Автор Тема: PORSCHE 912 1966  (Прочетена 19321 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 07, 2015, 23:43:01
Отговор #30

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4484
На мен ми изглежда добре.

Има адски много работа, но ти едва ли си очаквал нещо различно.
Отпред изглежда доста солидно.
Как е структурата в коша на мотора и захватите на основните възли по окачване и двигател?
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0

Февруари 08, 2015, 01:14:32
Отговор #31

Неактивен немо

 • Публикации: 805
Много ме кефи как се обяснява за двигатели и какъв да се слага,и какви карбове и т.н. при положение,че има някакво купе,което не е ясно кога  ще е годно за живот.
Иначе пожелавам на собственика ентисиазма му да трае по-дълго от времето,необходимо за завършване на начинанието  ;D
На купето му се полага цялостно пясъкоструене....не се залъгвайте,че с телена четка+дрелка+флекс+ръждопреобразувател ще свършите работа!

Февруари 08, 2015, 08:36:19
Отговор #32

Неактивен SKODA

 • Публикации: 144

Как е структурата в коша на мотора и захватите на основните възли по окачване и двигател?

там си е здраво (или поне визуално е така). когато вземам коли гледам там да не е гнило или удряно (най-добре да са със шаси), защото никой от познатите ми майстори няма да се захване с изграждане на купето и "направа на правилна геометрия", ако се изразявам правилно за последното.
тенекиите все се правят, те са съществени само за визия и понеже учих в механото се сещам за един термин "неотговорна заварка" - каквото и да стане с нея вреди няма, конструкцията си остава цяла.

Февруари 08, 2015, 08:54:19
Отговор #33

Неактивен SKODA

 • Публикации: 144
Много ме кефи как се обяснява за двигатели и какъв да се слага,и какви карбове и т.н. при положение,че има някакво купе,което не е ясно кога  ще е годно за живот.


на това което купих, в щатите (а може и другаде) му казват "ролер шаси". при търсенето на поршето разбрах, че това е купе на колела с врати и регистрация (ако има нещо друго по него значи си получил бонус). всичко друго собственика/търговеца е продал като части. даже когато го гледах на снимките купето имаше педали, когато го получих обаче те бяха изтръгнати с ламарината около тях (не че ми трябваха на целия фон с липсите). в ибея видях, че само те вървят по 100-150 долара. калници, капаци, врати - всичко втора употреба върви по 500 долара средно бройката. затова има търговци, които купуват кола, разпродават я и накрая продават и "ролер шасито".

а пък в живота никога не е ясно какво ще се случи. ние си мислим, че има яснота, но може да се окаже, че тя е нещо илюзорно ...
ако съм искал нещо ясно като автомобил можеше да си купя нещо ново, например това:ако си бях купил това обаче нямаше да пиша в този форум.
забележка: всяка прилика с действителни автомобили не е случайна.


« Последна редакция: Февруари 08, 2015, 10:21:01 от SKODA »

Февруари 08, 2015, 10:43:51
Отговор #34

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 789
Много ме кефи как се обяснява за двигатели и какъв да се слага,и какви карбове и т.н. при положение,че има някакво купе,което не е ясно кога  ще е годно за живот.
Иначе пожелавам на собственика ентисиазма му да трае по-дълго от времето,необходимо за завършване на начинанието  ;D
На купето му се полага цялостно пясъкоструене....не се залъгвайте,че с телена четка+дрелка+флекс+ръждопреобразувател ще свършите работа!

Така е! Не бива да се слага каруцата преди магарето! Но има и друг проблем! В България общо взето под това да се занимаваш с ретро коли се разбира едно безкрайно кърпене на стари железа! И/или да изкарваш нещо поизлъскано по ретро паради и да трепериш за някоя китайска купа. Нещата по отношение на двигателите и оборудването са стигнали до там, че в един друг форум се пишат ето такива неща!
Темата е : "Боксер 1200-84г не ми отчита бензиномера"
Ето и отговора на един от корифеите " Аз имах, такъв проблем ... и не само заради, това - отказах бензина..."

А в ето този форум http://www.cal-look.no/lounge/  и в ето тази тема http://cal-look.no/lounge/index.php/topic,3257.30.html  на 26 страници се пишат едни такива неща.

Engine spec:

Case: original AS41
Crank:German stock
Rods:German stock
Pistons:JE 86mm 24mm comp hight
Cylinders:Stock 85,5mm honed to 86mm
Heads:043 40x32mm valves
Compression:12,0:1
Rockers:Jpm two stud 1,5:1 ratio
P-rods:Manton 3/8" cromoly
Cam:Fk45in/Fk44 ex
Cam gears:Magnum
Oilpump:26mm
Deepsump:1,5lit
Flywheel:180mm stock lightend
Clutch disc:cush lock
Pressure plate:Kennedy
Header:Custom made 1 5/8" tuned length
Manifolds:Custom made tuned length(second order)
Carbs:IDA 48

The most expensive parts in this concept is the JE pistons, but I feel they are nessecery if the calculated power should be optained.

