Автор Тема: BMW E12 520 1980 - RESTORATION PROJECT  (Прочетена 13588 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 21, 2017, 14:28:08
Отговор #40

Неактивен Drive

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 3
Да, знам че е такъв механизма, казах рейка поради липса на по-точна дума :)

С винта вече е настройвано каквото може, и все пак остава сериозен луфт - поне според мен, имайки предвид че това е първата кола с такъв механизъм която карам. Т.е. нямам база за сравнение.

Та някой в България рециклира ли такива кутии с цел намаляване на луфта (а не теч примерно), или варианта е нова/употребявана?

В немския ибей има няколко предложения, но освен че външно изглеждат добре, нямам гаранция че ще се карат по-добре...

Ноември 04, 2017, 13:46:23
Отговор #41

Неактивен Stancho Atanasov

 • Публикации: 19
С известно закъснение, обещаното продължение...

Ще ми бъде трудно да опиша какво се случи покрай проекта през последните месеци в един пост, за това, днешаната тема ще бъде свършената работа от "бояджия №1" и "бояджия №2"

Оказа се, че купето е в трагично състояние. Където може да има ръжда - има ръжда. Всъщност, както ще видите от снимките, на доста места липсва метал... Наложи се пълното изграждане на бомбета, външни и вътрешни прагове от шофьорската страна, врати, изграждане на под и т. н.

Няма нужда от коментари, снимките сами говорят :)
Снимките не са подредени хронологично. Също работата не беше извършена в правилната последователност - кърпене и изграждане на всички детайли, запечатване на заварки и под, напасване на всички детайли, кит, боя(поне според мен). Нещата се вършеха хаотично, което не ми харесваше. Другия проблем беше времето. Гореописаното отне една година и два месеца. Та поради тези и други причини реших да се разделя с "бояджия №1" и да пробвам услугите на "бояджия №2"

От този етап няма много снимки. Поне нещата се случиха за около месец.По боята има забележки. Но с правилно полиране повечето може да се отстранят. Сега предстояха по-тежки задачи.

Следва продължение...
« Последна редакция: Ноември 04, 2017, 13:48:28 от Stancho Atanasov »

Ноември 04, 2017, 17:44:46
Отговор #42

Неактивен michev

 • Публикации: 2416
 • only rear wheel drive
Да си кажа моето мнение, дори с риска да се обидиш, но работата по колата не ми харесва!И двамата ти майстори са си оставили ръцете! Колата не е подготвена за финални покрития отдолу, мазано е колкото да се каже, че е свършено нещо! Предпоследната снимка на левия преден подкалник е доказателство за това, другите снимки също. Толкова изгнили прагове се отварят и се сменят нацяло, не се кърпят на парче, заварките при бомбетата са направени с ръждива ламарина. Тази кола задължително е трябвало да мине през пясъкоструй, преди всички кърпежи и мацаници.
« Последна редакция: Ноември 04, 2017, 18:38:42 от michev »

Ноември 04, 2017, 19:39:37
Отговор #43

Неактивен DMC

 • Публикации: 1228
 • Георги Димитров
Ники, виждал съм колата на живо в различни етапи от реставрацията и според мен е добре направена. Не всичо се вижда добре от снимките. Колата си е остъргана и запечатана - подкалници, под, всичко. На ламарината на бомбето нищо е няма- повърхноста корозия е това, с пръст е маха дори. Колкото до праговете... Лично аз наистина бих разпечатал целите за да ги сменя. МОже би това не е направено, защото липсваше доста метал от колата и може би майсторът се е страхувал за геометрията на купето, знам ли. Но иначе те уверявам, че колата е хубаво запечана и консервирана. Следват още снимки, ще се убедиш :)
А пясък за БМВ Е12.... голям фанатик трябва да си да го направиш. Мене ако питаш с риск да се обидиш - нито едно от нашите БМВ-та не си заслужава пясък и всичките му процедури след това. Просто е финансово невъзпитано. Кола в голям тираж, ширпотреба, нищо специално. Отиваш в немско и за 4-5К евро си взимаш пазена кола.
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E28 M535i '86
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67

Ноември 04, 2017, 20:49:15
Отговор #44

Неактивен michev

 • Публикации: 2416
 • only rear wheel drive
Всеки да си прави колата както му е кеф, аз изказах само моето мнение. Колко добре е подготвена си личи на снимката, която съм визирал. Там не само не са остъргани старите покрития, а дори не са занулени - горен ляв ъгъл на фотото. За песъкоструйката съм на друго мнение, ако наистина искаш да направиш нещо качествено, пък нека колите ни са ширпотреба. Аз нямам какво повече да кажа, че ще бъде изтълкувано погрешно!

Ноември 04, 2017, 21:22:57
Отговор #45

Неактивен M10

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 5
 • скрапер
Следя темата от началото и, поздравления за ентусиазма.
Не искам първите ми мнения в този форум да са негативни, но ще си го позволя, след като се познаваме с повечето колеги.
Кърпежите са типични за БГ, но нямат място дори и в масовото Е30, а какво остава за Е12! Все още ли има хора, които мислят за нормални в класически автомобил заварките на точки и после скриването им с влакнест кит, както и мазането на кит в коша, по бомбетата и в багажника?? Ами използването на ръждиви ламаринки, върху не добре почистените стари ръжди, които се виждат под плюнките заварка? Давам линк към чужд форум, какво отношение според мен заслужава модела http://forum.retro-rides.org/thread/88328/1981-bmw-e12-m535i-gold и ще спра дотук, за да не бъда обвинен в хейт и негативизъм.

