Автор Тема: Горивни системи Bosch  (Прочетена 15321 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 04, 2010, 22:37:14
Прочетена 15321 пъти

Неактивен bonso

 • Публикации: 133
 • Ford Capri III, 2.8i V6; Volvo S60R, 2.5 turbo
Някой може ли да препоръча читав сервиз, където да закарам Capri- то за диагностика на механичния инжекцион?
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »

Април 07, 2010, 16:26:54
Отговор #1

Неактивен xctr

 • Публикации: 98
Има едно момче от София дето доста сериозно се занимава K-Jetronic-ици! Той със сигурност може да ти помогне! :)
Телефона му е 0887 619692 - Стенли.
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »
[\\][___////___][\\]
Fiat Tipo 5door 1.4 SOHC Carb SX
Fiat Tipo 3door 1.6 DOHC Dual Dellorto 40 DHLA - project in progress

Април 08, 2010, 22:22:47
Отговор #2

Неактивен bonso

 • Публикации: 133
 • Ford Capri III, 2.8i V6; Volvo S60R, 2.5 turbo
благодаря
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »

Април 29, 2010, 19:50:45
Отговор #3

Неактивен Joint_Park

 • Публикации: 21
във пловдив в Меджик Кар Бош Сервиз правим диагностика :P ако някой път минаваш от тук и ти трябва сервиз ми звънни ;) на 0897375077  good1
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »

Май 04, 2010, 19:05:17
Отговор #4

Неактивен sastezatelya

 • Публикации: 61
В Пловдив има още няколко места където може да се барне механичната инжекция,но за съжаление на хората масово не им се занимава с този вид техника.. :?
« Последна редакция: Януари 01, 1970, 02:00:00 от Guest »
"Старото е безценно,а новото е със съмнително качество"

Air Cooled манията никога няма да умре !

Декември 30, 2011, 00:36:55
Отговор #5

Неактивен skodko

 • Публикации: 1034
Както обещах по- рано ще напиша каквото знам за горивните системи на Бош. и ще качвам схеми за всяка от тях.
Ще помоля Киро (fulcrum) да ме поправи или допълни, ако объркам нещо.

BOSCH L- Jetronic

Основен входен параметър, определящ натоварването на двигателя и от там разхода на въздух, е обема на постъпващия въздух, който се отчита от обемен разходомер(дебитомер). Вторият основен входен параметър е обороти на двигателя. Отитат се от датчик(възприемател) на обороти. На основата на тези два входни параметъра се определя цикловата порция гориво.
  Впръскването на гориво е импулсно и се извършва от електромагнитни впръсвачи(дюзи), разположени пред всмукателнте клапани, като времето на впръскване зависи от продълцителността на управляващия токов импулс от ЕУБ(електронен управляващ блок). Тъй като налягането на впръскване се потдържа постоянно спрямо всмукателния колектор от регулатор на налягане, то увеличеното време на впръскване води до обогатяване на сместа, и обратното.
Има модели, които са запаметени с компютъра и по този начин системата намира необходимата циклова порция гориво.
Количеството гориво се определя на базата на входните параметри от възприематели(датчици) за температура на въздуха и температура на охл. течност, за положение на дроселовата клапа, скорост на отваряне на дроселовата клапа. На базата на тези параметри, в основните параметри са въведени корегиращи коефиценти, които са по- големи или по-малки от 1.
Цикловата порция гориво се разделя на две порции, като при един оборот на коляновия вал се впръсква половината порция, а другата половина при следващия оборот. Впръскването най- често не е синхронизирано с работата на двигателя. За опростяване на управляващата система, едно изходни стъпало управлява половината дюзи, а друго другата половина.
Обемен разходомер(дебитомер)-с клапа А е свързан плъзгач, който се движи по съпротивителна намотка с подвижно краче. На плъзгача е свързан информационен извод, който според напрежението отчита обема на въздуха в куб. метри на цикъл. При режим на презен ход 0.3-0.5 V. При средни обороти 2-2.5V. При пълно натоварване 4-4.5V. От датчик за температура на въздуха се възприема температурата. В зависимост от температурата на въздуха се променя съпротивлението на датчика и се получава различен пад на напрежение в него. по този начин ЕУБ получава информация за температурата. Тази информация е необходима, за да се пресметне масата на постъпващия въздух, тъй като клапа А отчита обема на въздуха. При някой разходомери е вградена контактна група, която при затворена клапа изключва захранването на горивната помпа с цел предотвратяване на авария при гасене на двигателя, а ключът е в положение на контакт. Върху клапа А има обратен клапан, който при обратно запалване да предотврати повреда на разходомера. Клапа Б се движи в обем с малка хлабина, която намалява пулсациите на основната клапа и от там информацията е постоянна. С винт се регулират оборотите на працен ход.
Недостатък е наличието на триещи части, пружина която може на си промени съпротивлението.
Стартиране на студен двигател- термовремевият ключ(термореле) е затворен и има маса към пусковата дюза, на другия извод се подава + на стартер, впръсква се допълнително количество гориво, с цел по- бързо загряване. Едновременно към нагревателната намотка на ключа се подава напрежение и тя нагрява термопластината в рамките на 8-12 сек. и отваря контактите, и масата на пусковата дюза се прекъсва, като по този начин се предпазва от задавяне на двигателя. Пусковата дюза не работи при топъл двигател. При някои системи L-Jetronic липсва пускова дюза, а основните впръскват повече гориво. При палене на студен двигател се отваря клапан в регулатора за допълнителен въздух, с което се пропуска допълнително количество въздух около дроселовата клапа и се облекчава паленето.
 Режим на работа при подгрят двигател и частични натоварния- тогава се поддържа състав на сместа-1 за добра работа на катализатора и минимални токсични нива. В ЕУБ постъпва информация дали в отработилите газове има кислород от ланда сензор. При наличие на кислород постъпва информация 0.8-0.9V, ако няма кислород се подава 0.1-0.1V. При изправен сензор трябва да се регулира всяка секунда- един път обогатява, един път обеднява сместа. Кислородния сензор е покрит с тънък слой платина, а от върте с циркониев диоксид.
При режим на пълно натоварвне, от датчик на дроселовата клапа се отчита, че сме в този режим и тогава ЕУБ увеличава времето на впръскване, като обогарява сместа, като пренебрегва показанията на ланда сензора с цел получаване на максимална мощност.

