Автор Тема: 1973 Land Rover Defender (дормобил)  (Прочетена 7897 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Май 06, 2015, 23:17:45
Отговор #10

Неактивен cepgap

 • Публикации: 227
не съм сигурен но май този има 2 отделни предаване..даже до колкото разбрах предното предавене на времето е свалено защотото нямало как да се регистрира по онова време с двойно предаване. нямало е право нормалният гражданин да има по добра техника от милицията. за това са му махнали предното предаване..после човека си го купил след демокрацията.

Май 08, 2015, 01:41:13
Отговор #11

Неактивен GT

 • Публикации: 1075
Дали ? По тази логика, как човек е регистрирал автомобил ВАЗ 2121 Нива ( Лада Нива 1600), по време от преди промените ? :)

Колегата Икономов е прав за кросоувъра. Да. Това, което съм определил за SUV е crossover.  :-[  Това значи ли, че Land Rover Defender е автомобил от тип SUV ? Ретро SUV ?

Май 18, 2015, 17:57:06
Отговор #12

Неактивен m_g

 • Публикации: 1127
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Сердар е прав. При соца е било забранено притежаването на 4x4. Частна Нива не зная някой да е имал, макар че по книгите я има дадена в ценоразписа на Мототехника с цена 12000лева, колкото и Волга комби. На ГАЗ 69 и старите Аро, които се търкаляха частни, след като са ги бракували от ТКЗСто, задължително им демонтираха предния кардан.

Май 18, 2015, 18:52:51
Отговор #13

Неактивен michev

 • Публикации: 2577
 • only rear wheel drive
Като малко по-големичък съм видял това онова, та по принцип нещата наистина стояха така, но никой не е махал предните кардани, когато станат частни колите, та това си е легенда. Друг е въпросът, че всички такива коли, а и всички частни волги се водеха на военен отчет, та няма как да осакатиш кола, на която ще разчиташ при мобилизация.

Август 22, 2015, 23:19:47
Отговор #14

Неактивен ivan_j

 • Публикации: 20
 • Ivan_J's Garage.
  • Ivan_J's Garage - ремонт и реставрация на мотоциклети.
Толкова много глупости в една тема  :D
Автомобилът от обявата е ЛР Серия 3
Ленд Ровър Сериите са парт-тайм - постоянно задно и предното се включва при нужда. От Дефендър нататък всички ЛР са с фултайм. Никой ЛР няма заводски блокаж в мостовете. Окачването на Сериите е ресьорно.
Двигателите са 4-цилиндрови редови - бензин и дизел още от Серия 1, в Серия 2 вкарват 6 цилиндров редови с доста архаична клапанна система - IOE, в Серия 3 влиза 3.5 литровия V8 на Ровър.
Дали си заслужава - след пълна реставрация може и да стане каквото трябва, но сега си е просто скрап в неизвестно състояние.
Няма да е лесно и евтино.
Ivan_J's Garage - ремонт и реставрация на мотоциклети.

Ноември 17, 2017, 22:30:44
Отговор #15

Неактивен USfan

 • Публикации: 10613
Сердар е прав. При соца е било забранено притежаването на 4x4. Частна Нива не зная някой да е имал, макар че по книгите я има дадена в ценоразписа на Мототехника с цена 12000лева, колкото и Волга комби. На ГАЗ 69 и старите Аро, които се търкаляха частни, след като са ги бракували от ТКЗСто, задължително им демонтираха предния кардан.

Хех, голиам хит тоиа слух че не е расрешено притежаването на 4х4.  O:-)
Много сам ровил след 2000 година в даржавни административни документи, пренесени и достапни вече в Централниа архив тогава, а и сега, в расделите на расни технически, транспортни служби, и комисии на Министерстватаа на ватрешната и ваншната тарговиа, и финансите, и такава рестрикциа или предписание, никаде не сам срештал в писмен, или какавто и да е вид. O:-)

Та това с сигурност не е било така в правилници и наредби определено, при регистриране на нови коли, нито па при личен внос на стари такива.
Поне не насам от краиа на от 70те години, та до 1989,

Толкова е нелогично, а и лесно това би било да се преодолее, както пише Ники, дори и по отн. на ТК3С коли. Но давам ниаколко примера, дето лично сам виждал на коли с двоино, карани от частни лица тогава в Софиа и то доста наватре в соц. епохата.

