Автор Тема: ВАРШАВА 223 1969  (Прочетена 123509 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 14, 2014, 16:38:17
Отговор #190

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1410
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
Нигрол е. Моя грешка разговорна. Направо си помислих, че ще набиеш 85 90 Писал си масло и нищо повече. Да беше уточнил за какво става въпрос, а не аз да стигам сам до тези изводи г-н инж. и да се притеснявам за твоята Варшава.
Повече няма да се обаждам, защото виждам, че разговор на техн. тема с теб не може да се проведе.
Само суперлативи ще пиша. Бъди здрав!

п.п.
....А по времето, когато са писани тези книжки, когато е имало истинския гъст нигрол - абсолютно не са имали него предвид за употреба! Айде, при единично "гресиране", може и да се набие някак. Но при централното смазване, с каквото са били изключително много предвоенни автомобили и някои следвоенни, употребата е невъзможна.....
Теодоре, на карето на Варшавата има гресьорка. Не става въпрос за централно смазване. Искам да се разграничават нещата и да се коментира конкретния случай. С което аз приключвам участието си в темата по този въпрос.
« Последна редакция: Декември 14, 2014, 16:56:38 от joro-120L »
Skoda 120L '90г. 
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Декември 14, 2014, 17:58:59
Отговор #191

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3862
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Е , няма чудеса още веднъж. Тънък момент. :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Декември 14, 2014, 22:29:23
Отговор #192

Неактивен sierrata

 • Публикации: 43
 • Cosworth
Аз искам да се намеся само за едно нещо. Каре при гресиране никога не се избива както прочетох в предишните коментари.

Поздрави!

Декември 16, 2014, 14:18:55
Отговор #193

Неактивен Стаменов

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 5
Направо не мога да повярвам какви глупости се пишат и то от хора, дето уж трябва да са на "ти" с ретро-техниката, а и няма кой и да им опонира красноречиво освен горкия автор на темата, на който му се извинявам че се намесвам.
Никой от вас ли не си е имал работа с Волга например, произвеждаха ги с едно и също окачване до края на 90-те, че и след това различните модели... 
Та там предницата се маже (има различни мнения на какъв срок, някои твърдят - след всеки по-сериозен дъжд, други - веднъж в месеца, трети - веднъж в годината, в книжките пише "На всеки 6000 км със смяната на двигателното масло") САМО С ТРАНСМИСИОННО МАСЛО! Като категорично се забранява каквато и да е грес. По въпроса с какво масло - традиционните за онова време - ТАД 17, Тап 15 и по-старите им аналози (които е безсмислено да изреждам, щото дори и в Русия не се произвеждат и намират) Карданът се МАЖЕ също САМО с масло - дават се Тап-15 и по старите му аналози. Операцията е изключително цапаща, но на тези места навсякъде фабрично си има ГРЕСЬОРКИ и операцията се върши с такалмит. Правил съм го стотици пъти, за разлика от "експертите" тука, които си личи че през живота си не са се сблъсквали с такова нещо.
Та това е от завода, драги. Сега, всеки може да си ГРЕСИРА с каквото си иска и му попадне, различни са мненията. На вкус и цвет товарищ нет, са казали руснаците, всеки може да си прави каквото си иска. Днес смазочните материали са на друго ниво и какви ли не работи има, но за мен лично каквото е казал заводът-производител, това ще е. А за маслата - който търси намира. Аз лично скоро се запасих с ТАП-15, така че който търси намира. А и никакви Нигроли не се споменават по ръководствата, тоже.
Който не ми вярва да пише в гугъл и ютюб "шприцевание передней подвески и кардана" и да чете и гледа. На по-новите УАЗове например вече по ръководствата се дават карданите с грес, наистина. Но на Победи, Волги, Варшави и т.н. карданът и предното окачване се мажат само с масло през гресьорките, в Ютюб дори има видео. Никаква философия, само дето тече и цапа. Не ми е проблем на мене лично.
- видеото е за предницата, същото се прави и с каретата на кардана, но там е по тясно и по-трудно да влезе накрайника. Та така.

Декември 16, 2014, 15:09:53
Отговор #194

Неактивен anastas

 • Публикации: 170
Аз не съм инж.  дори трудно пиша и чета , но това с маслото е все едно да не си караш колата защото я дават с бензин А79 така давали от завода !!!! всеки сам си преценява но моята кола не бих я боядисал с блажна боя и мечо лайно щото някои 60-те години е нямал друго и това е написал !
п.п. без лоши мисли към никои

Декември 16, 2014, 16:22:28
Отговор #195

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1025
Не си прав Атанас, грес има от край време! Имало е колкото искаш грес по времето, когато са правени тези коли и е писано да се смазват с масло, а не с грес. Замяната с грес не е подобрение. По-скоро е необходимост - когато разните лагери, втулки и т.н. са ставали прекомерно износени, греста е било начинът да се смазват и да поизкарат още някое време.

