Автор Тема: ВАРШАВА 223 1969  (Прочетена 166506 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 02, 2012, 00:08:14
Отговор #80

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1486
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
Момчиле, всичко е добре, ама тапицера що не опъна едни тегели като на оригинала? Още повече, че имаш и дунапрен отдолу. Да си стане релефа.  Нещо плоско стои така. Или има някаква причина.
Оригинално пода с балатум ли е?

Škoda 120L '90г. 
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Септември 02, 2012, 08:22:21
Отговор #81

Неактивен m_g

 • Публикации: 1125
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Оригинално пода е с постелки от мокет и гума. Балатумът е шит по поръчка когато колата е била нова. Оригиналните постелки стоят под него и са добре запазени.
"Баклавите" на оригиналната тапицерия не са просто от тегели. Платът е презастъпен и шит отвътре, като има и допълнителни лентички за усилване. Тапицерът ми обясни каква е оригиналната технология. На калъф обаче няма как да се направи - трябва седалките да се тапицират на ново, като се смени плата. А аз не искам да сменям стария плат, защото е много добре запазен. Варшава със здрав оригинален салон аз до сега не съм виждал друга освен моята. В добавка, ако направим тегели, както е на Шкодата 120 например, ще има по-твърди участъци на калъфа, които ще се трият в тапицерията отдолу и ще я износват.
В крайна сметка резултатът на живо изглежда перфектно и наистина ми харесва.

Септември 02, 2012, 10:32:08
Отговор #82

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 3489
Както винаги и изпълнението и мнението ти са безупречни и аргументирани.
 :)
Аз само бих искал да попитам с какъв препарат изми коша и двигателя?

Септември 02, 2012, 10:43:23
Отговор #83

Неактивен m_g

 • Публикации: 1125
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
 :D :D :D С Meglio и вода от кофата. Е, изхвърлих 3-4 гъби за съдове, докато се изчисти, но това не е проблем. Разбира се, не е проблем да я закарам на мивка, но не ми се искаше да се мие с вода под налягане.  Боята от капака на клапаните и филтрите съвсем щеше да падне, както и заводските стикери. Плюс това след миене с водоструйка гарантирано ще влезе вода в делкото (кондензира даже като се завие с найлон), в реле-регулатора и т.н. - трябваше да стои и да съхне, а нямаше време, защото следобеда ходих на парада в Банкя.

Септември 02, 2012, 10:44:50
Отговор #84

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1486
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
А сега да чуем аргументите за балатума. С мокет ще е къде, къде по-добре. Такава изпъната Варшава с балатум.
Нещо не ги разбирам нещата :-\
Škoda 120L '90г. 
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Септември 03, 2012, 15:10:41
Отговор #85

Неактивен rsk

 • Публикации: 2454
Страхотни калъфи, Момчиле, браво! Много добра идея, а и изработката изглежда прецизна. Платът също изглежда качествен, с ретро текстура, а и цветът е като на оригиналната тапицерия... Абе страхотно изпълнение!
А относно балатума - мен и той ме кефи, освен че малко или много и той е класика в жанра. Че коя кола нямаше балатум на времето... Твоят изглежда добре разкроен, обкантен е и цветът пак съвпада - с този на колата... Абе мераклийска работа!
Най - хубавата FSO Warszawa 223 в БГ (поне на картинки де, че не съм я виждал на живо :-[ )!   

Септември 03, 2012, 20:46:56
Отговор #86

Неактивен skodko

 • Публикации: 1015
На живо е двойно по- хубава!

Септември 29, 2012, 23:03:13
Отговор #87

Неактивен m_g

 • Публикации: 1125
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Днес беше ден за техническо обслужване на автомобила.
Сутринта, на студен двигател регулирах хлабината на клапаните, защото чувах леко почукване от тях. Операцията е елементарна - ползват се манивела, ключове 12 и 14, права отвертка и хлабиномерни пластини. След намесата ми двигателят утихна. Реших да го поглезя още. Маслото в картера беше на около 3000км и черно като катран. Да, време му беше за смяна. Да, но реших, че е време най-после да модернизирам мазилната система на двигателя. Оригинално Варшавата има два маслени филтъра - за грубо пречистване - през няго минава цялото количество масло на главна маслена магистрала, и за фино пречистване - свързан паралелно след маслената помпа. Тази конфигурация е отлична за 40-те години, когато е проектирана, но има много недостатъци. Филтърът за грубо пречистване не върши никаква работа при дори и при сравнително гъсто съвременно минерално масло, тъй като е твърде едър. Както старите шофьори казват - пази само да немине някоя гайка през него. Филтърът за фино пречистване не е достаъчно ефективен - пречиства малка част от маслото. На всичкото отгоре, маслото за пречистване отива от него директно в картера, тоест - създава се пад в налягането нс мсслото за главна маслена магистрала. В добавка при спукване на някои от дългите маркучи, свързваши филтъра с двигателя, всичкото масло от маслената помпа директно се излива на асвалта. В резултат ако шофьорът не следи показанията на манометъра за налягане на маслото, може да настъпят фатални последствия за двигателя.
Поляците са излекували двигатeля S-21 от тия му болести, като в средата на 70-те започват да монтират единствено пълнопоточен маслен филтър, който е капсулован и еднакъв с този на двигателите на Полски ФИАТ и ВАЗ - на 3/4" резба. Пълнопоточния филтър се монтира на мястото на филтъра за грубо пречистване. Филтърът за фино пречистване се премахва окончателно.
Е, реших и аз да направя тази модификация на двигателя на Варшавата. За целта преди години си демонтирах оригинален полски фланец за пълнопоточен филтър. Разбира се, с малко търсене успях да си намеря от българските филтри на "Гарант" - Овчарово. Да, това са филтрите, които са монтирани фабрично на двигателите ВАЗ. Заводът в Овчарово произвеждаше стотици хиляди висококачествени филтри годишно, а днес не работи, както и много други български предприятия, които някога са били значителни дори в световен мащаб... Та нашите филтри са наистина добри и ги харесвам. Ето как изглежда фланеца с нов филтър.
Ето я маслената помпа с извода към филтъра за фино пречистване:


На мястото на коляното за свързване към маркуча поставих тапа. На тапата направих глух отвор с резба и закачих маркуча към филтъра за фино пречистване. Да, оставих си корпуса на въпросния филтър, но той вече ще служи само за украса. Маркучът от филтъра към картера си го оставих - той не пречи  по никакъв начин.


Ето го с изваден филтриращ елемент:


Ето и колко масло събира финият филтър:


От другата страна на двигателя стоеше старият филтър за грубо пречистване. Пластинките се завъртат при всяко натискане на съединителя посредством щанга. Естествено, от него си течеше масло по малко...

Ето какво дойде на негово място:


И с филтъра на място:


За уплатняване на фланеца оригинално има картонена гарнитура. Аз използвах на нейно място силикон на Victor Reinz. Съвременно и много надеждно решение. Е, естествено уплътняващите повърхнини бяха старателно почистени и обезмаслени...
На фланеца се монтира манометъра за налягане на маслото, но не съм го снимал.

В добавка монтирах друго динамо, защото старото издаваше недобри шумове.

В крайна сметка двигателят работи отлично, всички новомонтирани части пасват перфектно и няма никакви течове на масло. (по-точно казано не тече от местата, по които е работено днес)... Иначе пак си маркира територията, ама това си е нормално за Варшавата...  :D :D :D
Септември 29, 2012, 23:57:38
Отговор #88

Неактивен Caxo

 • Публикации: 470
 • Москвич 408;408и;427;2140
Само се чудя защо чак сега си пристъпил към тази иновация  :D При 408 мотора е същата работа и на всичкото отгоре като протекат грубите филтри, направо са ги изхвърляли и затапвали мястото...тогава идилията е пълна  >:D  А забелязваш ли някаква разлика по показанията на уредите масло/вода ?

Септември 30, 2012, 01:16:49
Отговор #89

Неактивен m_g

 • Публикации: 1125
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Сега съм с друг датчик за налягане, понеже стария не можах да го отвия - бях го стегнал много яко, защото и от там имах теч, а вече бях сменил два или три датчика. На празен ход държи 2 атмосфери, при високи обороти - може би към 4, тоест всичко е ОК. Със старата система на празен ход пак държеше 2, но с увеличаване на оборотите стрелката се отместваше по-малко, може би до 3?! Все едно, тия манометри не са кой-знае колко точни.
Държах си оригиналната система може би защото харесвам колата във фабричен вид, без модификации. Но след последното ми пътуване до Пловдив с висока скорост (100-120 км/ч), реших, че двигателят се нуждае от по-качествено пречистване на маслото. С двата филтъра за 3000км маслото става черно и пълно с твърди частици нагар... Карам Варшавата с TOTAL 5000 - 15W40. Висококачествено гъсто минерално масло. Предвид конструкцията на двигателя и значителните луфтове, които има, това масло според мен е оптимално. Има отлични миещи свойства - не се отлага нагар и вътрешните повърхности на двигателя са чисти и без налепи. Ето например сутринта като регулирах клапани - всичко е чисто и без забележка. Приятно е да се работи по такъв двигател...
По отношение на загряването аз нямам проблеми от както отремонтирах охладителната система преди повече от 3 години. Нова водна помпа. Охладителната система е много старателно промита, докато не се прочисти напълно. В добавка монтирах голяма вентилаторна перка от ГАЗ 69 със 6 лопатки, вместо 4-лопатната на Варшава. Освен това съм с полски термостат TS-3, който почва да отваря при 72 градуса. В резултат охладителната течност държи малко над 80 градуса независимо от околната температура. Е, като настъпя баира преди тунела на Тракия посока София със 130 и стрелката се мести застрашително, но това е екстремално натоварване за двигателя, така че му е простено да грее повече.