Автор Тема: За даруването с купи, първите награди и изкуствените класики ....  (Прочетена 12959 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Октомври 08, 2015, 15:29:32
Отговор #30

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7078
То май дори на Спасовден, където все пак ги оценява някаква уж що-годе компетентна комисия, няма обособени такива категории, освен по годината на производство, пък какво остава за другите по-скромни паради? То народа го е казал - рибата се вмирисва откъм главата :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Октомври 08, 2015, 15:38:24
Отговор #31

Неактивен galaxie

 • Публикации: 1749
То май дори на Спасовден, където все пак ги оценява някаква уж що-годе компетентна комисия, няма обособени такива категории, освен по годината на производство, пък какво остава за другите по-скромни паради? То народа го е казал - рибата се вмирисва откъм главата :)

Мите, за съжаление или не, БАК Ретро не е главата.

Октомври 08, 2015, 17:40:03
Отговор #32

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4957
Темата е по-скоро за това какви автомобили се награждават и по какви критерии.
Главите и миризмите няма да ги обсъждаме.

Няма ли някой клуб най-накрая да изкара точковата система на ФИВА, да направи парад на една ливада и да има жури, което да оценява една кола 30 минути примерно,  но обективно по ясни критерии?!

Панаирджийките и очуканите ежедневни и тези, които не искат да бъдат оценявани пак ще си стоят на парада, но отделно.
Ей тогава има смисъл от награда.
Тогава Бижуто, Ръждата, Брадата и който и да е ще си изкара оригиналната кола (защото определено имат и такива) и ще се цели в наградата, а няма да дойде само да си я прибере.

Нали имаше един конкурс на Хилтън в София?!
Люси беше там.  Нека разкаже дали е имало подобно оценяване и какви са били резултатите.
« Последна редакция: Октомври 08, 2015, 17:44:09 от Speeder »
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GTV 3.0 24v

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Октомври 08, 2015, 18:36:21
Отговор #33

Неактивен GT 51

 • Публикации: 1791
Да имаше конкурс пред Хилтън два пъти и един на Ал.Невски.На кралския клуб.Харалд Лешке ги оценяваше тогава , поне на единя.Аз тогава карах на Кирил Николаев Мерцедеса Хот-РоДа. Имаше и парад из улиците на София,барабар с колите на НСО. И там имаше рев сълзи и сополи,даже Мите един твой приятел много плака , че не са го оценили и демонстративно си тръгна.Друг от Кралете , пък като взе стъклен глобус и вече не искаше да говори с плебей като нас.Трети , някакъв палячо полубългарин , на въпроса ми как да стана член на Кралския клуб и какви са условията направо ми се изсмя.Вика аре бегай бе , хлапак, ти знаеш ли кои сме ние...ала-бала...посерко...то затова и вече го няма тук де.Абе няма значение.Минало -заминало.Та кой да да ти направи една българска вила Д Есте. Кой ???? И какво ново може да се покаже.Има много хубави и автентични коли, ама хората не искат да ги изкарват, те просто си ги карат из града. Нищо лошо няма в това да се дават купи,медали ,плакети или почетни знаци за това , че си си направил труда ,поне да отидеш.Поне от уважение.Нека си има и награждаване по ФИВА, нищо по хубаво от това няма...ама тогава репликите са лека нощ...И само за протокола , знаете ли колко коли има със сертификат , че са по изискване на ФИВА ??? Тази година на ретро рали България колко екипажа окапаха или се отказаха да карат.Защото се прави по правилата , а те се спазваха строго доколкото това позволяваше.Имаше ИСТИНСКО времеизмерване с радари, с техника.С това времеизмерване засичаха отсечките на Световния рали шампионат когато беше керван тук.Така се прави,ама е скъпо...и таксата за участие 100 кинта и тя е скъпа.Пак много хора мрънкяха.Е няма нищо евтино. Нека се дават награди, ама направете критерии за това.Айде , че ми се стопли бирата  O0
Абе вземи си нещо ретро, и не се занимавай с глупости !

Октомври 08, 2015, 19:32:00
Отговор #34

Неактивен USfan

 • Публикации: 8526
Хаха, ГТ 51 за полубългарин сигурно визира македонеца, дето гепи парите  :)) от участие за Конкурса през 2010 год, както и от членския внос за 2010 на РСС, и избяга с тях незнайно къде.
То основно и заради тая кражба се разпърдяха после, и прекратиха дейност и хубавия конкурс, както и иначе смехотворния РССС клуб.

Ами колкото и Маргарит да си има кусури /специално мен ме беше канил за съдия на 2008 Конкурса на Ал. Невски, но се скарахме с него при процеса на оценяване, и крайните решения бяха взети еднолично от него тогава/, определено и селекцията и критериите /ако и да присъстваха абс. неадекватни коли като седана Крайслер/БМВ ХотРод на Хаджикостов/, бяха много по-добри от всички останали подобни конкурси по Елегантност и преди и след това правени.
То тогава с Маргарит се скарахме, понеже всичките награди в категории 50-те и 60-те години той ги даде, от парично-интересчийска гледна точка логично,  ;) на членове на РССС. А всъщност имаше доста и други явили се и заслужили коли за поне някое и друго 3-то място, както например 2-та Мустанга- 1965 и 69 модели на чичо ви Стенли, или пък 1962 Кади Флитууда на един приятел, или пък 2-3 броя доста адекватно тогава свежо реставрирани Поршета 356 и 912.

