Автор Тема: Mercedes W 115 200 D 1968  (Прочетена 4048 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 08, 2015, 19:57:26
Отговор #10

Неактивен daniyord

  • Публикации: 55
Относно ускорението и нормалната скорост на движение– колата наистина е МЪРТВЕЦ . Управляването и в днешното интензивно движение е жива мъка :D. Според мен движението с 80–90 км. в час е най удачната извънградска скорост,после става прекалено шумна и трудна за управление с луфта в кормилната кутия който има. Боята не е оригиналната,установих,че е имало удар отпред в ляво,а праговете са сменяни. Всичко е изпълнено доста непрофесионално,но явно преди години това е бил начина на работа от тогавашните майстори.Човека от който я купих ми каза,че колата е била закупена във Виена от Огнян Дойнов през 1968–ма,но дали това е истината? Иначе има сервизна книжка,прилежно попълнена в момента на закупуване и дотам,просто си е стояла в жабката през всички тези години.

Януари 10, 2015, 08:41:50
Отговор #11

Неактивен rumen_spasov

  • Публикации: 1054
Така и така влиза в бокса не е зле да помислиш за една добра хидравлика за волана от 123ка а също и добро серво за спирачките за да стане по лек живота ти колега.

Януари 23, 2015, 22:16:38
Отговор #12

Неактивен GT

  • Публикации: 1085
Честито ! Пожелавам ти да си го стопанисваш грижливо и да ти върши работа дълги години.  :)

Реално, от повечето марки автомобили, които са на годините на тези W115, май само Mercedes и Peugeot стават и за ежедневна експлоатация. В смисъл, имам на предвид 4-цилиндровите модификации. Те са изгодни, чисто икономически. :))  И са лишени от скъпи електрончикови аварии и проблеми. Това в случай, че чове си купи оригинален и запазен такъв автомобил.  Главно заради изключително лесната поддръжка и доста, доста голямата надеждност на конструкцията. А и заради наличието на достъпни оригинални резервни части. Наистина, на такава кола може да се разчита  за всеки ден.Твоят на какъв пробег е ?

Тежък волан на W115 ? Има някъде нещо неизправно по механиката на предното окачване. Замяната на сегашната кормилна кутия с хидравлична такава, само ще замаскира тежестта на волана и ще го олекоти, но това няма да излекува причината за тежкия волан. Тази предница има много съставни части. Което е добре, всякакви удари, сътресения, вибрации се разпределят върху няколко части. Което значително разтоварва цялата конструкция, както и разтоварва самата каросерия от тези явления. Което, наред с древният германски произход е една от причините, тези предници да не се ремонтират в продължение на ..... колосален пробег. Наистина колосален пробег. Да, ама има неща, които стареят, геометрията има стойности, които се изменят и постепенно управлението започва да иска усилие, губи се характерната  ,,мекота" на това управление и се влошава дори когато автомобилът е в движение. 

Причини за ,,тежък" волан при автомобил Мерцедес W 115, който е оборудван без хидравличен усилвател на кормилното управление :

- недостатъчно налягане в гумите (усеща се значително)
- нестандартно широки И износени, стари гуми
- износени гуми
- отдавна неизвършвана регулировка на сходимостта на предните колела
- отдавна неизвършвана проверка/регулировка на страничния наклон на предните колела
- престаряла и станала на лепило смазка на долните/горните шарнири
- престаряла и станала на лепило смазка на накрайници външни/вътрешни и средната щанга
- престаряло масло в кормилната кутия или понякога липса на такова
- повишена хлабина в главините на предните колела ( не допринася за тежкия волан, но допринася за измамно усещане, като на мека гума въпреки, че няма мека такава)

Като го разглобиш, едва ли ще видиш тотално амортизирани детайли. Ще видиш части, които не са износени от каране, а от страрост. Въпреки това са цялостни, без деформации и въпреки това - няма да стават за употреба повече. Не е редно, де.

Кормилната кутия, без хидравличния усилвател, по устройство също е със винтово-сачмена двойка !   :)Не е със безконечен винт и ролка.   Има регулировка, ама надали в момента й е времето точно за нея.

