Автор Тема: BG Шкоди, които рядко виждаме  (Прочетена 65907 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Февруари 18, 2017, 21:19:52
Отговор #70

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7196
Тази е при колекционер, доколкото знам. Поне се съхранява добре, на сухо и закрито.
Колекционерът е Димитър Тахтаджийски, местният дилър на Шкода за Благоевград. А тъмнозелената преди 2007 г. съм я виждал в движение из центъра на София, но явно след смяната с еврономерата е попаднала при Били...
Аз дори не съм виждал седан, само комби и линейки...
Аз съм виждал, макар и много отдавна - имаше една в цвят бордо и пластмасови брони от 120Л японка, беше в моя квартал и дори излизаше на ретро паради през 90-те г. За съжаление не знам по-нататъшната й съдба... ако случайно намеря някоя снимка от тогава ще я кача.
« Последна редакция: Февруари 18, 2017, 21:31:27 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Февруари 20, 2017, 10:24:29
Отговор #71

Неактивен генерал

 • Публикации: 180
Много добре си ги спомням Шкодите линейки.  След това правеха линейки от Латвиите , но с това задно предаване и лекотонажни закъсваха по селата  и в калта и снега.

Февруари 20, 2017, 11:34:58
Отговор #72

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7196
Шкодите също са със задно... изобщо аз не се сещам за соц. линейка с предно освен Баркас, но такива у нас нямаше май. За селата имаше обаче Уаз-ки с 4х4 :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Февруари 20, 2017, 13:13:09
Отговор #73

Неактивен michev

 • Публикации: 2577
 • only rear wheel drive
Понеже, преди много години съм работил точно в автотранспорта на болницата, си спомням как бяха нещата, поне при нас. Всеки шофьор, или по-голямата част от тях, имаше зачислени по 2 автомобила, Волга или Латвия за лятото и УАЗ за зимата.

Май 25, 2017, 22:20:41
Отговор #74

Неактивен dan4oteto

 • Публикации: 17587
 • Йордан Георгиев
« Последна редакция: Май 25, 2017, 23:16:24 от dan4oteto »

Май 28, 2017, 10:48:01
Отговор #75

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1906
Колата се продава, но подробности може да каже колегата Стефан.
А иначе това е наистина огромна рядкост и ценност за страната ни.

Май 31, 2017, 16:52:18
Отговор #76

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1906
Айде и аз да се набутам тука с нещо наистина екзотично и рядко, което абсолютно бяга от темата с т.нар. "екзотики" и разни други в повечето случаи издухани, както им вика Люси редкажи, дето честно казано на мен не са ми никак по вкуса, но за всеки типаж си има и фенове.
Та да си дойдем на думата, става дума за една Шкода, която странно за мен беше подмината от анонса и от Данчо в темата за интересните Шкоди. И с риск да възбудя някаква дискусия, което всъщност би било добре, иде реч за една Шкода Сюпърб модел 913 от 37-а година, запазена и реставрирана от обикновен човечец от Лясковец, работил по нея четвърт век. Човечец като повечето от нас в този форум , обикновен, без екстра възможности, но явно с голям ентусиазъм и огрооомно търпение.
И защо екзотика, за да я пусна тук и всъщност да я повторя спрямо темата за редките Шкоди ? Защото по това, което се тиражира из нета, а и видно от статията, много вероятно е всъщност единствена останала бройка от общо 300 произведени и много по-малко във версия линейка.
Личното ми мнение е, че това са истински ценните автомобили в милата ни рОдина , на които трябва да се обърне наистина сериозно внимание, с оглед историческата им значимост.
Ето снимки по темата, както и препратка към статията, пусната от Данчо - http://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,656.70.html :
Юни 01, 2017, 11:44:48
Отговор #77

Неактивен USfan

 • Публикации: 10610
Е, изчаках от учтивост 1 ден с писането, ама както се вижда и тук като по Шкода Форумите, няма никаква реакция по отн. на тоя автомобил.
Ама Боре, да бутнеш тая грозен остъклен гардероб  :)) тук в тази тема е по-абсурдно, от и да предъфкваме също неадекватното присъствие тук и на омръзналите на повечето от нас Мустанги от всякакви генерации.

