Автор Тема: BG Шкоди, които рядко виждаме  (Прочетена 65904 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юни 01, 2017, 22:23:31
Отговор #80

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1906
Нее, далече съм от мисълта да се отваря отделна тема. Така или иначе темите във форума са предостатъчно, няма нужда да се препълва. Даже ще помоля модераторите да преместят последните коментари в темата за интересните Шкоди или направо да ги изтрият. Моя грешка - малко нелепо се получи в желанието да разчупя гледната точка, съжалявам. И да - прав си, лингвистично, а и чисто семантично рядка с екзотична не трябва да се смесват, въпреки че синонимията им е голяма  :)
По отношение на точно коментирания модел наистина гледах предварително и бройките на  модела 913 с 2,9 шестак мотор са общо 350 бройки, в т.ч. линейките . А коментарите в други среди сочат, че всъщност точно тази модификация практически липсва като информация в аналите на Шкода,, което пак казвам прави колата доста рядка.
Но както и да е - метлата и да разкараме тоя остъклен гардероб от света на скъпите и красивите, както беше казал един колега в началото на темата  ;)

Юни 02, 2017, 16:39:38
Отговор #81

Неактивен USfan

 • Публикации: 10610
Ма Боре така е, определено писаниата по отн. на това и снимките на тоиа урод не са да са тук.
Все пак, това е темата с колите-мечти, не е тема да тикаме тук гнусни санитарни и прочее утилитарни восила.
А и големо чудо, като таиа е баш с 2.9 мотор, па и има Суперби с 2,5 и с 4 литра, и с не снам си колко си обем литри.
Все пак си е прост довоенен модел Шкода Суперб.

Не е, както писах, да кажем 8 литрово Бентли, от които има само 100 броики шасита правени с тоиа мотор, вкл. в тиа 100 и всичките му васможни каросерии, слагани на 8+те литра шаси.
Нито па е да кажем, Диусенберг ССЖ компресор, от които с тоиа компресорниа мотор в комбинациа с роадстер боди от фабриката има само 2 броики правени.
Единиа е на Кларк Геибал, и на ако не греша кдругиа на Гари Купар.

Нито па е даже Тип 57 Бугати Атлантик от които има само 3 броики правени, и то те и 3те са с почти неваѕможната да се реставрира сега, каросериа от Електрон сплав.
Не е даже и, ух, как се сетих като сапоставка,  ::) ниакоиа от двете линеики Кадилак и Понтиак, с които транспортират тленните останки на Пресидента Кенеди след атентата в Далас.

Та линеика или не, дали са били с тоиа мотор 1, 10 или 100 линеики правени, какво сначение има.
Отвратителна е колата, и то точно с таиа и линеика каросериа.

На времето основателиа на Суалоу Саидкар Компани, или СС, предшественика на по касната фирма Джагуар- Уилиам Лаианс бе каѕал, че таината на красотата на новиа му в 1968 година дебутирал Джаг ХЖ6, е ништо друго, а само геометрични саотношениа и пропорции.

Според обшто приетите в автобранша мнениа, това ште рече по васможност- ниско, далго, широко, и с големи гуми сприамо височината на колата.
А, и да добавим, макс. малак Гриинхаус /това е инженерен жаргон ѕа стаклариата/ триабва да има една лека кола, сприамо останалото под него боди, та да има секси силует.
А тука Гриинхауса Боре, при таиа санитарка, ужас, направо все едно е беседка.
Та ако гледам това комби от таиа гледна точка, с основание никои не го харесва.

Сега, от снобска гледна точка, ;)  и ако се се абстрахираме от, хаха, критериите на Имануел Кант по отношение, кое е това ефимерно нешто- естетичното, /точно сега се бориа с превода на Исак Паси- Естетиката на Кант, Бг исдание от 1976 год/, сигурно и аѕ бих намерил исвестен чар в таиа Линеика.

Но чак толкова сноб не сам, па и честно касано, и сега ште хварлим малко камани в градината на собственика, доста примитивната буджетна реставрациа на колата, вкл. с неоригинални цветове, кривите и панели, а и гадно боиадисани, вместо хромирани брони, не помагат да се приеме много положително, поне не от мен, формата на беседката в циалата и прелест.
Оставиам толеранс, расбираемо, линеиката да е происведена като нова с боиадисани брони, ако е била военно проѕводство под Наци контрола след 1939 год.
Но тогава и колата штеше оригинално да е в ниакои армеиски цвиат, не с такава иарко панаирджиска окраска като сега.

Хм, и с кво оште да нахраним таиа гроѕотиа, като коментар на отговора ти...
Аиде, почивка с хранилката, но да доварђим дискусиата-

А да, в случаиа чупенето на гледната точка само меша темата.
То не сам против да чупим, всаштност е добре да има теми, в които да се дискутират линеики, гробарки и други такива нешта, в които рано или касно всеки се транспортира.