Ех, като го сглобиш с нови части, шарнири, накрайници, втулки.......с измити главини, прегресирани, регулирани, с нови гуми със всичкото му и като направиш една хубава регулировка на геометрията, може да решиш да не слагаш хидравлика. Не, че хидравликата на Мерцедес е нещо лошо.  O:-)  Освен това, тогава ще вози и осезаемо по-меко и ще губиш представа за неравностите.  :))  Както и трябва да бъде. На място, със стандартните гуми с размер 175/80R14 няма да ти тежи твърде. Определено волана е по-лек от този на Лада. 

Двигателя, вероятно ще го оставиш да си бъде с него, оригиналния. Е, щом ще реставрираш автомобила или по-точно ремонтираш механично и коригираш някои проблемни места по каросерията, значи може и да не го използваш за всеки ден.  Иначе, тоя мотор някак си не ще се вписва в днешния трафик.  Нямам против 200D, понеже той има свойството на надживява поколения собственици и безброй купета.  :) Работата е там, че е твърде бавен. Ама, щом е изряден явно ще го оставиш.

Когато стане готов и го подкараш, ще усетиш едно странно удоволствие. Усещане, че се движиш във нещо, което не е направено за ден-два, ами е направено като за вечни времена. И, ако решиш да го караш всеки ден ще установиш, че е много изгодно.  Няма силна претенция към качество на гориво, няма проблем с българските пътища, има много добра плавност на ход в движение и се усеща, като широка, масивна, стабилна кола.   

Това за скоростта е относително. Скорост от 100 км/ч. е нищо за този модел и тази каросерия. Не се усеща скоростта. Дори 150 км/ч. във W 115 също не е нещо, което ще внесе дискомфорт.  Напротив, ще ти се стори еднотипно.  :))  И самата тази същност внася едно усещане за бавност, което е много засилено при дизеловите. И така-нататък. 

Бензиновият 4-цил. 2000 , не е твърде бърз. По-мощен е, позволява да се поддържа по-висока скорост и дори да се предприемат изпреварвания. Няма да усетиш динамика.  :))И със 2300 бензиновата версия, отново не се чувства динамика. Само се забелязва способността да се ускорява с лекота и да се доускорява от дадена скорост нагоре. Със 2500 кубиковият 6-так, движението е свързано с още едно нещо, което много харесвам в тази марка - двигателя понася купето силно и равномерно от място-до максималната скорост. Пък те са масово карбураторни със автоматични скорости и е супер. В Саудитска Арабия и други страни, където има излишък на евтино гориво за сметка на недостиг на всичко друго - винаги са били на почит тези Мерцедеси.  А, вече със 2,8 литровият 6-так е още по-добре и тогава пък скоростта (понеже той може да развива доста добри скорости на движение), тогава тази каросерия създава един уют и най-добре се разбира, че скоростта не е нещо, което пречи.

Колата ти е цялостна и има всички детайли, лайстни, които са оригинални. Ще бъде чудесно, когато се възстанови качествено. И да си го караш със здраве и доволен тогава.  :)

Февруари 22, 2015, 08:14:47
Отговор #13

Неактивен rumen_spasov

  • Публикации: 1054
Което не пречи да си сложи една хидравлична рейка от 123ка с част от щангите и хебела.Все , ще е по добре от това което е в момента.Правили са го други колеги  и резултатите са отлични. За части се обърни към колегата 323BG . Колегата е много коректен, начетен и мисля,че може да помогне,има доста неща.

Февруари 22, 2015, 09:03:31
Отговор #14

Неактивен daniyord

  • Публикации: 55
Събрал съм доста части с годините,сега си набавям всички странични лайсни по врати и калници,ще останат гумените уплътнения и чак след това ще започна боядисването.Познавам Станимир от Пловдив,купувал съм някой неща от него и наистина е начетен и коректен.Относно хидравлика от 123–ка,засега не мисля да монтирам такава,идеята ми е всичко по колата да си остане в оригиналния вид.