То макар и да няма точна дефиниция за понятието екзотика или екзотична кола, може да кажем, че го измислят като медиен и търговски термин тогавашните независими дилъри на италиански суперкари в САЩ през 70-те години, по отн. на тяхната им складожа наличност.
Но по общоприето разбиране на повечето автожурналисти и ентусиасти, това е по принцип двуместна суперспортна или Грандтуризмо купе/кабрио кола, която е по подразбиране снабдена с многоцилиндров и в повечето случаи, централно разположен /обикновено задно централен, но може и така нар- предно централен/ мотор.
Приоритетно такава екзотика кола е италианска, но може и да е в друга страна правена.
По принцип екзотиката трябва да е супермощна и била суперскъпа за периода си, и да е правена в малко бройки.

Сега, може да дискутираме дали един Лотус с 4 цил мотор и Хонда НСХ и Маси Мерак с 6 цил мотор са достатъчна екзотика, или дори едно Ферари или Дино с 6 или 8 цил мотор са също абс. екзотика.
Но извън всякакво съмнение е, че никакви лимузини не са екзотични коли по общоприетото мнение за дефиниция- екзотика.
Още повече такива преправени на линейки, ако ще не 1, ами минус 1 бройки от таквиз линейки да са още живи.
Тази първа генерация Суперби катоп цяло е и доста пражена на бройки, не е някакво 8 литрово Бентли или 12 цил. Лагонда на рядкост, да кажем.
Има над 2500 броя от нея, правени общо от тези ранни Суперби между 1934 и 1948 год.
Като бройки е доста повече правена от големите Татри т77, а за сравнение с истинския чешки супер седан тогава- 8 цил Валер Регент да не говорим.

Като цяло този първи Суперб е и крайно незабележителна колица за периода си.
Общо взето във всичко е сива мишка.
И в динамично, и в мощностно, и в технологично-дизайнерско отношение, и по отн. на произв. бройки.
Добра горна средна класа, или долна горна класа, както щеш го погледни, но, безинтересен седан.
Особено на фона дори и на чехите другите им луксозни коли тогава.

Супер безлична и на мощност, ако и да е с 6 цил мотор, средно е по 65-85 конски сили, а дори и най-яките 4 литрови верии не са минавали сериино 100 коня мощност.
Така че аз предлагам, да си придържаме към вкараните досега в БГ 30-40+ годишни Ферарита и 1-2 Ламбота, и айде може и някой Дженсен, а па Шкодите от всички епохи да си ги слагаме по темите за разните там различни епохи.

Разбира се, ако някои модератор премести темата за Шкодата  в темата за ретроколите, или на някое друго адекватно място, може да си пишем там на спокойствие за нея, да не спамим тук.
Тогава вече ще се помъча да дам един прецизен, но смесен Ницшеанско-Фройдистки  ;) отговор на въпроса ти защо никой не и обръща, и то заслужено не и обръща, никакво внимание.
« Последна редакция: Юни 01, 2017, 11:52:03 от USfan »

Юни 01, 2017, 15:49:11
Отговор #78

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1906
Така, така, аз предполагах горе-долу такъв отговор, имах някои колебания за размера  :D
Естествено постът ми беше по-скоро провокативен и до голяма степен ориентиран към дефинирането на екзотичността на определен тип автомобили , които могат да представляват интерес към някои групи фенове.
Може да се каже в голямата си част съм съгласен с теб и не бих исках да натрапвам този "гардероб" в така престижната класация на Ферита и Ламбовци, които се мотаят из нашите прекрасни пътища.
Въпросът обаче върви, специално за мен, в една друга посока - доколко екзотичността на автомобилите клони към неспецифичност, обща рядкост и нестандартност в изпълнението на автомобилите и ги прави такива и доколко тесния шаблон на по-скоро суперкари, които да се разглеждат . И то специално за у нас. Неслучайно наблягам - у нас ! Тя и темата така се казва, де ...
Понеже ние сме относително малка, определено бедна и отвсякъде погледнато крайно ограничена откъм редки и екзотични машини, лично аз (отново без ангажимент ) виждам екзотиката в относително редки и странни автомобили, отколкото в повечето случаи разбрицани Ламбовци .
Тая колица естествено е нормално да си се премести направо в Шкода раздела, то си има там тема за редките Шкоди , въпросът е, че този конкретно екземпляр си е чиста екзотика в общия смисъл на понятието, а не в примерна и неокончателна дефиниция за екзотичен класически автомобил. То и в смисъла на класически не знам какво точно има да коментираме точно за в България, понеже от този условен период - следвоенен до към 1975-а не знам у нас какви екзотики са се навъртали изобщо, ако не броим примерно откраднатия Пакард на Г.Д. и други подобни , с малки изключения, разбира се,  които така или иначе не се вписват в дефиницията, описана в общите си линии от теб.
Та, ще се върна отново към конкретната 913-ка , за последно  ;D, която по описанието на Стефчо е практически неоткриваема в продуктовата линия на Шкода, не е "преправяна" , да не говорим, че от конкретната бройка просто няма как да са произведени 2500 бройко, понеже общата им бройка , включая всички разновидности на купета, е общо 300 .
А ако говорим за Лагонди и Валер Регенти примерно сред четящите тук , включая аз и на снимка не сме ги виждали, да не говорим за музеи и още повече, пак казвам - у нас ! Какви Лагонди, та ние трудно откриваме в страната серийно двуврато купе от 50-те, да не говорим за 30-ташки екзотични автомобили, които са рядкост в световен мащаб.
Така или иначе, беше по-скоро закачка или ако щете желание за повече внимание на конкретната кола, която наистина ми е странно защо стои встрани от вниманието на Шкода обществото . Ще ми е интересно да чуя и твоето мнение, аз лично не мога да кажа почти нищо по въпроса, просто не съм информиран.

