Автор Тема: Очакващи смърт или спасение (новини от скрапа)  (Прочетена 2544436 пъти)

0 Потребители и 48 Гости преглежда(т) тази тема.

Май 29, 2023, 22:51:43
Отговор #6820

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18170
  • Йордан Георгиев
Ами, няма лошо в пенсионерските хобита, ама в България, а и другаде, понятието реставрация изглежда силно преекспонирано.
А и от хоби-дялканици, та до добри професионални постижения и по средно европейските, и по българските стандарти, определено има немалка разлика.

Така или иначе като му гледам на този умелец тенекиите в кадрите, и на общата организация в това място, с наличните видимо в болшинството си разбангйосани и покрити с боклуци и части коли /чужди или собствени, все едно/, направо си и представям нивото на реставрация на този да кажем, продаден в Германия, някакъв си базов там 50-ски Р1, какъв ще да е на особено добра субстанция и външност.

А и какво като бил продаден в Германия. ))
Описаната Опелова версия така или иначе я купуват не особено заможни фенове, които и надали са дали немското средно ниво на цени.
Така че, надали и на реставрация е правен на нивото на някои правени у нас и реекспортирани обратно в БРД 190 СЛ-и, Карман Гии, и прочее 50-ски и 60-ски по-мейнстрийм търсени коли.

Що са касае за ремарка за ТВ-каналите, несериозно е да се споменава, особено спрямо мен точно.
То и въобще пък никой автоентусиаст, колекционер, автореставратор, или просто по-сериозен автофен, би им обърнал сериозно внимание на телевизионните формати, особено пък точно аз.

Та, отдавна в БГ обаче има реставраторски работилници, и специализирани по дейност, и общо действащи, който определено са доста над нивото на ТВ-правениците по евро и амер. каналите.
И в София, и в Варна, а и при теб, а и в Бургас, а сигурно другаде, определено има реални реставраторски работилници, не бърлоги като това.

Така че, по тия снимки от мен може да се получи само максимален присмех за дейността на пенсията-ТНТМ-Направи си сам майстор, или който и да е там.

Сега, ако на човека му откриеш тема в сервизните работилници, и ти или той там си качвате снимки на някакви реално придвижени видимо проекти, много хубаво.
Но тук по това горе видимото, не се вижда нещо да си заслужава повече, от едно хубаво пренебрежително отношение.

Ето за сравнение, и за още ободряване по темата, нивата на едната от няколкото /даже всъщност са повече от няколко в БГ/, леко по-надлежно организирани нашенски авторетроработилници.

https://angelsclassiccars.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

Знаеш ли ... големи фермани за няма и нищо.
Аз лично се радвам, че има хора занимаващи се с това, независимо от бюджета и материалната база, защото ако ги няма този тип майстори, ретро парка у нас нямаше да е и на 1/5-а от сегашния.

« Последна редакция: Май 29, 2023, 23:39:37 от dan4oteto »

Май 29, 2023, 23:35:00
Отговор #6821

Неактивен Logrus

  • Публикации: 289
Дано червеният Мерц да излезне някой ден направен и в същата цветова комбинация - червен с черен таван и да си му накичат всичкият хром...ммммм мечта  :)

Люси - прав си, ама не съвсем. Споменатите от теб реставраторски работилници работят с кожа на клиента и не са за всеки джоб. Подобни на този човек подържат жив голяма част от ретро парка у нас - сигурно не е на най-високо ниво, но пък иначе колко ценни (пък дори и само морално) стари коли ще отидат за скрап, защото собствениците нямат как да си позволят услугите на големите имена в бранша. Една от 10 да направи човекът не е зле  :) Иначе хаосът царящ в гаража е впечатляващ - и аз не бих повярвал, че от там ще излезне нещо на ход.

Май 30, 2023, 01:40:17
Отговор #6822

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18170
  • Йордан Георгиев
Със сигурност червеният ще бъде довършен, но в каква цветова комбинация не знам, а белият до него е само донор. Също така и кемперът ще излезе, а синият ЗАЗ е напълно комплектен в оригинален вид + закупиени нови още едрогабаритни нови части, като другият е просто прибран донор. Опелите са под въпрос, може би ще ги разпродаде в това им състояние.