Декември 16, 2014, 18:40:05
Отговор #196

Неактивен DMC

 • Публикации: 1351
 • Георги Димитров
На мен ми стана интересна тази дискусия, тъй като на пръв поглед на мен също ми звучи нелогично да се сипва масло на подобни места защото то би изтекло веднага. Но се зачетох из руските форуми и там половината от хората пишат, че трябва да се ползва именно трансмисионно масло, независимо, че е течно. То е лепкаво и не се отмива толкова лесно от вода. Задължително се споменава омасляване през 6000км.  Други пък пишат, че в ръководствата на новите УАЗ-ове се препоръчвало използването на литиева смазка. На няколко места срещнах , че е много добре да се смазват тези места със "Смазка №158" (което си е някаква литиева грес), като хората констатират сериозни пробези с използването на тая грес.
До колкото разбирам различни смазки използват за съединения с постояння и непостоянна ъглова скорост (шарнирите на окачването и каретата на кардана).
Честно казано не вярвах, че са толкова чувстително на към смазване тия възли. В ръководствата на БМВ-тата ми никъде не съм мяркал нещо относно периодично обслужване на кардана. Може да съм го пропуснал...

Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83

Декември 16, 2014, 19:20:06
Отговор #197

Неактивен michev

 • Публикации: 2631
 • only rear wheel drive
Жоре, при БМВ, както знаеш няма гресьорки за да го упоменат, а и още тогава хората са си имали сервизи, а не се е разчитало основно на собственика за обслужване. Да не забравяме и условията на експлоатация на автомобилите в СССР/Русия и републики - отвратителна пътна мрежа, или въобще без такава. А нигрол предполагам не си виждал /то отдавна и няма къде да го видиш/, за да видиш какъв вискозитет има и затова се мислиш че ще изтече, но наистина няма такава опасност.

Декември 16, 2014, 21:15:08
Отговор #198

Неактивен anastas

 • Публикации: 170
Завода Антон Ивановци е точно зад нашето хале баща ми е бил началник смяна , отк и квото се сетите още ...и аз малко закачих времето когато работеше  правили са по 20 000 карета на месец само за лада отделно уаз москвич и други та по някое време са внесли сиво черна грес през началото на 80-те превид цената и не се е крала щото е вносна и скъпа та хората са се чудили как да си тафят ! Внесли са грес защото е имало проблем. Та как да напишат в книгата нещо което не се намира ?

Декември 21, 2014, 00:18:30
Отговор #199

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7072
Та там предницата се маже (има различни мнения на какъв срок, някои твърдят - след всеки по-сериозен дъжд, други - веднъж в месеца, трети - веднъж в годината, в книжките пише "На всеки 6000 км със смяната на двигателното масло") САМО С ТРАНСМИСИОННО МАСЛО! Като категорично се забранява каквато и да е грес. По въпроса с какво масло - традиционните за онова време - ТАД 17, Тап 15 и по-старите им аналози (които е безсмислено да изреждам, щото дори и в Русия не се произвеждат и намират) Карданът се МАЖЕ също САМО с масло - дават се Тап-15 и по старите му аналози. ... Днес смазочните материали са на друго ниво и какви ли не работи има, но за мен лично каквото е казал заводът-производител, това ще е. А за маслата - който търси намира. Аз лично скоро се запасих с ТАП-15, така че който търси намира. А и никакви Нигроли не се споменават по ръководствата, тоже.

Има такива масла не само руско производство, т.е. препоръчваните едно време от завода, но и с доста по-модерни технологии и съставки => в пъти по-добри. Водят се масла за силно натоварени трансмисии в тежката транспортна, строителна и военна техника... проблемът е, че едва ли съществуват сравнителни таблици на спецификациите им с тези на оригиналните стари руски масла. Хубаво е, че сте намерили от оригиналната формула - при нищожния пробег, който изминават годишно повечето ретро коли, дори малко количество би решило проблема за дълго време :)

п.п. тук се е заформила доста дълга странична дискусия от няколко страници, която май е по-добре да се обособи в отделна тема за маслата ;)
« Последна редакция: Декември 21, 2014, 00:24:19 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.