, и постоянно им се пръкваха дефекти.
Доколкото помня, освен ог греене, дето кривеха и цепеха колянови валове, кривеха и цепеха и цил. глави, със същото темпо.

Друг проблем бяха, че ядяха суперскоростно основни и най вече биелни лагери.
Не знам защо, ама след някое магистрално каране на ръчки, примерно от Щутгарт до Мюнхен, което не е голямо растояние, все идваше някой Инди собственик с попритракващи лагери.

Друго което помня, че скоростните им кутии бяха най-евтини за правене.
Оказаха се някакви кутии ЗетФ, слагани във вътрешноста имр на някакви немски камиони среден клас- Ханомаг-Хеншел ли, или друга немска марка не помня точно.
Така че при дефектиране, в едия от тия два сервиза дето работих, правеха и скорости.
И просто вмайсторите поръчваха вътрешните ЗетФ части, спек като за Ханомагр директно в ЗетФ, и така излизаха в пъти по-евтино, отколкото да се поръчват изрично по Масерати спек.
Външно тия кутии и на корпус може и ЗетФ да ги проектирал специално за 4200 ГТ и Гибли купетата, ама интерно си бяха прости камионски.

Та като цяло от всичките 60-ски и 70-ски спортни коли, по онова време преди 25 годинир дето съм ги виждал и пипал изотвътре и отвсякъде, старите Масератита бяха най-ненадежди.
На тоя фон, всичките там 6 цил. Ягуари с 2 валки мотори и 6 цил Хиилита и Триумфи едновалки, бяха направо надеждни в добрия смисъл на думата, като Москвичи.

Та не знам човека, дето споменава колегата /не разбирам само от поста, новия собственик ли е, или бъдещия реставратор на колата/ какъв огромен опит има, но това да изремонтира изцяло Маси мотор от-до, и то точно тоя мотор на тая кола, и най-вече да го докара до надежден вид да работи известно време, без суперскоростно да изпляска отнова, определено ще е предизвикателството на професионалната му кариера. Казвам го съвсем доброжелателно.  :)

И за пин-ъп преди лягане, ето едно Гибли за продаване сега, от слънчева Флорида, без особени ръжди и никакви удари.
Да, не е СС, а само 4700 модел, но е от един собственик след 1979 год, и на ориг. 30000 мили.
И то е неползвано и некарано от дълго време, но нищо общо с БГ-то Гибли няма, както се вижда.
Бих предположил, че горния си естимейт нямя дь достигне, от 120000 долара, поради все пак нуждата от Милд реставрация.

https://www.hemmings.com/classifieds/cars-for-sale/maserati/ghibli/2080676.html
« Последна редакция: Март 29, 2018, 22:33:34 от USfan »

Март 29, 2018, 23:05:58
Отговор #5579

Неактивен bomber

  • Публикации: 4491
  • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
Възможно е колата да се използва само за телевизионни продукции или реклами.На Мазерати, например. :-*
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!