Както бих се пошегувал и перифрасирал- Човек и добре да живее, все ште му ислеѕе касмета рано или касно да се повоси /и то в наи-добриа случаи(, на Мерцедес гробарка еС-ќлас дисел. :))

Е, това, ако го погребват човек в БГ. 
Ако е другаде по цивилисованиа свиат, човек може да има касмет и да се раѕчупи стандарта, и да го погребат и с Джагуар или Кадилак гробарки.  O:-)« Последна редакция: Юни 02, 2017, 16:54:10 от USfan »

Юни 19, 2017, 11:48:26
Отговор #82

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7196
Специално за този Сюпърб не съм сигурен дали е излязъл в този си вид от завода или е доработван от някоя каросерийна работилница още навремето, или дори по-късно вече в годините соц-а... вижда се на една от снимките, че формата на задните врати не се прелива хармонично с каросерията назад, т.е. релефът на вратата не продължава и в задната остъклена комби-част. Затова не мога да преценя дали исканата цена е близо до реалната, но при всички случай колата изглежда много изпипана отвсякъде при реставрацията и заслужава адмирации за това.
p.s. Ето как според заводските архиви би трябвало да изглежда оригиналният модел от 1936-37г. от който според източника са направени едва 53 бр..., което разбира се не означава, че не е имало и други варианти и преработки от независими каросерийни фирми.


« Последна редакция: Юни 19, 2017, 12:13:53 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юни 19, 2017, 12:17:28
Отговор #83

Неактивен m_g

 • Публикации: 1127
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
За каква реставрация говорим? Това е било рухнало от каране и после са го скърпили с подръчни материали. Нивото е обичайното за ретро кола в България от 90-те години. Блажна боя или авто емайл лак, части от квото има и това е. Шарено да е, дай да мацнем с каквато боя има. Колкото по-шарено, толкова по-добре.
Само като погледнеш мигачите от Октавия, двойните скоби по водните съединения и отвратително намацаното с блажна боя товарно отделение. Все едно е врата в соц учреждение. И тия видими винтчета... И уреди от 105-120. И иска 100000 лева ли, евро ли. Не може да сложиш уреди за 5 лева на кола, която искаш да струва нещо.
Изобщо не говорим как работи и какви пригажданици са правени по мотора или трансмисията.
В Чехия колите ги правят на съвсем друго ниво, когато става дума за реставрация. В България вече също. Дори и соц коли има направени, не говорим вече за сериозните класики като Мерцедес или Порше. Да иде до Варна да погледна Шкодичките от Ретро музея. Те са добра референция какво може да се постигне.

Юни 19, 2017, 12:28:07
Отговор #84

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7196
Съгласен съм с доста от написаното от теб, най-вече за уредите и прекалената шаренийка особено в моторния отсек, но иначе видимите болтчета и грубата боя в товарното отделение предполагам са си били характерни за епохата. Вътрешната снимка не я бях отварял в голям размер, но в нея по-скоро ме притеснява, че наистина задните врати свършват някак не на място, което ми подсказва, че каросерията вероятно е преправяна допълнително извън завода. Задната тапицирана врата според мен също е от друг автомобил - напомня ми за нещо познато, но не мога да се сетя в момента...
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юни 19, 2017, 15:38:23
Отговор #85

Неактивен buhalab olimpia

 • Публикации: 87
Друго си е да си купиш табло и мигачи за жигула а 1937год.какви ли са били боите може би с перли   :D :D

Юни 19, 2017, 16:01:02
Отговор #86

Неактивен buhalab olimpia

 • Публикации: 87
Това да плюем най-добре го можем. Била мацана то не бяха обиди цитирам УРОД,БЕСЕДКА и тн. Защо не се захванете да направите кола 1937 да видим какво ще стане.

Юни 19, 2017, 16:41:26
Отговор #87

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7196
И аз съм на това мнение, човекът видимо е направил най-доброто, което е по силите му... друг е въпросът доколко е реална цената, която търси - може би не му се продава просто след толкова години труд по нея.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юни 20, 2017, 19:44:53
Отговор #88

Неактивен Стефан Иванов

 • Публикации: 568
За разлика от някои от вас,аз често ходя при човека и се опитвам с каквото мога да му помогна и евентуално колата да бъде продадена зад граница защото тук ако не е Мерцедес или Ролс-Ройс не се признава за кола.Да хвърля малко светлина покрай самия модел.От типа 913 са произвеждани 7 местни лимузини,5 местни седани,няколко кабриолета,няколко линейки,ПАНЕЛЕН ВАН (което най-вероятно е тази кола) и пикап версия с по-мощен мотор.Има стари фотографии на колата преди да бъде закупена от този човек преди 30 години.Същото е купето.Оригиналното табло го има,но уредите не работят за това е с такова.Като цяло в Чехия може да се намери всичко,което е липсващи по колата.Има и много резервни части.Цената от 100 000 евра  мисля,че е напълно приемлива на фона на други подобни класики в западна Европа.https://www.rajveteranu.cz/17947-skoda-650-unikat-graz Е=Шкодата в обявата е по-стара,но също има неоригинални части по нея,а цената и е доста по-висока.Не ви знам защо сте толкова негативно настроени след като няма вие да я купувате.

Юни 20, 2017, 21:34:29
Отговор #89

Неактивен skodko

 • Публикации: 1015
Много грозно ми става като ви чета постовете по-нагоре.... Жалко, много жалко...