Та таман поне неколко приатели/поснати на башта ми имаха коли с двоино оште прес 70'те и 80'те години, и си ги караха на черни и жалти после, частни номера, с нула проблеми.
Расбира се, биаха си всичките с налични кардани.
На всичките тиа коли сам се пасажерствал тогава, вкл. и хардкор караниа на баири с песак и камани, дето собствениците си вклучваха двоиното, и даже демултипликаторите, ако ги имаше конструктивно.

Единиа от тиа наши семеини приатели имаше военен Вилис, оште от краиа на 60'те год. купен отнекаде. Бодито даже беше надупчено на 3-4 места от куршуми, истинска армеиска реликва беше.

Друг имаше 60-ски Интернешанал Скаут СУВ, внесен от мориак от Варна. пак са работешто двоино.

Друг от на нашите приателите, в средата на 80те си купи от Кореком примерно 10 годишен рабест малак 2 врати Лендруисер с двоино. Маи това сега е култовиа ВЖ40 модел.
Друг наш сасед по Софиа в 80те, исвестниа тогава искупвач в ретросредите Сашо Истината, прес 1983 или 84 караше нов далга баса 4 врати Лендкруисер, с налично расбира се двоино.

А пак в средата на 80'те па друг приател на башта ми си, купи нова Нива, не помниа колко пари беше, и дали от Кореком или от Мототехника.
Хех, абе то кои идиот ште даде 12000 лева или 6000 доларес, и ште получи осакатена Нива.

Наи вероиатно това махане на кардани е било примерно кратко време регламентирано в 60'те и началото на 70те, само по отн. на купени коли от Военните или АПК, но не и при всички други случаи.

Интересно че Нивата на нашите приатели иа откраднаха в началото на 90те години, тогава Лади се крадиаха оште много.

Оште в 1983 или 84, имахме един виден соц сасед- Георги нанев Вутев, бивш пом+ министер на ваншна тарговциа, които си внесе ново 100 куатро, с 2.2 мотор, и си го караше на частни номера, пртеди да го опоандисиат каот корумпиран в 195 или 86.

И друга интересна историа по отн. на частна кола с двоино по соц. време.
Друг номенклатурчик- главниа ловец на републиката- др. Кубадински, караше прес 1986-89 години, нов беличак с 2 врати Ленди 2.5 литра турбодисел мотор.
Тоиа бел Ленди даже се криеше на паркинг у складовете на втора армиа в Пловдив, дето биха в село Катуница, прес пролетта и летото на 1990, като оште биха там старшина школник 2-та година.

Там с мен беше служеше негов на Пенчо племенник, и като почнаха процесите по отн, на расхиштение на даржавни средства, племенника докара таиа джипка, и иа скрихме да седи у мед. склад, по расбира се, устно нареждане на командира на Мед. осигуриаване на 2ра армиа.

Та там ас и други старШнинки си го карахме хардкор ватре в поделението на мед. склад Лендито.
А даже и наванка на рибастване по блатата около селата в Плодвдивско, това коле на баи Пенчо.
Абе сигурно плашеше се баи Пенчо да не го обвиниат, че си го е исписал с пари на ловно-рибаркскиа, или с други дарж. средства.
Което и сигурно си е било така де.
Но, поне до есента на 1990 таиа джипка оште седеше в мед. склад на 2'ра армиа, барабар с наличните и жалти номера.

Така с джипките, да, по привилигиревани ги ги караха новите коли с двоино в 80-те ама определено имаше не 1 и 2 от тиах в страната.

Друго, докато биах в касармата /биах фул 2 години набор- последниа такав/, в течение на 1988 и 89 год, пред мен като школник в автом. баталион в Плевен 1-та година, и после като отговорник на автом, служба в поделение на 2-ра армиа в Пловдив 2-та година, лично се оформиха документите и продадоха, доста вече ислишни армеиски ГА3-69.
И на никои от тех не му беше махнат кардана предниа, преди да си ги всемат клиентите.

Абе, от дистанциата на времето, исглежда все по-големи глупости се популиарисират в медиината среда, по отн. на социалисма.
Представиам си като умрем след 30-40, а даи боже и след 50-60 години, и последните живели по онова време, как па ште се расвихриат исмислиците по отн. на миналото тогава.

Но така или иначе те3иса, както викаше баи Тошо, по отн, на анатемосаното двоино, си е хитен.  :))