All the parts will of course be inspected and modified(linebored,shuffle pinned,balanced,fullflowed etc..........) to take the higher output.

Heads:

The heads will recive a little welding in some areas and ported to achive as high flow as possible in the limitations of the calculated port size.

Cam:

I will use a cam with split duration, fk45 intake and fk44 exhaust.The less ex duration will give a superior midrange without loosing top end, if the ex port flows enough, a good choise when using a "Hi-Po" engine on
the street.

I have decided to use a 40mm intake valve because of the 86mm bore, and the valve will not be moved to the center of the cylinder,a bigger valve will be to much shrouded from the cylinder wall.

Calculation:

The formula I will use to see how much rpm the 40mm valve will be good for is:

RPM=3300000xPort dia xPort dia/BorexBore xStroke

This formula is based on a mean port velocity at 110m/s or(360ft/s), and the Port dia is the smallest area in the port.

As this engine is going to be used as a street engine the smallest port size I will use is 0,88 x valve dia(0,88x40=35,2mm)

RPM calculation:3300000x35,2x35,2/86x86x69=8012rpm

The teoretical rpm where peak power will be is 8012 rpm.

Now we have the RPM,diplacement but not the Bmep, a realistic Bmep is between 12-13 bar(171-185psi), so I choose 12,5bar Bmep.With this information we can calculate the POWER of the "mouse motor".

Formula:

P=Displ x rpm x Bmep/910

POWER=1,603 x 8012 x 12,5 / 910 = 176,4hp

This is the power that could be expected from the "mouse motor" if everything is properly done.


With properly done I mean everything like heads,compression,cam timing,exhaust length,intake length,friction etc.....................  .

I will start on this project in the next week but as I run a company it will take some time to finish it, probably in mars 2008.

During that time I will keep you updated with pictures and info as the project continous.

When the "mouse motor" is done there will be som serious dyno testing and tuning, hopefully we will see the numbers that i come up with in the calculations above.

To me,this is what I belive is "Thinking outside the box" and "The next level".


With Best Regards

Johannes Persson
JP Motorsport
Sweden

Ако не е ясно за какво иде реч - за спецификация и инженерен разчет на 1603сс пърформанс въздушен боксер. От двигателя между другото след корекция и настройки са излезли 195 коня на диното! Ето го на пистата!

https://www.youtube.com/watch?v=v15y0b480GY


ПС. Въпреки, че пак за коня иде реч, той е точно от тези дето ще му трябват на колегата! Иначе 96г. са ми продавали Мазда RX 7  с ... двигател от Жигули! Изпъната, с оригинална джанта... Всичко си и беше ОК! Не я купих де!
« Последна редакция: Февруари 08, 2015, 11:04:39 от Nik1600GT »

Февруари 08, 2015, 11:38:26
Отговор #35

Неактивен Countach

 • Публикации: 573
Ето една тема с много снимки

http://rennlist.com/forums/912-forum/794728-my-1967-912-build-thread.html

Февруари 08, 2015, 13:01:42
Отговор #36

Неактивен GT

 • Публикации: 1086
Уважаеми колеги, ще прекъсна темата във връзка със самата нея. Моля да ме извините и да имате търпението да ме изслушате. Важно е! С изключително желание искам да обърна внимание на нещо, което ме притеснява. Покрай всичките железа, вероятно не сте обрърнали внимание. Или не сте искали, игнорирайки това, като не съществен проблем. А, той е много съществен. И тази тема е пример за това.

Забелязва се една деструктивна и разпадаща се тенденция, НЕ само в Класиккар. Виждам и на места (северозападни държави), където по принцип и на практика, деструктивизмът е изкоренено понятие и е забранено със способността на обществото да се самосъхранява, като здраво, мислещо и градивно. Което автоматично контрира и обезоръжава и най-умишленото противоположно вмешателство.

Ако нарочно парирате нечия тема и желание тук - спрете ! Просто спрете. Вие, не го спирате нарочно, ами несъзнателно, което е по-лошо.  За всеки влак има пътници, както и за всяка гара - чакащи. Човек трябва да бъде освободен от долитащи хищни птици, които с нокти откъсват от живината на ентусиазма и желанието да се сътвори нещо. Било то и не най-доброто. Въпросът е, че се твори това, а не се деградира.  И с движението по темата - смисълът в нея реално се загуби.  :-\ 