То разбира се, баджанащината при награждаването и на двата Конкурса на Хилтън също беше голяма, но тогава поне дойдоха, особено на предпоследния през 2009 година, страхотни коли на разни гърци и турци участници.
А през 2010 година дойдоха и няколко румънци с няколко коли с немски регистрации, едната от които напълно заслужено /беше рядък с ляв волан Триумф ТР5 инжекция в отл. състояние и абс. ориг. реставрирана/ взе тогава и голямата награда.
Иначе, ако малко се отклоним, аз поне Лешке категорично въобще не го броя нито като достатъчно разбиращ на ниво оценител на ретроколи /въпреки двата му лични СЛ/СЛЦ Бенцове от Р-С107 сериите/, нито дори и за сериозен ретро ентусиаст.
Доста съм си говорил с него през 2009 на Конкурса на Хилтън, и такива са ми впечатленията.
Разбира се, бил е голям инженер в Мерцедес, но като съдия нямаше смисъл да седи в Журитата, освен за техен така авторитет покрай името му.
При все тези мои лични забележки и мнения, мисля че още дълго време ще ни липсва в БГ събитие от формата на тези отминали славни Конкурси на Хилтън.  :D
« Последна редакция: Октомври 08, 2015, 19:47:08 от USfan »

Октомври 09, 2015, 00:01:18
Отговор #35

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 970
Няколко думи за репликите и "силовия тунинг". Да притежаваш пълна реплика на легендарния Порше Залцбург Рали Кефер e на практика не по-малко ценно (и по-скъпо удоволствие!) от доста следвоенни Кефери. Да не говорим за оригинал (нищо, че е от началото на 70те)! А "силовия тунинг" дори на Порше 356, когато е направен по съответните стандарти, е ОК по цялия свят. Ето за това по-долу иде реч. И да споменем подразбиращото се от самосеби си удовствие да се карат тези машини.

Реплика на небезивестния Мемингер на Порше Залцбург Рали Кефер.


Порше 356 1965 C Coupe.


« Последна редакция: Октомври 09, 2015, 00:36:11 от Nik1600GT »

Октомври 09, 2015, 10:05:56
Отговор #36

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7078
Е да де, ама там си имат отделна категория за такива реплики, а не ги обявяват като модели от годината на производство на оригинала. Най-пресен случай - Beauford на Ангел Колчевски от Габрово бе обявен на последния парад за модел от 1930 г. след като колата си има стойност и като вече класическа реплика от 80-те г. Лошото е, че по този начин се опорочава основната идея - да се образова и приобщи публиката, проявяваща интерес към тези коли, а става всъщност точо обратното - тези грешки взлизат после като дезинформация и в медиите, отразяващи ретро събитията у нас. Ето това ме притеснява мен, а не че някой бил взел незаслужена купа.

Мите, за съжаление или не, БАК Ретро не е главата.
Боби, под този израз имах предвид, че това е най-старата и с най-дълги традиции ретро организация у нас... за съжаление примерът, който дава на последователите не е най-добрия.
« Последна редакция: Октомври 09, 2015, 10:28:42 от krankenstein »
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Октомври 09, 2015, 10:59:06
Отговор #37

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 970
Е да де, ама там си имат отделна категория за такива реплики, а не ги обявяват като модели от годината на производство на оригинала. Най-пресен случай - Beauford на Ангел Колчевски от Габрово бе обявен на последния парад за модел от 1930 г. след като колата си има стойност и като вече класическа реплика от 80-те г. Лошото е, че по този начин се опорочава основната идея ...

Напълно съгласен! За манталитета и претенциите иде реч. Ако аз можех да си позволя да поръчам на господин Мемингер реплика не споменатото Порше Залцбург Рали Кефер (удовоствието мисля e над 40000 евра  :) ) нямаше и да се помисля да се срамувам, че е реплика, нито да имам претенциите да е нещо друго. При Кеферите е доста интересен и въпроса кое е реплика, реставриран или ... нов автомобил !? Защото можеш да тръгнеш от един гол блок на двигателя (предполага се оригиналния) и плочката на рамата (и за нея важи) и на практика почти всичко останало да е ново :)) и/или оригнално за модела ... иии да стигнеш до перфектен Овал на едни 60+ години :))))  Отново със съответния финансов ресурс, разбира се. 
« Последна редакция: Октомври 09, 2015, 11:18:10 от Nik1600GT »

Октомври 09, 2015, 11:26:35
Отговор #38

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7078
Не само за кефера, ами и за почти всеки по-масов модел важи това. Точно затова бяха споменати тук категориите оригинален и реставриран автомобил. Под оригинален се разбира такъв с поне частично запазена оригинална боя и останалите компоненти със следите от времето, т.е. патината :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Октомври 16, 2015, 21:36:51
Отговор #39

Неактивен prujinca

 • Публикации: 522
Изчитайки всичко леко се зачудих, ако може някой да ми отговори ще съм повече от доволен.
При положение, че даден автомобил се подготвя (реставрира) по оригинална хомологация от времето когато е бил по трасетата, и за целта се използва всичко което е упоменато в самата хомологация и нищо повече без изменения, без интерпретация, или модернизащия - това реплика ли е или оригинал е ?
Пред Бог всички са равни, срещу Опел бавни