Юни 01, 2017, 20:23:05
Отговор #79

Неактивен USfan

 • Публикации: 10610
Ами по отн на броиките считам, че не си чел по подробно инфо.  :)
От ама точно конкретната версиа Суперб на таиа линеика може и да има само 300 броики, ама това не е важниа акцент.
По важно е, че от обшто всички Суперби от раѕните им версии от 30те и 40те год, които са си по принцип една и сашта кола с раѕлични по ходов обем шестаци мотори, са правени над 2500 броиа.

Ето линк с данни.

https://cdn.skoda-storyboard.com/2017/04/170427-SKODA-SUPERB-Infographics.pdf

Ето и таблицата на Викито, броики правени по версии и о години на 1 Ген Суперб.

https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Superb_(1934%E2%80%931949)

Specifications-
Model   Type   Production
years   Units
made   Engine   Horse-
power   Top speed
(km/h)   Avg.
L/100km   Length   Width   Height
Superb   640   1934–39   броики- 201   2.5 L I6 SV   55   110   17   5,500 mm (216.5 in)   1,700 mm (66.9 in)   1,700 mm (66.9 in)

Superb   902   1936–37   броики- 53   2.7 L I6 SV   60   115   17   5,500 mm (216.5 in)   1,700 mm (66.9 in)   1,700 mm (66.9 in)

Superb   913   1936–39   броики- 350   2.9 L I6 SV   65   120   17   5,500 mm (216.5 in)   1,700 mm (66.9 in)   1,700 mm (66.9 in)

Superb OHV   924   1938–43
1946–49   броики- 275   3.1 L I6 OHV   85   125   18   5,200 mm (204.7 in)   1,760 mm (69.3 in) /
1,800 mm (70.9 in)   1,710 mm (67.3 in) /
1,720 mm (67.7 in)

Superb 3000   952  956 (4x4)   1941–43
1942–43   броики- 1631   3.1 L I6 OHV   85   100
90   18   4,800 mm (189.0 in)   1,800 mm (70.9 in)   1,720 mm (67.7 in)

Superb 4000   919   1939–40   броики- 12   4.0 L V8 OHV   96   135   24   5,700 mm (224.4 in)   1,800 mm (70.9 in)   1,750 mm (68.9 in)

Както и да го погледнеш обаче, и смислено и лингвично, прилагателните- Риадка кола, сприамо Ексотична кола, не триабва да се мешат.
То у нас има доста и раснообраѕни коли по 1+2 броики останали, например двата Кадилаци Девил Кабрио на Баи Тошо от 1956 год модели, но това не ги прави ексотик-кари.
Просто са си много редки обикновени, условно обикновени, коли.
В тоиа аспект, да не мешаме колите-мечти Ламбо и сие, с просто много редки, но по-абешки такива коли, штом искаш да ги диференцираме от множеството ретро коли у нас, тогава триабва да се направи отделна тема-
Много редките ретро коли на Балгариа.

И там да постваме Маибасите на таксиметровите монополисти от 30-те, руските следвоенни парадни кабриолети, Кадилаците на Тошо, Татрата на Гошо Тарабата, и други такива много редки и вече и доста ценни коли, които не са оба`е супер спортни ексотики.

Иначе. Валтерите, ето ги, луксоѕни седани от 30-те. които, ако са с каросерии на Содомка, при тиах важи направо перифраѕирана прикаѕката ѕа Неапол и умирането- 

Vedi Valter e poi muori!  O:-)

Пускам и снимкка на едно Аеро, да се види чехите в и малките класове какви красавици са правили.« Последна редакция: Юни 01, 2017, 20:36:03 от USfan »