Ясно е, че човека иска да възстанови модел на Порше. Ясно е, че точно този модел е ,,поддържаш Порше, а караш Фолксваген, при това Костенурка". Без да ми се сърдите. С двигател, който бие по цени много по-нови и по-мощни от неговия клас.  Дали ще бъде оригинал, със всичките му дефицитни части, това не успях да разбера. Дали ще бъде сбирщайн - то тогава е все тая какъв двигател ще се сложи, може и от ЗАЗ да се насади + фарове от трактор Беларус. Дали се възстановява автомобила, заради самото възстановяване или има определена цел, предварително добре обмислена и осигурена финансово - все неща, които е добре човек предварително да обмисли. И, когато се види, че не са обмислени - директно да му се напомнят. С което значително се допринася и за самият него, не толкова за това което иска да направи.  Когато се появи такъв проект, всеки тръгва да помага с каквото и както може. Това е чудесно! Лошото е, че няма посока в която да се помогне при това положение и темата става объркана, смесена със противоположни и противопоставящи се съвети, мнения и бъдеще със съмнителен край.  Най-малкото, което желая да виждам е провалени и изоставени реставрации. Най-малко искам, това да се случва тук. Не Ви обвинявам да сте причина за това, понеже тези лични дейности, не зависят пряко от Вас. Но и много искам всеки от нас да има изграден усет за това, какво коства дадено изпълнение и дали цената за това изпълнение оправдава същността и стойността на предмета сам по себе си.  Много важни са тези неща, разберете.  И наистина, заради подобни работи са се проваляли много хубави реставрации, проекти и прочие.  Извинявам се, че отново се намесвам по този начин, но смятам това за напълно уместно.

 И с една молба към Администрацията - моля, искам да изтриете този мой пост след 1 ден. Нека се прочете от повече колеги и участващи в този клуб хора.  И нека колегата, в чиято тема повдигнах тези въпроси ме извини за това, че му я развалих. Обещавам, че ще бъде подредена и ще може спокойно да си преглежда мнения със линкове и снимки, от където да почерпи идеи, вариянти и задава въпроси тук.  :) И преди всичко да поясни, какво точно желае да прави с този автомобил. Оригинал или някакво ,,къстъм" изпълнение. За да знаят хората, как да помогнат, какво да посъветват, каква важна и точна техтническа информация да предоставят.

Февруари 08, 2015, 13:34:54
Отговор #37

Неактивен SKODA

 • Публикации: 144
не е необходимо да се изтрива коментара на колегата Тодор Живков.
вярно е, че не ми са особено приятни коментари от типа "дано не ти мине ентусиазма", но в крайна сметка "форум" е мястото, където някой представя нещо, а другите го обсъждат. между другото не мислех да обсъждам въпроса за ентусиазма ми до този момент.
досега съм питал само за двигателя. очевидно това е нещо, което трябваше да реша и благодарение на колегата Nik1600GT засега съм решил какво да правя, а именно да използвам наученото от него и да приложа върху моята кола наготово. ако не сте обърнали внимание в 912 като моето оригинално е бил поставен двигател 1600, 4 цилиндров, 90 к.с., така че май не съм далеч от оригинала. решил съм какво да правя, но да не не искам да разказвам "фантазии от бъдещето", казано е, че по добре един път да видиш отколкото 100 пъти да чуеш.
ако пиша, че ще сложа 6 цилиндров двигател ще се намери някой да каже, че "това не е оригинал"
в моя случай се каза "Порше с параметри на Фолксваген" (не съм се обидил на колегата Тодор Живков, ни най-малко). второто е вярно. но ако исках можех да "карам" Фолксваген с параметрите на Порше, или ЗАЗ с параметри от 150 коня или друго. всичко опира до вътрешното мислене и желанието.
коя е идеалната кола - за всеки тя е различна. всеки я вижда по негов си начин. засега аз я виждам така. занапред ще покаже времето.
ще продължавам да слагам снимки, докато мога или "докато не ми се изпари желанието". за момента предвид вложените финансови средства (за мене големи) няма как да спра реставрирането, нито пък нещо от написаното в темата да ми повлияе в отрицателна насока.
какво ще излезе накрая - ще се види след време.
нямам нищо против между моите снимки да се пише. както казах по-горе това е "форум" а не книжка с картинки, която можем само да разглеждаме.

P.S. май снимките с грозни ръждясали железа разбуни много от духовете.
ето нещо за успокоение


« Последна редакция: Февруари 08, 2015, 13:42:12 от SKODA »

Февруари 08, 2015, 20:38:35
Отговор #38

Неактивен Механджията

 • Публикации: 912
 • XJ6
http://www.sunsetclassics.com/1969-porsche-912-silver/

пожелавам успех! ;)   колата е интересна и едва ли има втора от модела у нас!

......'с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога'.......

Февруари 09, 2015, 10:26:26
Отговор #39

Неактивен teachermen

 • Публикации: 78
Количката ти е супер!!
Тези дето се заиграват с ентусиазма ти - не им обръщай такова специално внимание. Първо нека покажат какво са направили и вложили като пари и време за собствените си проекти и тогава да коментират чуждия ентусиазъм.
Давам ти пример: виж темите на Т. Ж. и за двете му ретро Пежа - за да разбереш как не трябва да се правят нещата.
Слагай какъвто двигател си искаш и те кефи,  щом си го правиш проекта с любов и желание.
И аз съм от Варна, имам малка работилничка с почти реставрирана спрямо мойто виждане и мироглед една кола и скоро започвам втори проект.
Ще ми бъде приято да се запознаем и ако може да си помагаме, също така да обсъждаме технически теми и казуси.
Калоян
0888/243765
Успех с проекта