Автор Тема: Opel Ascona Touring II 1.6D 1986  (Прочетена 4092 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 05, 2015, 10:08:03
Прочетена 4092 пъти

Неактивен Monza_GSE

 • Публикации: 175
  • Facebook
Добър ден на всички почитатели на немските класики. Дойде ред да се включа и аз с едно старичко опелче. Накратко ще обясня как този автомобил достигна до моите ръце. Един ден ме потърсиха за ремонт на въпросния автомобил понеже имал проблем с охладителната система, в последствие се разбра, че проблема е в цилиндровата глава, която бе спукана на 2-ри и 3-ти цилиндър. Човека беше твърдо решен да я хвърля за метални отпадъци, но в края на краищата го склоних да ми я продаде.

Изпълнението е TURING II, за което малко по надолу ще кача снимка какво включва. Автомобила е с оригиналната боя и доста запазен вид за годините си.

Ето и малко снимки

 


Веднага се започна с освежаване на интериора


Заиграх се малко и с екстериора, смених мигачите с бели, естествено оригинални.


  

 

 


Малко бавно се работи по автомобила, но се надявам, че до лятото трябва да е в пълно здраве .
« Последна редакция: Февруари 05, 2015, 13:52:27 от dido1903 »
Powered by Opel RWD (Monza,Manta,Senator,Omega,Rekord,Commodore)...

Февруари 05, 2015, 14:15:11
Отговор #1

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2862
Честит ти янгтаймер!  :)
Доста занемарена изглежда отвътре,колега. Ще има да чистиш.
Започнал си да пастираш боята, правилно ли се вижда на последната снимка?
Как е тази Аскона откъм тенекии, ще има ли там работа?

Февруари 05, 2015, 15:29:16
Отговор #2

Неактивен prujinca

 • Публикации: 509
Браво и от мен! Ако те интересува има една Аскон във Варна на 50 000 км. или малко повече 1.6 90 кончета със затлачен карбуратор. Колата е изрядна документи и номера не е бракувана с леко нагнили вежди и прагове а дъното изглежада здраво. Колата е готвят за металекс. Аз е гледах и мислех да е взема но прецених че ще ми дойде в повече (моите мохери са вече 4) и има реалн азаплаха да ме изгонят да спя в тях! Колкото до твоя лично на мен ми допада много. Както е казал класика " Пред Бога всички сме равни, пред Опел всички са бавни!" Дай подробности за колата двигател кутия какво си намисли да правиш и прочие.
Пред Бог всички са равни, срещу Опел бавни

Февруари 05, 2015, 18:37:04
Отговор #3

Неактивен Monza_GSE

 • Публикации: 175
  • Facebook
Идеята на автомобила е да се върне в оригинален външен вид или евентуално ако нещо се добави то да е било предлагано към точно този модел, както мигачите например. Относно външния вид... ръжда има много лека на 1 2 места и то едното е на колонката на предното стъкло а другото е на десния калник. Праговете и веждите са оригиналните и нямат ръжда. Отзад на багажника от вътрешната страна има малко. Иначе предния собственик е първи в България, били са я закупили през далечната 1997г, даже в джабката намерих и зелена карта от 1998г на дзи.

Относно колега Дидо, по горе описах за тенекиите иначе да започнах да пастирам боята, но докато не се измия както трябва автомобила няма да се получат нещата.
А колегата пружинка,и аз знам за една даже може и за същата да става на въпрос до общежитията на ВИНС. Иначе мотора е с код 16D и най вероятно кутия F13, не съм я гледал.

Ето и снимки от оригиналната брошураPowered by Opel RWD (Monza,Manta,Senator,Omega,Rekord,Commodore)...

Февруари 08, 2015, 11:22:01
Отговор #4

Неактивен Kiril Terziev

 • Публикации: 442
 • Ладите ги карат младите,а талантите карат Трабант
Появи се най-накрая такава Аскона.От топ 5 фаворитите ми .Дълго време карах една двуврата берлина и ако не беше станала на тор надали щях да се разделя с нея ,страхотен градски автомобил.В Семемйството имахме общо 4 Аскони.Братото продължава да има една лятна GLS Exclusiv модел в близко до музейно състояние .

23 000 000 milion VW Beetles were produced between 1934 and 2004,more than any other model.That speaks of the QUALITY.