Май 30, 2023, 09:13:51
Отговор #6823

Неактивен USfan

  • Публикации: 10840
Ами, моето мнение, е че тия скрапове и конкретната реставраторска операция, стават само за чешане на езици, за какво да стават, освен за упражняване на присмех, така че може да си се поупражняваме още малко.
А и моето мнение е, че автопарка на България и света, чак пък толкова нужда от мърляшки реставрации, и мърляшки правени коли нямат.
Да се дават на вторични или да се разкостват за части подобни кошове, това им е нормалната съдба, няма нищо лошо в това.

За предположението, даже уверено твърдение, че ще стане еди-какво си от тия екземпляри готово някога, предполагаемо скоро, то тук пък ключовата думичка е- ЩЕ. Ще, ама ще...  ))
За някога в светлото бъдеще да приемаме за даденост си разни неща касаещи финализирания на ремонти, е дискутируемо, поне като става въпрос за реставрации.

Засега аз поне виждам разбангйосани коли, а кога ще станат и кога няма да станат, и в кой сервиз и от кой майстор, това е доста отворено за предполагания, съдейки по точно тия снимки.
Опел-Бедфорда кемпера така или иначе видимо е влязъл отн. готов, та не е постижение да излезе.
А па примерно червения в108 когато излезе от тая дупка, да кажем, почти идеално направен, направи му тогава ако си наблизо, детайлни снимки.

За ранната синята Зазка пък съм още повече от песимистичен, че ще стане кола.
За нея удрям бас, че няма да стане в близките години, и в това място, ако ще и оня да си е намерил панели оригинални НОС от екс-завода в Запорожие, ама цялата им наличност от Украйна.

И ето го баса за по-поощрително, обявявам го официално.   O:-)
Та, ако в рамките на не една, а цели ДВЕ календарни година, примерно считано от днес до 1 юни 2025 година, тая синята гърбушка стане в готов вид и наново регистрирана, боядисана, с отличен интериор, въобще изпъната и с хубав хром, и напълно в движение, и има за това направени от теб снимки и видео и как се движи, и излиза ама баш от тоя баш-майстор и е от тоя гараж в движение, черпя те да обядваме в хотел Балкан, като си в София.

В нашия район например, разните автофенове дето се виждаме по-редовно, си правим такива весели басове. И покрай тях, то направо не се случва да си делим сметки по заведенията, все някой сбъркал прогнозите или твърденията, плаща за увереността си. ))
Така наскоро, в неделята, в едно италианско заведение близо до нас, се наложи да домакинства спрямо мен и спрямо колегата Марио от къщата Марио М5, нашия приятел Тони с Ладите, понеже спечелих пък аз един автотехнически ремонтен бас с него.

Данчо, така или иначе ще се радвам да се видим и да ядем някъде де.
Но ще е хубав повод, някой да ме опровергае в моите преценки.
Това ще да е нещо, което много рядко се е случвало, да сбъркам за подобни неща и подобни предприемачи, в автотехнически и реставрационен аспект, така че ще си заслужава черпенето.

Така че тия кенефи ги обсъдихме обстойно, а ето нещо друго интересно, като снимките са авторски от мен.
Не казвам тази американка къде е, понеже евентуално ако реално се запродава накрая /собственика е в чужбина, колата е фирмена на отдавна неработеща и вероятно дължаща данъци фирма, отделната данъчна партида на колата е с натрупани хилядарки, въобще забатачен е с документи, а и или мотора или автоматика са му дали фира, вероятно по-скоро автоматика/, ще ми върши работа за части за моя ТрансАм.

Конкретната кола е базов 6 цил 2.8 литров Ф-бърд 3-на Ген, с накичени престилки дето са подобия на престилките на ТрансАм версиите, но са афтърмаркет производство.
Седи от поне 2010 год. на това място /съдейки по стикерите на предния джам за ГО и преглед/, и предвид че отдолу е кал, и вече се окопал в нея отдавна, може само да се гадае за нивото на гнилочите му по пода.