Ноември 04, 2017, 22:21:43
Отговор #46

Неактивен немо

 • Публикации: 805

А пясък за БМВ Е12.... голям фанатик трябва да си да го направиш. Мене ако питаш с риск да се обидиш - нито едно от нашите БМВ-та не си заслужава пясък и всичките му процедури след това. Просто е финансово невъзпитано. Кола в голям тираж, ширпотреба, нищо специално. Отиваш в немско и за 4-5К евро си взимаш пазена кола.
Жорка,стана ми интересно подчертаното.Какво значи "финансово невъзпитано"?Наливането на пари в стари кошници,което правят доста хора от тоя форум с цел лично удовлетворение (вкл. и аз) е толкова "финансово невъзпитано",колкото и похарчването на 10к+лв. за пазена кола от немско.
п.п. + 1 за мненията на Мичев и М10

Ноември 05, 2017, 09:08:00
Отговор #47

Неактивен DMC

 • Публикации: 1228
 • Георги Димитров
Според мен наливането на пари в стари кошници освен удоволствие е и инвестиция. А когато човек прави инвестиция се прави и известен разчет на финансите. Пясъкоструенето първо води до едни допълнителни 1000лв само за пясък и грундове. След това се отваря още работа, защото излизат скрити проблеми. Съответно това гълта още време на майсторитем което е скъпо. Материалите като кит също идват сигурно по две. В крайна сметка инвестиция може би пак е разумна, но става печеливша в по-дъглосрочен период. Трябва да чакаш не 5г, а 15 за да прибереш девиденти от труда и инвестираните пари.

Това си мой възглед, може и да греша. Не съм спец в тази област, следя някакви тенденции, но ей така за хоби.

В случая идеята на тази кола не е изобщо инвестиционна. Тя е купена и възстановена е от чиста страст към точно този модел БМВ и никой друг.
Колата е възстановена от същия човек, който прави синята ми Е12, която продадох в Германия. В никакъв случай тенекеджийската работа не е перфектна, но според мен е доста по-добро ниво от средното, което предлагат майсторите, а цената е приемлива.
Като цяло когато се появят снимки за кърпене повечето коментари са  негативни. Може би има защо.

От няколко седмици търся тенекеджия и бояджия за новата ми кола. Звънях и на Роско, звънях и други колеги от форума. И познайте - никой никого не иска да препоръча. Единствено Момчил ми даде положителни отзиви за човек, който обаче предлага добри бояджийски, но не и тенекеджийски услуги. Та, проблемът с тенекеджиите е голям.

Виждали сме отличната работа на Румбата, но той е на 1000лв транспорт от София. Дори ако цената за труда му да е същата като софийските, самия транспорт на колата до Бургас и обратно си е скъп. Ако правим Поршета и Ферарита 1000лв+/- не са проблем. Но повечето коли във форума според мен са с бюджет 6-7 бона и 1000лв + и- са си бая процент.

Следя отблизо и мога да кажа, че дори участвам по някакъв начин в реставрацията на тази Е12 и според мен е възстановена с много търпение, упоритост и не на последно място смелост. Станчо има доста какво да каже, но не е много по форумите. Снимките не са много добре подредени. Дори някъде да е имало ръжда, тя е почистена и обработена преди да се пръска със шагрен и каквото и да е било. Кухините са обработени професионално и съм сигурен, че като ламарини дълго време няма да има проблеми.
Ще изчакам Станчо да довърши темата със снимковия материал и обяснения. До тогава няма да коментирам.

« Последна редакция: Ноември 05, 2017, 09:15:42 от DMC »
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E28 M535i '86
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67

Ноември 05, 2017, 10:05:07
Отговор #48

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 789
Жоро, все повече ще се звъни и с все по-малък успех! За възстановяването на "тенекиите" най-вече. През ръцете на повечето от нас са минали дузина "стари железа" и е ясно за какво иде реч. И на "тенекеджиите" им е ясно. Все още има добри, но и те предпочитат да оправят някоя броня, ударен калник, натисната врата (като по възможност вземат нещо готово от моргата или пък ново, ако се вързва сметката), да поошкурят нацяло някоя сапонерка и да я препръскат и т.н. Съотношението изкарани пари/вложено време и труд е доста по-добро от това да правиш "скулптури" от стари железа търсейки перфекционизъм. Пазарна икономика! А докъде си струва да се стигне в наливанете на пари и търсенето на перфекционизъм - всеки сам решава. Границата е много тънка и дори и да не търси перфекцинонизъм разходите във времето най-често надхвърлят всякакъв първоначелен бюджет и сметки. И още нещо - тук най-често коментираме "тенекиите". А тези коли имат и двигатели! Мен лично нещата там дори повече ме притесняват, просто защото харесвам "стари железа", които доставят удоволствие от карането (а не красиви паметници) .
« Последна редакция: Ноември 05, 2017, 10:48:05 от Nik1600GT »

Ноември 05, 2017, 11:10:04
Отговор #49

Неактивен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2735
Имах възможността да разгледам колата в завършен вид. Станала е страхотна!
Автомобил за каране, който да доставя удоволствие на собственика си, минал през дълго чакане и всички останали стъпки до така ценния момент на удовлетворението.
Поздрави,Станчо!