Автор Тема: "Волга" ГАЗ 24 - 1978 г.  (Прочетена 11300 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юни 09, 2019, 09:13:19
Отговор #50

Активен vani4a

 • Публикации: 39
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Здравей, действието се развива в Благоевград, но насоки за магазини в София, а и като цяло в страната ще са ми от полза.
За тампоните, да за такива става въпрос. Прозрачни са. Имам и два нови гумени тапона от едно време, а и тези, които свалих също са относително здрави, така че ще сравня днес и ще направя снимки за онагледяване. Вчера ми се сториха еднакви с едновремешните нови гумени. Написах силикови защото така ги пише в някои от сайтовете за продажба на части. Аз ги закупих от магазин за части за УАЗ в Благоевград.Новите безцветни са доста по-меки от новите едновремешни  и от тези свалени от колата. 

Юни 10, 2019, 08:52:21
Отговор #51

Активен vani4a

 • Публикации: 39
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Обещаните снимки (отляво – неизползван едновремешен тампон, в средата – новозакупен прозрачен, в дясно - работил и свален от колата):



Както се вижда дължината е еднаква. Забелязах обаче, че прозрачните са с една идея по-малък външен диаметър диаметър и съответно влизат по лесно в ухото на ресора, което предварително бях почистил. Поправете ме ако греша, но мисля че това не е проблем, тъй като слагайки тампоните от двете страни на ухото, ширината им е по голяма от тази на ресора. При затягане ще се сплескат и съответно уплътнят, имайки предвид, че са доста по меки от гумените си еквиваленти. Ще ми бъде от полза вашето мнение по този въпрос.
Вчера освен горните снимки, подготвихме и боядисахме всичко демонтирано плюс половината заден мост. Резбите на всички болтове и гайки бяха почистени от стругар и разбира се облепени с хартиено тиксо при боядисването. За всеки случай възстановихме счупената метална планка на пирамидалния тампон. Като цяло напредваме бавно.

Юни 10, 2019, 16:47:29
Отговор #52

Неактивен Caxo

 • Публикации: 455
 • Москвич 408;408и;427;2140
Аз бих заложил на стария и здрав тампон... Новите гумени бързо се цепят, късат и разпадат... тоя силиконовия ми се струва бая мекичък, а малкия диаметър може да доведе до превъртането му  и още по-бързото му износване. От голямо значение  е , да не ти е ръждясала оста на люлката... иначе става като шкурка и събаря всичко. Генералното решение за мен е най-мекия полиуретан, нови неръждаеми оси на люлките и ако има възможност някъде да се сложи гресьорка - би било, почти вечно :)

Юни 30, 2019, 17:34:57
Отговор #53

Активен vani4a

 • Публикации: 39
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Здравейте, да докладвам какви ги свършихме по колата. В понеделникът след последното ми мнение звъннах на двата магазина, за които споменах по-рано. В единия не можаха да помогнат, но от другия ме снабдиха със следните неща:

Не успях да открия тампона с форма на пирамида никъде, за сметка на това поръчах 12 гумени тампона за ресорите и оставих прозрачните да чакат в резерв.
В един от работните дни след 17 часа с баща ми събрахме задното окачване от лявата страна без финалното затягане на гайките. Миналата неделя разхвърлихме окачването от дясната страна. Изненада :o:



Оказа се че мостът се е разхождал и е разбил горната п-образна планка, U-образните болтове са изтънени не места, а някои от проходните отвори на планката, за която се захваща амортисьорът отдолу бяха станали елипсовидни. Почистихме всичко свалено с водоструйка, след това занесохме всички крепежи при наш приятел стругар. В понеделник започнах да прозвънявам обявите за Волги на части, за да търся планки евентуално U-образните болтове – голяма мъка. Уж нужните ми части не са дефицитни, но масово на хората не им се занимава да ги свалят, или са ги изхвърлили, или ако все пак ги имат свалени са в предпоследна фаза на саморазпад. Накрая намерих нужното в състояние, което ме устройваше:


Лявата е свалената от моята Волга, дясната е „новата“:


Почистихме резбите на „новите“ U-образните болтове. Стругарят ни зарадва с усилена п-образна плака, която влиза в моста по-стегнато от оригиналните. След шкурене, ръждопреодразувател Wurth и пак шкурене готови за грунд и боя:






Боядисани:


В един от делничните дни събрахме и дясната страна отново без финално затягане на гайките. На следващият ден сложихме около 200 килограма в багажника на Волгата и затегнахме всички гайки по задното окачване. Тези на U-образните болтове ни измъчиха, дори дублирахме гайките с усилени, за да по-голяма сигурност.