Декември 30, 2011, 00:55:03
Отговор #6

Неактивен skodko

 • Публикации: 1034
BOSCH LH-Jetronic

Недостатък на L-Jetronic е обемния разходомер на въздух , с кйто клапата на разходомера е свързана с механично триене , което води до хлабини в процеса на износване и промяна в характеристиката на спиралната пружина, което води до влошаване на точността при отчитане на разхода на въздуха.Недостатъците се избягват при разходомери с нагреваема жичка или нагреваем слой.Горивната система е същата като при LJ-Tronic като обемния разходомер е заменен с такъв с нажежаема жичка.
При LH-Jetronic основният параметър , който определя натоварването на двигателя е масовият разход на въздух  е обема на въздух, измерва се от разходомер.Друг основен параметър са оборотите на двигателя който се измерват посредством датчик за обороти.
Изменението на цикловата порция гориво се извършва чрез промяна на времето на впръскване.Цикловата порция гориво се отчита като се правят корекций в зависимост от температурата на охлаждащата течност и скоростта на отваряне на дроселовата клапа.
Разхода на въздух при LH-Jetronic се отчита от разходомера в който има жичка от платина , чието съпротивление се променя при промяна на температурата.Проводника се нагрява от ток при постоянна температура от 100-150 С по висока от температурата на постъпващия въздух.Темперстурата на постъпващият въздух с еотчита от компесационен резистор.Топлоотдаването на нагреваемият проводник зависи от масата на постъпващия въздух и следователно токът е пропорционален на преминалият през разходомера масов дебит на въздух.Скалата на тока се отчита косвено по пада на напрежение през специална измерваща схема.Напревение от 0-5V се изменя и се подава на ЕУБ , от което той получава информация за натоварването на двигателя.
Напрежението на рпазен ход е от 1,9-2,3V , на подаден контакт 1,4V.След спиране на двигателя за 1 секунда се подава усилен ток към нагреваемата жичка и тя се нагрява до температура от 100 С като по този начин се изгарят нечистотийте по нея.Недостатък е чувствителността към замърсяване, която се избягва при разходомери с нагревателен слой.В баишасен канал с епропускат малка част от изгорелите газове .В него е разположена пластина с тънък слой платина като в двата и ркая са вградени терморезистори.Когато няма разход на въздух масовият дебит е 0-ла, а темературата в двете точки е еднаква, при нарастване на масовия дебит температурата в едната точка става по-голяма т температурата в другата точка.Това води до промяна на напрежението подавано към ЕУБ отчетено от специална схема.
Предимство:Не е чувствителна към замърсяване и няма нужда от изгаряне на замърсяванията.

Декември 30, 2011, 07:26:33
Отговор #7

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3760
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Тодоре, браво!
ПРАВИШ сериозна тренировка за дипломната си защита или (не знам) държавен изпит.
Допълвам само , че при L и LH  - джетроника има отделен електронен модул ,,студен старт" , управляващ пусковата дюза.
Пример - на Жоро  (DMC) Пежака 205  е с такава ,,янгтаймерова" горивна система. :)     
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Декември 30, 2011, 09:31:10
Отговор #8

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1708
  • http://www.dsclub-bg.com
Моя СХ е също с L-Jetronic . Не мога да кажа много хубави неща за него, но все пак да не забравяме, че е доста архаична и претенциите към този тип системи могат да бъдат неоснователни. Проблемите идват действително от остаряването на отделните агрегати. А за "ДЕБИЛОМЕРА" думи немам. Но да не цапаме темата на момчето, ще се въздържа от повече детайли, иначе имам все още неотстранен проблем с тази система.

Декември 30, 2011, 09:59:51
Отговор #9

Неактивен skodko

 • Публикации: 1034
Нищо де нали за това съм пуснал темата. Да коментираме проблеми и впечатления и да ги решаваме. Постепенно ще ъпдейтвам темата с още горивни с-ми.
Само ще помоля Киро да напише повече информация механичните системи, че до тях не успяхме да стигнем и не знам нищо.