« Последна редакция: Май 30, 2023, 10:13:52 от USfan »

Май 30, 2023, 11:28:49
Отговор #6824

Неактивен dan4oteto

  • Публикации: 18170
  • Йордан Георгиев
На мен лично са ми изключително странни подобни реакции, но както и да е ...
Никой не говори за срокове и т.н. просто отразих поредната работилница, в която сам човек допринася за нещо в ретро средите и бута по малко, когато може.
Аз пък се възхищавам на такива хора и намирам за пълно очарование подобни места, защото реално там се съхранява духа и както каза колегата, две/три коли да излязат от този стар стопански двор си е огромен принос за ретро парка в България! Това е истината, а дали са щайги и колко са реставрирани, заедно с продадените е въпрос на лично мнение. Аз лично нямам самочувствието да правя подобни коментари, особено ако не съм видял крайният резултат.
За хапването нямам нищо против, в четвъртък вечер съм в София, дори мойта приятелка е запазила някъде в италианско по центъра, но после ще се прибирам. Може би през юни ще съм за няколко дни там и ще пиша  ;)
« Последна редакция: Май 30, 2023, 11:39:15 от dan4oteto »

Май 30, 2023, 13:47:18
Отговор #6825

Неактивен USfan

  • Публикации: 10840
Аа, нищо странно, хейта трябва и той да си върви, не трябва само да се лигавим с положителни мнения.  ))

За идванията в София, супер, пиши.
То за някоя вечеря може да се съберем като дойдеш, и аз ако съм успоредно с теб тогава в София, и повече бройки ретрофенове, и фенове на итал. коли.
Обикновено разни така приятели, ако сме основно автокомпания, понякога под мое давление се събираме в турския ресторант ТМ, на ул. Юри Венелин в центъра, който е с така доста премиумен за турски ресторант, и ос отлична кухня.
На разнообразие и качество на турски храни го бие може би напоследък само новия турски ресторант на Панорамата на обновения хотел Родина, дето пък все му забравям новото хотелско име как е.

А на ТМ ресторанта собственика Серхат ми е приятел, и той голям автоентусиаст, качвал съм му тук в амер. теми снимки на повечето му коли.
Той има поне към 8-9 бройки доста интересни хубаво реставрирани американки от 60-те и 70-те години, вкл. един 1965 Кади Девил кабрио, и един 1971 Вет С3 купе с 4 ръчни скорости, още от версиите с хром брони. Та ще си изкараме приятно, ако ходим при него, може и на някоя американка да се повозим, той има навика и до ресторанта а идва с някои от тях.

Ако става въпрос за италианки иначе, Марио от МариоМ5 внася и търгува чат-пат и с по-интересни итал. коли /наскоро внесе и продаде бързо, една много хубава 5 цил. Ланча Тезис/.
Та когато дойдеш в Сф, ако той има нещо интересно италианско внесено, ще го разръчкам да дойде с него, където ще се видим, ако и той тогава е свободен де.  :)


Юни 19, 2023, 01:05:55
Отговор #6827

Неактивен bomber

  • Публикации: 4491
  • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
Емин Тюркер е реставраторът.Знам и къде му е работилницата. Като знаем, че пенсионерите в България са с ниски пенсии, според мене е геройство, че отделя средства за такива коли.А кога ще ги довърши, това никога не се знае, предвид че винаги излизат от плевните стари коли и една реставрация често продължава с години.Който може повече, да качи снимки тук. C:-)
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Юни 26, 2023, 19:23:21
Отговор #6828

Неактивен USfan

  • Публикации: 10840
Ето по-детайлни снимки /правени от собственика/ на тези Objects of Desire.
Отн. най-интересната сред тях- Рекорда Р2 купе, сега се обявява за продаване в този и вид, по описание комплектна, за 5 бона цена в лева.
Дава се с нея и един друг такъв Опел за донор.










« Последна редакция: Юни 26, 2023, 20:41:13 от USfan »

Юни 26, 2023, 21:19:13
Отговор #6829

Неактивен Teo

  • Публикации: 226
  • Автомобилен уиабу
Един класически Транзит на една задна уличка до центъра на Горна Оряховица. Може и да е пускан тук преди.  ::)