Както сигурно забелязвате, нещо липсва на снимката – резервоарът. След оправените течове миналата година резервоарът не пускаше и капка, до деня в който слънцето не напече багажника цял следобед. Имаше калайдисван участък от предишния собственик, преди не съм имал проблем с него, но сега просълзи съвсем леко от там. Ако не се завирах под колата нямаше да забележа – няма капка, но повдигна боята. Това се случи докато сваляхме левия ресор – сутринта боята беше добре, следобед „набръчкана“. Отворихме капачката на резервоара и изпуснахме налягането, което се беше получило, но течът си остана дори и с отворена капачка. Търся нов резервоар, но безуспешно. Задачите за сега са да опитам да възстановя отново наличния и да оправя леките драскотини по задния мост от монтажа на U-образните болтове.

Юли 01, 2019, 13:16:20
Отговор #54

Неактивен m_g

 • Публикации: 981
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Браво! Отлична работа! Конструкцията е супер елементарна и надеждна, но кара ли се със скъсани тампони, заминават осите. Багажникът е огромен и масата народ товари, колкото може. Това и съсипва задното окачване.

Септември 29, 2020, 23:49:15
Отговор #55

Активен vani4a

 • Публикации: 39
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Днес ми е тръгнало да пиша, така че реших да споделя какви ги свърших тази година по Волгата.

Бях планирал пълна ревизия на спирачките, но преди да стигна до изпълнението протече радиаторчето на праното и се заех първо с него. Първоначално свалих парното и дадох радиатора за запояване със сребърен припой. След това намерих чисто ново парно комплект и поставих радиатора от него. При процедурата всичко беше почистено старателно и дунапрените в корпуса на парното бяха сменени. Новият радиатор и поставеното парно:



В последствие се оказа, че охладителния радиатор е доста запушен. Свалих го и с баща ми разпоихме долният казан. Направихме си шомпол и го почистихме. Един познат запои долния казан, но се оказа, че питата тече и взех чисто нов радиатор. Доста зор видях докато намерих нов радиатор, а и цената беше солена, но накрая беше при мен:


Възползвах се от ситуацията и смених термостат, датчика и капачката на радиатора. Замених крана за източване на блока и този за източване на радиатора с направени при стругар конусни месингови пробки, а кранът за парното с водопроводен 3/8 към 1/2 ъглов (пробвах с нов оригинален, но протече веднага, както и този на радиатора). Ето как се получи:



След малко почивка с баща ми продължихме работата по колата. В секторната кутия имаше луфт, който не можеше да се обере, а накрая започна да затяга при маневри. В следствие на това тя се оказа в долното състояние - измита и на масата за дисекция:

Сменихме лагер на оста за регулиране, един от двата големи лагера и двете семеринги. При монтажа на колата смених и тампонът между кутията и кормилния прът с нов.

След този ремонт дойде време на споменатата в началото ревизия на спирачките - свалихме всичко от спирачната уредба без серовото, спирачната помпа и горният разпределител (първият след серовото), тъй като вече бяха или сменени или рециклирани. Разкачихме всички спирачни тръбички, продухахме ги и ги напълнихме със спирт. Последва неколкократно продухване със сгръстен въздух и пак пълнене със спирт, като няколко вечери оставяхме тръбичките пълни със спирт. След това последва здрави чистене на ламарините:



После грунд и боя за ламарините. Поставяне на нов разпределител и датчик за него, нови саморегулиращи спирачни цилиндри, нови накладки, нови спирачни маркучи (отпред и отзад) и жила на ръчната.

Последва обезвъздушадване на системата и регулиране чрез ексцентриците според дебелите книги.
За завършек една снимка от парада в Благоевград: