Автор Тема: Разнообразни части за всякакви стари возила от hydrometalique  (Прочетена 29022 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Юни 28, 2019, 09:31:47
Отговор #90

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1870
  • http://www.dsclub-bg.com
Благодаря за включването, Жоро. Беше интересно да се разгледа въпросът с тази микроскопична буква с голямо значение в исторически план с оглед сравнителната историческа граматика и защо аджеба този т.нар мягкий знак, с истинско име малък ЕР ,  го има или няма в една и съща дума и се надявах някой да успее да потълкува мааалко по-задълбочено. У нас историческата граматика ( по мое време ) се учеше основно въз основа на друг компаратив - полски, чешки, хърватски, сръбски и български език, украинският и руският стояха доста встрани, още повече украинският беше загърбван съвсем тенденциозно от нашите езиковеди, поради съвсем разбираеми причини. Някой ден ще си поиграя да разгледам как стои този въпрос от днешна гледна точка, когато ДонецЬк стана Донецк  :)
Малка забежка беше, но нямаше как да пропусна възможността да се възползвам от двете книжки, които съм обявил и така красноречивите им заглавия  ;D

Юни 28, 2019, 13:01:22
Отговор #91

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1870
  • http://www.dsclub-bg.com
Междувременно мануалът за Рено се продаде .

Юни 28, 2019, 20:57:19
Отговор #92

Неактивен победовод

 • Публикации: 870
.....още повече украинският беше загърбван съвсем тенденциозно от нашите езиковеди, поради съвсем разбираеми причини. Някой ден ще си поиграя да разгледам как стои този въпрос от днешна гледна точка, когато ДонецЬк стана Донецк  :)


Нищо интересно  Боре , мовата е  нещо от рода на македонския език. С тази разлика, че македонците го използват към днешна дата, докато с украинската мова нещата стоят доста по различно. В  по голямата си част, в Украйна се говори на руски. На украински говорят само в западните части, т.е. в бившите полски територии. Миналото лято слушах  разговор на група ученици от Киев, учителката им, която се явяваше и ръководител група им говореше на украински, защото е задължена по закон.
Всички деца без изключение и отговаряха на руски.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Юни 28, 2019, 21:07:04
Отговор #93

Неактивен oldrat

 • Публикации: 1042
 • beep beep
  • Renault 4F6
Междувременно мануалът за Рено се продаде .
Ааа ! Карам ,карам... 4800км вече.  :)) :)) Чукча писатель. Чукча не читатель!  :)) :))

Юни 28, 2019, 23:12:02
Отговор #94

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1870
  • http://www.dsclub-bg.com
[quote author победовод
[/quote]

Преди да се изкажа само да поясня, че не съм напълно незапознат с украинския език.
На първо място трябва да се отбележи, че асимилационната политика на Русия работи отлично, видно е и от поста на Жоро и мога спокойно да кажа, че този тип „снизходителен“ поглед към украинския руски език е доказателство.
„Мовата“ е много удобна като формулировка за руснаците . Мова , от мълвене , на старобългарски, а и в много славянски езици означава „говоря“. Тоест смята се за говор, както е удобно на руската пропаганда, а всъщност е език. Сравнението с македонския говор / а не език /  в опозицията руски – украински може да се разглежда точно в обратен ред , тоест украински като език майка към руски , частичен дериват на украинския , основно в лексикално отношение. 
Темата може да бъде разглеждана единствено и само академично и в никакъв случай по убеждение или по спомени. В случая ще ми бъде трудно да привеждам различни източници от нашето езикознание, понеже не са дигитализирани , а и в последно време са тенденциозно скривани. Затова ще приведа като пример една кратка статия, която за щастие е богата на доста източници и точна статистика, за онагледяване и поднаване еволюцията на угро-финското наречие от Московията , през Великоруското наречие на Руския (украински) език след окупацията на Беларус и Западна Украйна, към славянизиране на речниковия фонд и впоследствие пълно доближаване и асимилиране на украиския с руския език.
Ето статията , силно препоръчвам да бъде прочетена внимателно - https://www.24chasa.bg/novini/article/4780635
Надявам се да сте прочели статията преди да четете , това , което ще напиша по нататък.
А именно защо . Факт е , че през тези близо 300 години филологическата наука в Русия си изработва постоянно допълваща се стратегия за минимизиране източниците на основния интелектуален инструмент – езикът. В този смисъл всяко едно действие за физическо унищожение или деактивиране на части от граматическия фонд на езиците, дали основа на руския,  да бъдат методично елиминирани. Става дума на първо място на фонетично ниво на букви от типа еровете, които сами по себе си имат коренно различна функция в старобългарския език, спрямо това, което се познава в днешно време. Ето една статия за характера и еволюцията на еровете - http://www.kemalova.info/podr.html?id=177
В тази линия ще включа естествено и една проблема, която касае нашата граматика и директно свързаната с нея национална идентичност – ятовата гласна. Ятовата гласна бе обезглавена публично с реформата от 1945-а година, обслужвайки руско-сръбски интерес за отделянето на източните от западните говори на българския език или с други думи слагане категоричната граница на новосъздадената Македонска сръбска провинция спрямо Българската държава ( за тези, на които е интересна темата ето едно предаване по БНР, свързано с екзекуцията на Ятовата гласна - http://bnr.bg/post/100972636 ) . И за да не звучи толкова политикански, ще отбележа, че статиите и участниците в разговорите са сериозни учени и български филолози .
Защо отворих тази така обемна скоба, която сама по себе си е недоносче в сравнение с евентуално нормално граматично излагане ? За да дам съвсем елементарна посока на размисъл за инструментите , с които си служи една огромна машина, наречена руски национален интерес, които инструменти в случая са лингвистични и касаят не само украинския изконен език, а и нашия роден, както и множество други. Както и много често инерционно манипулативното разглеждане и то със снизхождение, както отметнах по-горе, на украинския език като нещо случайно или по-скоро между другото.
Истината е , че в момента само 1 % от украинците НЕ знаят руски, но и само 1 % от украинците не знаят украински и то в пограничните с Русия райони.
Интересен факт е, че в СССР украинският се е изучавал в училищата , но под строг контрол от руска страна. Явно дълбоката връзка от дълбината на украинския език е носел респект, въпреки репресията.
В този смисъл беше и задявката с ДонецЬк, който за едно денонощие се превърна в Донецк, а ЗапорожецЬ-ът погрешка се е превърнал в изданието от следващата година в Запорожец.
Като финал – обърнете внимание в руската Википедия как е разглеждан македонският „език“ при статията за буква малък ер – Ь - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AC
„Нынешняя македонская письменность создана по сербскому образцу в 1944—45 гг. и также не содержит этой буквы. „ – всичко е казано в едно изречение

Р.S. Гореописаното да се счита за тотален офтопик, като за оправдание ще използвам горките две книжлета, дето продавам на предната страница и станаха повод за туй словоизлияние.
Та, в този смисъл, могат да бъдат затрити в небитието или преместени в раздела с общите лафове  :))

Юни 29, 2019, 17:34:27
Отговор #95

Неактивен победовод

 • Публикации: 870
...... асимилационната политика на Русия...... руската пропаганда,.....
Да, относно офтопика, и аз не съм му привърженик, но все пак е редно да отбележа, че никаква асимилационна полилитика, пропаганда, никакви политически шмекерии и административни принуди не са в състояние да накарат определен народ да говори в общуването си език , който не желае и не чувства като свой.
Това е факт който не се нуждае от доказване. Достатъчно е да се погледне интернет пространството,което е относително свободно от административна намеса на която и да е държава, да се прегледат украинските  сайтове и форуми.
Само бегъл поглед върху украинският продавалник olx.ua, е достатъчен да се види, че от 100 обяви, 99 са на руски и само една на украински.
Това че Кремъл не може да комуникира със сегашните управляващи в Киев, не може да вкара в конфликт руският и украинският народ.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Юли 07, 2019, 12:40:29
Отговор #96

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1870
  • http://www.dsclub-bg.com
Ремон и експлоатация автомобили ФИАТ - книжкаа е на българки език
Фиат 500,600,1100,1200,1800
Цена 30 лв


Юли 08, 2019, 08:34:50
Отговор #97

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1870
  • http://www.dsclub-bg.com
Книжката за Фиат - продадена !

Август 18, 2019, 16:33:52
Отговор #98

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1870
  • http://www.dsclub-bg.com
Комплекти чукче/наковалня за делко.
VW 1200, 1500, Variant, Karmannn Ghia 1200/1500, Transporter 1,2
DB 230 SL, 250 SE SL, Ford transit , Ford 17M, Volvo 544 Special,144, 121 и др
Nissan


Цена комплект - 10 лв


Август 19, 2019, 09:13:50
Отговор #99

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1870
  • http://www.dsclub-bg.com
От комплектите чукче/наковалня остана само този за Нисан