Февруари 14, 2015, 19:55:57
Отговор #5

Неактивен Monza_GSE

 • Публикации: 175
  • Facebook
Ето и малко да повдигна темата:
Предницата вече е напълно с новата визия, замислям се само между GT маска или фейслифтова?
Оригиналния грозен волан ще бъде заменен с предлаган за тогава на GT изпълненията три лъчев.
С малко повечко желание бе намерен и оригиналния касетофон предлаган тогава за TURING пакета, с оригиналните букси, намерих и оригиналните говорители за задните кори.
Радиатора имам съмнения, че тече и ще бъде проверен другата седмица, както и новата глава ще бъде отремонтирана и подготвена за монтаж в края на другата седмица.

Ето и малко снимки:


Powered by Opel RWD (Monza,Manta,Senator,Omega,Rekord,Commodore)...

Февруари 15, 2015, 09:20:02
Отговор #6

Неактивен Kiril Terziev

 • Публикации: 442
 • Ладите ги карат младите,а талантите карат Трабант
От опит ти кавам Фейс лифта е по готин на визия както и ако нямаш добавката между стоповете прави задницата по сексапилн,белите мигачи и лягат много красиво.

23 000 000 milion VW Beetles were produced between 1934 and 2004,more than any other model.That speaks of the QUALITY.

Февруари 15, 2015, 15:38:55
Отговор #7

Неактивен GT

 • Публикации: 1086
Честито. Много интересен случай. Опелско купе, при това Аскона, да надживее своят двигател, който на всичко отгоре и дизелов.  :)  Защо се е спукала главата ? Да не би да е прегрявана повече от веднъж ? В същност, освен новото по-заоблено и модерно табло, какво друго е по-ценно и различно от стандартна  Аскона, за да бъде толкова ценен този Туринг 2 ? Има много хубаво купе. Явно за това си я взел с такъв голям мерак. Изчезнаха Асконите. Отдавна не съм виждал такава, която да е с фабричните си ламарини и боя. Особено дизелова.

Хубаво ще пастирате боя, обаче тя е червена. Бъди сигурен, че е овехтяла в дълбочина. Да, определено ще има ефект от едно правилно пастиране. Визуален ефект. Друг е въпросът, колко дълготраен ще бъде този ефект. Няма ли да е по-добре да се шлифова с фини водни шкурки и след това да се лакира оригиналната боя ?  И дали самата боя, като химичен състав позволява да се нанася отделно лак върху нея ?  С подготовка, лакиране, след това полиране - ефекта ще е най-добър. И дълготраен. Според мен.  :)

Февруари 16, 2015, 02:10:44
Отговор #8

Неактивен Monza_GSE

 • Публикации: 175
  • Facebook
За боята, колкото и да не ми се иска ще трябва да се сбогувам с оригиналната , просто има доста забележки в ниското.. като ударен праг, ламарината под бронята е доста накривена и отзад има 2 3 точки за правене.. Но естествено имам човек, който да ми направи абсолютно същите надписи под формата на стикери (както е оригинално) и лентата по цялата дължина.

Относно мотора.. преди 10 години (по думите на предния собственик е правел пълен основен ремонт (и да личи) буталата са сменяни, но за съжаление хонинга си е заминал и не знам най вероятно по нататък ще се прави това.. Иначе за главата това е стандартен проблем за този мотор на опел или по точно 1.6 и 1.7, който се слага на кадет и в последствие на астра вектра, винаги се пукат точно между клапаните, въпрос на време е да се покаже... Но по конкретно случая на този мотор е, че е каран без охладителна течност около 20 километра на баир пълна с дърва вътре в купето и отделно ремърке пълно и то до горе с дърва... просто е нямало как да не се довърши главата.

А изпълнението туринг 2 като цяло представлява барчето в средата, аудио, 5 скоростна механична кутия, плюшения салон, 185/70 R13 гуми с тазове, стоповете с дъската и черните ленти на ребрата, джобовете на вратите и като цяло май е това.

Ето и малко снимки от моторния отсек за моментаPowered by Opel RWD (Monza,Manta,Senator,Omega,Rekord,Commodore)...

Февруари 18, 2015, 07:29:53
Отговор #9

Неактивен Monza_GSE

 • Публикации: 175
  • Facebook
Лоши новини за мен... радиатора се оказа, че изпуска между алуминиевата основата и пластмасата... колеги дайте предложение как да се оправи това?
Powered by Opel RWD (Monza,Manta,Senator,Omega,Rekord,Commodore)...